X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιώργος Μαυρωτάς στο SPORT24: Το οργανωμένο έγκλημα, οι στημένοι αγώνες και το Μουντιάλ 2030 που δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο SPORT24 για τους χειραγωγημένους αγώνες στον ελληνικό αθλητισμό, το δίκτυο παρανομίας που απλώνεται παντού, τις ενέργειες της χώρας για την καταπολέμησή των στημένων, τι απαντά για το ενδεχόμενο διεκδίκησης του Μουντιάλ του 2030, πώς είναι η συνεργασία του με τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς δεν είναι άνθρωπος που του αρέσουν τα μεγάλα και παχιά λόγια, ούτε οι φανφάρες. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, προτιμάει πάντα να "μιλάει" με τα πεπραγμένα του και όταν όντως έχει κάτι να πει. Όντας άλλωστε ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έβγαλε ποτέ το ελληνικό πόλο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σκληρή δουλειά, η προσήλωση και οι στόχοι είναι εκείνα που φέρνουν τα αποτελέσματα.

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού παραχώρησε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο SPORT24 για πολλά "καυτά" θέματα. Για τους χειραγωγημένους αγώνες στον ελληνικό αθλητισμό, το δίκτυο παρανομίας που απλώνεται παντού, τις ενέργειες της χώρας για την καταπολέμησή των στημένων μέσω της Ε.ΠΑ.ΘΛ.Α., τι απαντά για το ενδεχόμενο διεκδίκησης του Μουντιάλ του 2030 από τη χώρα μας, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη συνεργασία του με τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Συνέντευξη στον Νίκο Συριώδη

Η Ελλάδα είναι στόχος κυκλωμάτων, δηλαδή οργανωμένο έγκλημα, κυκλώματα διαφθοράς, ξέπλυμα χρήματος

Ας ξεκινήσουμε, μπαίνοντας κατευθείαν στο ζουμί. Είναι καθαρός ο αθλητισμός κύριε Μαυρωτά; Υπάρχουν στημένοι αγώνες στην Ελλάδα; Και αν ναι, πού εντοπίζονται κατά κύριο λόγο;

"Γενικά να πούμε ότι τρεις είναι οι βασικές απειλές ενάντια στην ακεραιότητα του αθλητισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως. Είναι το ντόπινγκ, η βία, παντός είδους, η βία μεταξύ θεατών ή η κακοποίηση στα αποδυτήρια που έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και το τρίτο είναι η χειραγώγηση των αγώνων, τα στημένα παιχνίδια και γι' αυτό ακριβώς τα τελευταία χρόνια η αθλητική ακεραιότητα είναι πολύ ψηλά στη διεθνή ατζέντα, γιατί ακριβώς υπάρχουν όλα αυτά τα σκάνδαλα που προκύπτουν που δηλητηριάζουν. Είναι η τοξική πλευρά του αθλητισμού, τοξικότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σίγουρα, αυτές οι τοξικότητες υπάρχουν μέσα στη χώρα μας, σίγουρα, εγώ νομίζω βλέποντας και από την εμπειρία μου τα τελευταία τρία χρόνια με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α., που άρχισα να ασχολούμαι έτσι και πιο συστηματικά με το θέμα της χειραγώγησης των αγώνων και βλέποντας και το διεθνές περιβάλλον και η Ελλάδα είναι στόχος κυκλωμάτων, τα οποία μπορεί να ξεκινούν είτε από την μακρό-εγκληματικότητα, δηλαδή οργανωμένο έγκλημα, κυκλώματα διαφθοράς, ξέπλυμα χρήματος κλπ, μέχρι τη μικρό-εγκληματικότητα, η οποία είναι το στήσιμο του χαρτζιλικιού, να στήσουμε κάτι για να βγάλουμε 400 ευρώ και να την βγάλουμε για τον επόμενο μήνα, για να πληρωθούν οι παίκτες που είναι στις μικρότερες κατηγορίες.

Όσο πιο χαμηλά πηγαίνεις σ' αυτές τις κατηγορίες τόσο πιο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος γιατί οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες και οι αθλητές πιο ευάλωτοι σ' αυτές όλες τις παθογένειες. Οπότε ναι, υπάρχει. Δεν είναι τόσο όσο φαίνεται ή διαδίδεται, ότι δηλαδή κάθε αγώνας είναι στημένος και κάθε αθλητής είναι ντοπαρισμένος, αλλά υπάρχει το πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Κάνοντας λίγο πιο πυκνό το δίχτυ της αποτροπής. Όσο πιο πυκνό το κάνεις τόσο λιγότερα ψάρια ας πούμε θα περάσουν και θα γίνει πιο αποδοτικό. Αυτό έγινε το 2000 με το αντι-ντόπινγκ, δηλαδή με τη δημιουργία του WADA το 1999, δημιουργήθηκε το πλαίσιο και τώρα είμαστε στη χειραγώγηση αγώνων σε αντίστοιχο επίπεδο διεθνώς.

Ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, στο γραφείο του στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY


Δηλαδή στα θέματα χειραγώγησης είμαστε 20 χρόνια μετά το αντι-ντόπινγκ. Τώρα δημιουργείται το πλαίσιο με τη σύμβαση Macolin και όλες οι χώρες αρχίζουν να αναπτύσσουν μηχανισμούς, επειδή το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να τα βάλει από μόνο του μ' αυτή την απειλή που λέγεται χειραγώγηση αγώνων που είναι παγκόσμια, δεν έχει σύνορα και χρειάζεται διακυβερνητικές συνεργασίες, συνεργασίες με την αστυνομία, με τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Ελλάδα θα έλεγα ότι δεν διαφέρει από τον μέσο όρο στη διαφθορά

Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, στο ζήτημα της διαφθοράς πού βρίσκεται η Ελλάδα; Γιατί αν ρωτούσαμε έναν Έλληνα φίλαθλο θα μας έλεγε ότι βρίσκεται πολύ ψηλά. Ισχύει αυτό ή όχι;

"Η διαφθορά στον αθλητισμό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Είτε αυτό αφορά μεγάλες Ομοσπονδίες, όπου είχαμε πρόσφατα ένα σκάνδαλο με την FIFA, είτε αφορά αναθέσεις μεγάλων αγώνων. Αφορά προμήθειες, αφορά το θέμα του trafficking νεαρών από υπανάπτυκτες χώρες σε χώρες ανεπτυγμένες, αφορά σίγουρα και τη χειραγώγηση των αγώνων και το ντόπινγκ, κυκλώματα αναβολικών και όλα αυτά.

Η Ελλάδα θα έλεγα ότι δεν διαφέρει από τον μέσο όρο αλλά αυτό που κάνει ιδιαίτερη την Ελλάδα είναι ότι είναι η γενέτειρα του αθλητισμού που στηρίζεται σε αξίες. Ολυμπισμός, αθλητικού ιδεώδες, ευ αγωνίζεσθαι. Ως τέτοια, έχει μία παραπάνω υποχρέωση να είναι στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς ή ό,τι πλήττει γενικά το εύ αγωνίζεσθαι και αυτό της δίνει ένα ρόλο αρκετά ιδιαίτερο που θα έπρεπε να είναι και πρωταγωνιστικός σε τέτοια θέματα, δηλαδή σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πληγμάτων της αθλητικής ακεραιότητας.

Τώρα σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια με την παρουσία στα διεθνή φόρα, παίζουμε αυτό το ρόλο και με τη σύμβαση Macolin που προεδρεύω στην επιτροπή παρακολούθησης και με τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν., ο οποίος ας πούμε έχει ανακτήσει το κύρος που είχε χάσει ως ελληνικό αντί-ντόπινγκ, καθώς ήμασταν υπό επιτήρηση, αλλά και γενικότερα με τον ρόλο που παίζουν και οι Έλληνες παράγοντες στις Διεθνείς Ομοσπονδίες και Επιτροπές όπως ο Σπύρος Καπράλος, ο Ανδρέας Ζαγκλής στο μπάσκετ, ο Μανώλης Κατσιαδάκης στην ξιφασκία κ.ά.

Αρχίζει η Ελλάδα νομίζω να εμφανίζεται με καλό όνομα στα διεθνή φόρα και στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και αυτό είναι καλό. Οπότε θεωρώ ότι δεν είμαστε μακριά από τον μέσο όρο στη διαφθορά, απλώς έχουμε ένα χρέος παραπάνω να υπηρετήσουμε την αθλητική ακεραιότητα. Το παρελθόν μας δεν πάει στην αρχαιότητα μόνο, πάει και στο 1896, στην αναβίωση. Αν δεν υπήρχε ελληνικό κράτος δεν θα υπήρχαν τώρα Ολυμπιακοί Αγώνες".

Μέχρι τώρα έχουμε δεχτεί 48 καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνων. Το να αποδείξεις μία χειραγώγηση είναι κάτι το οποίο θέλει αρκετό αποδεικτικό υλικό

Υπάρχουν καταγγελίες που αποδεικνύονται ψευδείς και συκοφαντικές που έχουν σκοπό να βλάψουν και γίνονται σκοπίμως; Σ' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν κυρώσεις για τους καταγγέλλοντες;

"Δεν τους ξέρεις τους καταγγέλλοντες τις περισσότερες φορές. Αν είναι ανώνυμη η καταγγελία δύσκολα μπορείς να φτάσεις στον καταγγέλλοντα. Αλλά αν είναι κάτι το οποίο ας πούμε δένεται και με άλλα στοιχεία, τότε αξίζει να το διερευνήσεις. Αν είναι όμως καταγγελία επειδή θύμωσα για παράδειγμα εγώ με τον προπονητή και στέλνω μία καταγγελία στον προπονητή και στην ομάδα ότι στήνονται παιχνίδια, αν δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με κάποιο τρόπο, μοιραία αρχειοθετείται. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα έχουμε δεχτεί στην πλατφόρμα των ανώνυμων αναφορών της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. 48 καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνων. Κάποιες είναι στα όρια του γραφικού αλλά κάποιες άλλες είναι σοβαρές. Υπάρχει αυτό το φίλτρο και μπορούμε να τις διαχωρίζουμε".

Για ποιο λόγο ενώ υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για χειραγώγηση δεν φτάνουν στα δικαστήρια; Υπάρχει κάποιο κενό στη διαδικασία ή πρόκειται για ενδείξεις που είναι δύσκολο να αποδειχθούν; Kαι αν είναι έτσι πώς μπορεί αυτό να αλλάξει και όσοι στήνουν αγώνες να πιάνονται και να λογοδοτούν;

"Αυτή είναι η ερώτηση του 1.000.000, γιατί και διεθνώς, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για πρωταθλήματα, οι περιπτώσεις που βλέπεις να καταλήγουν στα δικαστήρια και να καταδικάζονται είναι απειροελάχιστες, λιγότερο από το 0.5%. Αυτό γίνεται γιατί το να αποδείξεις μία χειραγώγηση αγώνα είναι κάτι το οποίο θέλει αρκετό αποδεικτικό υλικό και για να το έχεις αυτό πρέπει να καταφύγεις σε αστυνομικές μεθόδους, όπως παρακολουθήσεις, ομολογίες μαρτύρων, να πιάσεις κάποιον επ' αυτοφώρω. Να έχεις δηλαδή πληροφορία από πριν και να το ελέγχεις, να το παγιδεύσεις. Με το πρόσφατο μνημόνιο που υπογράψαμε με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (την επονομαζόμενη και «Αρχή κατά του Ξεπλύματος») προσθέσαμε ένα σημαντικό όπλο στη μάχη ενάντια στα κυκλώματα που χειραγωγούν αγώνες.

Ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, στον καναπέ του γραφείου του στη σύνεντευξή του στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY


Υπάρχουν και άλλα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πυκνώσεις αυτό το δίκτυο. Κάποια από αυτά τα διοικητικά μέτρα τα έχουμε χρησιμοποιήσει όπως για παράδειγμα στην Super League 2 βλέπαμε ότι υπήρχαν πολλές αναφορές στην sportradar, που οι αναφορές αυτές είναι πολύ βοηθητικές, δείχνουν ασυνήθιστες ή και ύποπτες συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά από πίσω υπάρχει και ένα παιχνίδι που είναι στημένο. Οι αναφορές αυτές έχουν να κάνουν με τη δραστηριότητα που μπορεί να είναι ασυνήθιστη και μπορεί αυτό να οφείλεται σε διάφορους λόγους αλλά εμείς πρέπει να τις φιλτράρουμε για να δούμε αν πραγματικά υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης. Οπότε πρέπει να υπάρχει άφθονο φίλτρο.

Πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να δρας και αποτρεπτικά, προληπτικά. Για παράδειγμα με τη δυνατότητα που θα έχουμε για το pregame alert, δηλαδή να έχουμε ειδοποιήσεις πριν τον αγώνα και όχι μετά από τον αγώνα -όπως είναι οι αναφορές της sportradar που έρχονται μετά από μια εβδομάδα τουλάχιστον-, θα μπορούμε όταν αυτές οι ενδείξεις είναι ισχυρές να επικοινωνούμε με την Ομοσπονδία και να τους λέμε ότι αυτός ο αγώνας είναι υπό παρακολούθηση από την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και να παίζει κι αυτό τον αποτρεπτικό του ρόλο, καθότι η Ομοσπονδία θα ειδοποιεί τις ομάδες ότι αυτός ο αγώνας είναι υπό επιτήρηση".

Στήνεται ένα παιχνίδι σε ένα μέρος του κόσμου και οι εγκέφαλοι είναι σε ένα άλλο μέρος και το παιχνίδι που στήνεται γίνεται στην Ελλάδα

Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα είναι εγχώριο ή είναι του εξωτερικού;

"Δεν νομίζω ότι είναι μόνο εγχώριο. Οι βασικές αγορές που κινούνται σε όλα αυτά τα πρωταθλήματα και μπορείς να δεις για παράδειγμα σε ελληνικούς αγώνες γ' κατηγορίας στο βόλεϊ να παίζονται από αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας που εκεί είναι το κέντρο της παράνομης δραστηριότητας. Πέφτουν χρήματα για ένα παιχνίδι σε ένα μέρος του κόσμου και οι εγκέφαλοι είναι σε ένα άλλο μέρος και το παιχνίδι που στήνεται γίνεται στην Ελλάδα. Γιατί αυτοί έχουν τις άκρες να μιλήσουν με τους κατάλληλους ανθρώπους, να στήσουν το παιχνίδι, να βάλουν τα λεφτά. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που θέλει μία παγκόσμια λύση, μία χώρα μόνη της δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει".

Πρόσφατα υπήρξε μία καταγγελία του Μπαριέντος του Βόλου, υπήρξε άλλη μία στο ματς του Κολοσσού με τον Ιωνικό στο μπάσκετ που υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την Ομοσπονδία. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μας πείτε γι' αυτές τις περιπτώσεις;

"Και οι δύο περιπτώσεις διερευνώνται από το κλιμάκιο της αξιολόγησης της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. όχι μόνο για τα συγκεκριμένα παιχνίδια αλλά πηγαίνουμε και λίγο πίσω στο παρελθόν να δούμε και συμπεριφορές. Έχουν πάει οι υποθέσεις και στον αθλητικό εισαγγελέα ο οποίος είναι και μέλος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., ο Κώστας ο Σπυρόπουλος. Αδύνατο θα έλεγα σημείο της διαδικασίας είναι ότι αν έχουμε μια αναφορά για μια ομάδα του Ρόδου για παράδειγμα, θα πρέπει να πάει στον εισαγγελέα Ρόδου ή αν είναι αφορά μια ομάδα της Άρτας, πρέπει να πάει στην Άρτα και ούτω καθ' εξής.

Οι εισαγγελείς εκεί πέρα δεν έχουν τεχνογνωσία να κρίνουν, να δουν πως θα διαχειριστούν περιπτώσεις χειραγώγησης με αποτέλεσμα να χάνεται και χρόνος αλλά και ενέργεια στην πολυδιάσπαση αυτή των υποθέσεων. Γι' αυτό έχουμε πει να υπάρξει αφενός μία εγκύκλιος, μια οδηγία που θα λέει ότι ο κάθε εισαγγελέας μπορεί να απευθυνθεί στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α. για να ρωτήσει και να μην πηγαίνει στα τυφλά και αυτό νομίζω ότι θα παίξει ρόλο. Η εγκύκλιος αυτή έχει συνταχθεί από την Αντεισαγγελέα Α.Π. κ. Βιργινία Σακελλαροπούλου και νομίζω έχει ήδη διαβιβαστεί. Το ίδιο ισχύει και για τις αστυνομικές διευθύνσεις, της διευθύνσεις ασφαλείας που αναλαμβάνουν το προανακριτικό έργο.

Και αυτό νομίζω ότι είναι κομβικό γιατί μέχρι τώρα αυτό που γινόταν ήταν να πηγαίνουν εκεί πέρα οι υποθέσεις και να μην ξέρουν πως να τις χειριστούν οι άνθρωποι γιατί έχουν άλλα 200 πράγματα να ασχοληθούν και να αρχειοθετούνται επειδή δεν υπάρχουν παραπάνω στοιχεία και ο δράστης είναι άγνωστος. Τώρα μπορούμε να το σκαλίζουμε λίγο παραπάνω. Αυτό είναι το κλειδί της αλλαγής που έχει γίνει".

Υπάρχουν υποθέσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές και αφορούν μεγάλες ομάδες και αν γίνονταν γνωστές θα προκαλούσαν; Σας ρωτάω επειδή υπάρχει η αίσθηση στον Έλληνα φίλαθλο ότι ο μεγάλος πάντα την γλιτώνει;

"Όχι δεν έχουμε. Κάποιες περιπτώσεις δηλαδή στις οποίες να είναι μπλεγμένες ομάδες της Super League τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχουν. Η περίπτωση που έκανε θόρυβο είναι ο στοιχηματισμός που είχε κάνει ο παράγοντας του Παναιτωλικού, ο Κουτσοσπύρος το οποίο εκδικάστηκε μάλιστα. Ήταν από τις πολύ ξεκάθαρες περιπτώσεις πειθαρχικής παράβασης".

Μπορεί να είναι χειραγώγηση αγώνα για τα μόρια σε ένα σχολικό πρωτάθλημα, που και αυτό ακόμα είναι χειραγώγηση

Πείτε μας λίγα λόγια για την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Τι είχατε στο μυαλό σας όταν τη δημιουργήσατε και αν τελικά έχει το πρακτικό αποτέλεσμα που θα επιθυμούσατε μετά από δύο χρόνια.

"Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τη σύμβαση Macolin όταν ήμουν ως Έλληνας Βουλευτής στη κοινοβουλευτική συνέλευση του συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί ήμουν στην επιτροπή αθλητισμού. Άκουσα για πρώτη φορά για τη σύμβαση Macolin, για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων, αυτή τη σύμβαση του συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι ο πιο επιδραστικός διακρατικός οργανισμός σε θέματα αθλητισμού, από εκεί ξεκινούν όλα και ακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άκουσα για τη σύμβαση Macolin και όταν μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα, είπα ότι την έχουμε υπογράψει και θα ήταν καλό να την κυρώσουμε για να δείξουμε την πολιτική βούληση, κάτι που αμέσως υιοθέτησε ο Πρωθυπουργός και ο Υφυπουργός και τον Νοέμβριο του 2019 ουσιαστικά κυρώθηκε από την Βουλή. Στις προβλέψεις της στο άρθρο 13 είναι η δημιουργία της πλατφόρμας εθνικής ακεραιότητας που είναι το όργανο που συντονίζει τους φορείς για την αντιμετώπιση και τη χειραγώγηση, γιατί δεν είναι μόνο οι αθλητικοί φορείς και η γενική γραμματεία αθλητισμού, είναι και η αστυνομία, είναι και ο αθλητικός εισαγγελέας, είναι και η επιτροπή ελέγχου και εποπτείας παιγνίων, που είναι ρυθμιστική αρχή και είναι βέβαια και η εθνική αρχή διαφάνειας που έχει και τον πρώτο λόγο σε όλα τα θέματα διαφθοράς. Επίτρεψέ μου να ευχαριστήσω και δημόσια καταρχήν τα μέλη της επιτροπής, τα στελέχη και τους συνεργάτες της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. για την άψογη συνεργασία και χημεία που έχουμε μεταξύ μας και αυτό θεωρώ ότι είναι το βασικό μυστικό της επιτυχίας μας.

Ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για όλα τα θέματα στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY


Δημιουργήθηκε, λοιπόν, η Ε.Π.ΑΘΛ.Α, πρέπει να έχουμε κλείσει δύο χρόνια λειτουργίας. Σε αυτά τα δύο χρόνια έγιναν πολλά πράγματα. Μάλιστα φέτος θα βγάλουμε και τον ετήσιο απολογισμό του 2022 που θα δείξουμε πόσα έχουν γίνει σε δύο τομείς. Πρώτον, στο κομμάτι της πρόληψης, δηλαδή της εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των αθλητών, των βασικών πρωταγωνιστών και δεύτερον στο κομμάτι της καταπολέμησης με την έννοια ότι τώρα πλέον έχουμε ομάδα που μπορεί να αναλύει τις αναφορές που έρχονται, να τις εμπλουτίζει, να τις επεξεργάζεται και να πηγαίνουν πιο “μασημένες” προς τις αρχές, είτε στον αθλητικό εισαγγελέα για την ποινική διερεύνηση, είτε στα όργανα των Ομοσπονδιών για την πειθαρχική διερεύνηση. Το φιλτράρισμα δηλαδή. Το triage process. Η προτεραιοποίηση των υποθέσεων".

Το πιο έντονο κομμάτι της πλατφόρμας είναι το λεγόμενο "κόκκινο κουμπί". Τι αφορά ακριβώς αυτό;

"To red button είναι μία επιπλέον εφαρμογή που έχουμε σε συνεργασία με την FIFPro, την ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, προκειμένου μέσω αυτής της εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο να μπορεί κάποιος ποδοσφαιριστής ή προπονητής ή διαιτητής, αν τα μοιράσουμε και στους διαιτητές, γιατί είναι κάποιες κάρτες αυτές με μοναδικούς κωδικούς, για να μην μπορεί να ανιχνευθεί τίποτα, και είναι ουσιαστικά ανώνυμες καταγγελίες. Έχει να κάνει με το φαινόμενο των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που όταν βρίσκουν κάτι, το αναφέρουν.

Αυτές τις αναφορές μπορεί να τις κάνει ο κάθε παίκτης όχι μόνο από αυτή την εφαρμογή αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης στην πλατφόρμα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. μπει και κάνει αναφορά όταν έχει ενδείξεις για κάποια χειραγώγηση αγώνα που μπορεί να μην έχει στοιχηματικό περιεχόμενο. Μπορεί να είναι χειραγώγηση αγώνα για τα μόρια σε ένα σχολικό πρωτάθλημα, που και αυτό ακόμα είναι χειραγώγηση αγώνα. Είναι κάθε περίπτωση χειραγώγησης όπως π.χ. και μια εσκεμμένη ισοπαλία γιατί τους βολεύει και τους δύο αντιπάλους και γίνεται με αγωνιστικό κίνητρο. Αυτή η αναφορά έρχεται, επεξεργάζεται από τα κλιμάκια, από στελέχη από τη γενική γραμματεία αθλητισμού, εμπειρογνώμονες και περί των στοιχηματικών και των αγωνιστικών, από την αστυνομία, από την ΕΑΔ και από την ΕΕΕΠ.

Συνεργαζόμενοι αυτοί επεξεργάζονται τις αναφορές, βγάζουν ένα πόρισμα και ανάλογα με την προτεραιοποίηση και την βαρύτητα των ενδείξεων που υπάρχουν, βγάζουν ένα πόρισμα το οποίο προχωράει προς περαιτέρω διερεύνηση, ποινική ή πειθαρχική, πάει ή στον εισαγγελέα ή στην Ομοσπονδία ή αλλιώς αρχειοθετείται και το έχουμε στη βάση δεδομένων για να το ανασύρουμε όποτε και εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία. Αυτό που μας ενδιαφέρει σ' αυτές τις ανώνυμες αναφορές είναι όχι ποιος το λέει, γιατί δε το ξέρουμε, αλλά το τι λέει και πως αυτό διασταυρώνεται με τα στοιχεία που έχουμε".

Ποια είναι η συνεργασία και η σχέση σας με τις Ομοσπονδίες ;

"Η σχέση μας στο παραπάνω κομμάτι με τις Ομοσπονδίες είναι αρκετά καλή, καλύτερη θα έλεγα από ότι μπορεί να εμφανίζεται προς τα έξω σαν μία γενικότερη σχέση της γενικής γραμματείας με τις Ομοσπονδίες. Με την ΕΠΟ έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία, με τον Δημήτρη Δαρβάκη που είναι integrity officer από την UEFA στην ΕΠΟ. Με την ΕΟΚ επίσης έχουμε μία καλή συνεργασία με τον Βασίλη Ντάκουρη που είναι στην επιτροπή ακεραιότητας.

Με την ΕΟΠΕ τώρα μάλιστα ζητήσαμε να μας διορίσουν τους integrity officers και η ΕΟΠΕ και η ΟΧΕ και η ΚΟΕ που είναι τα ομαδικά αθλήματα που είναι περισσότερο στο στοίχημα για να έχουμε άτομα να μιλάμε και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες ή συμβουλές ή οτιδήποτε άλλο.

Οπότε έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με τις Ομοσπονδίες και αυτό φαίνεται και από την ανταπόκριση που έχουμε και στο να επικαιροποιήσουμε τους πειθαρχικούς τους κανονισμούς ώστε να συμπεριλαμβάνουν και τα θέματα χειραγώγησης. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτή τη συνεργασία".

Με έχει βοηθήσει πολύ η τεχνοκρατική μου κουλτούρα. Με τον Λευτέρη Αυγενάκη έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία

Για ποια επιτεύγματα της θητείας σας είστε υπερήφανος, ποια δεν έχετε καταφέρει να εκπληρώσετε και πώς είναι η σχέση και η συνεργασία σας με τον κύριο Αυγενάκη;

"Είμαι περήφανος για την Ε.Π.ΑΘΛ.Α που είναι κάτι το οποίο στήθηκε από το μηδέν και στην Ελλάδα έχουμε γίνει τώρα ένα παράδειγμα δακτυλοδεικτούμενο best practice στο πώς λειτουργεί, ποιοι συνεργάζονται, πώς συνεργάζονται, τι πρόσωπο έχουν στο εξωτερικό. Ο ΧΙΛΩΝ, το σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών που στηρίζεται στην πολυκριτηριακή ανάλυση. Μας έτυχε ο covid που μου ανέθεσε ο Υφυπουργός να τον διαχειριστώ στον αθλητισμό ως συντονιστής της επιτροπής που ήταν και αυτό δύσκολο, κάτι που νομίζω ότι καταφέραμε γιατί κρατήσαμε όρθιο τον ελληνικό αθλητισμό και φέραμε και επιτυχίες με τη διαχείριση που κάναμε.

Αυτά τα τρία θα πω συνολικά και τώρα έχουμε και το στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς του αθλητισμού που μου έχει αναθέσει ο Υφυπουργός και σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ένα πρόγραμμα επίσης που έχει να κάνει με την ρητορική μίσους στον αθλητισμό που κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πάλι εμπλέκεται το συμβούλιο της Ευρώπης που είπα προηγουμένως ότι είναι μπροστά στα θέματα αυτά. Τέλος, πολύ ωραίες δράσεις άθλησης για όλους που συνδέεται με την ανάπτυξη καλών συνηθειών για φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BeActive στην ελληνική επιτροπή του οποίου προεδρεύω. Αυτά σε γενικές γραμμές.

Είναι αρκετά αυτά που δεν έχω πετύχει και είναι και πράγματα που βάζουμε σαν στόχο για το μέλλον. Δηλαδή για παράδειγμα αθλητικές εγκαταστάσεις, Το Ζάππειο, το κολυμβητήριο είναι ένα αγκάθι κάθε φορά γιατί σ' αυτό μεγαλώσαμε και θέλω να το ξαναδώ να λειτουργεί. Γενικότερα τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων έχουν προβλήματα λειτουργίας και συντήρησης. Ουσιαστικά η Ελλάδα δεν έχει τόσο πολύ ανάγκη από νέες εγκαταστάσεις, αλλά από την ορθή διαχείριση και λειτουργία των υπαρχόντων.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά φυσικής δραστηριότητας στον μέσο πολίτη. Στην Ελλάδα δυστυχώς σε ένα ποσοστό 68% δεν αθλούνται. Είμαστε δεύτεροι. Πρώτοι σ' αυτή τη λίστα είναι οι Πορτογάλοι και μετά εμείς. Αυτό είναι το τελευταίο ευρωβαρόμετρο για την άσκηση. Ένας στους τρεις αθλείται συστηματικά και αυτό πρέπει να το αυξήσουμε γιατί το κριτήριο επιτυχίας για οποιονδήποτε ασχολείται με τον αθλητισμό σε πολιτική θέση δεν είναι τόσο πολύ ο πίνακας των Ολυμπιακών μεταλλίων, είναι περισσότερο ποιο ποσοστό της κοινωνίας ασχολείται συστηματικά με τον αθλητισμό. Γιατί ο αθλητισμός είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος και ειδικά για την Ελλάδα και οι πόροι που πηγαίνουν στον αθλητισμό δεν είναι κόστος αλλά επένδυση.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τον Υφυπουργό, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Δηλαδή όταν ο Πρωθυπουργός με ρώτησε αν θέλω να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Γενικού Γραμματέα του αθλητισμού τον Ιούλιο του 2019 του είπα ότι εκτιμώ ότι με επέλεξε επειδή εκτίμησε την πορεία μου και ότι προέρχομαι από το χώρο του αθλητισμού και τον ξέρω και ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να επιλέγουμε τους ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο και όχι ανθρώπους που ξέρουν τους πολιτικούς. Αυτό είναι ένα κλειδί γενικότερα για τη χώρα μας η απαλλαγή από πελατειακές σχέσεις, αξιοκρατία και όχι κολλητοκρατία στα κέντρα αποφάσεων".

΄Άλλο πράγμα όμως η διαχείριση και άλλο πράγμα το “είμαι αθλητής” δηλαδή για παράδειγμα έλεγαν πολλοί να αναλάβουν αθλητές του 2004 την ΕΠΟ. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή ήμουν καλός αθλητής μπορώ να διοικήσω μία Ομοσπονδία.

"Όταν λέω 'ξέρω', βάζουμε μέσα και το τεχνοκρατικό κομμάτι. Με έχει βοηθήσει πολύ η τεχνοκρατική μου κουλτούρα από το Πολυτεχνείο, το πώς ξέρεις στοχοθεσια, project management, πώς θα συνεργαστείς, πώς θα διοικήσεις μία ομάδα. Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι απολύτως χρήσιμες. Κάποιες τις παίρνεις από τον αθλητισμό, κάποιες από αλλού. Εγώ τις πήρα από το Πολυτεχνείο, από τις σπουδές μου. Αυτά είναι που κάνουν το πακέτο Μαυρωτά κατά τη γνώμη μου και όχι τόσο πολύ οι 5 Ολυμπιακοί Αγώνες που έχω λάβει μέρος.

Με τον Λευτέρη τον Αυγενάκη έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Εκτιμώ πολύ την εργατικότητά και την επιμονή του στο να ζητάει πράγματα για τον αθλητισμό και τα καταφέρνει. Εγώ έχω πιο πολύ την αθλητική προσέγγιση ενώ εκείνος την πολιτική. Πιστεύω όμως ότι αυτά τα δύο παντρεύονται καλά γιατί είναι και απαιτούμενο να γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε μόνο η αθλητική μου προσέγγιση μπορεί να είναι αποτελεσματική ούτε μόνο η πολιτική του".

Νομίζω ότι θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για το κλειστό του ΟΑΚΑ, γιατί και το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο

Με το κλειστό του ΟΑΚΑ που βρισκόμαστε; Έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη μετά από τη τελευταία ανακοίνωση του Παναθηναϊκού;

"Είναι θέμα που τα χειρίζεται περισσότερο ο Υφυπουργός και δεν έχω εμπλακεί αλλά πιστεύω ότι κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να ρυθμιστούν, θα βρεθεί ο τρόπος να ρυθμιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ούτε τα θέματα του πάρκινγκ που προέκυψαν ούτε άλλα ζητήματα. Νομίζω ότι θα ρυθμιστούν γιατί και το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Δηλαδή το να έχει ένα χώρο μία μεγάλη αθηναϊκή ομάδα που έχει πρωταγωνιστήσει και μας έχει κάνει περήφανους σαν Έλληνες με όλα αυτά που κατάφερε και με τα 6 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει και πρέπει κάπως όλο αυτό να το στηρίξουμε, γιατί οι ελληνικές ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη μας κάνουν όλους περήφανους".

Το να δοθούν χρήματα από τη φορολόγηση του στοιχήματος έδωσε μία μεγάλη ανάσα στον αθλητισμό, ωστόσο υπάρχουν ήδη κάποιες αντιδράσεις. Πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει μία καλύτερη οργάνωση στη ροή των χρημάτων; Επίσης, βλέπουμε συλλόγους στη μέση της σεζόν να αποσύρονται ή να συνεχίζουν με αθλητές από την ακαδημία και όμως δικαιούνται κανονικά να λάβουν όλο το ποσό της επιχορήγησης, το οποίο είναι άδικο. Δεν συμφωνείτε;

"Πρώτα απ' όλα, ο τρόπος με τον οποίο δίνονται τα χρήματα είναι καθορισμένος από το Υπουργείο Οικονομικών δηλαδή προς το παρόν, από ότι έχουμε δει, γίνεται μία φορά το χρόνο αυτή η εκκαθάριση, βγαίνει το ποσό και μοιράζεται στις ομάδες οπότε είναι μία χρονική στιγμή σε όλη τη σεζόν και μία “φωτογραφία' που μοιράζεις τα λεφτά ανάλογα μ' αυτή τη “φωτογραφία” εκείνης της χρονικής στιγμής.

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει, να σπάσει δηλαδή σε δύο περιόδους όπου θα μπορούσε να γίνεται η εκκαθάριση και να υπάρχει ένα λίγο πιο αξιόπιστο δείγμα αλλά προς το παρόν είμαστε δεσμευμένοι από αυτό το πράγμα ότι γίνεται μία φορά η εκκαθάριση και με βάση τη φωτογραφία της στιγμής μοιράζονται τα λεφτά. Η "φωτογραφία" αυτή είναι απόλυτα αξιοκρατική.

Ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, με τον συντάκτη του SPORT24, Νίκο Συριώδη TOURETTE PHOTOGRAPHY


Είναι τέτοια τα κριτήρια που βγάζουμε και στα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν μπορεί να μιλήσει κανένας και για τις Εθνικές ομάδες και για το τρόπο που μοιράζονται τα λεφτά στις ομάδες που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στις ομάδες που αγωνίζονται στην Α1 και Α2 κλπ. Αν λοιπόν υπάρχουν ομάδες που ξεκινούν με την προοπτική ότι “ας ξεκινήσουμε, θα πάρουμε τα λεφτά από το στοίχημα και μετά ας τη διαλύσουμε την ομάδα αφού θα έχουμε πάρει τα λεφτά” υπάρχουν, και θα μπουν και στην ΕΠΟ, κάποιες δικλείδες ασφαλείας ούτως ώστε κάθε ομάδα για να είναι δικαιούχος να πρέπει να ολοκληρώσει τη σεζόν, να μη πάρει δηλαδή τα λεφτά και εγκαταλείψει.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να βρούμε και εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν να κάνουν με τη διακωμώδηση. Παράδειγμα, ομάδες που στη μέση του πρωταθλήματος «τα παρατάνε» και συνεχίζουν με τμήματα υποδομών, αλλοιώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό της κατηγορίας. Οπότε αυτό είναι πράγματι ένα σημείο το οποίο θέλει προσοχή. Δεν υπάρχει ένα “κοστούμι” που να ταιριάζει σε όλα αλλά μπορείς βλέποντας κάποια τέτοια φαινόμενα σίγα σίγα να βελτιώνεις το σύστημα σου ώστε να μειώνονται οι “λαθρεπιβάτες”.

Μπαίνουμε σε προολυμπιακή περίοδο και υπάρχει ένα ζήτημα με τους αθλητές που προπονούνται στο Ελληνικό και την προετοιμασία τους ενόψει των σπουδαίων διοργανώσεων που θα φέρουν την πρόκρισή τους. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με το πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση. Υπάρχει κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η μετακόμιση;

"Κάθε εγκατάσταση έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή για παράδειγμα υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις που θα φύγουν από τον Άγιο Κοσμά και δεν θα πάνε όλες μαζί σε συγκεκριμένο σημείο αλλά μπορεί να πάνε σε διαφορετικά. Για παράδειγμα ο κλειστός στίβος στην Παιανία όπου θα ξεκινήσει να λειτουργεί το κλειστό της Παιανίας ή τα άλλα αθλήματα όπως η άρση βαρών στο ΟΑΚΑ όπου έγινε προπονητήριο. Δηλαδή θα διασκορπιστούν οι εγκαταστάσεις που ήταν συγκεντρωμένες στον Άγιο Κοσμά.

Οι ξενώνες του Αγίου Κοσμά που φιλοξενούσαν αθλητές, θα φύγουν από εκεί τα παιδιά και θα πάνε σε συγκεκριμένα διαμερίσματα, τώρα είναι σ' αυτή τη διαδικασία το ΕΑΚ του Αγίου Κοσμά, με την Λάμδα, έχουν βρει δηλαδή χώρους για να φιλοξενηθούν τα παιδιά αυτά. Η γνώμη μου είναι ότι είμαστε σε προολυμπιακή χρονιά οπότε θα βρεθούν οι λύσεις ως επί το πλείστον για τα αθλήματα που είχαν τη βάση τους στον Άγιο Κοσμά. Δηλαδή η γυμναστική, ο κλειστός στίβος με τον ΣΕΓΑΣ, κάποια βαρέα αθλήματα που ήταν εκεί.

Για τους ξενώνες θα βρεθεί επίσης λύση. Θα γίνει αυτή η μετεγκατάσταση στο μητροπολιτικό πάρκο των αθλητικών εγκαταστάσεων. Δεν θα είναι έτοιμες το 2024 αυτές οι εγκαταστάσεις στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού αλλά πιο μακροπρόθεσμα θα είναι έτοιμες. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό το μεταβατικό διάστημα να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για την όσο το δυνατόν λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία των αθλητών και εκεί θα στηριχτούμε στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις οι οποίες αρχίζουν να ξαναζούν, δηλαδή η Παιανία, το ΟΑΚΑ, το Ολυμπιακό χωριό".

Νομίζω ότι και ρεαλιστικό είναι και μπορούμε να καταθέσουμε φάκελο για το Μουντιάλ του 2030. Σίγουρα δεν είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας

Αυτό που ακούγεται είναι για διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

"Ναι, νομίζω ότι έχει ανακοινώσει και ο Υφυπουργός ότι υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Δεν έχω καταπιαστεί με το συγκεκριμένο θέμα, είναι σε ανώτερο επίπεδο αλλά είναι κάτι που υπάρχει στην ατζέντα για το 2030. Το τρίπτυχο Ελλάδα – Αίγυπτος – Σαουδική Αραβία".

Είναι δηλαδή ρεαλιστικό σενάριο το να καταθέσουμε φάκελο για τη διοργάνωση;

"Νομίζω ότι και ρεαλιστικό είναι και μπορούμε. Σίγουρα δεν είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας".

Πότε πιστεύετε ότι η Παιανία θα είναι προς χρήση;

"Είναι σε κάποιες διαδικασίες τώρα η περίπτωση της Παιανίας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα που αφορούν το ποιος κάνει τι, γιατί εμπλέκονται περιφέρεια, δήμος, γενική γραμματεία και πρέπει όταν αναλαμβάνεις κάτι να αναλαμβάνεις και τα λειτουργικά του έξοδα. Γιατί πολλοί θεωρούν ότι για παράδειγμα το να χτίσουμε ένα κολυμβητήριο ή ενα γυμναστήριο τελείωσε εκεί πέρα ενώ στην πραγματικότητα τότε αρχίζεις. Χρονοδιάγραμμα δεν μπορώ να δώσω ακριβώς αλλά είναι κάτι το οποίο ήταν βαλτωμένο πολλά χρόνια, περίπου 10, και τώρα θα αρχίζει να ζωντανεύει".

Θα είναι έτοιμο το ΣΕΦ για το Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου;

"Nαι, έχει πάρει και ο ΣΕΓΑΣ κάποια χρήματα γι' αυτή την επένδυση, για το ταρτάν για να το βάλει, μάλιστα τα πήρε σαν έκτακτη επιχορήγηση στο τέλος του χρόνου. Νομίζω θα είμαστε έτοιμοι για να δούμε κλειστό στίβο τον Φεβρουάριο στο ΣΕΦ".

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχει μία κινητικότητα ώστε να επανέλθει η χώρα μας στο αθλητικό προσκήνιο με την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων. Θεωρείτε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε για παράδειγμα ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου;

"Με το καινούριο ΟΑΚΑ σίγουρα. Δηλαδή με τις νέες εγκαταστάσεις που θα γίνουν στο ΟΑΚΑ και είχε έρθει και ο Πρωθυπουργός για να τις εξαγγείλει ουσιαστικά, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί, έχουμε την υποδομή η οποία είναι ζηλευτή παγκοσμίως, τέτοια υποδομή δηλαδή κολυμβητική για τα αθλήματα του υγρού στίβου.

Νομίζω ότι γενικά θα πρέπει να είμαστε, και η ΚΟΕ είναι, αρκετά φιλόδοξοι ώστε να διεκδικούμε τέτοιες διοργανώσεις και όταν βοηθιέται και αυτό από τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα πέρσι έγινε το FINA Cup γυναικών με τις 8 ομάδες που ήρθαν και έπαιξαν στο ΟΑΚΑ, θύμισε λίγο την Ελλάδα του 2004.

Δηλαδή μετά από πολύ καιρό είδαμε ξανά πίνακες φωτεινούς, τους προβολείς να δουλεύουν στην εντέλεια, ξαναμυρίσαμε χλώριο δηλαδή, που είχαμε καιρό να μυρίσουμε στο ΟΑΚΑ τόσο πολύ. Θεωρώ ότι και τη δυνατότητα να αναλαμβάνουμε τέτοια πρωταθλήματα υγρού στίβου έχουμε, αλλά και άλλες μεγάλες διοργανώσεις και σε άλλα αθλήματα. Ήδη το Ράλι Ακρόπολις έχει καθιερωθεί. Ο ποδηλατικός γύρος της Ελλάδας και αυτός έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο.

Θα γίνει φέτος και ένας αγώνας Tour de France, το L' Etape στην αρχαία Ολυμπία που είναι άλλη διοργάνωση βέβαια αυτή. Δεν είναι το Tour de France στην κλασική του μορφή των επαγγελματιών, αλλά είναι αγώνες που κάνει η διοργάνωση σε διάφορα μέρη για ερασιτέχνες και θα διεξαχθεί και την 1η Απριλίου ένας από αυτούς στην αρχαία Ολυμπία.

Όσον αφορά τα ιστιοπλοϊκά πάντα έχουμε τον ιδανικότερο θαλάσσιο στίβο για να κάνουμε αγώνες. Ανά την Ελλάδα έχουμε εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν διοργανώσεις διαφόρων αθλημάτων (τρίαθλο, ανοιχτή κολύμβηση, δρομικά, αναρρίχηση κλπ). Για παράδειγμα ένα Ευρωπαϊκό Χάντμπολ ή διοργάνωση για αθλήματα άμμου που έχουμε αρκετά μέρη, ειδικά στη Κρήτη".

Θα κατεβείτε στις εκλογές;

"Δεν μπορώ να κατέβω. Θα έπρεπε να είχα παραιτηθεί από Γενικός Γραμματέας τον Ιανουάριο του 2022 οπότε δεν μπορώ να κατέβω στις βουλευτικές εκλογές".

Θεωρώ πως δεν έχει κλείσει ο κύκλος μου

Θα σας ενδιέφερε, με οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε τωρινή είτε αν έρθει οποιοδήποτε άλλο κόμμα να παραμείνετε σε αυτό το πόστο αν σας γινόταν πρόταση;

Με τίμησε ο Πρωθυπουργός με την εμπιστοσύνη του και αυτό δεν θα το πρόδιδα ποτέ. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν έγιναν σ’ αυτή την τετραετία και θα ήθελα να τα ολοκληρώσω. Για παράδειγμα το να εμπεδωθεί η Ε.Π.ΑΘΛ.Α η οποία είναι ένα μωρό ακόμα που τώρα μεγαλώνει. Το να λειτουργήσουν όλα αυτά τα μητρώα των αθλητικών σωματείων γιατί αν δεν μετρήσεις κάτι δεν μπορείς να το βελτιώσεις. Έχουμε βάλει τα θεμέλια μια αθλητικής μεταρρύθμισης και πρέπει να κτίσουμε τώρα και τους πάνω ορόφους. Και θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσω και να ευχαριστήσω τους συνεργάτες-συνεργάτιδες στο γραφείο μου, που είναι μια καταπληκτική ομάδα με πολύ καλή χημεία και αποτελεσματικότητα και χωρίς την καθημερινή συνδρομή τους δεν θα τα είχαμε πετύχει όλα αυτά.

Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό εργαλείο και πρέπει να πάμε σε θέματα που έχουν να κάνουν ακόμα και με το πως θα δώσεις τη δυνατότητα σε χαμηλότερα οικονομικά στρώματα να κάνουν αθλητισμό. Όπως δηλαδή βλέπουμε τα market pass, να υπάρχει και ένα sport pass που θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες να πηγαίνουν τα παιδιά τους για άθληση. Ο αθλητισμός πλέον είναι σωματειακός. Πρέπει να πληρώσεις το σωματείο για να αθληθείς και δεν έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα. Αυτά θα είναι κάποια πρότζεκτ για το μέλλον μετά από αυτή τη θητεία, τα οποία θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία".

Άρα είστε ανοιχτός στην παραμονή σας στο συγκεκριμένο πόστο;

"Άλλο η δική μου βούληση και άλλο των αποφασιζόντων, αλλά η αλήθεια είναι ότι θεωρώ πως δεν έχει κλείσει ο κύκλος μου. Τα 4 αυτά χρόνια δεν νομίζω ότι ήταν αρκετά για να κάνουμε αυτά που είδαμε ότι χρειάζονται. Θέλω την Ελλάδα να την κάνουμε στον αθλητισμό μία χώρα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες χώρες προηγμένες αθλητικά. Αυτό έχει να κάνει και με την κουλτούρα. Δηλαδή πρέπει να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με αυτά που καταναλώνουμε στη τηλεόραση και στον καναπέ. Αυτό άρχισε να γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται αλλά πρέπει να είμαστε εδώ για να του ρίχνουμε λίπασμα".

Υπήρξε κάτι που να γράφτηκε για εσάς όλο αυτό το διάστημα που να σας πείραξε και να σας στενοχώρησε, που να το θεωρήσατε άδικο, μία δύσκολη κατάσταση;

"Όχι, δεν μπορώ να πω ότι με έχουν αδικήσει. Έχω βέβαια και την εμπειρία από το 2015-2019 που ήμουν Βουλευτής και έχω συνηθίσει να δέχομαι επιθέσεις, αλλά θεωρώ ότι επειδή έχω κάνει ένα καλό όνομα στο χώρο με έχουν σεβαστεί και αναγνωρίζουν ότι κάποια λάθη που γίνονται είναι από επιθυμία να κάνουμε πράγματα, και δεν γίνεται να μην κάνεις λάθη αν είσαι δραστήριος, ακόμα και σε ένα παιχνίδι πόλο. Νομίζω ότι μάλλον πρέπει να ευχαριστήσω τον αθλητικό κόσμο για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ