X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφαιροβολία Γυναικών

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τη σφαιροβολία γυναικών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Η ιστορία

Είναι ένα άθλημα που έχει... αρχαίες ρίζες. Η σφαίρα ανδρών είναι Ολυμπιακό άθλημα από το 1896, ενώ οι γυναίκες άρχισαν πήραν μέρος για πρώτη φορά το 1948.

Το άθλημα απέκτησε το δικό του... στυλ το 1951 και στη συνέχεια το 1976 όταν οι Πάρι Ο'Μπράιεν και Μπράιαν Όλντφιλντ εφήρμοσαν τις δικές τους τεχνικές για τη ρήψη της σφαίρας.

Η πρώτη τεχνική θέλει τον αθλητή να ξεκινάει με την πλάτη γυρισμένοι και κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών να σπρώχνει τη σφαίρα έξω από τη βαλβίδα. Η δεύτερη τον θέλει να μιμείται τον δισκοβόλο και να κάνει μια περιστροφική κίνηση.

Οι κανονισμοί



Η ρήψη της σφαίρας πρέπει να γίνει εντός ενός κύκλου διαμέτρου 2 μέτρων και 13 εκατοστών. Η αθλήτρια πρέπει να έχει τη σφραίρα κοντά στο λαιμό του και να ουσιαστικά να σπρώξει (κι όχι να ρίξει γιατί τότε μπορεί να τραυματιστεί) τη μπάλα από το λαιμό του.

Η αθλήτρια πρέπει να ρίξει τη σφαίρα (μέσα σε 90 δευτερόλεπτα) και να αποχωρήσει από το πίσω μέρος της βαλβίδας, χωρίς να ακουμπήσει έξω από αυτή και χωρίς να κατεβάσει τη σφαίρα από το ύψος του ώμου.

Οι αθλήτριες έχουν στη διάθεση τους έξι προσπάθειες.

Η σφαίρα ζυγίζει 4 κιλά.

Η ελληνική συμμετοχή


Ειρήνη Τερζόγλου



Η αθλήτρια του Ολυμπιακού γεννήθηκε το 1979 και στο Πεκίνο θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το προσωπικό της ρεκόρ είναι το 19.10, ενώ η καλύτερη φετινή της επίδοση είναι τα 17.23. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ ολυμπιακό μετάλλιο (στις γυναίκες).

Στην Αθήνα...




Η Κουβανέζα Γιουμιλέιντι Κούμπα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ενώ τα αλλα μετάλλια μοιράστηκαν η Γερμανίδα Ναντίν Κλέινερτ κι η Ρωσίδα Σβετλάνα Κριβέλιοβα. Η Τερζόγλου έμεινε 10η και αποκλείστηκε.

Τα σύμβολα

Ταμάρα Πρες

(Σοβιετική Ένωση)

Μαζί με την αδερφή της Ιρίνα αποτέλεσαν ένα... αχτύπητο -κι αρκετά προβεβλημένο- σοβιετικό δίδυμο στον στίβο. Το εντυπωσιακό με την γεννημένη το 1937 δις χρυσή Ολυμπιονίκη (1960 και 1964) είναι ότι έχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο τόσο στη σφαιροβολία, όσο και στη δισκοβολία!

Νατάλια Λισόσκαγια
(Σοβιετική Ένωση)

Η αθλήτρια της Σπαρτάκ (γεννημένη το 1962) κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ, έχοντας "εκτοξεύσει" τη σφαίρα στα 22 μέτρα και στα 63 εκατοστά. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Σεούλ (1988). Παντρεύτηκε τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στη σφυροβολία, Γιούρι Σέντικχ!

Οι πρωταγωνίστριες

Βάλερι Βίλι


(Νέα Ζηλανδία)

Στα 22 της χροόνια έγινε η νεαρότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια. Στα 23 της είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία γυναικών. Στέλοντας τη σφαίρα σταθερά πέρα από τα 20 μέτρα (κερδίζοντας ακόμη και πρωτάθλημα κλειστού στίβου) έχει σπάσει τα... κοντέρ την τελευταία διετία.

Ναντζέγια Όσταπτσουκ (Λετονία)

Από το 2000 πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο έχοντας κερδίσει αμέτρητα μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά καμιά ολυμπιακή διάκριση. Η καλύτερης της επίδοση είναι το εντυπωσιακό 21.09.

Ναντίν Κλέινερτ (Γερμανία)

Η αργυρή ολυμπιονίκης της Αθήνας φιλοδοξεί να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα. Κι αυτή θα είναι η τελευταία της ευκαιρία καθώς ήδη είναι 33 ετών. Στην Οσάκα το 2007 (χάλκινο μετάλλιο) έδειξε ότι το... έχει ακόμη μέσα της.

Το πρόγραμμα




Οι προκριματικοί θα γίνουν το πρωί της 16ης Αυγούστου και περίπου 12 ώρες αργότερα θα ακολουθήσει ο τελικός.

Τα μετάλλια





Χρονιά Πόλη Χρυσό Αργυρό Χάλκινο
1948 Λονδίνο Μισελιν Οστερμέγερ (Γαλλία) Αμέλια Πιτσινίνι (Ιταλία) Ίνα Σάφερ (Αυστρία)
1952 Ελσίνκι Γκαλίνα Ζουμπίνα (ΕΣΣΔ) Μαριάν Βέρνερ (Γερμανία) Κλάβντια Τοτσόνοβα (ΕΣΣΔ)
1956 Μελβούρνη Ταμάρα Πρες (ΕΣΣΔ) Γιοχάνα Λούτγκε (Αν. Γερμανία) Ερλίν Μπράουν (ΗΠΑ)
1960 Ρώμη Ταμάρα Πρες (ΕΣΣΔ) Ρενάτε Κουλμπέργκερ (Αν. Γερμανία) Γκαλίνα Ζούμπινα (ΕΣΣΔ)
1968 Μέξικο Σίτι Μαργκίτα Γκούμελ (Δυτ. Γερμανία) Μαρίτα Λάνγκε (Δυτ. Γερμανία) Ναντέζντα Χιζόβα (ΕΣΣΔ)
1972 Μόναχο Ναντέζντα Χιζόβα (ΕΣΣΔ) Μαργκίτα Γκούμελ (Δυτ. Γερμανία) Ιβάνκα Κρίστοβα (Βουλγαρία)
1976 Μόντρεαλ Ιβάνκα Χριστόβα (Βουλγαρία) Ναντέζντα Χιζόβα (ΕΣΣΔ) Χελένα Φιμπινγκέροβα (Τσεχοσλοβακία)
1980 Μόσχα Ιλόνα Σλούπιανεκ (Αν. Γερμανία) Σβετλάνα Κρατσέβσκαγια (ΕΣΣΔ) Μαργκίτα Πουφέ (Δυτ. Γερμανία)
1984 Λος Άντζελες Κλόντια Λος (Αν. Γερμανία) Μιχαέλα Λονγκίν (Ρουμανία) Γκαέλ Μάρτιν (Αυστραλία)
1988 Σεούλ Νατάλια Λισόσκαγια (ΕΣΣΔ) Κατρίν Νέιμκε (Δυτ. Γερμανία) Λι Μέισου (Κίνα)
1992 Βαρκελώνη Σβετλάνα Κριβέλιοβα (Κοινοπολιτεία) Χουάνγκ Ζιχόνγκ (Κίνα) Κατρίν Νέιμκε (Γερμανία)
1996 Ατλάντα Αστρίντ Κούμπερνους (Γερμανία) Σούι Χινμέι (Κίνα) Ιρίνα Κουντορόσκινα (Ρωσία)
2000 Σίδνεϊ Γιανίνα Καρόλτσικ (Βουλγαρία) Λαρίσα Πελεσένκο (Ρωσία) Αστρίντ Κουμπερνούς (Γερμανία)
2004 Αθήνα Γιουμιλέιντι Κούμπα (Κούβα) Ναντίν Κλέινερτ (Γερμανία) Σβετλάνα Κριβέλιοβα (Ρωσία)





































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ