FITNESS

Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν γυμνάζεσαι σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών κελσίου

Child pouring water on himself.
Child pouring water on himself. ISTOCK

Μπορείς να γυμνάζεσαι με ασφάλεια σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, αποφεύγοντας την αφυδάτωση, τα ακατάλληλα ρούχα, την υπερπροσπάθεια, τη λανθασμένη διατροφή και επιλέγοντας κατάλληλες ώρες

Η άσκηση σε συνθήκες καύσωνα μπορεί να είναι επικίνδυνη και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις. Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν γυμνάζεσαι σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, καθώς και συμβουλές για να μεγιστοποιήσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις με ασφάλεια.

Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη για την καλή λειτουργία του σώματος και την αποφυγή της θερμοπληξίας. Το σώμα χρειάζεται αρκετά υγρά για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και να αποδίδει καλύτερα κατά την άσκηση. Η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Κατανάλωσε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Απόφυγε τα σκούρα και βαριά ρούχα που απορροφούν τη θερμότητα και εμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα. Προτίμησε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και αναπνέοντα υφάσματα που θα κρατήσουν το σώμα σου δροσερότερο. Τα σωστά ρούχα μπορούν να βελτιώσουν την άνεση και την απόδοσή σου.

Η άσκηση σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά το σώμα. Αν δεν αισθάνεσαι καλά, σταμάτησε αμέσως και ξεκουράσου. Οι πειραματισμοί με τα όριά σου σε συνθήκες καύσωνα μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Άκου το σώμα σου και προσαρμόσου στις συνθήκες.

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για να έχεις ενέργεια και να αντέχεις την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες. Απέφυγε τις αυστηρές δίαιτες που μπορεί να σε αποδυναμώσουν. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, νάτριο και κάλιο, για να υποστηρίξεις τις βασικές λειτουργίες του σώματός σου.

Προτίμησε να γυμνάζεσαι νωρίς το πρωί, πριν τις 09:00, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Επίσης, προτίμησε προπονήσεις μικρής διάρκειας και χαμηλής έντασης για να μειώσεις τον κίνδυνο υπερθέρμανσης. Η ασφάλεια και η υγεία σου είναι προτεραιότητα, γι' αυτό κράτησέ το απλό και απολαυστικό.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ