ΑΕΚ

ΑΕΚ, μεταγραφές: Αυτό είναι το προφίλ του Περέιρα, ο δύσκολος ρόλος του αντι-Αραούχο, η εκτόξευση και το παρελθόν του με τον Αλμέιδα

ΑΕΚ, μεταγραφές: Αυτό είναι το προφίλ του Περέιρα, ο δύσκολος ρόλος του αντι-Αραούχο, η εκτόξευση και το παρελθόν του με τον Αλμέιδα
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Παίκτης της ΑΕΚ θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Ρομπέρτο Περέιρα, με τον Αργεντικό μεσοεπιθετικό να έρχεται να "μπει στα βαριά παπούτσια" του Σέρχιο Αραούχο, τουλάχιστον εντός αγωνιστικού χώρου, γιατί η προσωπικότητα και ο ρόλος του "Τσίνο" είναι δύσκολο να αντικατασταθούν εντός των "κιτρινόμαυρων" αποδυτηρίων. Τα στοιχεία που φέρνει ο 33χρονος με πολυετή εμπειρία στη Serie A και το παρελθόν του με τον Ματίας Αλμέιδα.

Η ΑΕΚ κάτω από άκρα μυστικότητα προχωράει στην προσθήκη του Ρομπέρτο Περέιρα. Η Ένωση ήρθε σε οριστική συμφωνία με τον 33χρονο παίκτη για τη μετακίνησή του στην Ελλάδα, με τον οποίο να αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2026.

Ο "Τούκου", όπως είναι το παρατσούκλι του Περέιρα, έρχεται με ελεύθερη μεταγραφή στον Δικέφαλο, με τον ρόλο που αναμένεται να αναλάβει να είναι αυτός του αντι-Αραούχο, καθώς ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα, που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2024.

Το who is who του Ρομπέρτο Περέιρα, η πολυετής καριέρα στη Serie A, το παρελθόν με τον Ματίας Αλμέιδα κι η αναβάθμιση που έψαχνε η Ένωση με έναν all around μεσοεπιθετικό.

Το παρελθόν του με τον Ματίας Αλμέιδα

Ο Ρομπέρτο Περέιρα θα φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος με τις ευλογίες του Ματίας Αλμέιδα. Ο 50χρονος προπονητής της ΑΕΚ αν και έχει "κρεμάσει" τα παπούτσια του εδώ και 13 χρόνια, έχει προλάβει να αγωνιστεί με τον "Τούκου" στην τελευταία σεζόν της πλούσιας καριέρας του.

Οι δύο παίκτες συνυπήρξαν στη Ρίβερ Πλέιτ, τη χρονιά που οι "εκατομμυριούχοι" πραγματοποίησαν μία από τις χειρότερες αγωνιστικές περιόδους της ιστορίας τους (2010/11), με το τέλος να τους βρίσκει να υποβιβάζονται στη δεύτερη εθνική κατηγορία της Αρνεντινής.

Ο "Πελάδο" ήταν ο βασικός αμυντικός χαφ της Ρίβερ και αρχηγός της ομάδας, ενώ ο Περέιρα αποτελούσε έναν από τους πολλά υποσχόμενους παίκτες του συλλόγου, οι οποίοι το καλοκαίρι του υποβιβασμού "βγήκαν στη βιτρίνα", λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Αργεντίνοι.

Μάλιστα, ο 20χρονος τότε μέσος βρισκόταν στη βασική ενδεκάδα των "Μιγιονάριος" στο τελευταίο ματς στην καριέρα του Αλμέιδα, στην ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Μπελγράνο, αποτέλεσμα που έστειλε τη Ρίβερ στην Primera B για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το ξεπέταγμα κι η σύνδεση με τον όμιλο ομάδων του Πότσο

Εκεί τη σεζόν ο Περέιρα πραγματοποίησε 29 εμφανίσεις με τη φανέλα της Ρίβερ, ενώ στα τέλη του Αυγούστου του 2011 τον βρήκε για πρώτη φορά στη Serie A, παίρνοντας μεταγραφή για την Ουντινέζε έναντι ενός ποσού που έφτανε τα 2.000.000 ευρώ.

Ο "Τούκου" έδειξε συνέπεια στην απόδοσή του τις χρονιές που το Φρίουλι γνώρισε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές στη νεότερη ιστορία του, με αποτέλεσμα να κάνει την κυρίαρχη του ιταλικού ποδοσφαίρου εκείνες της σεζόν, Γιουβέντους, να βγάλει από τα ταμεία της 16.500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει (15.000.000 ευρώ η οψιόν αγοράς και 1.500.000 ευρώ το ενοίκιο για τον έναν χρόνο του δανεισμού).

Στο Τορίνο έμεινε δύο έτη, στα οποία αποτέλεσε ένα από τα βασικά γρανάζια της μηχανής του απαιτητικού Μασιμιλιάνο Αλέγκρι προλαβαίνοντας να γράψει 68 συμμετοχές με απολογισμό έξι γκολ και πέντε ασίστ, ενώ το 2015 έφτασε με τη Βέκια Σινιόρα μέχρι τον τελικό του Champions League, όπου ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα με 3-1 και τον Περέιρα να αγωνίζεται για 11 λεπτά.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2016 μετακόμισε σε ακόμη μία ομάδα του ομίλου του Ιταλού μεγιστάνα Τζιαμπάολο Πότσο. Αυτή τη φορά ήταν η Γουότφορντ που απέσπασε το "si" του Αργεντινού.

Τέσσερα χρόνια στην Premier League με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το κοντέρ με την αγγλική ομάδα έγραψε 115 εμφανίσεις, 18 τέρματα και οκτώ ασίστ σε 7.828 αγωνιστικά λεπτά, για να μεταβεί ξανά το 2020 στην Ουντινέζε, όπου παρέμεινε μέχρι και τις 30 Ιουνίου, όταν έληξε και τυπικά το συμβόλαιό του.

Ένας αντι-Αραούχο με στοιχεία Πινέδα

Τη χρονιά που ολοκληρώθηκε πριν από ένα περίπου μήνα ο Περέιρα αγωνίστηκε σε 27 ματς στη Serie A, έχοντας συμμετοχή σε οκτώ γκολ της Ουντινέζε (τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ), με την ιταλική ομάδα να τερματίζει στη 15η θέση.

Ο διεθνής με την εθνική Αργεντινής (19 συμμετοχές και δύο γκολ) στα 33 του εκτός από την πολυετή εμπειρία του σε δύο από τα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης, φέρνει μαζί του και την ευχέρεια να αγωνίζεται σε πολλές θέσεις στον αγωνιστικό χώρο, λύνοντας τα χέρια του Ματίας Αλμέιδα.

Η Ένωση πλέον στο ρόστερ της θα έχει δύο ποδοσφαιριστές, Ορμπελίν Πινέδα ο άλλος, που θα δύναται ανάλογα με τις συνθήκες και την εξέλιξη των αγώνων να αλλάζουν ρόλους μέσα στο γήπεδο.

Στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο "Τούκου" έχει αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του κέντρου και πίσω από τον επιθετικό, ενώ για την ώρα στα πλάνα του προπονητή της ΑΕΚ έρχεται για να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Σέρχιο Αραούχο.

Του παίκτη δηλαδή που έλειψε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον από την ομάδα του "Πελάδο", καθώς το υψηλής έντασης ποδόσφαιρο που θέλει να παίζουν τα σύνολα που παρατάσσει στο χορτάρι πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ναι μεν ο Στίβεν Τσούμπερ είχε την ποιότητα να αποτελέσει πέρυσι τον αντι-Αραούχο, όμως ο Ελβετός αρχηγός της Ένωσης υστερούσε πολύ στο πρέσινγκ και στα αμυντικά του καθήκοντα, κάτι που μπορεί να επαναφέρει στον Δικέφαλο ο Περέιρα και να δούμε την ομάδα της σεζόν 2022/23.

Αγωνιστική περίοδο δηλαδή κατά την οποία ο "Τσίνο" "σκότωσε" τον σκόρερ που έκρυβε μέσα του και υπό τον Αλμέιδα έλαβε έναν πιο σύνθετο ρόλο, καθώς βοηθούσε στο χτίσιμο των επιθέσεων της ΑΕΚ, τη στιγμή που ήταν ο πρώτος που πίεζε "λυσασμένα" τα αντίπαλα εξάρια και τους κεντρικούς αμυντικούς.

Η στατιστική απεικόνιση του Περέιρα και ο ρόλος του

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε επιχειρούσε με μία μικρομεσαία ομάδα του Καμπιονάτο, που δεν είχε στην κατοχή της την μπάλα, 29 πάσες ανά 90', εκ των οποίων οι 3,39 ήταν προωθητικές. Την ίδια ώρα έκανε 1,26 σουτ ανά αγώνα, ενώ κουβαλούσε την μπάλα 1,89 φορές.

Τέλος, τη χρονιά που τελείωσε τα στατιστικά του Περέιρα ήταν καλύτερα από του Αραούχου τόσο στο κομμάτι των ανακτήσεων της μπάλας, όσο και σε αυτό το κλεψιμάτων, αποδεικνύοντας ότι δεν "κλέβει" όταν πρέπει να αμυνθεί για να κερδίσει ξανά η ομάδα του την κατοχή.

Εν όλιγοις, ο "Τούκου" έρχεται για να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του αρχηγού της Ένωσης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναβαθμίσει με τον καλύτερο τρόπο μία από τις πιο νευραλγικές θέσεις στο μοντέλο παιχνιδιού του Ματίας Αλμέιδα.

Πάθος, αυτοθυσία, ταχύτητα, δύναμη, αυταπάρνηση, τεχνική, δημιουργικές και εκτελεστικές αρετές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Ρομπέρτο Περέιρα, του -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ