Πρωτάρηδες στα... χιόνια
Οι περισσότεροι δεν έχουν παίξει ποτέ χιονοπόλεμο κι όμως αγωνίζονται στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: Τα παιδιά από την Τζαμάικα, ο αθλητής-εσώρουχο και οι φίλοι του Αλβέρτου.
Δεν υπήρξε καλύτερη ιστορία από τους Τζαμαϊκανούς στο έλκηθρο (μπομπσλέι) στο Κάλγκαρι το 1988. Σήμερα πρόκειται για... business, αφού κατάφεραν και συγκέντρωσαν τα χρήματα για να λάβουν μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι στο άψε σβήσε.
Μετά από δώδεκα χρόνια οι Τζαμαϊκανοί (φωτό) επανέρχονται στο μπομπ. Ο Γουίνστον Γουότς ετοιμάζεται για την 4η συμμετοχή του και ο Μάρβιν Ντίξον θα βρίσκεται στα φρένα. Ζουν και προπονούνται στο Παρκ Σίτι της Γιούτα.
Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες κρύβουν υπέροχες ιστορίες ειδικά από τους αθλητές που αγωνίζονται απλά για τη συμμετοχή, την εμπειρία και προέρχονται από χώρες που δεν έχουν χιόνι. Ή απλά όταν έχει χιονίσει, το έχει καταγράψει ιστορία
Κι αν χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Νορβηγία δεν είναι πρωταγωνίστριες στους θερινούς, αλλά στους χειμερινούς νησιά όπως η Τόνγκα προσδίδουν εξωτική πινελιά σε κάθε διοργάνωση.
Η Τόνγκα, το νησιωτικό σύμπλεγμα στην Πολυνησία, θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με τον Μπρούνο Μπανάνι. Όποιος έχει ταξιδέψει στη Γερμανία ίσως να γνωρίζει την εταιρεία εσωρούχων, ωστόσο υπάρχει και αθλητής που δέχθηκε να αλλάξει το όνομα του για να προπονηθεί με τη γερμανική ομάδα στο λουτζ!
Ο Μπρούνο Μπανάνι
Εν αντιθέσει με τους Γερμανούς συναθλητές του ο Φουαχέα Σέμι (νυν Μπρούνο Μπανάνι) δεν θα διεκδικήσει μετάλλιο, αλλά θα γίνει ο πρώτος αθλητής της Τόνγκα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν θα είναι ο μοναδικός πρωτοεμφανιζόμενος από πατρίδα δίχως χιόνι. Την πρώτη τους συμμετοχή στο Σότσι θα πραγματοποιήσουν η Ερυθραία, η Μάλτα, η Παραγουάη, το Ανατολικό Τιμόρ, το Τόγκο και η Ζιμπάμπουε.
Η Δομινικανή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά από δύο κατοίκους του Στάτεν Άιλαντ (Νέα Υόρκη), οι οποίοι είναι Αμερικανοί και σίγουρα έχουν δει χιόνι. Πρόκειται για το ζεύγος Αντζέλικα Μορόνε ντι Σιλβέστρι και Γκάρι ντι Σιλβέστρι.
Οι Ντι Σιλβέστρι θα αγωνιστούν στο αλπικό σκι
Το ζευγάρι από το Στάτεν Άιλαντ δεν είναι οι πρώτοι που άρπαξαν την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενοι μια ρίζα στο γενεαλογικό τους δέντρο. Ο σκιέρ Ματιέ Ραζανακολονά από τη Μαδαγασκάρη ήταν 39ος στο γιγαντιαίο σλάλομ στο Τορίνο το 2006, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά. Από τη Μαδαγασκάρη ήταν η καταγωγή του πατέρα του.
Η Αν Αμπερνάθι από τις Αμερικανικές Παρθένους Νήσους (στην Καραϊβική) ήταν 16η στο λουτζ το 1988 και είχε γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμερικανός. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι συμμετείχαν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με τον Αμερικανό Έρολ Φρέιζερ και κατέλαβε την 40η θέση στα 500μ. του πατινάζ ταχύτητας.
Η ολυμπιακή ιστορία έχει καταγράψει συμμετοχές από 23 χώρες δίχως χιόνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι οι: Τζαμάικα, Μονακό, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Χονγκ Κονγκ, Βερμούδα, Ουρουγουάη, Πουέρτο Ρίκο, Ολλανδικές Αντίλλες, Τρίνινταντ & Τομπάγκο, Φιλιππίνες, Αμερικανική Σαμόα, Μαδαγασκάρη, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Κόστα Ρίκα, Σενεγάλη, Γκάνα, Ονδούρα, Φίτζι, Σουαζιλάνδη, Καμερούν, Ταϊλάνδη, Νησιά Κέιμαν και Γκουάμ.
Η βιολίστρια Βανέσα Μέι εκμεταλλεύτηκε την καταγωγή του πατέρα της από την Ταϊλάνδη, προκειμένου να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Δύσκολα θα καταφέρει να γίνει η καλύτερη στην ιστορία της χώρας, μιας και συμμετέχει στο αλπικό σκι που έχει πολλές συμμετοχές. Ο στόχος της είναι η 65η θέση, αφού 66ος ήταν ο Ταϊλανδός Πραβάτ Ναγκβαγιάρα στο σπριντ του σκι αντοχής το 2002 στο Τορίνο.
Η Μέι στην κανονική δουλειά της
Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010 το Μονακό ήταν η καλύτερη χώρα εκτός χιονιού, χάρη στην 12η θέση των Πατρίς Σερβέλ και Ζερεμί Μποτέν στο διπλό μπομπ το 2006 στο Τορίνο. Έπρεπε να κρεμάσει το κράνος του ο πρίγκιπας Αλβέρτος (σ.σ. από το 1988 μέχρι το 2002 στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να δουν άσπρη μέρα οι Μονεγάσκοι).
Η ασυνήθιστη πρωτιά τους χάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια χάρη στην εμφάνιση του Τζαμαϊκανού Έρολ Κερ στο σκι κρος στο ελεύθερο σκι στον Καναδά. Ο Κερ είχε χάσει στις λεπτομέρειες την πρόκριση στα ημιτελικά.
Ο Έρολ Κερ