ΑΕΚ

ΑΕΚ: Με δύο εκ των Κοϊτά, Μίλσον ή Κόρδοβα, ο Αλμέιδα θα ήταν ευτυχισμένος μα θα πρέπει να πληρωθούν τρελές υπεραξίες

Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά
Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά BRUNO FAHY/BELGA/AFP

Η ΑΕΚ θέλει ποδοσφαιριστές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την ‘’έκρηξή’’ τους και για να τους αποκτήσει θα πρέπει να ‘’ματώσει’’ οικονομικά πληρώνοντας πολύ μεγάλες υπεραξίες.

Δείχνει διάθεση να αλλάξει τη μεταγραφική στρατηγική της η ΑΕΚ υπό την καθοδήγηση της νέας ιδιοκτησίας, στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι έχει χρήμα διαθέσιμο και γίνεται πιο ‘’επιθετική’’ στις επιδιώξεις της. Αποτελέσματα δεν υπάρχουν έως και σήμερα, όμως η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη, περίπλοκη, ενδεχομένως και μακρά.

Εξυπακούεται ότι δεν γίνεται να μιλάμε για ικανοποίηση όταν τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν διαφαίνεται μια αισιόδοξη πτυχή στις μεταγραφικές υποθέσεις που να ξεπερνά το γεγονός ότι η Ένωση επιχειρεί για ποδοσφαιριστές που συνιστούν καλές (όσο και απαιτητικές) περιπτώσεις, αφορά στην πεποίθηση ότι θα επιμείνει για τέτοια προφίλ μέχρι να αποκτήσει αυτούς που θα ικανοποιούν απόλυτα τον προπονητή.

Ότι δηλαδή δεν θα φτάσει στο σημείο να πει ‘’εντάξει, δεν μπορούμε να φέρουμε αυτούς που θέλουμε, ας πάμε τώρα με τον Οντουμπάτζο και τον Παλάσιος, ας φέρουμε πίσω τον Άμραμπατ’’. Δεν είναι τυχαία τα ονόματα, έχουν ‘’παίξει’’. Το ζητούμενο είναι να μην ‘’ξαναπαίξουν’’. Να μην επιστρέψει δηλαδή η ομάδα στις καταστάσεις του περυσινού καλοκαιριού.

Από τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που έχουν ακουστεί και γραφτεί για τη μεσοεπιθετική ενίσχυση, είναι εύκολα διακριτή η επιθυμία του Ματίας Αλμέιδα για νιάτα, ταχύτητα και απρόβλεπτες ικανότητες στη δημιουργία και στο ‘’ένας εναντίον ενός’’. Δύο από τους τρεις που αποτελούν προτεραιότητες να είχε, θα ένιωθε ευτυχισμένος. Όμως…

Η υπεραξία για τον Μίλσον και η δυσκολία του Ιουνίου

Για τον Φελίσιο Μίλσον της Μακάμπι Τελ Αβίβ, το ενδιαφέρον είναι εδώ και μήνες ομολογημένο. Η ΑΕΚ έχει χτυπήσει κάμποσες φορές την εβραϊκή πόρτα, όμως η πρόθεση της ομάδας στην οποία ανήκει ο 24χρονος εξτρέμ είναι να τον διατηρήσει στο έμψυχο δυναμικό της μέχρι να εξαντλήσει τις πιθανότητες που έχει για να κάνει κάτι σπουδαίο μέσω της συμμετοχής της στα προκριματικά του Champions League.

Πως αλλάζεις το προαναφερθέν status παραχώρησης του -κατόχου πορτογαλικού διαβατηρίου- Αγκολέζου; Ενδεχομένως (διότι δεν είναι απολύτως σίγουρο) πληρώνοντας υπεραξία. Οι σχετικές πιάτσες αναφέρουν ότι είναι ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να πωληθεί στα 4 εκατ. ευρώ, την ώρα που στη Μακάμπι λένε ότι δεν θα το συζητούσαν για λιγότερα από 6 εκατ.

Εμφανίζεσαι λοιπόν με τα 6 εκατ. και τους βάζεις στο ‘’τριπάκι’’. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό για την ΑΕΚ βάσει της στρατηγικής πολιτικής που έχει χαράξει ο νέος ιδιοκτήτης, μα γνωρίζω ότι αυτή την περίοδο είναι ο μοναδικός δρόμος για να ‘’ενοχλήσεις’’ τη Μακάμπι με τρόπο που θα την κάνεις να ασχοληθεί.

Αντιστοίχως για τον Κοϊτά με τη μία καλή σεζόν

Ο γεννημένος στη Μαυριτανία και κάτοχος βελγικού διαβατηρίου, αριστερός εξτρέμ Αμπουμπακάρι Κοϊτά, πέτυχε την αγωνιστική ‘’έκρηξή’’ του στα 25 του, στην τέταρτη σεζόν της καριέρας του ως βασικός στην πρώτη καριέρα του στο Βέλγιο.

Όπως έχουμε σημειώσει ξανά, τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να τις προλαβαίνεις -με σωστό και οργανωμένο scouting- προτού ‘’απογειωθούν’’. Μετά την τρομερή σεζόν που έκανε πέρυσι στο Βέλγιο με τη Σεντ Τρούιντεν, είναι λογικό να τον ξέρουν όλοι, όχι μόνο η ΑΕΚ.

Μπαίνοντας στον τελευταίο χρόνο σου συμβολαίου του με το βελγικό σύλλογο, το χρήμα είναι αυτό που θα μιλήσει. Εκεί δεν σκέφτονται όπως εδώ, δηλαδή ‘’μπακαλίστικα’’. Δεν σημαίνει ότι επειδή σε έξι μήνες αποκτά το δικαίωμα να πάει όπου θέλει, η ομάδα στην οποία ανήκει θα τον δώσει πιο οικονομικά.

Αντιθέτως, θα ενδώσει σε πλειστηριασμό, θα τον παραχωρήσει εκεί που δίνουν τα περισσότερα. Και δεν το συζητά για λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ, όταν -σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPORT24- η ΑΕΚ δεν έχει φτάσει πάνω από τα 2,5 εκατ.

Υπεραξία κι εδώ λοιπόν… Μα δεν γίνεται αλλιώς! Τον θέλει η Σεντ Ετιέν, τον παρακολουθούν οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας όπως η Μπριζ και η Άντερλεχτ, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, παρά μόνο πληρώνοντας πολύ παραπάνω από αυτό που πραγματικά αξίζει.

Ο μικρός από την Κολομβία

Και πάμε στην περίπτωση του Κόρδοβα για να δέσει το γλυκό. Ακόμα κι εδώ, για να έναν παίκτη που τώρα θα κλείσει τα 21 του, τα 2 εκατ. ευρώ που γράφουν εκεί ότι η ΑΕΚ προσέφερε ήδη για να τον αποκτήσει, μοιάζουν λίγα. Και μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή με μόλις μία καλούτσικη σεζόν, έχοντας 6 γκολ και 2 ασίστ σε 19 ματς.

Τώρα είναι όμως η στιγμή για να τον πάρεις. Αν για παράδειγμα η Ντεπορτίβο Κάλι θα δεχόταν να το συζητήσει τώρα με 3 ή με 4, σε έναν χρόνο από σήμερα, με τον Κόρδοβα να έχει ‘’απογειωθεί (όπως οι Μίλσον και Κοϊτά), ο σύλλογος της Κολομβίας θα ζητάει 8 ή και 10 εκατ. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αυτή είναι η διάσταση που ζει σήμερα η ΑΕΚ προσπαθώντας να χτυπήσει τέτοιες πόρτες.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ