THE SPORTS ECONOMIST

ΑΕΚ: Το "φακέλωμα" της Ζενίτ για τον Γκαρσία και τι (δεν) προκύπτει ως τώρα από Premier League

Ο Λιβάι Γκαρσία
Ο Λιβάι Γκαρσία EUROKINISSI SPORTS

Το ξεψάχνισμα της Ζενίτ από τις αρχές του καλοκαιριού για τον Λιβάι Γκαρσία και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχτεί, αλλά και η απραξία από την Αγγλία.

Η ακρίβεια του προ ημερών δημοσιεύματος στην Ισπανία πως η Τότεναμ εξετάζει τον Λιβάι Γκαρσία αποδείχτηκε ώρες αργότερα όταν οι Λονδρέζοι ανακοίνωσαν με αγορά ρεκόρ την απόκτηση του Ντομίνικ Σολάνκε από την Μπόρνμουθ, "κλείνοντας" έτσι το ρόστερ της επιθετικής γραμμής τους με ένα κλασικό "εννιάρι" σύμφωνα με τις επιθυμίες του Άγγελου Ποστέκογλου (ακόμη ένας λόγος αμφισβήτησης της αρχικής αναφοράς, καθώς ο Έλληνοαυστραλός προπονητής δεν… βλέπει Ελλάδα).

Κατ’ επέκταση ίσως να είναι μάταιη η αναζήτηση του κατά πόσον μπορεί να είναι ρεαλιστικό το "και άλλες ομάδες της Premier League" που συνόδευσε την Τότεναμ στο εν λόγω δημοσίευμα, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα είναι αυτά που καθορίζουν την ακρίβεια.

Είκοσι μέρες πριν την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου υπάρχουν αρκετές ομάδες στο Νησί που αναζητούν επιθετικό. Αφήνοντας εκτός την ελίτ, μερικές εξ αυτών είναι η Μπόρνμουθ (διάδοχο του Σολάνκε), η Σαουθάμπτον, η Λέστερ, οι Γουλβς, η Φούλαμ, η Έβερτον, με τις Φόρεστ, Νιουκάστλ επίσης να κινούνται για μια συμπληρωματική λύση.

Από τις συγκεκριμένες ομάδες, υπάρχουν κάποιες που έχουν παρακολουθήσει τον επιθετικό της ΑΕΚ στο παρελθόν. Σαουθάμπτον (κυρίως) και Μπόρνμουθ είναι αυτές που το έκαναν πιο επισταμένα. Αλλά πέραν του τσεκαρίσματος, ποτέ δεν έγινε κάτι περισσότερο.

Ούτε καν το περασμένο καλοκαίρι, με τον Γκαρσία να προέρχεται από εντυπωσιακή σεζόν και να προσελκύει την πλουσιοπάροχη προσφορά της Λανς. Για το φετινό, ειδικά συνεκτιμώντας την όχι ανάλογη περυσινή σεζόν του επιθετικού από το Τριντιντάντ, η κινητικότητα είναι ακόμη μικρότερη.

Κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πλευρά του ίδιου του 27χρονου, ο οποίος έχει και ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό που συνοδεύει τα reports του στη Γηραιά Αλβιόνα και δεν ενισχύει και τόσο την – όποια – υποψηφιότητα του: δεν αντιμετωπίζεται (από πολλούς) ως κλασικός επιθετικός περιοχής.

Το "φακέλωμα" της Ζενίτ και οι προϋποθέσεις

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αγορά για τον Γκαρσία, έστω και αν δεν είναι – τουλάχιστον ως τώρα – στο επίπεδο που έφτασε πέρυσι και σε ύψος (διάθεσης) προσφερόμενου αντίτιμου αλλά και αριθμού ομάδων που χτύπησαν την πόρτα της ΑΕΚ.

Ρεαλιστικά είναι δύσκολο να προσεγγιστεί η περυσινή προσφορά της Λανς (που πάνω κάτω σηματοδοτεί και το επίπεδο των διακηρυγμένων απαιτήσεων της ΑΕΚ). Ο τελευταίος μήνας όμως της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου – και ειδικά οι τελευταίες μέρες του – είναι μια… ξεχωριστή συνθήκη και δημιουργεί ακόμη πιο ξεχωριστές ανάγκες, τιμολογήσεις και deals.

Ενδεικτικό το παράδειγμα και ίσως και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι "κιτρινόμαυροι" από το ξεκίνημα του καλοκαιριού (φαίνεται πως) περιμένουν κινητικότητα για τον Γκαρσία.

Εκεί λοιπόν, τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, η Ζενίτ ψάχτηκε για τον αρχισκόρερ της ΑΕΚ. Όχι διακριτικά. Οι πρωταθλητές Ρωσίας ασχολήθηκαν, ρώτησαν, έμαθαν. Κυρίως για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που πουλούσαν κάποιους από τους επιθετικούς τους. Με όσες αυταπόδεικτες (και πολύ μεγάλες) δυσκολίες υπάρχουν τη συγκεκριμένη εποχή για deals με ρωσικές ομάδες (ακόμη και αν η Ζενίτ αποτελεί εξαίρεση).

Μαζί με όλα τα υπόλοιπα που προβλέπονται σε τέτοιες ερωτήσεις πληροφορήθηκαν λοιπόν για τις απαιτήσεις της Ένωσης. Δεν αποθαρρύνθηκαν (αυτό έλειπε…), ούτε όμως και τρελάθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, είπαμε, το ψάξιμο ήταν αποκλειστικά προπαρασκευαστικό, ενημερωτικό.

Μέχρι στιγμής, από τους "μπλε" της Αγίας Πετρούπολης δεν έχει πωληθεί κανείς. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τον Κολομβιανό Ματέο Κασιέρα, αλλά πρόσφατα, ένας από τους διευθυντές της Ζενίτ, ο Αντρέι Αρσάβιν, ξεκαθάρισε πως ο ρωσικός σύλλογος δεν έχει καμία πρόθεση να παραχωρήσει τον διεθνή Λατινοαμερικάνο.

Δεν ισχύει το ίδιο για τον Γουίλσον Ίσιντορ. Ο 24χρονος επιθετικός (κόπια αγωνιστική του Γκαρσία) βρίσκεται από το ξεκίνημα του καλοκαιριού στο στόχαστρο της Μπρεστ, με την γαλλική ομάδα να προσπαθεί να τον επαναπατρίσει.

Ούσα όμως μια από αυτές της Ligue 1 που αντιμετωπίζει οικονομικά θέματα με μη συμφωνία για τηλεοπτικό συμβόλαιο, δεν έχει την απαιτούμενη άνεση για το πως θα κινηθεί στην αγορά και αυτό παρότι θα συμμετάσχει στη League Phase του Champions League.

Οι δυο ως τώρα προσεγγίσεις των "πειρατών" για τον Ίσιντορ ήταν προτάσεις δανεισμού, κάτι που η Ζενίτ απορρίπτει, αξιώνοντας οποιαδήποτε συζήτηση να γίνει με βάση την πώληση του Γάλλου επιθετικού.

Αυτό, για την ώρα, δεν μπορεί να το ικανοποιήσει η Μπρεστ. Δεν αποκλείεται να αλλάξει ως το τέλος Αυγούστου. Και τότε να διαφοροποιηθεί και το στάτους του Ίσιντορ και συνεπώς και η στάση της Ζενίτ στο παζάρι για ενδεχόμενη αντικατάστασή του. Εκεί όπου δηλαδή υπάρχει ως επιλογή ο Λιβάι Γκαρσία.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ