ΑΕΚ

ΑΕΚ: Το διαφορετικό καλοκαίρι της Ένωσης σε σχέση με τα δύο προηγούμενα και ο σχεδιασμός που "τρέχει"

Ο Ματίας Αλμέιδα
Ο Ματίας Αλμέιδα PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE MEDIA

Η ΑΕΚ ζει για μια ακόμα φορά ένα εντελώς διαφορετικό καλοκαίρι επί Ματίας Αλμέιδα με διαφορετικές συνθήκες ως προς το κομμάτι των προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ και ο σχεδιασμός που τρέχει και αναμένονται εξελίξεις ενόψει και της προετοιμασίας.

Ο οργανισμός της ΑΕΚ κινείται σε δύο επίπεδα ενόψει της νέας χρονιάς. Από τη μια οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο παίρνουν τις ανάσες του πριν από την προετοιμασία που ξεκινάει στις 22/23 Ιουνίου. Τουλάχιστον όσοι δεν έχουν υποχρεώσεις με τις Εθνικές τους, είτε για φιλικά είτε για κύριες διοργανώσεις (Euro 2024, Copa America).

Από την άλλη ο σχεδιασμός για τον οποίο έχει συμφωνήσει ο Ματίας Αλμέιδα με τη διοίκηση, ώστε να έρθουν οι παίκτες που θα ταιριάξουν με τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου που θέλει να παίξει.

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει κι αυτό είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα που έζησε με την ΑΕΚ με τον "Πελάδο" στο τιμόνι του κλαμπ. Όχι μόνο στο τι θέλει να κάνει στο μεταγραφικό παζάρι και τον σχεδιασμό της, αλλά κι αυτά που πρέπει να κάνει κατά τη διάρκειά του ενόψει της νέας χρονιάς.

Οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια

Πίσω στο 2022, η ΑΕΚ έχοντας μείνει εκτός Ευρώπης ξεκινάει με τον Ματίας Αλμέιδα την προσπάθεια να χτίσει από τη βάση της μια πολύ καλή και ανταγωνιστική ομάδα που θα μπει στο νέο της σπίτι. Δίχως τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις υπήρχε ο χρόνος να χτιστεί μια πολύ δυνατή ομάδα που έπαιξε ένα εκπληκτικό ποδόσφαιρο και κατέκτησε όλους τους τίτλους στην Ελλάδα, με την επιτυχία να έρχεται γρηγορότερα από ότι ενδεχομένως περίμενε ο Αργεντινός κόουτς.

Το επόμενο καλοκαίρι η Ένωση δεν είχε τον ίδιο χρόνο, μιας και υπήρχαν οι υποχρεώσεις για τα προκριματικά του Champions League, έναν στόχο που έφτασε ένα βήμα μακριά, μιας και η Αντβέρπ την άφησε εκτός. Οι κιτρινόμαυροι δεν προχώρησαν σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ τους και η ομάδα έμεινε σε μεγάλο βαθμό ίδια, μια επιλογή που εν τέλει δεν την δικαίωσε.

Σε αυτό το παζάρι οι συνθήκες θα είναι εντελώς διαφορετικές. Οι κιτρινόμαυροι στοχεύουν να προχωρήσουν σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ τους (αρκετές περισσότερες σε σχέση με πέρυσι), στοχεύοντας σε ταλαντούχους παίκτες που μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο του προπονητή και να υπογράψουν πολυετή συμβόλαια (όπως ο Ρόμπερτ Λιούμπιτσιτς). Ο στόχος είναι η ομάδα να πάει στο επόμενο επίπεδο και να μπορεί να διαχειρίζεται με επιτυχία την Ευρώπη και τις εγχώριες διοργανώσεις.

Ταυτόχρονα δεν θα παίξει σε προκριματικά Champions League, αλλά σε αυτά του Conference League, όπου έχει την υποχρέωση να κάνει τρεις προκρίσεις και να φτάσει στο League Stage της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι δύο πρώτοι αντίπαλοι δεδομένα θα είναι στα μέτρα της, αλλά στα playoffs ενδέχεται να πέσει πάνω σε ομάδες όπως η Τσέλσι.

Φέτος η ΑΕΚ μέσω του Conference League έχει μπροστά της μια ευκαιρία να βελτιώσει τη βαθμολογία της στην UEFA. Ο ΠΑΟΚ με δύο συμμετοχές στους "8" της διοργάνωσης έφτιαξε τη βαθμολογία του, ενώ ο Ολυμπιακός παρέμεινε ψηλά. Από την άλλη δεν χρίζει αρκετά μεγάλης ανάλυσης γιατί θα είναι αποτυχία να μην καταφέρει να φτάσει στην κύρια φάση της διοργάνωσης.

Εν αναμονή των εξελίξεων για τις μεταγραφές

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ τρέχουν όσα έχουν αποφασιστεί ενόψει της νέας σεζόν και μάλιστα να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι στο βασικό μοντάρισμα της Ένωσης που θα γίνει επί ολλανδικού εδάφους.

Η Ένωση κινείται για την απόκτηση τερματοφύλακα με τον Μπρινιόλι να φιγουράρει χωρίς φυσικά να είναι η μοναδική περίπτωση. Παράλληλα οι κιτρινόμαυροι κινούνται για την ενίσχυση στα άκρα της άμυνας και της επίθεσης (όπως η περίπτωση του Φελίσιο Μίλσον), έναν κεντρικό χαφ και τον αντικαταστάτη του Αραούχο.

Από εκεί και πέρα προφανώς θα επηρεάσει και το τι θα γίνει με τους Άμραμπατ και Κάλενς, αλλά και αν θα παραχωρηθούν παίκτες όπως οι Πινέδα, Ελίασον, Μουκουντί και Σιμάνσκι που ενδέχεται να φέρουν ελκυστικές προτάσεις. Μάλιστα για τον Μεξικανό η Ένωση δέχεται διαρκώς προτάσεις, ωστόσο απαντάει αρνητικά μιας και δεν έχει καμία διάθεση παραχώρησής του.

Ο Αλμέιδα θέλει να έχει έτοιμη την ομάδα του όσο πιο γρήγορα γίνεται και από την πρώτη επίσημη υποχρέωση στις 23 Ιουλίου.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ