Ο Αλέξανδρος Γκιννής στο απόλυτο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας: Από τα έξι χειρουργεία στο ιστορικό μετάλλιο
Ο Αλέξανδρος Γκιννής κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα Αλπικού σκι και το SPORT24 κάνει αναδρομή στην καριέρα του που μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία.
Από το μεσημέρι της Κυριακής 19/02 ο Αλέξανδρος Γκιννής έχει γράψει με ολόχρυσα γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού αφού έγινε ο πρώτος που κατέκτησε μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα Αλπικού σκι.
Στα 28 του χρόνια ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να κάνει πράξη τα όνειρά του κόντρα σε όλους και σε όλα. Με όπλα την υπομονή και την επίμονή του μπόρεσε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο του και ανέβηκε στο βάθρο.
Το SPORT24 κάνει αναδρομή στην καριέρα του που μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία.
Από τη Βουλιαγμένη πήρε τα βουνά
Ας πάρουμε όμως από την αρχή τη διαδρομή του. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα πρώτα του χρόνια στη Βουλιαγμένη. Η σχέση του με το σκι ήταν καρμική.
Οι γονείς του γνωρίστηκαν όταν ο πατέρας του έκανε μαθήματα στην μητέρα του στον Παρνασσό και εκεί άρχισε η σχέση του Αλέξανδρου Γκιννή με το σκι σε ηλικία μόλις δύο ετών.
Μια σχέση που μεγάλωσε και έγινε πιο έντονη όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Αυστρία όπου εργαζόταν κάθε χρόνο ο πατέρας του κατά τους χειμερινούς μήνες.
Συγκεκριμένα, η οικογένειά του από το 2006 μέχρι και το 2010 πήγαινε από τον Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στο Κάπρουν και εκεί βρήκε τις τέλειες συνθήκες για να βελτιώσει το ταλέντο του.
Ο πρώτος του αγώνας ήταν στο Έμπενμπεργκχαντ και σε ηλικία 14 ετών κέρδισε το πρώτο του χρυσό σε τοπικό επίπεδο. Στα 16 του χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και εκεί άρχισαν να έρχονται οι μεγάλες διακρίσεις.
Από το χάλκινο στο Παγκόσμιο στα πέντε χειρουργεία
Από το 2012 έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας σκι των ΗΠΑ και ξεκίνησε να αγωνίζεται σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις μικρών ηλικιακών κατηγοριών.
Κορυφαία του στιγμή ήταν η κατάκτηση του χάλκινου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων που διεξήχθη στο Χάφγελ της Νορβηγίας το 2015. Εκεί τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Χένρικ Κριστόφερσεν (κρατήστε το όνομά του για παρακάτω) από τη Νορβηγία και τον Μάρκο Σβάρτζ από την Αυστρία.
Από εκεί και μετά άρχισε ένα ρεσιτάλ ατυχίας που τον ανάγκασε να περάσει τα επόμενα χρόνια της ζωής του μακριά από τα αγαπημένα του βουνά.
Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τους διαδοχικούς τραυματισμούς που τον βρήκαν. Συνολικά πέρασε πέντε φορές την πόρτα του χειρουργείου με το αριστερό γόνατό του να τον προδίδει συνέχεια.
Συγκεκριμένα υπέστη δύο ρήξεις χιαστού, δύο ρήξεις μηνίσκου, μία ρήξη έσω πλάγιου συνδέσμου όλες στο αριστερό γόνατο και όλες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
"Το αριστερό μου γόνατο χρειαζόταν φροντίδα 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα" ανέφερε σε παλιότερη συνέντευξή του.
Η αλλαγή υπηκοότητας, η επιστροφή και ο νέος τραυματισμός
Όλα τα παραπάνω, παρά την πίστη των Αμερικανών στο ταλέντο του, τους οδήγησαν στην απόφαση να τον βγάλουν από την Εθνική τους ομάδα και έτσι εκείνος αποφάσισε να αγωνιστεί για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε.
Η ΕΟΧΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων) άνοιξε την αγκαλιά της και εκείνος άρχισε να ονειρεύεται ξανά. Το 2021 έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε πόντους σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν πήρε την 11η θέση στο Φλοχάου της Αυστρίας δείχνοντας ότι επιστρέφει, όμως ξανά υπολόγιζε χωρίς την ατυχία του.
Αυτή τη φορά υπέστη ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο με αποτέλεσμα να περάσει εκ νέου την πόρτα του χειρουργείου. Το όνειρο της συμμετοχής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μετατράπηκε σε έναν ακόμα εφιάλτη.
Εκείνος όμως δεν τα παράτησε. Για μία ακόμα φορά επιβεβαίωσε ότι είναι ένας μεγάλος μαχητής και δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό.
Η ανάρτηση κατάθεση ψυχής
Μετά το νέο χειρουργείο χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια για να καταφέρει να βρεθεί στο επίπεδο που ήθελε. Το βασικότερο όλων ήταν ότι πλέον δεν πονούσε και μπορούσε να κάνει αυτό που τόσο αγαπούσε.
Μάλιστα, μοιράστηκε τη χαρά του με όσους τον ακολουθούν στα social media κάνοντας κατάθεση ψυχής για όσα πέρασε χωρίς να ξεχάσει να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που τον στήριξαν και σε αυτή τη μάχη που έδωσε.
"Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που κατάφερα να σπρώξω έξω από την πύλη. Όταν τραυματίστηκα πέρυσι, είπα στον εαυτό μου ότι θα έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να φέρω το σώμα μου σε θέση να αγωνιστώ ξανά και στη συνέχεια να πάρω μια απόφαση για το αν ήθελα να συνεχίσω να αγωνίζομαι ή όχι. Καθώς ήταν η 3η ρήξη χιαστού και η 6η μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, σκέφτηκα ότι ήταν ένας δίκαιος πήχης που έπρεπε να θέσω στον εαυτό μου. Θα έλεγα ψέματα, ωστόσο, αν έλεγα ότι δεν υπήρχαν στιγμές που αυτό το όνειρό μου φαινόταν νεκρό.
Οφείλω τα πάντα στον αδελφό και τη μητέρα μου, τη φίλη μου, τους προπονητές και τους γυμναστές μου, τους φίλους μου και όλους τους χορηγούς μου που ήταν δίπλα μου και μου επέτρεψαν να έχω τη δυνατότητα να επιλέξω τι ήθελα να κάνω με τη ζωή μου προχωρώντας μπροστά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δεν μετανιώνω για την απόφαση που πήρα. Και γι’ αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω όλους.
Παρόλο που και μόνο το ότι επέστρεψα εδώ είναι ήδη μια τεράστια νίκη για μένα, ξέρω ότι εδώ είναι που αρχίζει ο πραγματικός αγώνας" έγραψε χαρακτηριστικά.
Οι δύο μεγάλες ημέρες της ζωής του
Μόνο που αυτή ήταν η πρώτη του μεγάλη νίκη. Αφού σχεδόν 2,5 μήνες αργότερα έχει καταφέρει να γράψει το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού για πάντα.
Το Σάββατο (04/02) στο Σαμονί της Γαλλίας κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε μετάλλιο σε αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Συγκεκριμένα, ήταν δεύτερος στην τεχνική κατάβαση πίσω από τους Ελβετούς Ραμόν Ζενχάουσερν και Ντάνιελ Γιούλε.
Αυτή ήταν μόνο η αρχή όπως αποδείχτηκε. Το μεσημέρι της Κυριακής (19/02) Ο 28χρονος πρωταθλητής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην τεχνική κατάβαση και έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας που παίρνει μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Χένρικ Κρισόφερσεν από τη Νορβηγία, ο οποίος ήταν πρώτος και όταν είχε κατακτήσει το χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2015, ενώ τρίτος ήταν ο Ιταλός Άλεξ Βινάτσερ.
Το "Για την Ελλάδα ρε γαμώτο" και οι 12 Θεοί του Ολύμπου
Περνώντας τη γραμμή του τερματισμού μετά τη δεύτερη προσπάθειά του με την οποία σφράγισε την κατάκτηση του μεταλλίου δεν ήταν σίγουρος ότι τα είχε καταφέρει.
"Δεν πιστεύω τι συνέβη. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειά μου σκεφτόμουν ότι δεν ήταν αρκετή και τα έδωσε όλα στις τελευταίες πύλες" ανέφερε μετά τον αγώνα.
Μόλις συνειδητοποίησε τι πέτυχε πανηγύρισε με την ψυχή του και φώναξε προς την κάμερα "Για την Ελλάδα ρε γαμώτο".
"Είναι ένα όνειρο. Για την ακρίβεια οι δύο τελευταίες εβδομάδες είναι. Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου" δήλωσε στη συνέντευξη που έδωσε μετά την απονομή.
"Κάνω για την Ελλάδα οπότε κάνω σκι ελεύθερα" τόνισε στη συνέχεια πριν το ρωτήσουν τι έκανε πριν την κούρσα για να απαντήσει "Προσευχήθηκα και στους 12 Θεούς" ξεσπώντας σε γέλια.
Ο επόμενος μεγάλος του στόχος είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026 και εκεί θέλει να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο.