ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η σεζόν καριέρας του Ελίασον δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν

ΑΕΚ: Η σεζόν καριέρας του Ελίασον δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν

Ο Νίκλας Ελίασον έδειξε στη δεύτερη σεζόν με τα κιτρινόμαυρα όλο το πακέτο που μπορεί να προσφέρει στις πτέρυγες της ΑΕΚ, με τις επιδόσεις του να μην παιρνούν απαρατήρητες από κανέναν.

Η ΑΕΚ έχασε στο νήμα το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ αν και πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, όμως άσχετα από το ποια θα ήταν η τελική έκβαση στο πρωτάθλημα (που στο τέλος δεν ήταν η επιθυμητή για την Ένωση), άπαντες στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο αναγνώριζαν ότι το καλοκαίρι πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές και η ομάδα να παρουσιαστεί βελτιωμένη ώστε να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ελάχιστοι ήταν οι ποδοσφαιριστές που στη γενική εικόνα παρουσίασαν βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τη σεζόν του νταμπλ. Ένας από αυτούς ήταν δίχως αμφιβολία ο Νίκλας Ελίασον. Ο Σουηδός μεσοεπιθετικός συνέθεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Άμραμπατ στη δεξιά πτέρυγα, ενώ όποτε χρειάστηκε έπαιξε με επιτυχία και αριστερά, κάτι λογικό μιας και το δυνατό του πόδι είναι το αριστερό.

Βέβαια πρέπει να του πιστωθεί ως ελαφρυντικό το κάταγμα που υπέστη την περσινή σεζόν, το οποίο τον άφησε εκτός για αρκετό καιρό, ενώ όταν επέστρεψε ήταν πιο "συγκρατημένος" στα πατήματά του. Ωστόσο την επόμενη σεζόν ανέβασε στροφές και τα πεπραγμένα του με την κιτρινόμαυρη φανέλα δεν περνούν απαρατήρητα από κανέναν, καθώς στη φετινή σεζόν καριέρας ο 28χρονος κατάφερε να μαγνητίσει πολλά βλέμματα πάνω του.

Ο Ελίασον με αυτά που πέτυχε τράβηξε επίδοξους μνηστήρες και εθνική Σουηδίας

Ο Ελίασον έκλεισε το πρωτάθλημα με πάρα πολλές πρωτιές στη στατιστική του είτε συγκριτικά με τους συμπαίκτες του είτε συνολικά στη Stoiximan Super League.

Ο Σουηδός ήταν ο πρώτος γκολ και ασίστ αθροίστικα από όλους τους παίκτες της Ένωσης (έχοντας οκτώ γκολ και εννιά ασίστ), αφήνοντας δεύτερο στη σχετική λίστα τον Λιβάι Γκαρσία που είχε 15. Την περσινή σεζόν είχε συνεισφορά μόνο στο δημιουργικό κομμάτι με οκτώ ασίστ, λιγότερες από φέτος.

ΑΕΚ: Η σεζόν καριέρας του Ελίασον δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν
Όλες οι τελικές του Νίκλας Ελίασον στο πρωτάθλημα της περιόδου 2023/24

Ο Ελίασον για να πετύχει οκτώ γκολ (κανένα από την άσπρη βούλα) χρειάστηκε 52 τελικές. Η συνολική "αξία" τους ήταν 7.2 xGoals, δείγμα του ότι ο Σουηδός πέτυχε τα αναμενόμενα γκολ με βάση τις ευκαιρίες του. Κατά μέσο όρο η τελική του είχε "αξία" ο.14 xGoals, καθώς (όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta Stats Perform) δεν δίστασε να δοκιμάσει το πόδι του εκτός περιοχής, έχοντας πετύχει και γκολ από εκεί.

Στο σκοράρισμα ο Ελίασον δεν ξεχώρισε στο πρωτάθλημα (ή στην ίδια την ΑΕΚ), το έκανε όμως στις ασίστ και τη δημιουργία ευκαιριών. Με τις εννιά ασίστ κατετάγη δεύτερος στο ελληνικό πρωτάθλημα μαζί με τον Μπερνάρ, όντας πίσω μόνο από τον Τάισον που είχε δέκα.

Κατά μέσο όρο δημιουργούσε 2.3 τελικές ανά ματς (μόνο ο Φορτούνης είχε περισσότερες σε αυτό το κομμάτι, μόλις 2.4), αλλά ήταν με διαφορά ο κορυφαίος δημιουργός μεγάλων ευκαιριών, καθώς έφτιαξε για τους συμπαίκτες του 17 μεγάλες ευκαιρίες με τους Φορτούνη, Τάισον και Ποντένσε να μένουν πίσω του με 12. Αναμφίβολα πρόκειται για νούμερα που τον αναδεικνύουν αν όχι τον κορυφαίο παίκτη της ΑΕΚ φέτος, σίγουρα σε έναν εκ των τριών κορυφαίων.

Όλα αυτά δεν πέρασαν καθόλου απαρατήρητα. Ο Ελίασον πήρε το βάπτισμα του πυρός για την εθνική Σουηδίας με την οποία έκανε και ντεμπούτο στη φιλική ήττα με τη Δανία, ενώ θα έχει την ευκαιρία να πάρει χρόνο και στο φιλικό με τη Σερβία απόψε. Τη συγκεκριμένη πόρτα ο Ελίασον την περίμενε για καιρό να ανοίξει και τα κατάφερε μέσω της ΑΕΚ, γεγονός που κερδίζει πόντους και το ίδιο το club και θα μπορεί να το αξιοποιήσει στο μέλλον.

Μαζί με τη Σουηδία το παρατήρησαν και οι επίδοξοι μνηστήρες. Η Πούμας έστρωσε στα πόδια της ΑΕΚ χαλί τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν είναι η μόνη που όλο αυτό το διάστημα έκανε κρούσεις για τον Σουηδό. Το καλοκαίρι είναι μεγάλο όμως η Ένωση δεν δείχνει να δελεάζεται. Τουναντίον όπως υποστηρίζουν και στη Σουηδία επέκτεινε ήδη για ένα χρόνο το συμβόλαιό του (από το 2027 στο 2028).

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ