ΑΕΚ: Ο Γενς Γιόνσον είναι ένα κομπιούτερ που αναβαθμίζει το κέντρο της Ένωσης
Ο Γενς Γιόνσον έχει δείξει στα πρώτα δείγματα γραφής με τη φανέλα της ΑΕΚ ότι συμβάλλει στην αναβάθμιση του άξονα της Ένωσης, χωρίς να έχει την λάμψη του Πινέδα αλλά και του Γκατσίνοβιτς.
Η ΑΕΚ τα πήγε περίφημα στις μεταγραφές στον άξονα, αποκτώντας τρεις πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Τον Μιγιάτ Γατσίνοβιτς, τον Γενς Γιόνσον και τον Ορμπελίν Πινέδα.
Τα έως τώρα δείγματα γραφής που έχουν δώσει οι τρεις ποδοσφαιριστές είναι θετικά, ιδίως του Μεξικανού μέσου, για τον οποίο επέμεινε ο Ματίας Αλμέιδα και φαίνεται να δικαιώνεται για την επιλογή και την επιμονή του. Ο Γκατσίνοβιτς δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είχε δείξει την αξία του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και όλα τα φόντα να διακριθεί και με την Ένωση.
Ο Γιόνσον έχει κάνει μια πολύ καλή και αθόρυβη δουλειά στον άξονα και ίσως λόγω του δεύτερου δεν έχει τη λάμψη κυρίως του Πινέδα, αλλά και του Γκατσίνοβιτς. Και ίσως πρόκειται για αδικία για τον Δανό μέσο, καθώς πραγματικά φαίνεται πως θα αναβαθμίσει την ομάδα στο "έξι".
Αναβαθμίζει την ΑΕΚ στο "έξι", μπορεί να παίξει και πιο μπροστά
Ο Γιόνσον ήρθε στην Ένωση ως ο ποδοσφαιριστής που θα καλύψει το κενό του Αντρέ Σιμόες. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ τον πίστευαν πολύ και αυτό φάνηκε από το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που του προσέφεραν. Στα πρώτα δείγματα γραφής, δείχνει ότι συγκριτικά με τον "καλό Σιμόες" των πρώτων ετών έχει περισσότερες αρετές με την μπάλα στα πόδια.
Τα ατού του 29χρονου Δανού μέσου είναι να καλύπτει τους κενούς χώρους στα μετόπισθεν και να καταστρέφει τις επιθέσεις των αντιπάλων, βγάζοντας την επιθυμητή ένταση που θέλει ο Αλμέιδα από την ομάδα του (ίσως σε αυτό το κομμάτι ο Σιμόες των πρώτων ετών να ήταν ελαφρώς καλύτερος, όντας και νεότερος του Γιόνσον) και φυσικά έχοντας τη δυνατότητα να βγαίνει κερδισμένος σε μονομαχίες σε αέρα και έδαφος, έχοντας και το ύψος.
Ωστόσο έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθάει την ανάπτυξη από χαμηλά, παίρνοντας την πρώτη πάσα και μοιράζοντας το παιχνίδι έστω και με κοντινές πάσες. Και εδώ φαίνεται σε μεγάλο βαθμό η "αναβάθμιση" που προσφέρει ο Δανός μέσος σε σχέση με την περσινή σεζόν.
Αυτή η ικανότητα προφανώς απελευθερώνει τους εσωτερικούς μέσους που μπορούν να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, χωρίς να χρειάζεται να γυρνούν χαμηλά και να ξοδεύουν ενέργεια. Αυτό το βλέπαμε σε μεγάλο βαθμό στην ΑΕΚ των προηγούμενων ετών να βλάπτει τον Μάνταλο, ο οποίος έπρεπε να γυρνάει χαμηλά και να βοηθάει στην ανάπτυξη αλλά να μην είναι αποτελεσματικός στο τελευταίο κομμάτι των επιθέσεων.
Στο φιλικό με την Ομόνοια, στο 3-1-4-2 που χρησιμοποίησε ο Αλμέιδα ο Γιόνσον ήταν εσωτερικός μέσος και όχι ο "κόφτης", σε έναν ρόλο που ανταποκρίθηκε περίφημα. Έτσι έδειξε ότι μπορεί να παίξει και πιο ψηλά, προσθέτοντας μια ακόμα λύση στη φαρέτρα του Αλμέιδα σε αυτή τη θέση.
Ο ρόλος των "παλιών" του άξονα και το "πάντρεμα" με τους "καινούργιους"
Φυσικά μαζί με τους τρεις που αποκτήθηκαν στη μεσαία γραμμή, υπάρχουν και οι παλιοί που αναμένεται να έχουν έναν πιο συμπληρωματικό ρόλο. Ο Νταμιάν Σιμάνσκι βγάζει την απαιτούμενη ένταση που θέλει ο Αλμέιδα ως κόφτης, έχει τη δυνατότητα με τα τρεξίματά του να βρίσκεται παντού και την ίδια στιγμή να προστίθεται στην περιοχή της ΑΕΚ σε φάση άμυνας ως έξτρα αμυντικός, όπως συνέβη και στο φιλικό με την Ομόνοια.
Βέβαια ο Αλμέιδα τον χρησιμοποίησε και στο κέντρο της άμυνας, ελλείψει των στόπερ που δεν είχαν αποκτηθεί τότε (πριν από την έλευση του Βίντα). Την ίδια στιγμή ο Γαλανόπουλος τις τελευταίες μέρες ανεβάζει στροφές στα Σπάτα και ετοιμάζεται για να είναι και αυτός ετοιμοπόλεμος για τη νέα χρονιά. Ο 24χρονος μέσος τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα έχει συμπληρωματικό ρόλο, μέχρι να δείξει σε τι κατάσταση βρίσκεται, μιας και είναι μακρά η περίοδος που έμεινε στα πιτς.
Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση του Φράνσον, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό για το αν θα παραμείνει στο ρόστερ. Ο Σουηδός μέσος έκανε κάποιες ολιγόλεπτες συμμετοχές στα φιλικά και περιμένει την τελική κρίση του Αργεντινού κόουτς για το αν θα παραμείνει στην ΑΕΚ ως μια "ρεζέρβα".