Ο Δημήτρης Παπανικολάου πιστεύει στο καλό εκεί έξω
Ο Δημήτρης Παπανικολάου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό άνοιξε το σπίτι του στο Oneman και μίλησε για τη ζωή του: από τα γήπεδα μπάσκετ στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου μπορεί να έζησε σχεδόν όλα τα μεγάλα χρόνια του ελληνικού μπάσκετ από κοντά, ενώνοντας ουσιαστικά τη γενιά του ‘87 με εκείνη του ‘05, όμως δεν έμεινε στο άθλημα με τη στενή έννοια που οι περισσότεροι φανταζόμαστε. Ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει το Triple Crown (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και EuroLeague την ίδια σεζόν) με δύο διαφορετικές ελληνικές ομάδες μετά το πέρας της μεγαλειώδους καριέρας του, πλέον, αγωνίζεται στα κοινωνικά παρκέ, δίνοντας μάχη για την «αόρατη αναπηρία», τον αυτισμό.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, έχοντας τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο πλευρό του, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εφήβων του 1995, ανακοίνωσε ότι έχει στοιχεία Συνδρόμου Άσπεργκερ και ξεκίνησε τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας για τον αυτισμό. Φυσικά, ο δικός του ιδιωτικός αγώνας, είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν η κόρη του Άρια διαγνώστηκε με αυτισμό. Αρχικά, αρνιόταν να πει τον όρο, όμως σιγά – σιγά κατάφερε να βοηθήσει το παιδί του και παράλληλα χιλιάδες οικογένειες εκεί έξω που αντιμετωπίζουν τον αυτισμό.
Βγήκε στους δρόμους, πήγε σε σχολεία και εταιρείες και έφτασε μέχρι τη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους. Με αυτόν τον τρόπο ο Δημήτρης Παπανικολάου μπόρεσε να πάρει και να δώσει δύναμη. Σήμερα, έχοντας ιδρύσει τo αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα UniQuall βοηθά καθημερινά 60 οικογένειες που ζουν με τον αυτισμό και μέσω του μπάσκετ, διδάσκει τις αξίες του αθλητισμού, της ομαδικότητας και της συμπερίληψης.
Λίγο πριν το πρώτο του βιβλίο «Όλοι Μοναδικοί, Όλοι Ίσοι 11:11» κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και εν αναμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, ο Δημήτρης Παπανικολάου μάς άνοιξε το σπίτι του και μας μίλησε ανοιχτά για τα πάντα: Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Δυτικά της Αθήνας και τα πρώτα ερεθίσματα με το μπάσκετ, ως τη διάγνωση της Άριας και τον οικογενειακό αγώνα για τη συμφιλίωση αρχικά και την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό.