Τα οφέλη της άσκησης στην διπολική διαταραχή
Η φυσική άσκηση έχει αναγνωριστεί ολοένα και περισσότερο ως σημαντικό στοιχείο στη θεραπεία και διαχείριση των ψυχικών ασθενειών καθώς και της διπολικής διαταραχής.
Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή μεταξύ διακριτών επεισοδίων κατάθλιψης και μανίας.
Τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή μπορεί να βιώνουν έντονες και απρόβλεπτες αλλαγές στη διάθεση τους, που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή τους ζωή.
Η φυσική άσκηση έχει αναγνωριστεί ολοένα και περισσότερο ως σημαντικό στοιχείο στη θεραπεία και διαχείριση της διπολικής διαταραχής και άλλων ψυχικών ασθενειών.
Η άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική και σωματική υγεία, βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της άγχους, καθώς και στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αίσθησης ευεξίας.
Οι μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής άσκησης, της θεραπείας με διάλογο και της ψυχοθεραπείας, μπορούν να συμπληρώσουν τη φαρμακευτική αγωγή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής.
Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον ιατρό σας για το πώς η φυσική άσκηση μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο θεραπείας σας και να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες και υποστήριξη.
Οι περισσότερες ερευνητικές μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία που εξετάζουν τον αντίκτυπο της άσκησης στη ψυχική υγεία επικεντρώνονται κυρίως στην αντικαταθλιπτική και αγχολυτική της επίδραση, εστιάζοντας κυρίως στον ένα πόλο της διπολικής διαταραχής, δηλαδή την κατάθλιψη.
Επιπλέον, η ασχολία των ατόμων με τη φυσική δραστηριότητα έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στη μείωση της κατάθλιψης σε ασθενείς με διάφορους τύπους ψυχιατρικών περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής.
Παρόμοια αποτελέσματα προκύπτουν και σε άτομα τρίτης ηλικίας, όπου η άσκηση θεωρείται ευεργετική για την αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων και καταστάσεων κατάθλιψης, ενώ η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.