THE SPORTS ECONOMIST

ΑΕΚ: Αυτά προκύπτουν από το Χιούστον για Πόνσε και Ντάιναμο

Ο Έκι Πόνσε στο ΑΕΚ - Άρης
Ο Έκι Πόνσε στο ΑΕΚ - Άρης ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME SPORTS

Το SPORT24 ψάχτηκε μεταμεσονύκτια για την υπόθεση τη διεκδίκησης του Εζέκιελ Πόνσε από τη Houston Dynamo. Η επιμονή του τεχνικού επιτελείου για τον Αργεντινό, το «κυνήγι» από τον Απρίλιο που οδηγεί σε ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης, ποιον προορίζεται να διαδεχτεί ο περυσινός αρχισκόρερ της ΑΕΚ, τα 2,1 εκατ. ευρώ που βάσει στάτους Designated Player προβλέπεται να εισπράξει και το πλάνο που έχει ήδη καταρτιστεί από τους Αμερικανούς για την αγωνιστική ενσωμάτωσή του.

Εξ αρχής, η δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως η Χιούστον Ντάιναμο κινείται για την αγορά του Εζεκιέλ Πόνσε από την ΑΕΚ αξιολογήθηκε ως σοβαρή. Τόσο λόγω προέλευσης από την άλλη μεριά του Ατλαντικού (ταυτόχρονα και βόρεια, στις ΗΠΑ και νότια, στην Αργεντινή) όσο και κατάληξης, καθώς το deal παρουσιάστηκε να επίκειται άμεσα.

Η Ένωση διέψευσε κάτι τέτοιο, αποδεχόμενη όμως το έντονο ενδιαφέρον του αμερικανικού συλλόγου για τον Αργεντινό επιθετικό. Κάτι που αποτελεί την… ελάχιστη κοινή βάση των όσων προέκυψαν από τη (μεταμεσονύχτια) αναζήτηση του SPORT24 προς τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές.

Επιβεβαιώνεται από πηγές στην Ντάιναμο πως η μεταγραφή (εφόσον πραγματοποιηθεί) θα αποτελέσει ρεκόρ δαπάνης στην ιστορία του club, ακουμπώντας σε fix ποσό τα 5 εκατ. ευρώ (έχουν μπει στο τραπέζι και μπόνους επίτευξης στόχων που όντως ανεβάζουν το μάξιμουμ αντίτιμο κατά 60%).

Ο Πόνσε αποτέλεσε τον υπ’ αριθμό 1 στόχο του τεχνικού επιτελείου και του προπονητή Μπεν Όλσεν. Όχι μόνο τώρα, αλλά από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκινάει η πρώτη χρονικά μεταγραφική περίοδος στο MLS. Τότε όμως ήταν αδύνατον – για πολλούς λόγους - να προχωρήσει το οτιδήποτε.

Τώρα όμως και κατόπιν της επιμονής ολόκληρου του επιτελείου του αγωνιστικού τμήματος της Dynamo για το… κυνήγι του περυσινού αρχισκόρερ της ΑΕΚ, η διοίκηση του club πείστηκε να προβεί σε αυτή την επένδυση.

Για τον Αργεντινό προβλέπεται θέση Designated Player. Στο ρόστερ κάθε αμερικανικής ομάδας υπάρχουν τρεις τέτοιοι και είναι αυτοί που ξεφεύγουν από το salary cap, τον μισθολογικό περιορισμό δηλαδή που συνυπογράφει και τηρεί (βάσει εξόδων – εσόδων) κάθε επαγγελματικός σύλλογος, οποιουδήποτε αθλήματος στις ΗΠΑ.

Αυτοί οι DP’s (εν συντομία) δεν έχουν, κοινώς, ταβάνι ως προς τις απολαβές τους. Το μοναδικό τους έγκειται στο ποιον… αντικαθιστούν και τι απόθεμα υπάρχει στο ταμείο του συλλόγου συγκεκριμένα πια για την τριάδα των DP’s. Ο Πόνσε για παράδειγμα προορίζεται να πάρει τη θέση, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά, του Παραγουανού φουνταριστού Σέμπα Φερέιρα.

Έχει ενάμιση χρόνο συμβόλαιο ακόμη, η Dynamo όμως τον έχει βγάλει στην αγορά, αφού δεν είναι ικανοποιημένη από την απόδοσή του (ήταν δανεικός στο πρώτο εξάμηνο της περυσινής σεζόν στη Βάσκο ντα Γκάμα) προσβλέποντας μεταξύ άλλων στο να απελευθερώσει και τα 2,1 εκατ. ευρώ που εισπράττει ετησίως, τα οποία και προσφέρονται στον Πόνσε για (πιθανότατα) τετραετές συμβόλαιο.

Δεν εξαρτάται ούτε η μεταγραφή ούτε και οι απολαβές του Αργεντινού από αυτή την προσπάθεια. Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται τα συμβόλαια και των δύο άλλων DP’s, του πολύπειρου Μεξικανού Εκτόρ Ερέρα (ο πλέον ακριβοπληρωμένος) και του Δανού μεσοαμυντικού Έρικ Σβιατσένκο (εισπράττει κάτι λιγότερο από εκατομμύριο), για τον οποίο επίσης γίνονται προσπάθειες άμεσης αποδέσμευσής του.

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας για γρήγορη ολοκλήρωση της μεταγραφής από τους αξιωματούχους της Dynamo είναι πως εκτιμάται ότι και οι απαιτούμενες – και χρονοβόρες συνήθως – διαδικασίες για έκδοση βίζας θα «τρέξουν» γρήγορα, αλλά και κυρίως ότι ο προερχόμενος από αγωνιστική απραξία από τις 19 Μαΐου Πόνσε ακολουθώντας το κατάλληλο πρόγραμμα θα είναι έτοιμος για να ντεμπουτάρει αμέσως μετά την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου στο MLS, στις 18 Ιουλίου.

Μένει να δούμε αν αυτή η ουσιαστικά βεβαιότητα των Αμερικανών για happy end – την οποία αν δεν συμμερίζονται, τουλάχιστον δεν απορρίπτουν και οι εκπρόσωποι του Αργεντινού επιθετικού, πρακτικά επιβεβαιώνοντας τα οικονομικά δεδομένα της όλης υπόθεσης – αντιστοιχεί και στην πραγματικότητα.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ