Ο Φελπς ισοφάρισε τον... Λεωνίδα τον Ρόδιο!
Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 200μ. πεταλούδα από τον Μάικλ Φελπς έδωσε την αφορμή στους Αμερικανούς προκειμένου να... ανακαλύψουν πως "σφαίρα της Βαλτιμόρης" ισοφάρισε ένα ρεκόρ που κρατούσε 2.168 (!) χρόνια, από την εποχή του Λεωνίδα του Ρόδιου.
Ο Μάικλ Φελπς συνεχίζει να "γράφει" ιστορία, κατακτώντας το ένα μετάλλιο μετά το άλλο. Η "σφαίρα της Βαλτιμόρης" έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) τα 21 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζοντας να καταγράφει απίστευτες επιδόσεις και νούμερα.
Η νίκη του μάλιστα στα 200μ. πεταλούδα , εκεί όπου "έδειξε" στον Τσαντ Λε Κλος ότι αυτός είναι το Νο1 στον κόσμο, έδωσε στους Αμερικανούς την ευκαιρία να "ξεσκονίσουν" τα κιτάπια τους και να αναζητήσουν τα ρεκόρ που έχει "σπάσει" ο συμπατριώτης τους.
Χρειάστηκε μάλιστα να πάνε πολύ (πάρα πολύ) πίσω για να βρουν το τελευταίο -ενδεχομένως- ρεκόρ που δεν είχε "σπάσει". Πόσο πίσω; 2.168 χρόνια. Ναι καλά διαβάσατε: 2.168 κρατούσε το τελευταίο ρεκόρ που δεν είχε ισοφαρίσει ή καταρρίψει ο Μάικλ Φελπς. Όπως λοιπόν τονίζει με δημοσίευμά του το SBNATION , ο 31χρονος κολυμβητής ισοφάρισε το ρεκόρ του Λεωνίδα του Ρόδιου για τα περισσότερα χρυσά μετάλλια σε ατομικό αγώνισμα (σ.σ.: δεν συμπεριλαμβάνονται τα 4Χ100 και τα 4Χ200), φτάνοντας τα δώδεκα!
Όπως τονίζεται, ο αρχαίος ολυμπιονίκης τα κατάφερε το 152 π.Χ., έχοντας κατακτήσει μια ντουζίνα χρυσά μετάλλια στο στάδιο (μία διαδρομή του σταδίου, κάτι σαν τα σημερινά 200μ.), τον δίαυλο (δρόμος ταχύτητας με διπλή διαδρομή σταδίου, κάτι σαν τα σημερινά 400μ.) και τον οπλίτη (δρόμος ταχύτητας, όπου ο δρομέας έτρεχε φορώντας χάλκινη αμυντική πανοπλία), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 164 π.Χ., του 160 π.Χ., του 156 π.Χ. και του 152 π.Χ.. Μάλιστα, η "σφαίρα της Βαλτιμόρης" έχει την ευκαιρία να τον ξεπεράσει κιόλας, αν καταφέρει να τερματίσει πρώτος είτε στα 100μ. πεταλούδα είτε στα 200μ. μικτής ατομικής.
Παρεμπιπτόντως, μέσα σε όλα τα άλλα, ο Μάικλ Φελπς έγινε ο πρώτος κολυμβητής στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που καταφέρνει να κερδίσει τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις (Σίδνεϊ, Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο), αλλά κι ο γηραιότερος που τα καταφέρνει στην κολύμβηση, ξεπερνώντας τον Ντιουκ Καχαναμόκου από τη Χαβάη, που είχε μέχρι πρότινος τη σχετική πρωτιά, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920!