X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στους Ολυμπιακούς θα πάω με τους... Μασάι

Στο χωριό Κιμάνα οι νεαροί πολεμιστές Μασάι γίνονται άνδρες, όχι σκοτώνοντας λιοντάρια, αλλά κερδίζοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (φωτογραφίες).

Οι άνδρες της φυλής των Μασάι γεννιούνται για να γίνουν πολεμιστές. Ακούν ιστορίες για τους Μουράν, τους πολεμιστές που σκοτώνουν ένα ενγκαζί, ένα λιοντάρι. Όταν τα καταφέρουν και επιστρέψουν με το τομάρι, αποκτούν παρατσούκλι, ένα "λιονταρίσιο" όνομα που θα τους συνοδεύει σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Για να σκοτώσουν ένα λιοντάρι φυσικά και να μάθουν την τέχνη του πολέμου, μένουν αρκετά χρόνια στα δάση. Σημερα θα βγουν από τα δάση ντυμένοι με το παραδοσιακό χιτώνα από κόκκινο ύφασμα και τα κοσμήματα που φέρουν με τιμή.

Χιλιάδες Μασάι βρίσκονται σήμερα στο χωριό Κιμάνα στη βάση του βουνού Κιλιμάντζαρο, σε απόσταση περίπου τριών ωρών από την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι για να παρακολουθήσουν τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες των Μασάι.

Είναι μια πρόταση των ξένων που αγκαλιάστηκε από τους Κενυάτες. Η παρακολούθηση ενός σαφάρι στην Κένυα και στην Τανζανία όπου βρίσκονται περίπου 1.000.000 Μασάι, έχει δυσκολέψει για τους δυτικούς. Ο πληθυσμός των λιονταριών, των "βασιλιάδων της ζούγκλας" έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι οργανώσεις προστασίας των άγριων ζώων, εμπνεύστηκαν την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων.

" Μια μέρα, το 2008, οκτώ γηραιότεροι έφτασαν απρόσκλητοι στο σπίτι μου", θυμάται ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τομ Χιλ που ζει στην Κένυα από το 1996 και ασχολείται με την προστασία της άγριας φύσης "ο μεταφραστής τους μου είπε πως 4.000 αγόρια σύντομα θα ενηλικιωθούν. Θέλουμε να σταματήσουμε το κυνήγι λιονταριών. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική λύση".

Όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου σκέφτηκαν τον αθλητισμό. Μέχρι το 2012 διοργανώνονταν αγώνες. Μέχρι που ήρθε εκείνη την εποχή η ανάδειξη του Ντέιβιντ Ρουντίσα σε χρυσό Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο ρέκορντμαν στα 800 μέτρα. Ο κορυφαίος Κενυάτης αθλητής κατάγεται από τους Μασάι. Παραβρέθηκε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα βοήθησε τον νικητή των 5.000 μέτρων, Τζέικομπ Λεμάρον, να προπονηθεί για το Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης το 2013. Αυτό ήταν το δώρο για την επικράτηση του.

Διεξάγονται επίσης αγώνες ακοντισμού, ρούνγκου (σ.σ. δύο κορύνες που χρησιμοποιούνται ως όπλα) 200, 400 και 800 μέτρων. Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό αγώνισμα είναι το ύψος. Δεν παίρνουν φόρα και πηδούν ξυπόλυτοι από τη γη. Οι γυναίκες έχουν τα δικά τους αγωνίσματα, αν και ιεραρχικά βρίσκονται χαμηλά στη φυλή των Μασάι. Μόνο οι μητέρες των πολεμιστών έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Οι πρώτοι τρεις νικητές θα αποκτήσουν μετάλλια και μικρά χρηματικά έπαθλα. Η νικήτρια ομάδα, η μανιάτα, δηλαδή η κοινότητα των πολεμιστών, θα παραλάβει ένα βαρύτιμο έπαθλο και έναν ταύρο. Οι νικητές των 5.000 μέτρων σε άνδρες και γυναίκες θα αγωνιστούν στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης το 2015.

Κρατώντας τους πολεμιστές απασχολημένους δεν απειλείται ο πληθυσμός των λιονταριών. Προτιμούν να γίνουν Ολυμπιονίκες παρά να σκοτώσουν τα ζώα, τα οποία με τη σειρά τους απειλούν τα κοπάδια τους. Γιατί υπάρχει και το άλλο, ένας Μασάι θεωρείται επιτυχημένος από το μέγεθος του κοπαδιού του και από το πόσα παιδιά έχει.

Πηγή: Μaasaiolympics.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ