X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποδηλασία Λονδίνο 2012 – Παρουσίαση

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα αγωνίσματα της ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιστορία, τα τεχνικά στοιχεία, το πρόγραμμα, οι πρωταγωνιστές, η ελληνική αποστολή και όλες οι πληροφορίες για τον δρόμο, την πίστα, το mountain bike και το ΒΜΧ (φωτογραφίες & videos)

Διαβάστε στο Sport24.gr για τα αγωνίσματα της ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Όλα τα στοιχεία για τον δρόμο, την πίστα, την ορεινή ποδηλασία και το Bicycle Motocross (BMX).

Η Ποδηλασία στο Ολυμπιακό Αγωνιστικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα αγωνίσματα: την Ποδηλασία Δρόμου, την Ποδηλασία Πίστας, την Ορεινή Ποδηλασία (Mountain Bike) και – για δεύτερη φορά μετά το Πεκίνο – το ΒΜΧ (Bicycle Motocross). Το Sport24.gr παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία του αθλήματος μαζί με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να παρακολουθήσετε την ποδηλασία στο Λονδίνο 2012.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποδηλάτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896

Ο πρώτος αγώνας Ποδηλασίας διεξήχθη το 1868 στο Παρίσι και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε το 1895. Τα πρώτα δυο αγωνίσματα Ποδηλασίας, η ποδηλασία δρόμου και η ποδηλασία πίστας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα. Το 1900 ιδρύθηκε στη Ρώμη η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Union Cycliste Internationale – UCI) από τις ποδηλατικές ομοσπονδίες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ. Σήμερα η UCI αριθμεί πάνω από 170 Εθνικές Ομοσπονδίες μέλη, χωρισμένες σε πέντε ηπειρωτικές ενώσεις.

ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ

Η "Draisine", ο πρόδρομος του ποδήλατου, εφευρέθηκε το 1816 από τον Γερμανό βαρόνο Ντράις.

- 1816 – Ο Γερμανός βαρόνος Karl Friedrich Drais εφευρίσκει τον πρόδρομο του σημερινού ποδήλατου σε μια αρκετά πρωτόγονη έκδοση.

- 1880 – Εμφανίζεται το πρώτο ποδήλατο με αλυσίδα, στο οποίο ο πίσω τροχός λειτουργεί ως «μηχανή».

- 1887 – Ο Τζον Πόιντ Ντάνλοπ κατασκευάζει τον πρώτο αεροθάλαμο (σαμπρέλα), επαναστατική εφεύρεση στη λειτουργική δομή του ποδήλατου.

- 1896 – Η Ποδηλασία εντάσσεται στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

- 1903 – Διεξάγεται ο πρώτος Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

- 1937 – Ο μηχανισμός των ταχυτήτων χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο ποδήλατο.

- 1953 – Ο Καλιφορνέζος φοιτητής Τζέιμς Φίνλεϊ Σκοτ κατασκευάζει ένα πρωτότυπο ποδήλατο που απευθύνεται στους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας.

- 1996 – Επιτρέπεται για πρώτη φορά η συμμετοχή των επαγγελματιών ποδηλατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, ενώ παράλληλα «ντεμπουτάρει» το αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας.

- 2008 – Το BMX εντάσσεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

- Η Ποδηλασία Δρόμου θεωρείται το κορυφαίο αγώνισμα ποδηλασίας. Διεξάγεται σε δημόσιους δρόμους και οι διαδρομές περιλαμβάνουν ανηφόρες, κατηφόρες, ευθείες και τεχνικά κομμάτια με στροφές.

- Η Ποδηλασία Πίστας είναι πιο εξειδικευμένη και πιο σύνθετη. Περιλαμβάνει αγωνίσματα μικρών, μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, όπου η ταχύτητα, η αντοχή και η τακτική είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την κατάκτηση της νίκης.

- Η Ορεινή Ποδηλασία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του’70 στην Καλιφόρνια ως είδος διασκέδασης και αναψυχής. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα συναρπαστικότερα αγωνίσματα παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επαγγελματικές ομάδες. Η διαδρομή περιλαμβάνει δασικούς και αγροτικούς δρόμους με τεχνικές δυσκολίες, ανηφόρες και κατηφόρες.

- Το ΒΜΧ (Bicycle Motocross) είναι ένα είδος ποδηλασίας σε ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα με μικρές διαστάσεις για να έχει πολύ καλύτερο έλεγχο ο χειριστής τους. Τα ΒΜΧ έχουν μεγάλη αντοχή και προορίζονται για άλματα και τεχνικές φιγούρες σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες.

Α. Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ

Το Ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Τον αγώνα δρόμου (αντοχής) ανδρών (230 – 250 χλμ) και γυναικών (100 – 140 χλμ). Ο αγώνας αυτός συνδυάζει την αντοχή, την τεχνική και την τακτική. Οι ποδηλάτες (κάθε κατηγορίας) ξεκινούν όλοι μαζί και νικητής ανακηρύσσεται αυτός που τερματίζει πρώτος.

- Τον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης ανδρών (40 – 50 χλμ) και γυναικών (20 – 30 χλμ). Οι ποδηλάτες ξεκινούν από το σημείο εκκίνησης ένας – ένας, με διαφορά 90 δευτερολέπτων και αντίπαλος είναι μόνο το χρονόμετρο. Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που κάνει τον ταχύτερο χρόνο.

Το ποδήλατο: Το αγωνιστικό ποδήλατο δρόμου έχει σχεδιαστεί με στόχο την καλύτερη αεροδυναμική του ποδηλάτη και το μικρό βάρος. Το τιμόνι τοποθετείται πιο χαμηλά από το ύψος της σέλας και οι δύο τροχοί βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε να είναι πιο ευέλικτο. Το βάρος του δεν πρέπει να είναι κάτω από 6,8 κιλά. Για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται κράματα σιδήρου, αλουμίνιο, ίνες άνθρακα (carbon) και τιτάνιο, υλικά που προσδίδουν αντοχή, ακαμψία και μικρό βάρος.

Β. Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ

Η πίστα είναι ο αγωνιστικός χώρος ενός ποδηλατοδρόμιου. Πρόκειται για μια ελλειψοειδή επιφάνεια (από ξύλο ή μπετόν) αποτελούμενη από δυο ευθείες και δυο στροφές. Η κλίση της πίστας στις ευθείες είναι 11–12 μοίρες και στις στροφές φτάνει τις 40–42 μοίρες. Το συνολικό μήκος μιας σκεπαστής πίστας Ολυμπιακών προδιαγραφών είναι 250 μέτρα.

Η ποδηλασία πίστας στο Ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα:

- Όμνιουμ (Ανδρών & Γυναικών)

- Σπριντ (Ανδρών & Γυναικών)

- Ομαδική καταδίωξη (πουρσουίτ) (Ανδρών & Γυναικών)

- Κέιριν (Ανδρών & Γυναικών)

- Ομαδικό σπριντ (Ανδρών & Γυναικών)

Ανάλογα με το αγώνισμα, το αποτέλεσμα κρίνεται από το χρόνο, τη νίκη κατά του αντιπάλου ή τη συμπλήρωση της απόστασης.

Το ποδήλατο: Είναι αυστηρά ποδήλατο αγώνων και έχει σχεδιαστεί για χρήση μόνο σε ποδηλατοδρόμια. Δε διαθέτει ταχύτητες, ούτε φρένα και ο αθλητής χρησιμοποιεί μια ελεύθερη σχέση γραναζιών που έχει επιλέξει από πριν. Τα ελαστικά του είναι ακόμα πιο στενά, δέχονται εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις και είναι πολύ ελαφριά, αφού ο κίνδυνος να σκάσουν είναι σπάνιος. Στην κατασκευή του χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι ίνες άνθρακα (carbon), αφού είναι εξαιρετικά άκαμπτες και μπορούν να πάρουν το σχήμα που επιθυμεί ο κατασκευαστής, με στόχο την καλύτερη αεροδυναμική. Οι τροχοί ακολουθούν την ίδια λογική και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον κλειστός τροχός πίσω και τροχός με λίγες ακτίνες μπροστά.

Γ. Η ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Το αγώνισμα αυτό εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 στην Ατλάντα. Η Ορεινή ποδηλασία περιλαμβάνει τον αγώνα επί ανωμάλου εδάφους (cross–country) ανδρών και γυναικών και διεξάγεται σε κυκλική διαδρομή μήκους 6–9 χιλιομέτρων και για τις δυο κατηγορίες. Η διαδρομή περιλαμβάνει δασικούς και αγροτικούς δρόμους με τεχνικές δυσκολίες, ανηφόρες και κατηφόρες. Όλοι οι αθλητές ξεκινούν μαζί και κερδίζει αυτός που καλύπτει πρώτος την απόσταση.

Το ποδήλατο: Το Mountain Bike έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα όταν κινείται σε λασπώδεις ή άγριες επιφάνειες. Έχει φαρδιά ελαστικά με τακούνια και διαθέτει αναρτήσεις. Η ανάρτηση στον μπροστινό τροχό τα πρώτα χρόνια ήταν δεδομένη ενώ τα τελευταία η χρήση ρυθμιζόμενων αναρτήσεων και στους δύο τροχούς γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Τα περισσότερα ποδήλατα ορεινής ποδηλασίας διαθέτουν πλέον δισκόφρενα, αυξάνοντας κατά πολύ την απόδοσή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δ. ΒΜΧ (BICYCLE MOTOCROSS)

Το αγώνισμα του ΒΜΧ έκανε το ντεμπούτο του πριν 4 χρόνια στο Πεκίνο. Περιλαμβάνει τον αγώνα ανδρών και γυναικών με υψηλής δυσκολίας τεχνικά άλματα σε πίστα μήκους 400 μέτρων.

Το ποδήλατο: Το ΒΜΧ είναι ποδήλατο με μικρές διαστάσεις για να έχει πολύ καλύτερο έλεγχο ο χειριστής του. Είναι ιδιαίτερα στιβαρό, με μεγάλη αντοχή και συνήθως έχει χαμηλά τη σέλα, ψηλά το τιμόνι και βάσεις για τα πόδια στους άξονες των πίσω και εμπρός τροχών, ανάλογα με τη χρήση. Όταν προορίζεται για άλματα είναι πιο ελαφρύ απ' ότι αν προορίζεται για χρήση στο δρόμο, με το βάρος να ξεκινά από 7 κιλά και να φτάνει μέχρι 13. Προτιμάται από ποδηλάτες μικρότερων ηλικιών αφού ελέγχεται πολύ πιο εύκολα και είναι πιο ευέλικτο.

ΤΑ «ΠΕΝΤΑΛ» ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

22 Γύροι Γαλλίας σε μια φωτογραφία. Από αριστερά, Ινό (5), Μερξ (5), Άρμστρονγκ (7) και Ιντουράιν (5)

- Fausto Coppi (Ιταλία): Ο «Campionissimo» με 2 Γύρους Γαλλίας, 5 Ιταλίας και άπειρες νίκες σε άλλους αγώνες (δεκαετίες ’40 και ’50), αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία της ποδηλασίας.

- Jacques Anquetil (Γαλλία): Ο πρώτος που κέρδισε 5 Tour de France (1957, 1961-64) διακρινόμενος κυρίως στα ετάπ ατομικής χρονομέτρησης, εξ’ ου και το προσωνύμιο «Monsieur Chrono» («κύριος χρονόμετρο»). Νικητής επίσης σε 2 Γύρους Ιταλίας και ένα Γύρο Ισπανίας.

- Eddy Merckx (Βέλγιο): Ο «κανίβαλος» είναι με τεράστια διαφορά ο κορυφαίος ποδηλάτης όλων των εποχών. Ο Μερξ κατέκτησε συνολικά 525 νίκες στην καριέρα του, αριθμός στρατοσφαιρικός όπως κι αν το σκεφτεί κανείς. Κέρδισε 5 Γύρους Γαλλίας (1969-72,1974), 5 Γύρους Ιταλίας, 1 Γύρο Ισπανίας, κλασικές διαδρομές, παγκόσμια πρωταθλήματα, έχοντας πάρει μέρος σε 1582 επίσημους αγώνες, περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο ποδηλάτη.

- Bernard Hinault (Γαλλία): Ο τρίτος ποδηλάτης που κατέκτησε 5 φορές το Γύρο της Γαλλίας (1978-79, 1981-82, 1985) και ο μόνος με παραπάνω από μια νίκες σε καθέναν από τους τρεις μεγάλους γύρους (3 Γύροι Ιταλίας και 2 Ισπανίας). Έντονη προσωπικότητα, είχε το προσωνύμιο «le Patron» («το αφεντικό»). Πραγματικό «σκυλί» στην ανηφόρα, δεν το έβαζε ποτέ κάτω. «Όσο αναπνέω, επιτίθεμαι», συνήθιζε να λέει.

Ο Ισπανός Μιγκέλ Ιντουράιν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην ατομική χρονομέτρηση το 1996 στην Ατλάντα, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που συμμετείχαν οι επαγγελματίες ποδηλάτες.

- Miguel indurain (Ισπανία): Ο «Μπιγκ Μιγκ» κέρδισε 5 Γύρους Γαλλίας (1991-95), 2 Γύρους Ιταλίας και παγκόσμια πρωταθλήματα στο χρονόμετρο. «Καθάρισε» ένα Tour στην ατομική χρονομέτρηση πριν καν αρχίσουν τα βουνά (1992, Λουξεμβούργο), παίρνοντας το προσωνύμιο «εξωγήινος». Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο ατομικής χρονομέτρησης το 1996 στην Ατλάντα, στην πρώτη Ολυμπιάδα που επιτράπηκε η συμμετοχή επαγγελματιών ποδηλατών.

- Lance Armstrong (ΗΠΑ): Ο άνθρωπος που έσπασε κάθε ρεκόρ κατακτώντας επτά συνεχόμενες φορές το Tour de France (1999-2005), αφού όμως πριν είχε νικήσει σε έναν ακόμα μεγαλύτερο αγώνα τον ίδιο το θάνατο. Το 1996 οι γιατροί τού διέγνωσαν καρκίνο με πολλαπλές μεταστάσεις. Με ελπίδες για θεραπεία που δεν ξεπερνούσαν το 50%, ο πεισματάρης Λανς κατάφερε να επιστρέψει στη ζωή και την ποδηλασία. Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο χρονόμετρο του Σίδνεϋ το 2000.

- Daniel Morelon (Γαλλία): Ο βασιλιάς της πίστας. Έχει αναδειχθεί τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης (1968 & 1972), ενώ από την καριέρα του δε λείπουν και οι τίτλοι σε επίπεδο παγκόσμιων πρωταθλημάτων, όπου έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου 6 φορές.

- Bradley Wiggins (Βρετανία): Ο σημερινός αρχηγός της Sky έχει μια τεράστια διαδρομή στην πίστα. Στη συλλογή του έχει 6 Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 3 χρυσά (2004 & 2008), ενώ έχει ανέβει ακόμα 6 φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε παγκόσμια πρωταθλήματα πίστας, όπου συνολικά έχει κερδίσει 11 μετάλλια!

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Η εκκίνηση του μαραθωνίου των 80 χιλιομέτρων στους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες του 1906 στην Αθήνα.

1896 (ΑΘΗΝΑ)

- Αριστείδης Κωνσταντινίδης – 1ος χρυσό μετάλλιο (Αγώνας αντοχής)

- Σταμάτης Νικολόπουλος – 2ος ασημένιο μετάλλιο (σπριντ)

- Σταμάτης Νικολόπουλος – 2ος ασημένιο μετάλλιο (χρονόμετρο 1/3 χλμ)

- Γεώργιος Κωλέττης – 2ος ασημένιο μετάλλιο (100 χλμ πίστας)

1908 (ΛΟΝΔΙΝΟ)

- Ιωάννης Σαντοριναίος – (παρασύρθηκε από Άγγλο αθλητή και τραυματίστηκε ελαφρά)

1948 (ΛΟΝΔΙΝΟ)

- Μανώλης Καλούδης – 1000 μ. πίστα, συμμετοχή

- Ευάγγελος Κουβέλης – αγώνας αντοχής, συμμετοχή

- Πέτρος Λεωνίδης – αγώνας αντοχής, συμμετοχή

1984 (ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ)

- Κανέλος Κανελόπουλος – αγώνας αντοχής, συμμετοχή (εγκατάλειψη)

- Ηλίας Κελεσίδης – αγώνας αντοχής, συμμετοχή (εγκατάλειψη)

1992 (ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ)

- Γιώργος Πορτελάνος – 18ος (ατομική καταδίωξη πίστας)

1996 (ΑΤΛΑΝΤΑ)

- Δημήτρης Γεωργαλής – 7ος (1000 μέτρα ατομική χρονομέτρηση)

- Λάμπρος Βασιλόπουλος – 13ος (σπριντ)

- Γιώργος Χειμωνέτος – 13ος (σπριντ)

Γεωργαλής, Βασιλόπουλος και Μπάργκας πανηγυρίζουν την 4η θέση στο ομαδικό σπριντ του Σίδνεϊ το 2000.

2000 (ΣΙΔΝΕΪ)

- Λ. Βασιλόπουλος, Κ. Μπάργκας, Δ. Γεωργαλής – 4οι (ομαδικό σπριντ)

- Δημήτρης Γεωργαλής – 6ος (1000 μέτρα ατομική χρονομέτρηση)

- Λάμπρος Βασιλόπουλος – 7ος (Κέιριν)

2004 (ΑΘΗΝΑ)

- Δ. Γεωργαλής, Λ. Βασιλόπουλος, Γ. Χειμωνέτος – 8οι (ομαδικό σπριντ)

- Λάμπρος Βασιλόπουλος – 9ος (Κέιριν)

2008 (ΠΕΚΙΝΟ)

- Π. Βουκελάτος, Θ. Μαντζουράνης, Β. Ρεππας – ομαδικό σπριντ, συμμετοχή

- Χρήστος Βολικάκης – Κέιριν, συμμετοχή

- Θάνος Μαντζουράνης – Κέιριν, συμμετοχή

- Βασίλης Ρέππας – Σπριντ, συμμετοχή

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΤΟ 2008

A. ΑΝΔΡΕΣ

Κόλομπνεφ (3ος), Σάντσεθ (1ος) και Καντσελάρα (2ος) στο βάθρο του αγωνίσματος της ποδηλασίας δρόμου το 2008 στο Πεκίνο

Α. Ποδηλασία Δρόμου

- Αγώνας αντοχής: Σάμουελ Σάντσεθ (Ισπανία)

- Ατομική χρονομέτρηση: Φαμπιάν Καντσελάρα (Ελβετία)

Β. Ποδηλασία Πίστας

- Σπριντ: Κρις Χόι (Μεγάλη Βρετανία)

- Ατομικό πουρσουίτ: Μπράντλεϊ Γουίγκινς (Μεγάλη Βρετανία)

- Ομαδικό πουρσουίτ: Μεγάλη Βρετανία

- Αγώνας πόντων: Τζουάν Γιανέρας (Ισπανία)

- Μάντισον: Αργεντινή

- Κέιριν: Κρις Χόι (Μεγάλη Βρετανία)

- Ομαδικό σπριντ: Μεγάλη Βρετανία

Γ. Ορεινή Ποδηλασία

- Cross–Country: Ζουλιέν Αμπσαλόν (Γαλλία)

Δ. ΒΜΧ

ΒΜΧ: Μάρις Στρόμπεργκς (Λετονία)

B. ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η Βρετανίδα Νικόλ Κουκ με το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου το 2008 στο Πεκίνο.

Α. Ποδηλασία Δρόμου

- Αγώνας αντοχής: Νικόλ Κουκ (Μεγάλη Βρετανία)

- Ατομική χρονομέτρηση: Κριστίν Άρμστρονγκ (ΗΠΑ)

Β. Ποδηλασία Πίστας

- Σπριντ: Βικτόρια Πέντλετον (Μεγάλη Βρετανία)

- Ατομικό πουρσουίτ: Ρεμπέκα Ρομέρο (Μεγάλη Βρετανία)

- Αγώνας πόντων: Μαριάνε Βος (Ολλανδία)

Γ. Ορεινή Ποδηλασία

- Cross–Country: Σαμπίνε Σπιτς (Γερμανία)

Δ. ΒΜΧ

ΒΜΧ: Αν Καρολίν Σοσόν (Γαλλία)

Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 2012

Εγκαταστάσεις:

Τα αγωνίσματα της ποδηλασίας θα φιλοξενηθούν σε 4 διαφορετικές, ειδικά διαμορφωμένα εγκαταστάσεις: η πίστα και το ΒΜΧ στο «London Velopark» (ανατολικό Λονδίνο) και η ορεινή ποδηλασία στην Hadleigh Farm (στο Έσεξ). Η ποδηλασία δρόμου θα πραγματοποιηθεί στην ολυμπιακή διαδρομή στο αστικό οδικό δίκτυο της πόλης (στην περιοχή του Σάρεϊ), ενώ τα χρονόμετρα στο Hampton Court Palace (στο Μίντλεσεξ).

Το ποδηλατοδρόμιο του London Velopark, ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα, είναι μια καινούργια κατασκευή με χωρητικότητα 6.000 θεατών και μήκος πίστας 250 μέτρα. Ήταν η πρώτη ολυμπιακή εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε (2009-2011) και κόστισε 105 εκατομμύρια λίρες στερλίνες. Δίπλα βρίσκεται η επίσης καινούργια πίστα που θα φιλοξενήσει το αγώνισμα του ΒΜΧ, με λυόμενες κερκίδες 6.000 θέσεων.

Εξωτερική άποψη του ποδηλατοδρόμιου στο London Velopark.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Α. Ποδηλασία Δρόμου:

- 28 Ιουλίου – Αγώνας αντοχής ανδρών (250 χλμ)

- 29 Ιουλίου – Αγώνας αντοχής γυναικών (140 χλμ)

- 1 Αυγούστου – Ατομική χρονομέτρηση ανδρών (44 χλμ)

- 1 Αυγούστου – Ατομική χρονομέτρηση γυναικών (29 χλμ)

Στην ποδηλασία δρόμου θα πάρουν μέρος συνολικά 212 αθλητές και αθλήτριες (67 γυναίκες και 145 άνδρες). Στο χρονόμετρο θα πάρουν μέρος συνολικά 70 αθλητές και αθλήτριες (25 γυναίκες και 45 άνδρες).

Β. Ποδηλασία Πίστας:

Τα αγωνίσματα της πίστας θα διεξαχθούν από τις 2 έως τις 7 Αυγούστου.

Στην ποδηλασία πίστας θα πάρουν μέρος συνολικά 204 αθλητές και αθλήτριες.

Γ. Ορεινή ποδηλασία:

- 11 Αυγούστου – Cross Country γυναικών

- 12 Αυγούστου – Cross Country ανδρών

Στην ορεινή ποδηλασία θα πάρουν μέρος συνολικά 80 αθλητές (30 γυναίκες και 50 άνδρες).

Δ. ΒΜΧ:

Το αγώνισμα του ΒΜΧ (και στις δυο κατηγορίες, ανδρών και γυναικών) θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Αυγούστου.

Στο ΒΜΧ θα πάρουν μέρος συνολικά 48 αθλητές (16 γυναίκες και 32 άνδρες).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ο Γιάννης Ταμουρίδης είναι ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που θα συμμετάσχει στο αγώνισμα αντοχής της ποδηλασίας δρόμου μετά τους Κανελόπουλο και Κελεσίδη το 1984 στο Λος Άντζελες.

Στο Λονδίνο θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα τέσσερις ποδηλάτες:

- Ο Γιάννης Ταμουρίδης (32 ετών από τη Θεσσαλονίκη) στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου.

- Ο Χρήστος Βολικάκης (24 ετών από τον Βόλο) στο αγώνισμα του Κέιριν.

- Ο Ζαφείρης Βολικάκης (22 ετών από τον Βόλο) στο σπριντ.

- Ο Περικλής Ηλίας (26 ετών από την Ελευσίνα) στην ορεινή ποδηλασία (mountain bike).

Βίντεο: Τρισδιάστατο γράφημα του εντυπωσιακού ποδηλατοδρόμιου στο «London Velopark», που θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα της πίστας.

Βίντεο: Το «London Velopark» θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα της πίστας στο ποδηλατοδρόμιο και το ΒΜΧ στον περιβάλλοντα χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ