Οι αντιδράσεις και το θέατρο του παραλόγου για τους Ρώσους
Τρομερές επιθέσεις δέχεται η ΔΟΕ για την απόφαση της να επιτρέψει στους "καθαρούς" Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν στο Ρίο την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες ξεχνούν τους δικούς τους ντοπαρισμένους.
Από το βράδυ της Κυριακής (24/7) παρακολουθούμε μία συντονισμένη επίθεση κατά της ΔΟΕ και κυρίως του Τόμας Μπαχ. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι εκείνος που συγκεντρώνει πάνω του τα πυρά από όλους όσους ήθελαν τον αποκλεισμό ολόκληρης της αποστολής της Ρωσίας.
Χαρακτηριστικό είναι το αθλητικό πρωτοσέλιδο της "Daily Mail" όπου ουσιαστικά κατηγορεί τον Τόμας Μπαχ ότι κατέστρεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες".
"Η ημέρα που καταστράφηκαν οι Ολυμπιακοί" είναι ο τίτλος που το άρθρο που τον συνοδεύει να ρίχνει όλες τις ευθύνες στον πρόεδρο της ΔΟΕ τονίζοντας ότι η απόφασή του για τη συμμετοχή της Ρωσίας κανονικά στους Αγώνες παρά τα αυστηρά κριτήρια που έθεσε αποτελούν την "ταφόπλακα" στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατηγορώντας παράλληλα τόσο τους Ρώσους που θα αγωνιστούν στο Ρίο όσο και τη WADA που δεν κατάφερε να προστατέψει τον αθλητισμό.
Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις που έκαναν εκπρόσωποι πολλών χωρών όπως ο Τράβις Τίγκαρτ. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Υπηρεσίας κατά του ντόπινγκ τόνισε: "Στη σημαντικότερη στιγμή ευθύνης για τους καθαρούς αθλητές και την ακεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα".
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν η Υπουργός Αθλητισμού της Αυστραλίας, Σούζαν Λι, η οποία δήλωσε: "Ο πόλεμος κατά του ντόπινγκ απαιτεί δυναμικές διοικήσεις, κάτι που δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπου διακινδυνεύεται η ακεραιότητα των Ολυμπιακών και των Παρολυμπιακών Αγώνων". "Απογοητευμένος από την απόφαση" δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της WADA Ολιβιέρ Νίγκλι.
Εκείνο που ξεχνούν
Όλα τα παραπάνω ήταν αναμενόμενα αφού τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλές πιέσεις προς τη ΔΟΕ για την εξολοκλήρου αποβολή της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, το νόμισμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει δύο όψεις.
Το σημαντικό λάθος το οποίο έκανε ο Τόμας Μπαχ ήταν πως πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή να θέσει συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια συμμετοχής, μόνο για τους Ρώσους αθλητές. Σίγουρα, τα όσα κατέγραψαν στην έκθεση τους οι άνθρωποι που έκαναν τις έρευνες της WADA θα μπορούσαν να επισύρουν ακόμα και τον εξολοκλήρου αποκλεισμό της Ρωσίας, αλλά... Όσοι αθλητές έχουν περάσει από όλους τους ελέγχους ντόπινγκ που έχουν υποβληθεί όπως η Ισινμπάγεβα ήταν και είναι άδικο να μην έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν.
Το ίδιο όμως που ισχύει για τους Ρώσους θα έπρεπε να ισχύει και για τους υπόλοιπους αθλητές από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα ο εκπρόσωπος της USADA προφανώς ξεχνά ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Μπολτ και σε αυτούς τους Αγώνες θα είναι ο Γκάτλιν ο οποίος έχει βρεθεί δύο φορές θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ κι όμως θα βρεθεί κανονικά στο Ρίο. Φυσικά, σε αυτή τη λίστα υπάρχουν και πολλοί άλλοι αθλητές οι οποίοι σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια συμμετοχής που υπάρχουν για τους Ρώσους θα ήταν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ευτυχώς για αυτούς δεν είναι Ρώσοι.
Αφού λοιπόν ο χρόνος για το Ρίο είναι ελάχιστος, θα πρέπει από τις επόμενες κιόλας διοργανώσεις όλοι όσοι έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ να αποκλειστούν από κάθε αθλητική διοργάνωση. Μόνο έτσι θα μπει ένα τέλος....