ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πραγματοποιήθηκε η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Greek actress Maria Nafpliotou, playing the role of high priestess, right, lights the Olympic flame for the 2010 Winter Olympic Games in Vancouver during a rehearsal ceremony at the ancient stadium in Ancient Olympia, Greece, Wednesday, Oct. 21, 2009.  The official Olympic flame ceremony for the 2010 Winter Olympic Games in Vancouver will be held on Thursday in Ancient Olympia.  THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward
Τελετή αφής THE CANADIAN PRESS

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας των χειμερινών Oλυμπιακών Αγώνων στο Βανκούβερ

Τη δάδα παρέλαβε από τα χέρια της πρωθιέρειας Μαρία Ναυπλιώτου ο Έλληνας πρωταθλητής του αλπικού σκι, Βασίλης Δημητριάδης.
Η φλόγα θα ταξιδέψει μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα και στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Συνολικά θα αλλάξει 700 φορές χέρια πριν οι Καναδοί παραλάβουν το ολυμπιακο φως σε τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Οι Καναδοί που θα διοργανώσουν για πρώτη φορά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν εξασφαλίσει δύο χορηγούς και 8.000.000 ευρώ για τις ανάγκες της σκυταλοδρομίας. Θα ξεκινήσει στις 30 του μήνα από τη Βικτόρια και θα ταξιδέψει για 106 μέρες σε κάθε σημείο της χώρας της Βόρειας Αμερικής.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τζον Φέρλονγκ τόνισε στην ομιλία του: " Η ολυμπιακή
φλόγα διαθέτει μοναδική δύναμη να ενώσει χώρες και ανθρώπους. Σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) δημιουργούμε γέφυρα ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και το νεότερο Καναδά. Μας ενώνουν κοινά ιδανικά και η επιθυμία να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερ μέρος μέσω του ευ αγωνίζεσθαι, του σεβασμού και της δέσμευσης για ειρήνη
".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ χαρακτήρισε την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία ως ένα μήνυμα σεβασμού και φιλίας. Πλήθος προσωπικοτήτων της πολιτικής, του ολυμπιακού κινήματος και του αθλητισμού παρακολούθησαν την τελετή αφής στην αρχαία Ολυμπία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, τόνισε στον χαιρετισμό του: " Έχουν περάσει ήδη 45 χρόνια από την πρώτη φορά που άναψε το Ιερό Φως για τη διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το δέος που νιώθουμε όλοι μας, παραμένει μοναδικό. Όπως μοναδική είναι η ιστορική σημασία αυτού του τόπου, αλλά και τα μηνύματα που αναδεικνύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Ολυμπία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελούσε κέντρο Αθλητισμού και Πολιτισμού, τόπο λατρείας και ειρηνικό σημείο αναφοράς του τότε γνωστού κόσμου. Εδώ ακριβώς που πατάμε σήμερα, γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σε ένα τοπίο ήμερο και ειρηνικό, από τα πιο όμορφα της Ελλάδας. Εδώ, λες και η ίδια η φύση καλεί τους ανθρώπους σε ειρηνική συνάθροιση για την καλλιέργεια του αθλητικού ιδανικού, την ευγενή άμιλλα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα σύντομα θα φτάσει και στο Βανκούβερ, την Ολυμπιακή πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010. Και μεταφέρεται εκεί, για να διαδώσει το μεγάλο όραμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι, άλλωστε, το ίδιο το σύμβολο της ειρήνης, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων, σταματούσαν προσωρινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όσοι θα έχουν την τύχη να νιώσουν το μεγαλείο της μεταφοράς του Ολυμπιακού Φωτός, μαζί με αυτούς που θα παρακολουθήσουν από κοντά την Λαμπαδηδρομία, δεν πρέπει μόνο να εμπνευστούν από τις διαχρονικές αξίες, αλλά και να κρατήσουν χώρο στην καρδιά τους για τη ζέστη και τη λάμψη της ιερής φλόγας, ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των Ολυμπιακών Ιδεωδών



".








ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ