X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

ΑΕΚ: Ο νόστος του Άμραμπατ και το συμβόλαιο

Ο Νορντίν Άμραμπατ INTIME

Η πρόσθετη επισήμανση του Νορντίν Αμραμπατ στην - περίφημη πια - ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή που διαφοροποιεί το πλαίσιο της δημοσιοποίησης της επιθυμίας του για επαναπατρισμό και ο συνδυασμός των αποφάσεων που έχει πάρει – και τους λόγους αυτών – την τελευταία διετία.

Η φωτιά που άναψαν οι κυριακάτικες δηλώσεις του Νορντίν Άμραμπατ στην τηλεοπτική εκπομπή του ολλανδικού ESPN Goedemorgen Oranje ("Καλημέρα Πορτοκαλί") μοιάζει μετά τις εξηγήσεις που επικοινωνήθηκε πως δόθηκαν με την επιστροφή στην Αθήνα του Ολλανδο-μαροκινού μεσοεπιθετικού να έσβησε. Ή έστω, για την ώρα, να καταλάγιασε.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί κάτι που λόγω προφανώς του ότι δεν καταγράφηκε από τα ολλανδικά ηλεκτρονικά media δεν μεταφέρθηκε και στη χώρα μας. Μετά λοιπόν τα όσα ανέφερε ο μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ σχετικά με την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ολλανδία για να είναι κοντά στην οικογένειά του, "παίζοντας" στον φακό και προσκαλώντας on air τον τεχνικό διευθυντή της Ουτρέχτης Γιόρντι Σάιντουμ να του τηλεφωνήσει - και ήταν αυτό που "τιμήθηκε" δεόντως ως είδηση από στη χώρα της τουλίπας -, ο διάλογός του με τους παρουσιαστές της εκπομπής είχε συνέχεια.

Του επισημάνθηκε λοιπόν πως έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο και πως λογικά, για να ζητάει να επιστρέψει στην Ολλανδία, ποντάρει στο ότι η Ένωση δεν θα ζητήσει χρήματα για να τον αποδεσμεύσει. Η επακριβής απάντηση του Αμραμπατ ήταν: "Πήγα στην ΑΕΚ ως ελεύθερος και έχω ενημερώσει από τον Ιανουάριο πως στο τέλος της σεζόν θέλω να φύγω. Κανονικά πρέπει να καταβληθεί χρηματικό αντίτιμο από όποια ομάδα με θέλει, αλλά ναι, εκεί ποντάρω".

Απάντηση που διαφοροποιεί το πλαίσιο και ενισχύει την πεποίθηση πως η δημοσιοποίηση της επιθυμίας του Άμραμπατ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αποτέλεσε τέτοιον προφανώς εξαιτίας του τρόπου που διάλεξε να την εκθέσει και να τη δημοσιοποιήσει σε τόσο μαζικό κοινό και τόσο… ευθέως ο 35χρονος μεσοεπιθετικός.

Η εθνική, τα λεφτά κι η επιστροφή στην Ευρώπη

Το σίγουρο πάντως είναι πως σχετικά ο Άμραμπατ δεν έχει κάνει καμία άλλη κίνηση, πέραν αυτής της δημόσιας παραδοχής επαναπατρισμού. Στην Ουτρέχτη για παράδειγμα (σ.σ. δεν έχει αγωνιστεί ποτέ με τη φανέλα της, σε οποιοδήποτε ηλικιακό τμήμα, σε αντίθεση με τον μικρότερο αδερφό του Σοφιάν) κανείς δεν είχε και δεν έχει ιδέα. Και δεν θα μπορούσε να έχει, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτοβουλίας.

Το μεγαλύτερο συμβόλαιο στο ολλανδικό club δεν ξεπερνάει τις 350.000 ευρώ μεικτά ετησίως. Τόσα δεν είναι ούτε τα μισά από αυτά που εισπράττει ο Άμραμπατ "καθαρά" τον χρόνο στην ΑΕΚ.

Έτσι κι αλλιώς πάντως, θέμα οικονομικό δεν τίθεται. Αλλά αυτό έπρεπε να το ξεκαθαρίσει πρωτίστως ο άμεσα… ενδιαφερόμενος. Ο ίδιος δηλαδή ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος και το διευκρίνισε στο πλαίσιο της όλης συζήτησης στην εν λόγω εκπομπή, τονίζοντας πως το κομπόδεμά του πλέον το έχει κάνει και πως για να βρίσκεται ακριβώς κοντά στην οικογένειά του δεν τον ενδιαφέρουν συμβόλαια και απολαβές, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως δεν υπάρχει ολλανδική ομάδα που να καλύπτει το κασέ του.

Κάτι που ίσχυε και πέρυσι, έστω και αν τότε δεν είχε τεθεί καν θέμα γυρισμού στην Ολλανδία (εξ ου και ούτε προτάσεις είχε ούτε και ο ίδιος προσέγγισε clubs της Eredivisie), απλώς το ζητούμενο ήταν η επιστροφή στην Ευρώπη. Στην Αλ Νασρ ο Άμραμπατ εισέπραξε οκτώ εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια.

Όταν αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του γνώριζε πως δεν υπήρχε περίπτωση αυτά τα χρήματα να τα βρει πουθενά αλλού. Ήθελε όμως να φύγει από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να μπει ξανά στις επιλογές του εκλέκτορα του Μαρόκου, Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς.

Το είχε άλλωστε δηλώσει σε συνέντευξη του σε ιστοσελίδα του Μαρόκου λίγες μέρες μετά τη συμφωνία του με την ΑΕΚ: "Τα χρήματα δεν είναι τόσο σημαντικά πλέον για μένα. Στην ΑΕΚ θα εισπράξω τρεις φορές λιγότερα από αυτά που έπαιρνα στη Σαουδική Αραβία. Ηθελα όμως να επιστρέψω στην Ευρώπη, γιατί έτσι θα αυξήσω τις πιθανότητές μου να ανακτήσω θέση στην εθνική ομάδα, αφού όλοι γνωρίζουμε πως ο κόουτς Χαλιλχότζιτς δεν εμπιστεύεται ποδοσφαιριστές που αγωνίζεται σε πρωταθλήματα του Κόλπου" (σ.σ. ο Βόσνιος τεχνικός εξακολουθεί να μην "βλέπει" τον Αμραμπατ, γι' αυτό και ο άσος της ΑΕΚ, όπου σταθεί και όπου βρεθεί – όπως και στην εκπομπή που παραβρέθηκε τις προάλλες – του τα «χώνει» κανονικά).

Η οικογένεια, on the record τουλάχιστον, δεν τέθηκε τότε ως κύριος λόγος, ούτε καν ακροθιγώς. Ταιριαστό έτσι κι αλλιώς με την στάση του ίδιου του Άμραμπατ, ο οποίος κρατάει την οικογένειά του τελείως και επιμελώς εκτός οποιασδήποτε δημόσιας συζήτησης και σφαίρας. Δεν κοινοποιεί το παραμικρό γι’ αυτήν, πουθενά, σε κοινωνικό επίπεδο είτε σε social media.

Οι δικοί του άνθρωποι τον είχαν ακολουθήσει στο Ριάντ στο ξεκίνημα της θητείας του εκεί (μάλιστα σε συνέντευξή του λίγους μήνες αφότου εντάχθηκε στην Αλ Νασρ δήλωνε περιχαρής για τα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά του και ικανοποιημένος που περνούσαν καλά), ωστόσο προφανώς μετά από κάποιο σημείο και μετά επέστρεψαν στην Ολλανδία (μένουν στο Χάουζεν, μισή ώρα από την Ουτρέχτη.

Κάτι που κοινοποιήθηκε μόνο όταν ξέσπασε η πανδημία και ο Αμραμπατ έφυγε στα πρώτα lock downs από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου – όπως δήλωσε στους υπεύθυνους της Αλ Νασρ και είχε ενημερώσει μέσω social media – να είναι "κοντά στην οικογένειά του".

Τελείως διαφορετικές πλέον οι συνθήκες, τελείως διαφορετικό το πλαίσιο, η επιθυμία του όμως φαίνεται πως είναι ίδια...

TAGS THE SPORTS ECONOMIST
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ