ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίλερ: "Τσιπ στους αθλητές για να σταματήσουμε το ντόπινγκ"

VeriChip microchips are shown Tuesday, April 13, 2004, in Palm Beach, Fla. The new computer chip promises to keep police guns from firing if they fall into the wrong hands. The tiny chip would be implanted in a police officer's hand and would match up with a scanning device inside a handgun. If the officer and gun match, a digital signal unlocks the trigger so it can be fired. But if a child or criminal would get hold of the gun, it would be useless.  (AP Photo/Steve Mitchell)
VeriChip microchips are shown Tuesday, April 13, 2004, in Palm Beach, Fla. The new computer chip promises to keep police guns from firing if they fall into the wrong hands. The tiny chip would be implanted in a police officer's hand and would match up with a scanning device inside a handgun. If the officer and gun match, a digital signal unlocks the trigger so it can be fired. But if a child or criminal would get hold of the gun, it would be useless. (AP Photo/Steve Mitchell) ASSOCIATED PRESS

Ο εκτελεστικός διευθυντής της παγκόσμιας ένωσης Ολυμπιονικών, Μάικ Μίλερ, πρότεινε τη χρήση μικροτσίπ κατά του ντόπινγκ και ήδη προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις από τους αθλητές.

Το πρόβλημα του ντόπινγκ συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τον αθλητισμό. Λύσεις έχουν προταθεί πολλές κατά καιρούς και κάποιες εξ αυτών έχουν εφαρμοστεί όπως για παράδειγμα τα βιολογικά διαβατήρια των αθλητών.

Την ίδια ώρα ο Μάικ Μίλερ φρόντισε να ρίξει μία ακόμα πρόταση στο τραπέζι η οποία είναι δεδομένο ότι θα φέρει μεγάλη συζήτηση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το ντόπινγκ στο Γουέστμινστερ, ο εκτελεστικός διευθυντής της παγκόσμιας ένωσης Ολυμπιονικών, έριξε στο τραπέζι μία ακόμα πρόταση. Συγκεκριμένα, ο Μάικ Μίλερ πρότεινε να χρησιμοποιηθεί μικροτσίπ στους αθλητές. "Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δε θα έπρεπε να το κάνουμε αυτό στους ανθρώπους, έχω να πω όμως ότι είμαστε ένα έθνος που αγαπά τα σκυλιά και δε διστάζουμε να τους βάλουμε τσιπ και όπως φαίνεται δεν τους προκαλεί και κάτι κακό. Γιατί λοιπόν να μην το κάνουμε και στους εαυτούς μας…" ήταν το αρχικό του σχόλιο.

Στη συνέχεια υπερασπίστηκε την πρόταση του λέγοντας: "Για να σταματήσουμε το ντόπινγκ πρέπει να βάλουμε τσιπ στους αθλητές σύμφωνα με την τελευταία τεχνολογία. Κάποιοι θα πουν ότι είναι παραβίαση της ιδιωτικότητας. Ο αθλητισμός είναι σαν ένα κλαμπ και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, αν κάποιος δεν θέλει να τους ακολουθήσει δεν θα μπει σε αυτόν.

Με τα μέσα που έχουμε μέχρι τώρα μπορούμε να δούμε εάν ένας αθλητής έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας τη στιγμή που παίρνουμε το δείγμα και εάν αυτή είναι ανιχνεύσιμη. Αντίθετα, το μικροτσιπ είναι η μοναδική λύση για να τσεκάρει έναν αθλητή ότι είναι καθαρός 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο".

Στο τέλος όμως έσπευσε να διευκρινίσει: "Είναι μία ιδέα η οποία ρίχνω στο τραπέζι και δεν την έχω συζητήσει με κανέναν. Δεν θέλω να σφιγμομετρήσω τις αντιδράσεις των ανθρώπων με αυτό που λέω, αλλά πρέπει όλοι μας να προστατέψουμε τον "καθαρό" αθλητισμό".

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Φυσικά, η συγκεκριμένη πρόταση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου και δεν άργησαν οι πρώτες αντιδράσεις ακόμα και από επίσημα χείλη. Ένας από αυτούς που τοποθετήθηκαν ήταν ο διευθυντής του οργανισμού αντιντόπινγκ της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Νικόλ Σαπστεντ τόνισε αρχικά: "Φυσικά και καλωσορίζουμε την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει στη μάχη κατά του ντόπινγκ. Μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι με το συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε όλες τις απαγορευμένες ουσίες και να αντιμετωπίσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να πάρει μία ουσία".

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε και για το θέμα της ιδιωτικότητας και της προσωπικής ζωής των αθλητών. "Υπάρχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και στο να αποδείξουμε ότι ένας αθλητής είναι "καθαρός". Είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Πρέπει να διεξάγουμε περισσότερες έρευνες για να βρούμε τεχνολογίες οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει το ντόπινγκ".

Την ίδια ώρα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση των αθλητών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κατακρίνει το σύστημα Adams της WADA. Σύμφωνα με αυτό όλοι οι αθλητές μπορούν να περάσουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας από έλεγχο αντιντόπινγκ με εξαίρεση το διάστημα από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο πολλοί αθλητές είχαν διαμαρτυρηθεί για τους ελέγχους που τους έγιναν λίγο μετά τις 5 π.μ. αφού τους έβγαζαν από το πρόγραμμα του ύπνου τους. Όπως και να έχει είναι δεδομένο ότι στη WADA ψάχνουν να βρουν τρόπου για να δώσουν ένα τέλος στη μάστιγα του ντόπινγκ και όσο δεν συμβαίνει αυτό τόσο προτάσεις σαν αυτή του Μάικ Μίλερ θα έρχονται στο προσκήνιο.

Photo credits: AP Photo/Steve Mitchell

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ