Ολυμπιακοί Αγώνες: Η λιτή τελετή έναρξης που σηματοδότησε την ενότητα του κόσμου
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ολοκληρώθηκε και η Ναόμι Οσάκα άναψε τη Φλόγα στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο, γεγονός που σήμανε την αφετηρία της μεγάλης γιορτής.
Σε μια Τελετή Έναρξης που χαρακτηρίστηκε από απλότητα και πίστη στην ιαπωνική παράδοση αθλητές από όλο τον κόσμο παρέλασαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, εκπροσωπώντας τα έθνη τους, για πρώτη φορά με τα χαμόγελά τους κρυμμένα πίσω από τις μάσκες και με τις περισσότερες χώρες έχοντας εκπροσώπηση από άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους. Όπως συνέβη με την Ελλάδα, που μπήκε πρώτη στη σκηνή του σταδίου, έχοντας σημαιοφόρους την Αννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια.
Ωστόσο η Τελετή Έναρξης, συνήθως μια σκηνή γεμάτη με διασημότητες, ήταν σιωπηλή, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους που παρευρέθηκαν, με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Έστω κι έτσι, η Τελετή Έναρξης σηματοδοτεί την ενότητα του κόσμου, ένα μήνυμα Ειρήνης, αλληλεγγύης και ελπίδας, που θα μεταφερθεί σε ένα κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την έναρξη της μεγαλύτερης παράστασης στον αθλητισμό, μέσα από τις τηλεοράσεις του.
Τα πυροτεχνήματα φώτισαν το άδειο γήπεδο
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Καναδά φορούσαν σήματα στο χρώμα του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της κοινότητας των ΛΟΑΤKI, στα ομοιόμορφα μπουφάν τους. Οι Αγώνες ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής για να τιμήσουν όσους έχασαν τη μάχη από την Covid-19.
Εχοντας το πνεύμα της ιαπωνικής παράδοσης, παρουσίασαν ξύλινα Ολυμπιακά δαχτυλίδια, συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών, περίπου 20 ανά έθνος, βάδισε στην παρέλαση των αποστολών, με πολλούς αθλητές να φτάνουν στο Τόκιο λίγο πριν από τους αγώνες τους και αναμένεται να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.
Οι αντιπροσωπείες προσπάθησαν το καλύτερό τους για να ζωντανέψουν τη διάθεση, κουνώντας τις εθνικές τους σημαίες. Τα μέλη της Ουγκάντα, φορώντας λαμπερές παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν στη διάρκεια της παρέλασης, ενώ η αντιπροσωπεία της Αργεντινής εισήλθε στο γήπεδο πηδώντας πάνω-κάτω. Οι γυναίκες στην ομάδα του Ιράν είχαν όλες τα κεφάλια τους στολισμένα με μπλε και άσπρα καλύμματα.
Υπήρχε επίσης μια ποικιλία από μάσκες, από απλές μπλε ή λευκές χειρουργικές μάσκες ή με τα χρώματα των εθνικών σημαιών. Καθώς αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται.
Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.
Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.
Η Ιαπωνία είχε επικαλεστεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ηχώ των Αγώνων του 1964, οι οποίοι σηματοδότησαν η επιστροφή της χώρας στην παγκόσμια σκηνή μετά την καταστροφική ήττα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά αυτή τη φορά δείχνει την ανάκαμψή της από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση του 2011.
Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.
Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας σήμανε την έναρξη των αγώνων
Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο πριν καθίσουν κοινωνικά απομακρυσμένοι.
Οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο.
Τα δαχτυλίδια φτιάχτηκαν από ξυλεία από δέντρα που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν από το Τόκιο. Η παράσταση της ένωσης των δαχτυλιδιών ξεκίνησε με το "Kiyari Uta", ένα παραδοσιακό τραγούδι εργασίας που τραγουδούσαν εδώ και αιώνες εργάτες.
Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο άνοιξε και επισήμως, με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο να κηρύσσει, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, την έναρξη των Αγώνων της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.
Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8 Αυγούστου.
Διαβάστε αναλυτικά ό,τι συνέβη στη τελετή έναρξης μέσα απ' το LIVE του SPORT24.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!