ΑΕΚ: Το status των πωλήσεων, οι παίκτες που προσελκύουν ενδιαφέρον και τα κατάλληλα ποσά για να ενδώσει η Ένωση
Η ΑΕΚ έχει αρνηθεί πολύ μεγάλα ποσά για ποδοσφαιριστές της και θα συνεχίσει να έχει μεγάλες απαιτήσεις στη θερινή αγορά προκειμένου να ενδώσει σε πώληση κάποιου ή κάποιων εκ αυτών.
Η στάση της ΑΕΚ απέναντι στις αγωνιστικές ανάγκες της κατά τις προηγούμενες δύο μεταγραφικές περιόδου, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πλήρως ανατρεπτική σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων υποθέσεων καταδεικνύουν αυτό το μέγεθος της μεταστροφής, ειδικά αν κάποιος σκεφτεί ότι η προηγούμενη πιο ακριβή αγορά της ομάδας (επί Μελισσανίδη στο τιμόνι της) ήταν το καλοκαίρι του 2020, όταν αγοράστηκε το 60% των δικαιωμάτων του Λιβάι Γκαρσία αντί 2,4 εκατ. ευρώ.
Σε διάστημα μερικών μηνών, ο Δημήτρης Μελισσανίδης ενέκρινε τη δαπάνη σχεδόν 15 εκατ. ευρώ για μόλις τρεις ποδοσφαιριστές: 6,5 για την αγορά του Ορμπελίν Πινέδα από τη Θέλτα, 4 εκατ. ευρώ για να αποκτηθεί ο Εζεκιέλ Πόνσε από την Έλτσε και 4 εκατ. ευρώ για να πειστούν οι Κροάτες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ να παραχωρήσουν στην ΑΕΚ τον Ρόμπερτ Λιούμπιτσιτς.
Η επιθυμία του προέδρου της ΑΕΚ να ικανοποιεί τις υψηλές απαιτήσεις του Ματίας Αλμέιδα για την ολοένα και πιο ποιοτική ενίσχυση της ομάδας, εξακολουθεί να συνοδεύεται από δαπανηρές διαθέσεις. Ο προπονητής έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του και η ανάγκη για προσθήκες αναλόγου επιπέδου, θα μεγαλώσει το καλοκαίρι: τερματοφύλακας, δύο πλάγιοι μπακ, ακραίος επιθετικός, πιθανότατα και επιτελικός μέσος αν δεν παραμείνει ο Αραούχο.
Ωστόσο, οι ακριβές αγορές θα πρέπει κάποια στιγμή να συνοδεύονται και από ανάλογες πωλήσεις. Το δεδομένο είναι ότι η ΑΕΚ δεν βγάζει ποδοσφαιριστές της στο σφυρί, άλλωστε οι αρνήσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη σε δυνατές προτάσεις, δείχνει πόσο ψηλά έχει θέσει ο ίδιος τον πήχη και πιστοποιεί ότι προτεραιότητα για εκείνον αποτελεί το να διατηρείται το ρόστερ ισχυρό, παρά να δημιουργεί ανάγκες μέσα από απώλειες.
Όλοι έχουν την τιμή τους, εκτός από έναν
Το "δεν σου πουλάω ποτέ ρε" του Μελισσανίδη στον Γκαρσία, δεν ειπώθηκε τυχαία. Το καλοκαίρι είπε ‘’όχι’’ στην πρόταση της Λανς που άγγιζε τα 23 εκατ. ευρώ -έστω κι αν η ΑΕΚ θα καρπωνόταν το 60% του συγκεκριμένου ποσού, αυτό δεν παύει να είναι τεράστιο για τα εγχώρια μεγέθη- και θα το συζητούσε αν οι Γάλλοι έφταναν στα 30 εκατ. ευρώ.
Θα μπορούσε, άραγε, να βρεθεί άλλη ομάδα που θα φτάσει σε αυτό το νούμερο το ερχόμενο καλοκαίρι; Δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι δίπλα από το όνομα του Λιβάι υπάρχει φέτος κι ένα ιστορικό μυϊκών θεμάτων που κάνουν διστακτικούς τους συλλόγους όταν μιλάμε για τόσο μεγάλα ανοίγματα. Αν ωστόσο δεν έρθει αυτό το ποσό, ο Γκαρσία δεν θα φύγει από την ΑΕΚ.
Εκτός εάν φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2025, όταν το 40% των δικαιωμάτων του που έως τότε θα κρατά η Μπεϊτάρ, θα εκχωρηθεί πλέον στην Ένωση. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται η ΑΕΚ να αποδέχεται προτάσεις στα 20 εκατ. ευρώ, όμως και αυτό είναι θεωρητικό και πάντοτε στην κρίση του Μελισσανίδη ο οποίος τον θέλει στην ΑΕΚ για όσο διάστημα και ο ίδιος θα βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της.
Οι παίκτες που έχουν φέρει προτάσεις
Από εκεί και πέρα, όλοι μπορεί να αποχωρήσουν με το κατάλληλο αντίτιμο. Και εδώ όμως, η ΑΕΚ δεν θα παίξει "φθηνά’". Αν σκεφτούμε ότι το περασμένο καλοκαίρι αρνήθηκε πρόταση ύψους 8 εκατ. ευρώ από τη βελγική Μπριζ για να της παραχωρήσει τον Καμερουνέζο στόπερ Αρόλντ Μουκουντί, τότε οι απαιτήσεις της για εκείνον θα πρέπει να ξεπερνούν αρκετά τα 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενδώσει.
Γκελ σε αρκετές ευρωπαϊκές λίγκες κάνει επίσης ο Νταμιάν Σιμάνσκι, μεταξύ των οποίων και η τουρκική, όπως έγραψαν συνάδελφοι στη γειτονική ώρα και όντως ισχύει. Ο Πολωνός χαφ κοστολογείται πλέον με ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ, όταν η Ένωση τον είχε αγοράσει αντί 1,2 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020. Εξελίχθηκε, έγινε μόνιμο στέλεχος της Εθνικής, έπαιξε στο Μουντιάλ και πλέον υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις.
Το ίδιο ισχύει για τους Ελίασον, Γκατσίνοβιτς και Ρότα για τους οποίους έχουν έρθει κατά καιρούς προτάσεις κάπου ανάμεσα στο 1,5 με 2,5 εκατ. ευρώ, όμως στην ΑΕΚ δεν θα το συζητήσουν για κανέναν εξ αυτών με λιγότερα από 3,5-4 εκατ., για τους δύο πρώτους ενδεχομένως και με παραπάνω.
Τέλος, ο Πινέδα τον οποίο η ΑΕΚ αγόρασε αντί 5,6 εκατ. ευρώ, δεν θα μπορούσε ποτέ να αποχωρήσει με λιγότερα από 10 εκατ. αν και αυτό είναι κάτι που σκεφτόμαστε εμείς με απλουστευμένη λογική καθώς δεν αποκλείεται η Ένωση να μην έμπαινε σε συζητήσεις για λιγότερα από 15 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δείχνουν την ολοένα και αυξανόμενη δυναμική της και το πώς αυτή θα καθορίσει τη στάση της στην καλοκαιρινή αγορά.