ΑΕΚ

ΑΕΚ-Γκρόνινγκεν: 2-1

Η ΑΕΚ των... δύο εντεκάδων κέρδισε την Γκρόνινγκεν 2-1, με τον κόσμο διχασμένο. H προσοχή στραμμένη στη συνέντευξη Τύπου του Ντέμη(11.00), LIVE από το SPORT 24

Αιτία οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στα διοικητικά δρώμενα του "Δικεφάλου", με τον Ντέμη Νικολαΐδη να έχει πάρει ήδη την απόφαση να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας (στην συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής που είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 θα αποκαλύψει δημόσια τις προθέσεις του), και τον λιγοστό κόσμο που βρέθηκε στις εξέδρες του γηπέδου να εμφανίζεται "παγωμένος", "μουδιασμένος" και -το χειρότερο για κάθε ποδοσφαιρική οικογένεια- διχασμένος.
Από τη μία πλευρά οι οργανωμένοι οπαδοί της Ένωσης, οι οποίοι προέτρεπαν με συνθήματα τον -άλλοτε αγαπημένο παίκτη της σκεπαστής- Ντέμη Νικολαΐδη να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο, και από την άλλη το... υπόλοιπο γήπεδο, με τους φιλάθλους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του νυν προέδρου, γιουχάροντας ταυτόχρονα τους σκληροπυρηνικούς.

Όπως γίνεται αντιληπτό το... σαράκι της γκρίνιας και της διχόνοιας ζει και βασιλεύει στο πετσί της ΑΕΚ, θυμίζοντας σε πολλούς την άσχημη ατμόσφαιρα που επικρατούσε επί εποχής Ντούσαν Μπάγεβιτς στη δεύτερη θητεία του Σερβοέλληνα τεχνικού, και θα πρέπει γρήγορα να γίνει κάτι για να αναστραφεί το κλίμα, καθώς έπονται ματς-φωτιά με Ομόνοια για Ευρώπη και Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα.

Ο αγώνας
O Γιώργος Δώνης παρέταξε την ομάδα του με το προσφιλές σύστημα 4-3-3. Κάτω από την εστία της Ένωσης βρέθηκε ο Γιούργκεν Μάχο, ο οποίος φόρεσε και πάλι τα γάντια του βασικού μετά από 1,5 μήνα αποχής λόγω τραυματισμού, ενώ την αμυντική τετράδα συνέθεσαν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Κουτρουμάνος, Γκέντσογλου, Αλεξόπουλος και Χουάν Φραν.

Οι Ταχτσίδης και Καφέ πήραν θέση στο χώρο του κέντρου, έχοντας λίγο πιο μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο τον Ριβάλντο, ο Σκόκο και ο Εντίνιο ανέλαβαν να καλύψουν το αριστερό και το δεξιό άκρο της μεσαίας γραμμής αντίστοιχα, ενώ στην κορυφή τοποθετήθηκε ο Ισμαέλ Μπλάνκο.

Το πρώτο δεκάλεπτο δεν είχε αποκτήσει ρυθμό, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους (η εικόνα των μισοάδειων εξέδρων και η "παγωμάρα" στον κόσμο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα διοικητικά δρώμενα δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους και τους ποδοσφαιριστές του Γιώργου Δώνη), ωστόσο αμφότερες κατάφεραν με δύο... μακρινές μπαλιές να δημιουργήσουν κίνδυνο στα αντίπαλα καρέ.

Την αρχή έκανε ο "Δικέφαλος" μόλις στο 5', με τον Σκόκο να δέχεται βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας πίσω από το κέντρο του γηπέδου και να την περνάει δίχως δεύτερη σκέψη στον Μπλάνκο με ωραία παράλληλη πάσα, ο Αργεντινός φορ βρέθηκε αμαρκάριστος απέναντι στον γκολκίπερ των Ολλανδών, Λουτσιάνο, και τον απέφυγε με ντρίμπλα, όμως ήταν μάλλον απρόσεκτος στην τελική προσπάθεια καθώς το χλιαρό πλασέ που δοκίμασε σταμάτησε πάνω σε αμυντικό των φιλοξενουμένων που είχε τρέξει για να καλύψει την εστία του.

Η "απάντηση" της Γκρόνινγκεν ήρθε λίγα λεπτά αργότερα (9'), με την ολλανδική ομάδα να εκμεταλλεύται ολιγωρία στα "κιτρινόμαυρα" μετώπισθεν και να απειλεί ουσιαστικά τον Μάχο.

Μετά από βαθιά μπαλιά πίσω από το χώρο της άμυνας, ο Λόβρε βγήκε στην πλάτη της άμυνας ξεφεύγοντας από τον προσωπικό του αντίπαλο, Αλεξόπουλο, προσπάθησε από πλάγια θέση να "κρεμάσει" τον Μάχο, αλλά είδε τη μπάλα να περνάει παράλληλα από την εστία, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες της ΑΕΚ να απομακρύνουν.

Η συνέχεια βρήκε τους γηπεδούχους να αναλαμβάνουν σιγά σιγά τα ηνία του αγώνα, κερδίζοντας τη μάχη στο χώρο του κέντρου, και μέχρι να συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο έφτασαν τρεις φορές με αξιώσεις κοντά στο γκολ.

Το φάουλ που εκτέλεσε ο Ριβάλντο στο 16' και το οποίο πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της ολλανδικής εστίας ήταν το... προμήνυμα για τις δύο εξαιρετικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν (και χάθηκαν) στα επόμενα λεπτά.

Στο 19' ο Χουάν Φραν (ανέβηκε αρκετές φορές στο πρώτο ημίχρονο, βοηθώντας τον παίκτη που είχε μπροστά του στην αριστερή πτέρυγα) έβγαλε σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, με τον Μπλάνκο να πετάγεται και να πιάνει το μονοκόμματο πλασέ αλλά τον Λουτσιάνο να απομακρύνει με τη βοήθεια του δοκαριού.

Στα αμέσως επόμενο λεπτό, η ΑΕΚ "φλέρταρε" ακόμα περισσότερο με το γκολ, με τον ποιοτικότερο και πιο φορμαρισμένο παίκτη της επιθετικής τριπλέτας, Σκόκο, να κάνει μία υπέροχη λάτιν κίνηση, αλλά να "προδίδεται" από το όχι και τόσο ιδανικό τελείωμα.

Συγκεκριμένα, ο Αργεντινός χαφ πήρε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου και με ένα εκπληκτικό σλάλομ "άδειασε" υποδειγματικά δύο αμυντικούς της Γκρόνινγκεν, μπήκε από τα αριστερά στη μεγάλη περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε από πλεονεκτική θέση ήταν χαμηλό, με αποτέλεσμα να μπορέσε να το βγάλει με τα πόδια σε κόρνερ ο γκολκίπερ Λουτσιάνο.

Η ΑΕΚ έδειχνε να πλησιάζει με μαθηματική ακρίβεια το γκολ, έχοντας απέναντί της μάλιστα έναν αντίπαλο ο οποίος δεν έμοιαζε και τόσο πρόθυμος να επιτεθεί, όμως μετά τις δύο "κολλητές" ευκαιρίες έπεσε η απόδοσή της, γεγονός που έδωσε την "ευκαιρία" στους φίλους της να ξεχάσουν τη μπάλα και να ασχοληθούν με τα... εξωαγωνιστικά.

Πριν τη συμπλήρωση του πρώτο ημιώρου, από την πλευρά των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ ακούστηκαν συνθήματα κατά του Ντέμη Νικολαΐδη, που τον προέτρεπαν να παραιτηθεί, υπήρχε αντίδραση από τους υπόλοιπους φιλάθλους με αποδοκιμασίες και ειρωνικά χειροκροτήματα, ενώ οι οργανωμένοι με τη σειρά τους ειρωνεύτηκαν με σύνθηματα τους υπόλοιπους.

Το άσχημο αυτό κλίμα στις εξέδρες εκτονώθηκε πάντως γρήγορα, με την Ένωση να επιστρέφει στις αξιόλογες φάσεις στο 31'. Η εκτέλεση κόρνερ του Ριβάλντο σημάδεψε τον Σκόκο στο ύψος του ημικυκλίου της μεγάλης περιοχής, ο Αργεντινός μέσος δοκίμασε απευθείας το σουτ, αλλα προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή και πανηγυρίσουν οι γηπεδούχοι, η μπάλα απομακρύνθηκε από αμυντικό της Γκρόνιγκεν.

Η υποτονική και χωρίς νεύρο -μετά το 20λεπτο- ΑΕΚ είχε μία ακόμα καλή ευκαιρία για το 1-0 στο 39', με τον Ριβάλντο να εκτελεί κόρνερ από τα δεξιά, τον Εντίνιο να παίρνει την κεφαλιά εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του γκολκίπερ Λουτσιάνο, αλλά τη μπάλα να περνάει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Το χειρότερο για την ΑΕΚ δεν ήταν ότι δεν μπόρεσε να μετουσιώσει σε γκολ κάποια από τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν, αλλά το ότι η άμυνά της βρέθηκε εκτεθειμένη στο 41' (όπως και στη φάση του 9ου λεπτού), με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στο σκορ.

Ο Γκαρσία τράβηξε πάνω του τρεις παίκτες της ΑΕΚ και έβγαλε εξαιρετική λόμπα στην πλάτη της άμυνας, με τον Πόβελ να βγαίνει μόνος του και αφού πέρασε και τον Μάχο έστειλε με δυνατό σουτ από πλάγια θέση τη μπάλα στα δίχτυα του Αυστριαγκού γκολκίπερ.

Ο Γιώργος Δώνης έκανε πέντε μαζεμένες αλλαγές στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, με τους Σάχα, Γεωργέα, Ράμος, Κυργιάκο (ντεμπούτο του στην ΑΕΚ και πρώτο του ματς ως παίκτης ελληνικής ομάδας μετά από 4 χρόνια) και Πλιάτσικα να παίρνουν τη θέση των Μάχο, Χουανφράν, Κουτρομάνου, Αλεξόπουλου και Ταχτσίδη.

Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος που είχε κάποιο καλύτερο ρυθμό, στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ παρουσιάστηκε ασύνδετη και αργή στην ανάπτυξή της, με τις ευκαιρίες να γίνονται με το... σταγονόμετρο.

Η πρώτη καταγράφηκε στο 52' με την κεφαλιά του Γκέντσογλου στο πρώτο δοκάρι (από εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο) να περνάει λίγο άουτ, και η επόμενη ήρθε στο 61', με το σουτ του Εντίνιο από πλεονεκτική θέση να περνάει άουτ.

Ένα λεπτό αργότερα, ο Δώνης έγινε δύο ακόμα αλλαγές, με τους Λαγό και Ενσαλίβα να παίρνουν τις θέσεις των Μπλάνκο και Ριβάλντο (αμφότεροι απέσπασαν το χειροκρότημα της εξέδρας), ενώ το γήπεδο πήρε και πάλι... ζωή στο 71', με την ΑΕΚ να φέρνει το ματς στα ίσα.

Ο Σκόκο από τη δεξιά γωνία της μεγάλης περιοχής της Γκρόνινγκεν επιχείρησε το σουτ το οποίο κόντραρε σε αντίπαλο αμυντικό, αλλά ο Αργεντινός πήρε το ριμπάουντ και με ένα όμορφο τεχνικό πλασέ έστειλε "συστημένη" τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Λουτσιάνο για να γράψει το 1-1.

Αμέσως μετά το γκολ ο σκόρερ Σκόκο παραχώρησε τη θέση του στον Ζορμπά και αμέσως μετά ο Παυλής πήρε τη θέση του Εντίνιο, με τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ όμως να μην δίνουν και πολλή σημασία στις αλλαγές, καθώς εκείνη την ώρα έβαλαν και πάλι στο στόχαστρο τον Ντέμη Νικολαΐδη, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.

Σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε... εμφύλιο πριν καν ακουστεί το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, η "απάντηση" δεν άργησε να δοθεί... Για την ακρίβεια ήρθε επτά λεπτά αργότερα (78"), με όλους τους φίλους της ΑΕΚ (πλην οργανωμένων) να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του προέδρου της Ένωσης, εκφράζοντας έτσι την υποστήριξη προς το πρόσωπό του.

Οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν το μυαλό τους σε αυτά που λάμβαναν χώρα στις εξέδρες, οι Ολλανδοί όμως όχι, και στο 78' παραλίγο να πάρουν εκ νέου κεφάλι στο σκορ. Ο Φαν ντε Λακ "τρύπωσε" στην άμυνα της ΑΕΚ, έκανε το δυνατό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή σε θέση δεξιά, όμως η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Σάχα.

Δύο λεπτά αργότερα (80'), η ΑΕΚ απείλησε, με τον Ράμος να κάνει παράλληλη μπαλιά από τα δεξιά όμως ο Παυλής δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Στο 82', ο Δώνης πραγματοποίησε τις τελευταίες αλλαγές του, με τον Κονέ και τον Μπερνς να παίρνει τη θέση των Γκέντσογλου και Καφέ, ενώ στο 88' ήρθε το γκολ της λύτρωσης για την ΑΕΚ.

Στο 88' ο Ράμος έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Κονέ έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Λουτσιάνο, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του. Στα υπόλοιπα λεπτά δεν άλλαξε τίποτα, ο "Δικέφαλος" πήρε τη νίκη, ωστόσο τώρα έχει να σκαρφαλώσε έναν "γολγοθά", αγωνιστικό και διοικητικό, και οι φίλοι της ομάδας περιμένουν με αγωνία να δουν τα αντανακλαστικά της στα δύσκολα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Γιώργος Δώνης): Μάχο (46' Σάχα), Κουτρομάνος (46' Ράμος), Αλεξόπουλος (46' Κυργιάκος), Χουανφράν (46' Γεωργέας), Γκέντσογλου, Ταχτσίδης (46' Πλιάτσικας), Καφές, Ριβάλντο (62' Ενσαλίβα), Σκόκο (72' Ζορμπάς), Εντίνιο (72' Παυλής), Μπλάνκο (62' Λαγός)

Γκρόνινγκεν (Ρον Γιανς): Λουτσιάνο, Στένμαν, Χιάριε (75' Καρχάις), Σβέιντικ, Γκαρσία (83' Ράμιε), Λόβρε, Πόβελ (72' Νίλαντ), Μετάι, Χόλα, Σανκό, Φαν Ντε Λάακ

Κίτρινες κάρτες: Εντίνιο (ΑΕΚ, Γκαρσία, Πόβεν, Λόβρε (Γκρόνιγκεν)

Αναφερόμενος στο αγωνιστικό κομμάτι της φιλικής αναμέτρησης με την Γκρόνινγκεν, ο Γιώργος Δώνης στάθηκε ιδιαίτερα στις καλές ευκαιρίες που δημιούργησε η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο καθώς και στη συμμετοχή του Εντίνιο, τον οποίο χαρακτήρισε χρήσιμο ποδοσφαιριστή, ενόψει μάλιστα των αγώνων-φωτιά με Ομόνοια και Παναθηναϊκό.

"Το σημερινό ήταν ένα καλό φιλικό. Από την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου είμαι ευχαριστημένος. Είχαμε καλό ρυθμό και αρκετές ευκαιρίες και θα μπορούσαμε να είχαμε εύκολα ένα 2-0 και με αυτό να απελευθερωθούμε και ψυχολογικά. Έπειτα στην πρώτη του φάση ο αντίπαλος μας, μας έβαλε πίσω στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν ήμασταν τόσο καλοί αλλά παρ’ όλα αυτά κερδίσαμε.


Κρατάω στο πρώτο ημίχρονο τις καλές ευκαιρίες που δημιουργήσαμε και πάνω από όλα τη συμμετοχή του Εντίνιο, που είναι ένας πολύ χρήσιμος ποδοσφαιριστής και πήρε χρόνο συμμετοχής για τα παιχνίδια με την Ομόνοια και τον Παναθηναϊκό. Απομένει μια εβδομάδα πολύ σκληρή για εμάς, που πρέπει να ετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για να πάρουμε την πρόκριση", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο τεχνικός της Ένωσης αναφέρθηκε και στα τρέχοντα θέμάτα που "καίνε" την ομάδα, και τα οποία έχουν να κάνουν με την πρόθεση του Ντέμη Νικολαΐδη να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου, αλλά και την εικόνα διχόνοιας που εμφανίστηκε στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προπονητή της ΑΕΚ:

Το 4-1-4-1 που παίξατε σήμερα είναι ένα σύστημα που εξετάζετε για τον αγώνα με τη Ομόνοια;

"Δεν έχουμε αλλάξει κάτι σε αυτό που δουλεύουμε από την αρχή της προετοιμασία".

Σήμερα εκτυλίχθηκαν γεγονότα που είναι αρκετά σημαντικότερα από ένα ποδοσφαιρικό ματς. Ο πρόεδρος της ομάδας είναι πολύ πιθανό να παραιτηθεί. Πόσο σας επηρεάζει αυτό, αν γνωρίζατε την πρόθεση του και τι θα κάνετε εσείς αν συμβεί;

"Περιμένω την τοποθέτηση του αύριο. Φυσικά έχω επικοινωνία μαζί του, για όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα. Από εκεί και πέρα θα περιμένω κι εγώ τη συνέντευξη Τύπου".

Ανησυχείτε για αυτή την αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε σήμερα στο γήπεδο;

"Όλοι θέλουμε κλίμα ενότητας στην ομάδα και όχι αυτό που συμβαίνει".

Είχατε γνώση για την πρόθεση του προέδρου;

"Καλύτερα να τοποθετηθεί πρώτα ο ίδιος ο πρόεδρος".

Ανησυχείτε;

"Φυσικά. Όπως είπα όλοι θέλουμε ενότητα και σταθερότητα. Έτσι χτίζονται οι ομάδες".

Το σημερινό πρώτο ημίχρονο, ήταν το καλύτερο της ΑΕΚ στα φιλικά του ΟΑΚΑ;

"Ήταν ένα καλό ημίχρονο. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι αξιολογώντας την ομάδα από το πρώτο φιλικό με τη Μπίλεφεντ, είχαμε βρει έναν προσανατολισμό με καλή κυκλοφορία της μπάλας, με σωστές πάσες και με ρυθμό. Όχι ρυθμό στο πόσο γρήγορα θα τρέχουμε, αλλά στο πώς να αλλάζουμε γρήγορα τη μπάλα και με πολύ καλή κίνηση. Κι ενώ ήμασταν πάρα πολύ αισιόδοξοι, αυτό που έχω δει στο ΟΑΚΑ, είναι ότι έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Σήμερα στο πρώτο μέρος, αρχίσαμε να βρίσκουμε κάτι από αυτό που έχουμε χάσει".

Θεωρείτε ότι οι παίκτες επηρεάζονται από όσα συμβαίνουν;

"Δεν ξέρω αν αυτό που διαμορφώνεται στον αγωνιστικό χώρο, επηρεάζεται από την ατμόσφαιρα που επικρατεί γενικότερα. Δεν είναι εύκολο να αντέξει ένας παίκτης και ειδικά όταν είναι σε μικρή ηλικία, τη φανέλα της ομάδας, που είναι βαριά και με μεγάλη ιστορία. Θέλει δουλεία από όλους για να αποκτήσουμε νοοτροπία νικητή και πρωταθλητή. Και όχι στις δύσκολες στιγμές να εξαφανιζόμαστε. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη".

Θα είναι 100% έτοιμη η ομάδα για το παιχνίδι με την Ομόνοια;

"Ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, εγώ είμαι πάντα αισιόδοξος. Την επιτυχία με την αποτυχία, τις χωρίζει μια λεπτή γραμμή. Μπορεί να είσαι ικανός και να μην πετύχεις, ή να πετύχεις χωρίς να είσαι ιδιαίτερα ικανός. Σε βάθος χρόνου όμως οι ικανοί πετυχαίνουν. Σε καμία στιγμή βέβαια δεν σκεφτήκαμε ότι θα πάψουμε να δουλεύουμε και να φτιάξουμε αυτό που έχω στο μυαλό μου. Ωστόσο, αυτό που εξακολουθώ να λέω είναι ότι αυτή η εικόνα δεν με ικανοποιεί".










































































































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ