ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η αριθμητική υπεροπλία πίσω από τον φορ και η φόρμουλα διαχείρισης

ΑΕΚ: Η αριθμητική υπεροπλία πίσω από τον φορ και η φόρμουλα διαχείρισης
Ο Ματίας Αλμέιδα απογοητευμένος μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από τη Νόα INTIME SPORTS

Ο Ματίας Αλμέιδα με την ΑΕΚ να έχει μια μόλις διοργάνωση μπροστά του, έχει να διαχειριστεί πληθώρα επιλογών πίσω από τον φορ κι αυτό φαίνεται στο ματς με τη Λαμία, όπου πηγαίνει πάνοπλη.

Η ΑΕΚ δεν είχε μεσοβδόμαδο ευρωπαϊκό παιχνίδι (και δεν θα έχει στο υπόλοιπο της σεζόν), έχοντας φυσικά κάποιες συνέπειες σε οικονομικό σκέλος (τα χρήματα που θα λάμβανε από τη συμμετοχή στο League Phase του Conference League), στη βαθμολογία της στην UEFA, αλλά και στο πνευματικό κομμάτι της ομάδας (χωρίς φυσικά αυτά να είναι τα μοναδικά αρνητικά του αποκλεισμού από τη Νόα.

Ωστόσο όλο αυτό οφείλει να το αφήσει πίσω της και να πορευθεί για τους εγχώριους στόχους. Σε πρώτη φάση το έκανε με το 3-0 επί του ΟΦΗ στην πρεμιέρα με βάση και το αποτέλεσμα και την εικόνα της που ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτή που θέλει να βλέπει ο Ματίας Αλμέιδα από τους παίκτες του.

Ο αποκλεισμός από τη Νόα έφερε νέα δεδομένα ως προς τον καταρτισμό του ρόστερ. Ο Ματίας Αλμέιδα αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τους Αρμένιους στην OPAP Arena ότι η ΑΕΚ θα κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι μόνο για έναν φορ που θα πλαισιώσει τον Λιβάι Γκαρσία κι έτσι (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) δεν θα πάει για αριστερό μπακ που είχε κινηθεί έντονα το προηγούμενο διάστημα.

Η πληθώρα επιλογών που έχει η Ένωση στη γραμμή κρούσης πίσω από τον φορ, φαίνεται ειδικά στο παιχνίδι με τη Λαμία που πηγαίνει πάνοπλη, καθώς στα πιτς είναι οι Μπρινιόλι και Γιόνσον λόγω των προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετωπίζουν.

Οι επιλογές που έχει ο Ματίας Αλμέιδα από τη μέση και μπροστά πίσω από τον φορ

Στο "έξι" η ΑΕΚ με τον Γιόνσον στα πιτς είχε τον Σιμάνσκι βασικό και τον Γαλανόπουλο εκτός αποστολής, ενώ κατά συνθήκη μπορούν να παίξουν σε αυτή τη θέση ο Πινέδα και ο Λιούμπιτιστς.

Μπροστά στο "οκτώ" ο Αλμέιδα υπολογίζει σε αυτή τη θέση τον Πινέδα ως πρώτη λύση και πίσω του σε αυτή τη θέση υπολογίζονται οι Περέιρα, Λιούμπιτσιτς και Μάνταλος. Μην ξεχνάμε φυσικά ότι ο "Πελάδο" χρησιμοποιεί συχνά ως δίδυμο τους Γιόνσον - Σιμάνσκι με τον Δανό στο "οκτώ". Το τελευταίο φυσικά θα αργήσουμε να το δούμε.

Στο αριστερό άκρο της επίθεσης ο Κοϊτά ήρθε για να πλαισιώσει τον Γκατσίνοβιτς, ενώ ο Αλμέιδα έχει περάσει τον Περέιρα σε αυτή τη θέση ως αλλαγή. Στα δεξιά υπάρχει το δίδυμο Ελίασον - Άμραμπατ (υπενθυμίζεται ότι ο Σουηδός έμεινε εκτός 20άδας στο ματς με τον ΟΦΗ), ενώ σε αυτή τη θέση μπορεί να παίξει και ο Λαμέλα.

Για τη θέση πίσω από τον φορ έπαιξε αρκετά ο Λιούμπιτσιτς στα πρώτα ματς της σεζόν, ενώ για εκεί υπολογίζεται και ο Λαμέλα. Σε αυτή τη θέση έπαιζε πέρυσι ο Τσούμπερ, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και οι Πινέδα και Μάνταλος. Και μέσα στους παραπάνω δεν αναφέρθηκαν καθόλου τα ονόματα των Ζίνι, Φερνάντες, Πισάρο και Τσιλούλη που αναμένεται να αποχωρήσουν.

Οι επιλογές είναι πολλές για μόλις λίγες θέσεις, όχι ότι είναι οι μοναδικές που η ΑΕΚ είναι καλά αριθμητικά (στο κέντρο της άμυνας για παράδειγμα έχει τέσσερις λύσεις για μια διοργάνωση). Δεδομένα ο Ματίας Αλμέιδα στις "καλές μέρες" θα έχει έναν γρίφο να λύνει ως προς τον καταρτισμό της ενδεκάδας, ενδεχομένως και της 20άδας και θα πρέπει να διαχειριστεί το ρόστερ έτσι ώστε να έχει όλους τους παίκτες ενεργούς.

Τη σεζόν 2022/23 που δεν είχε (εξ αρχής) ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο Αλμέιδα κατάφερε να διαχειριστεί πολύ καλά τις διαθέσιμες επιλογές που είχε, έχοντας ουσιαστικά δύο ενδεκάδες (πρωταθλήματος και κυπέλλου). Φέτος πρέπει να βρει μια άλλη συνταγή ώστε να μοιράσει ικανοποιητικά τον χρόνο στους παίκτες.

Αρκεί φυσικά στο τέλος η ΑΕΚ να μπορέσει να βρει έναν φορ που να μπορεί να συναγωνιστεί τον Λιβάι Γκαρσία, όπως θέλει ο Ματίας Αλμέιδα.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ