Motivaction: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά της αθλητικής χειραγώγησης για δεύτερη φορά στην Ελλάδα
Διήμερο συναντήσεων εργασίας στην Αθήνα με τα μέλη της αθλητικής οικογένειας, στη μάχη κατά της χειραγώγησης.
Οι συναντήσεις εργασίας του προγράμματος MotivAction το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των διακρατικών δράσεων ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων, φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στις 13 και 14/5.
Σε συνεργασία με την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας στο οργανωτικό σκέλος, οι εκπρόσωποι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία μέσα από “κλειστές” συναντήσεις να έρθουν σε επαφή με τα μέλη της αθλητικής οικογένειας στην Ελλάδα και να ακούσουν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους πάνω σε ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης. Από την πλευρά τους μετέφεραν την δική τους εμπειρία μέσα από την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς και τις προτάσεις τους για τις -επικαιροποιημένες- βέλτιστες πρακτικές προς όφελος της αθλητικής ακεραιότητας.
Την πρώτη ημέρα των εργασιών, οι JohnBales (InternationalCouncilforCoachingExellence), PimVerschuuren (Researcher) και Μάριος Μάντζιος (EUAthletes) είχαν δύο ξεχωριστές συναντήσεις με αθλητές, αθλήτριες και προπονητές από ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Την δεύτερη ημέρα οι εκπρόσωποι του προγράμματος συναντήθηκαν με διαιτητές-κριτές και στελέχη της ΕΟΕ, υπεύθυνους ακεραιότητας αθλητικών Ομοσπονδιών και μέλη του πυρήνα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.
Ο γγΑ και πρόεδρος της Εθνικής Πλατφόρμας κ. Γιώργος Μαυρωτάς που έδωσε το «παρών» στις εργασίες του προγράμματος MotivAction στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι: Το MotivAction στοχεύει στην ενημέρωση, εκπαίδευση και καθοδήγηση της αθλητικής οικογένειας για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ύποπτες προς χειραγώγηση περιπτώσεις.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μαυρωτάς, σε δήλωση του σημείωσε τα εξής: «Ο ρόλος των πρωταγωνιστών, ειδικά αθλητών προπονητών και διαιτητών στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων είναι κομβικός γιατί είναι οι άνθρωποι "στο πεδίο". Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζονται ενημέρωση, εκπαίδευση και καθοδήγηση για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ύποπτες προς χειραγώγηση περιπτώσεις. Παράλληλα, απαιτείται να οικοδομηθεί περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας, το οποίο θα συντελέσει τα μέγιστα στη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σκοπό και στόχευση του προγράμματος MotivAction».