X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιώργος Καπουτζίδης στο SPORT24: "Κάνω το σταυρό μου να προκριθεί η Εθνική μπάσκετ"

Ο Γιώργος Καπουτζίδης στη συνέντευξή του στο SPORT24 PHOTO CREDITS: TEAM HELLAS

Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι ο πιο καλά εκπαιδευμένος Έλληνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο πολύ αγαπητός σεναριογράφος, ηθοποιός και παρουσιαστής της εκπομπής “Team Hellas” μίλησε στο SPORT24 και τη Μαρία Καούκη για την ομάδα που παρουσιάζει, το ταλέντο του στη σκοποβολή, την Εθνική μπάσκετ και τη φορά που σκέφτηκε ότι μπορεί να γίνει χούλιγκαν.

Προσπάθησε τρεις φορές να μάθει επί κοντώ δίπλα στις καλύτερες δασκάλες, την Κατερίνα Στεφανίδη, τη Νικόλ Κυριακοπούλου και την Ελένη Κλαούντια Πόλακ. Πώς θα κρατήσει το κοντάρι; Πώς θα τρέξει με αυτό; Πώς θα πέσει από ψηλά; Να, αυτό το τελευταίο -είτε φοβάσαι είτε δεν φοβάσαι τα ύψη- είναι ένα πρόβλημα για τον πρωτάρη.

Όμως, δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν γίνει “αστέρι” στο επί κοντώ. Υπάρχουν τόσα σπορ για να διακριθεί. Ανέβηκε σε έξι ιστιοπλοϊκά σκάφη. Κάτι έμαθε και από τους Έλληνες ιστιοπλόους που έχουν προκριθεί στο Τόκιο, αλλά μετά σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερα να κουμαντάρει το Laser Radial η Βασιλεία Καραχάλιου κι εκείνος να πίνει τον καφέ του στην πλώρη ή στην πρύμνη ή όπου είναι πιο βολικά τέλος πάντων.

Εξήγησε τις απαιτήσεις της ιστιοσανίδας μετά την προπόνηση που έκανε με τον Βύρωνα Κοκκαλάνη και επεσήμανε: “Α, και θέλει και ψυχραιμία. Γιατί εκεί που είσαι στις ανοιχτές θάλασσες μπορεί να σου τύχει κανένας καρχαρίας. Μη σε πιάσει δηλαδή τώρα και χάσεις την ψυχραιμία σου, επειδή έτυχε καρχαρίας. Εντάξει, ο καρχαρίας τι είναι; Ψάρι. Το ψάρι τι είναι; Φρούτο. Αυτά. Κατά τ' άλλα γίνεται”.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεδομένα γίνεται είναι μια ευχάριστη και παράλληλα εκπαιδευτική αθλητική εκπομπή σε σκηνοθεσία και διεύθυνση φωτογραφίας του Κώστα Αμοιρίδη. “Ο δρόμος για το Τόκιο - Team Hellas” της ΕΡΤ 1 (προβάλλεται και στο ERTFLIX) αναδεικνύει τους Έλληνες αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας, αλλά και τα αγωνίσματα, στα οποία θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρουσιαστής, επικοντιστής, ιστιοπλόος, παλαιστής, πολίστας, τενίστας, βαδιστής, κολυμβητής της εκπομπής είναι ο πολυτάλαντος σεναριογράφος και ηθοποιός, Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος γράφει και τα κείμενα της “Team Hellas”.

Το SPORT24 συνάντησε τον “πολίστα”, Γιώργο Καπουτζίδη. Ήταν με την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης στις εγκαταστάσεις του ΑΝΟΓ. Μεταγραφή αεροδρομίου για τη “γαλανόλευκη”. Πρόκειται για έναν all around παίχτη, ο οποίος σου πιάνει τη συζήτηση, σε αποδιοργανώνει με το ακαταμάχητο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του, σε αποπροσανατολίζει και σκοράρει. Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Και πέναλτι πέτυχε, αλλά και πέναλτι έπιασε ως τρίτος τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας και αντικαταστάτης του Μάνου Ζερδεβά και του Κώστα Γαλανίδη, κάτω από τα γκολπόστ.

Ο "πολίστας" Γιώργος Καπουτζίδης PHOTO CREDITS: TEAM HELLAS

“Σαν τα Θεοφάνια είναι αυτό!”, είπε τη στιγμή που η μπάλα έπεσε στο νερό και οι αθλητές κολυμπούσαν, για να την πιάσουν και ν' αρχίσει το παιχνίδι. Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να κόβουν εισιτήριο για το κοινό στα απολαυστικά γυρίσματα της εκπομπής. Αξίζει. Είχε δει αγώνα πόλο από κοντά, πριν αποπειραθεί να βάλει σκουφάκι και μαγιό. Παρακολούθησε το Ελλάδα – Ιταλία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. “Είχα πάει στον τελικό των κοριτσιών το 2004. Ούρλιαζα! Κατάλαβα ότι θα μπορούσα να είχα γίνει χούλιγκαν και να κατέληγα στη φυλακή”.

Ήξερε -επίσης- όλες τις αρετές της ομάδας των ανδρών με τις 16 Ολυμπιακές συμμετοχές. Είχε μελετήσει πολύ καλά το υλικό που του παρέδωσαν οι συνεργάτες του. “Έχουμε μια πολύ ωραία συντακτική ομάδα. Τα διαβάζουν, μου βρίσκουν τα SOS και τα σημαντικά τα μαθαίνω. Είμαι και γρήγορος -η αλήθεια είναι- στην εκμάθηση. Το 'χω αυτό. Επίσης, είναι πράγματα, τα οποία πολλές φορές τα ξέρω, κιόλας. Επειδή, τα παρακολουθώ και τα θυμάμαι. Ειδικά, του στίβου. Όταν, διαβάζεις κάτι και σε ενδιαφέρει πολύ σου εντυπώνεται αμέσως. Δεν παιδεύεσαι καθόλου”.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης με τους παίκτες του πόλο PHOTO CREDITS: TEAM HELLAS

Η πρώτη διοργάνωση στίβου που παρακολούθησε ήταν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πράγας, το 1978. Συνήθιζε να κρατά σημειώσεις από τις διοργανώσεις με τα μετάλλια των χωρών και τις επιδόσεις στα αγωνίσματα. Επιχειρούσε -επίσης- να αντιγράψει τις κινήσεις των αθλητών στις αλάνες, στις Σέρρες. Δηλαδή, ό,τι κάνει τώρα για λογαριασμό της εκπομπής το έκανε ως παιδί.

"Μου άρεσε και η σκοποβολή που δεν μου το είχα κιόλας ότι είμαι καλός. Τα πέτυχα!"

Αγαπά το στίβο από μικρός, αλλά και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. “Πάρα πολύ, πάρα πολύ. Όλα τα αθλήματα, πραγματικά. Και χαίρομαι, επειδή μέσα από αυτήν την εκπομπή μπόρεσα και γνώρισα κάποια αθλήματα, τα οποία δεν ήξερα”. Ορισμένα τον κέρδισαν αμέσως. “Ναι! Η ξιφασκία μου άρεσε πάρα πολύ. Μου άρεσε και η σκοποβολή που δεν μου το είχα κιόλας ότι είμαι καλός. Τα πέτυχα!”. Βρήκε σημάδι σε πήλινο κινούμενο στόχο. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο θα γιορτάσει τα 49α γενέθλιά του, αλλά η σκοποβολή δεν έχει ηλικία. Να η ευκαιρία!

"Ναι, όντως. Και ξιφασκία μπορώ να κάνω τώρα που το σκέφτομαι. Ας τελειώσουν τα γυρίσματα και θα ξεκινήσω προπονήσεις”. Αυτός είναι ο στόχος της εκπομπής, όπως λέει. Ν' αρχίσει κάποιο παιδί τις προπονήσεις σ' ένα άθλημα που θα δει και θα του αρέσει. “Σαν παιδί αισθάνομαι κι εγώ σε αυτή την εκπομπή. Είναι καλό ένα παιδί, να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα και θα καταλάβει τι είναι αυτό, το οποίο θα το κάνει χαρούμενο και θα του ταιριάξει. Συνήθως, σε κάνει χαρούμενο και λες ''μου ταιριάζει'', αυτό στο οποίο τα καταφέρνεις, αυτό που τα πας καλά. Όταν τα καταφέρνεις, περνάς και καλά. Νομίζω αυτό που μπορεί να πάρει κάποιος από την εκπομπή είναι η δυνατότητα να δοκιμάσει. Να του δείξουμε πόσο εύκολο είναι να δοκιμάσεις κάτι.

Μακάρι να δουν τα παιδιά και να πουν στους γονείς τους θέλω να πάω να δω αυτό ή να δουν οι γονείς και να ρωτήσουν το παιδί “ποιο θα ήθελες να δοκιμάσεις απ' όλα αυτά;”. Αυτό νομίζω ότι μπορεί να κάνει η εκπομπή. Πέρα από το να μας παρουσιάσει αυτούς τους άξιους ανθρώπους που κατάφεραν να προκριθούν στο Τόκιο, μπορεί να χτίσει την Ολυμπιακή ομάδα για το 2032”. Όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες που τα παιδιά είδαν στο Roland Garros τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη να πετυχαίνουν τη μία νίκη μετά την άλλη κι άρχισαν να πέφτουν βροχή τα τηλεφωνήματα στις ακαδημίες τένις. Η εικόνα παρασύρει μικρούς και μεγάλους.

"Κάνω το σταυρό μου να προκριθεί η Εθνική μπάσκετ"

Θα προβληθεί κι ένα επεισόδιο, στο οποίο θα παρουσιαστούν τόσο η Μαρία Σάκκαρη όσο και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, δεδομένου ότι οι δύο αθλητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και στο διπλό μεικτό στο Τόκιο. “Δεν το έχουμε γυρίσει ακόμη αυτό”. Ζει έντονα και την αγωνία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ που θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στο Τόκιο, μέσω του προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά. “Θα κάνουμε σίγουρα εκπομπή και με την Εθνική μπάσκετ, να προκριθεί πρώτα με το καλό. Κάνω το σταυρό μου να περάσουμε”. Και εξυπακούεται ότι αν προκριθεί η επίσημη αγαπημένη, περιμένει να συναντήσει από κοντά και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. “Ε, βέβαια!Θα είναι πολλή μεγάλη χαρά. Παρακολουθώ τον Γιάννη όσο τον παρακολουθούμε και οι υπόλοιποι μέσα από τις ειδήσεις, από το ίντερνετ”. Αυτή η εκμάθηση του αθλήματος θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον.

Σ' ένα από τα επεισόδια χαρακτήρισε την Κατερίνα Στεφανίδη αυστηρή δασκάλα και όταν του το υπενθύμισα γέλασε. “Όλοι είχαν πολλή υπομονή να μου δείξουν, να μην πω ψέμματα. Δηλαδή, πραγματικά. Κοίταξε, στο πινγκ πονγκ ο Παναγιώτης Γκιώνης με βοήθησε πάρα πολύ να εξελιχθώ. Ήξερα που ήξερα, με πήγε ακόμη παραπέρα. Το τερμάτισε! Αλλά και ο Νίκος Μαυρομάτης στη σκοποβολή ήταν επίσης πολύ καλός. Και η Άννα Κορακάκη που ήταν η πρώτη που με βοήθησε να κάνω σκοποβολή. Πάρα πολύ υπομονετική, πάρα πολύ ήρεμη και μου έδωσε πάρα πολύ αυτοπεποίθηση. Δεν έχω παράπονο, όλοι... Η Κατερίνα (Στεφανίδη) ήταν αυστηρή, ο Μιτς (Κρίερ) όμως ήταν τέλειος. Δεν έχω παράπονο. Όλοι οι αθλητές πραγματικά βλέπουν ότι είναι η πρόθεσή μας τόσο καλή και μας δείχνουν και αυτοί πολλή εκτίμηση, πολλή αγάπη και πολλή στήριξη”.

Του έδειξαν τρεις φορές το επί κοντώ. “Τρεις φορές, ναι. Δεν κατάλαβα... Δεν μπορώ. Μεταξύ μας, δεν γίνεται. Πολύ δύσκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο”. Δοκίμασε όμως και δυσκολότερο άθλημα από το εν λόγω αγώνισμα του στίβου. “Η κωπηλασία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να είναι συναρπαστικό όταν καταφέρνεις και σχίζεις το νερό και είσαι πάνω στο νερό με αυτό το σκάφος το υπέροχο, αλλά για να το καταλάβω πολύ παιδεύτηκα. Πραγματικά, ισχύει το... ''τραβάς κουπί'' στην κωπηλασία. Πολύ δύσκολο άθλημα. Συναρπαστικό, αλλά πολύ δύσκολο”.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης με τους αθλητές του πόλο PHOTO CREDITS: TEAM HELLAS

Μέσω της εκπομπής μεταμορφώθηκε σ' ένα διαφορετικό -σύγχρονο- δεκαθλητή που τόλμησε να τεστάρει τις δυνάμεις του σε πολλά και δύσκολα αθλήματα. “Το δέκαθλο είναι το αγαπημένο μου στο στίβο. Σκέφτομαι, αν ήμουν αθλητής θα ήθελα να κάνω δέκαθλο που κρατάει δύο μέρες να το ευχαριστηθώ! Για να είναι χορταστικό”. Τώρα, το παρακολουθεί από τις κερκίδες ως λάτρης του αθλήματος. “Μ' αρέσει πάρα πολύ ο αθλητικός τουρισμός. Το θεωρώ εξαιρετικό και πραγματικά θέλω να ρίξω αυτή την ιδέα. Αν σας αρέσουν τα αθλήματα, όποιο άθλημα σάς αρέσει αξίζει να επισκεφθείτε μια πόλη, για να δείτε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ή ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο σπορ που σας αρέσει. Είναι όλη η εμπειρία υπέροχη. Βλέπεις κάτι που αγαπάς πάρα πολύ και γνωρίζεις μια άλλη πόλη. Αξίζει πολύ περισσότερο από τον άλλο τουρισμό που κάνουμε, που πηγαίνουμε στα mall και ψωνίζουμε. Καμία σχέση. Γιατί πας σε μια πόλη, ξέρεις ποιες είναι οι ώρες του αγώνα και ξέρεις ποιες ώρες είναι δεσμευμένες και ποιες ελεύθερες. Αυτές τις ελεύθερες ώρες τι μπορώ να δω; Θα πάω στο τάδε αξιοθέατο, θα πάω εδώ, θα πάω εκεί. Τα κάνω όλα, όταν έχω τέτοιο πρόγραμμα”.

Από το 2012 κι έπειτα ταξιδεύει για το στίβο. Κάποιοι προορισμοί θα του μείνουν αξέχαστοι. “Πρώτη διοργάνωση και πιο αγαπημένη είναι το Ελσίνκι του 2012. Το Ευρωπαϊκό. Ήταν το πρώτο που πήγα και πήγα μάλιστα με το αυτοκίνητο. Ανέβηκα από τη Θεσσαλονίκη στο Ελσίνκι με το αυτοκίνητο. Αυτό ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Εννοείται έκανα στάσεις. Κάθε βράδυ διανυκτέρευα και σε άλλη πόλη μέχρι να φτάσω στο Ελσίνκι. Η άλλη πολύ αγαπημένη διοργάνωση ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, στο Βερολίνο (2018). Ήταν και ένα πολύ επιτυχημένο πρωτάθλημα για την ελληνική ομάδα.

Ζήσαμε πολύ μεγάλες στιγμές με αποκορύφωμα τον τελικό του επί κοντώ που η Κατερίνα (Στεφανίδη) και η Νικόλ (Κυριακοπούλου) πήραν την πρώτη και τη δεύτερη θέση. Είχαμε και τα μετάλλια της Μπελιμπασάκη στα 400, του Τσιάμη (τριπλούν) και πήραν χρυσό η Βούλα (Παπαχρήστου) στο τριπλούν και ο Μίλτος (Τεντόγλου) στο μήκος. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη αποστολή”. Στο Βερολίνο ήταν όταν ο αρχισυντάκτης της “Team Hellas”, Θανάσης Νικολάου πρότεινε στον Γιώργο Καπουτζίδη να παρουσιάσει την Ολυμπιακή ομάδα του Τόκιο.

Ο στίβος τού έχει κλέψει την καρδιά, αλλά στο αθλητικό κάδρο του -ό,τι κι αν περιλαμβάνει αυτό- πάντα θα χωράει ο Πανσερραϊκός, η ομάδα του τόπου του. “Τον έχω χάσει τον Πανσερραϊκό. Τα τελευταία χρόνια -να πω την αλήθεια- δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω πόσο καλά τα πάει. Όμως, είναι μεγάλη αγάπη και είναι η μοναδική ομάδα που είχα πάντοτε. Εγώ αυτή την ομάδα υποστήριζα. Φυσικά, έχω δει πολύ EURO και Champions League. Όμως, η μεγαλύτερη σύνδεσή μου με το ποδόσφαιρο είναι ο Πανσερραϊκός”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ