Βιθέντε Καλντερόν: Πλιάτσικο, εγκατάλειψη και μια οικονομία σε σήψη
Στο νέο γήπεδο της Ατλέτικο στήθηκε η γιορτή του Champions League. Το παλιό την ίδια ώρα βυθιζόταν στην ερήμωση και την εγκατάλειψη καθώς παραδομένο στο πλιάτσικο καρτερεί μαρτυρικά την κατεδάφισή του.
Η έδρα της Ατλέτικο, Wanda Metropolitano, φιλοξένησε τον μεγάλο τελικό του Champions League που απολαύσαμε παρέα με τη Heineken. Το Σάββατο (1/6) η βραδιά ήταν γεμάτη λάμψη, πυροτεχνήματα, όλα θύμιζαν γιορτή.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΜΠΕΛΗΣ
Η Μαδρίτη μετά το δεύτερο τελικό του Copa Libertadores ανάμεσα στη Ρίβερ και την Μπόκα (στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου εκείνο το ματς), φιλοξένησε με επιτυχία και τον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Η γιορτή που στήθηκε στο γήπεδο των κολτσονέρος δεν είχε κανένα απρόοπτο.
Δεκαπέντε χιλιόμετρα πιο μακριά επικρατούσε θλίψη, εγκατάλειψη. Εκεί βρίσκεται το παλιό γήπεδο της Ατλέτικο, "Βιθέντε Καλντερόν". Η ιστορική έδρα της Ατλέτικο για 51 χρόνια (1966-2017) δεν θυμίζει σε τίποτα πια το "κάστρο" της ομάδας της ισπανικής πρωτεύουσας.
Στις όχθες του Μανθανάρες όλα έχουν σταματήσει στις 21 Μαΐου του 2017. Στο τελευταίο ματς της "Ατλέτι" κόντρα στην Μπιλμπάο. Ο χρόνος έχει κολλήσει εκεί στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν. Το γήπεδο θα κατεδαφιστεί για να δώσει τη θέση σε πάρκο, το οποίο θ' αποτελέσει μεγάλο "πνεύμονα πρασίνου" για τη Μαδρίτη.
Οι οπαδοί της ομάδας ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την ιδέα αλλαγή της έδρας. Αντιστάθηκαν στην επιλογή του Ενρίκε Θερέθο και των Κινέζων (Wanda, εξάλλου) πρώην συνεργατών του, έστω κι αν ο αρχικός προγραμματισμός για τη δημιουργία νέου γηπέδου γεννήθηκε το 2004 κατά την υποψηφιότητα της πόλης για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Ο ρομαντισμός, ωστόσο, δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη μετακόμιση και την ανέγερση του νέου γηπέδου.
Άλλωστε τα κέρδη είναι πολλαπλάσια. Κυρίως λόγω της χωρητικότητας, όχι όμως μόνο για τα ποδοσφαιρικά ματς. Τις εβδομάδες που δεν υπάρχει παιχνίδι της Ατλέτικο - γιατί η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε παίζει εκτός έδρας - οι προσφορές για τη φιλοξενία events (συναυλίες, καλλιτεχνικά θεάματα) πέφτουν "βροχή" και φέρουν αρκετά έσοδα.
ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
Ήδη έχει δοθεί το "πράσινο φως" για την κατεδάφιση του γηπέδου. Οι εργασίες, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει σταδιακά από το Φεβρουάριο. Μέσα τίποτα δεν θυμίζει... "Βιθέντε Καλντερόν". Αντί για ροχιμπλάνκας φανέλες και κασκόλ, κάποιος μπορεί να δει μόνο συντρίμμια, μπουλντόζες και χώματα.
Ο αγωνιστικός χώρος ξηλώθηκε. Από την ίδια την ομάδα, η οποία τον πουλά σε κομμάτια στους φίλους της που θέλουν να κρατήσουν μια ανάμνηση από το παρελθόν. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα (5/5) οι οπαδοί αποχαιρέτισαν το γήπεδο με βεγγαλικά και συνθήματα.
Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Έγραψαν συνθήματα κατά της διοίκησης, έσπασαν παράθυρα, ξήλωσαν τα καθίσματα, προκάλεσαν ζημιές. Ζημιές που προέκυψαν από την απογοήτευσή τους, το θυμό τους.
ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ
Υπάρχουν βέβαια και οικονομικές συνέπειες. Η ερήμωση του γηπέδου έφερε μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία. Το Sport24.gr βρέθηκε στο γήπεδο. Κλειστά μαγαζιά, λουκέτα. Αγγελίες για ενοικίαση και πώληση.
Κλινικές, καφετέριες, εστιατόρια κλειστά. Η καρδιά της Ατλέτικο πριν και μετά από τα ματς σταμάτησε. Στη βόλτα που κάναμε με τον επί χρόνια ρεπόρτερ της ομάδας στην AS, Χόρχε Γκαρθία, μάθαμε ότι οι ιδιοκτήτες δεν μετακόμισαν κοντά στο αεροδρόμιο (εκεί βρίσκεται το νέο γήπεδο), αλλά αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν επάγγελμα.
"Κανείς δεν επιθυμεί ν' αγοράσει ή να ενοικιάσει κάτι σε μια πεθαμένη οικονομικά γειτονιά. Οι ταμπέλες είναι εδώ κι ενάμιση χρόνο σ' αυτή την εγκατάσταση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί ν' αλλάξουν δουλειές για να πληρώσουν τους φόρους", αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΠΩΣ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΓΙΝΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τι άφησε, όμως, πίσω η Ατλέτικο; Άφησε έξι πρωταθλήματα Ισπανίας, μία άνοδο από τη δεύτερη στην πρώτη ισπανική κατηγορία, δέκα Copa del Rey, δύο Σούπερκαπ, τρία Europa League, τρία ευρωπαϊκά Σούπερκαπ και ένα Διηπειρωτικό.
Αυτοί είναι οι τίτλοι που κατέκτησαν οι Μαδριλένοι, έχοντας έδρα αυτό το γήπεδο. Για την ομάδα, ως οργανισμό, το Βιθέντε Καλντερόν έχει περάσει στην ιστορία. Όχι όμως και για τους οπαδούς της, οι οποίοι το κρατούν στις αναμνήσεις τους μέσω σουβενίρ, ενώ υπάρχει και πανό με το όνομα αυτό στο νεόδμητο γήπεδο.