FOOTBALL ANALYSIS

Ο Άρης άξιζε τουλάχιστον το 2-2 απέναντι στην ΑΕΚ, που δεν σούταρε μετά το πέναλτι

Ο Μπρούνο Γκάμα στον αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ
Ο Μπρούνο Γκάμα στον αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης έχασε, αλλά έδειξε και απέναντι στην ΑΕΚ τη φετινή του βελτίωση, που δεν καθρεφτίζεται στη βαθμολογία. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το ντέρμπι.

Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι με τον Άρη στο "Σπύρος Λούης", σ'έναν αγώνα που κράτησε το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων.

Η Ένωση προηγήθηκε 2-0 στο 37' χάρις σε γκολ του Μήτογλου από στημένη φάση και πέναλτι του Μάνταλου που κέρδισε ο ίδιος στην αντεπίθεση. Το πλάνο του Γιαννίκη για πίεση και αμυντική ασφάλεια, χωρίς διάθεση για κατοχή μπάλας πήγαινε κατευχήν.

Όμως, ο φετινός Άρης είναι βελτιωμένος στο κομμάτι της επίθεσης. Η ομάδα του Μάντζιου δεν σταμάτησε να παίζει, ο Καμαρά κέρδισε την αποβολή του Μήτογλου και οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με τον Γκαρσία και προσπάθησαν μέχρι τέλους για το 2-2.

Ο Άρης απείλησε περισσότερο

Το τελικό σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες της ΑΕΚ να πανηγυρίζουν μπροστά από το πέταλο και τον Άρη να αισθάνεται πως το τελικό 2-1 τον αδικεί.

Δείτε και στο σχετικό widget της Opta τις τελικές και τα expected goals των ομάδων.

Ο Άρης δεν είχε μόνο την ποσότητα (23 τελικές) αλλά και την ποιότητα. Η ομάδα του Μάντζιου τελείωσε το ματς με 1.84 xGoals, πιο ψηλά από το 1.22 της Ένωσης, που πήρε το 0.79 από την εκτέλεση του πέναλτι.

Οι φιλοξενούμενοι άξιζαν τουλάχιστον την ισοφάριση, αυτή που άγγιξαν με την ευκαιρία του Καμαρά αμέσως μετά το 2-1 και με την προβολή του Σάσα στην τελευταία φάση του αγώνα.

Η τελευταία τελική της ΑΕΚ ήταν το πέναλτι

Η αλήθεια είναι πως το γκολ και οι μεγάλες ευκαιρίες του Άρη ήρθαν μετά το 71' και την αποβολή του Μήτογλου. Όμως, είναι επίσης αλήθεια πως και πριν την αποβολή, υπήρξε ένα διάστημα όπου έπαιζε μόνο ο Άρης.

Αν χρησιμοποιήσετε τη μπάρα του χρόνου στο κάτω μέρος του widget των expected goals μπορείτε να δείτε πως η τελευταία τελική της ΑΕΚ στο παιχνίδι ήταν το πέναλτι του Μάνταλου. Η Ένωση δεν είχε καμία άλλη τελική από το 37' μέχρι και το 98', όταν και έληξε ο αγώνας.

Ναι, το αριθμητικό μειονέκτημα στο 71' περιόρισε την ΑΕΚ σε παθητικό ρόλο και έδωσε τις ευκαιρίες στον επίμονο Άρη, αλλά δεν είναι δα πως άλλαξε δραστικά η εικόνα του αγώνα. Από το 37' μέχρι το 71' η Ένωση δεν είχε ούτε μία τελική και έπαιζε πίσω από την μπάλα, απέναντι στον Άρη που δεν σταμάτησε ποτέ να ψάχνει τρόπο να επιτεθεί.

Το σχέδιο της ΑΕΚ για πίεση και γρήγορο transition βγήκε στο ξεκίνημα του αγώνα και όσο οι γηπεδούχοι έπαιζαν με 11 μπόρεσαν να διαχειριστούν το 2-0, έστω κι αν έπαψαν να επιτίθενται μετά το 37'.

Η βελτίωση του Άρη σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι

Το τέλος βρήκε τον Άρη ηττημένο, όμως η εικόνα του ντέρμπι καθρέφτισε τη βελτίωση που έχει ο Άρης σ'αυτές τις πρώτες οκτώ αγωνιστικές σε σχέση με πέρυσι. Μπορείτε να τη δείτε και στο infographic.

Οι επιδόσεις του Άρη στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν
Οι επιδόσεις του Άρη στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν

Αριστερά είναι η επίθεση, τα xGoals του Άρη ανά αγώνα. Η ομάδα του Μάντζιου πέρυσι ήταν στο 0.99, φέτος έχει ανέβει στο 1.26, πιο πάνω κι από το 1.16 που είχε τη σεζόν 2019-20. Με 1.26 xG ανά αγώνα, ο Άρης είναι αυτή τη στιγμή η 3η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος, πίσω από Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Την ίδια ώρα, ο Άρης έχει διατηρήσει την καλή του αμυντική λειτουργία. Στα xGoals Kατά δέχεται 0.59 σε κάθε παιχνίδι, πολύ κοντά στο περσινό του 0.60. Πέρυσι η ομάδα του Μάντζιου ήταν κατά μέσο όρο 0.39 xG καλύτερη από τον αντίπαλο στη διαφορά των xGoals, φέτος έχει ανέβει στο 0.67.

Μπορεί το -6 να τον πληγώνει βαθμολογικά, μπορεί σε κάποια παιχνίδια να μην έχει πάρει το αποτέλεσμα που θα έπρεπε με βάση την απόδοσή του, όμως στο χορτάρι ο Άρης είναι βελτιωμένος.

Κρατάει περισσότερο την μπάλα, την κυκλοφορεί περισσότερο και καλύτερα στην επίθεση, είναι πιο απειλητικός και τα κάνει όλα αυτά χωρίς να έχει χάσει κάτι από το μεγάλο του όπλο, δηλαδή τη την καλή αμυντική λειτουργία.

Ο καθρέφτης των μεγάλων ευκαιριών

Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά και στην κατηγορία των μεγάλων ευκαιριών. Στο περσινό πρώτο γύρο, ο Άρης είχε συνολικά επτά μεγάλες ευκαιρίες για γκολ. Φέτος έχει 13 και είμαστε ακόμα στην 8η αγωνιστική.

Μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, μόνο η ΑΕΚ με 15 έχει περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες από τον Άρη, που μπορεί να έφυγε ηττημένος από το "Σπύρος Λούης", αλλά δεν έχει κανένα λόγο να μην είναι ικανοποιημένος από την εικόνα του και σίγουρος πως πρέπει να συνεχίσει έτσι.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ