Αφαίμαξη ποιότητας από τον Παναθηναϊκό
Ο Ιανουάριος άφησε τον Παναθηναϊκό πιο αποδυναμωμένο από κάθε άλλη φορά λόγω των πολλών αποχωρήσεων και της μικρής ενίσχυσης. Διαβάστε την ανάλυση του Sport24.gr για το "πάρε-δώσε" του μήνα.
Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος του 2018 διέφερε πλήρως για τον Παναθηναϊκό σε σύγκριση με τους άλλους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όταν ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ αναζητούσαν ποδοσφαιριστές για την ενίσχυση τους, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να πουλήσει όσα "ασημικά" είχαν απομείνει στο ρόστερ του, προκειμένου να συγκεντρώσει έσοδα και να αποφύγει την κατάρρευση.
Η διακοπή της χρηματοδότησης της ΠΑΕ από τον Γιάννη Αλαφούζο προκάλεσε οικονομική ασφυξία και ώθησε τους πιο ποιοτικούς παίκτες στην έξοδο του "Γεώργιος Καλαφάτης". Μόνο που η διοίκηση επωφελήθηκε ελάχιστα, αφού με εξαίρεση τον Βιγιαφάνιες που πουλήθηκε αντί 1 εκατομμυρίου ευρώ και τα μικροποσά για τους Χουλτ και Μολέντο (200.000 και 150.000 ευρώ, αντίστοιχα), οι υπόλοιποι αποχώρησαν χωρίς αντίτιμο.
Πλέον, ο Παναθηναϊκός με το πιο αδύναμο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας του, έχει ως αντικειμενικό στόχο να διατηρηθεί μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Κάτι που φαίνεται ότι εύκολα ή δύσκολα θα το πετύχει. Από εκεί και πέρα, το πραγματικό ζητούμενο είναι να μην χρεοκοπήσει η ΠΑΕ, ώστε από το καλοκαίρι και έπειτα να εφαρμοστεί ένα πλάνο εξυγίανσης. Εκτός και αν βρεθεί ένας εύρωστος επιχειρηματίας με διάθεση να ξοδέψει χρήματα...
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Η μοναδική γραμμή που παρέμεινε αμετάβλητη... Βλαχοδήμος, Διούδης και Κότσαρης συνεχίζουν, με τον πρώτο να μην μετακομίζει τελικά στη Λισαβόνα και να περιμένει το καλοκαίρι για να συνεχίσει την καριέρα του στη Μπενφίκα.
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Η βασική τετράδα που άρχισε τη σεζόν αλλοιώθηκε κατά τα 3/4... Ο Κουτρουμπής έφυγε πρώτος με απόφαση του Ουζουνίδη, οι Χουλτ και Μολέντο αποχώρησαν στο τέλος του Ιανουαρίου για ΑΕΚ και Ιντερνασιονάλ αντίστοιχα και έμεινε ο Κουλιμπαλί, όχι επειδή ήθελε, αλλά διότι δεν βρήκε μία ομάδα που θα καλύψει τις απαιτήσεις του. Μάλιστα, η διαχείριση του Αφρικανού είναι ένα ζήτημα, αφού ο Γιόχανσον βελτιώνεται διαρκώς και ο Κουλιμπαλί δεν μοιάζει συγκεντρωμένος. Τουλάχιστον, υπήρξε μία προσθήκη με τον Βαγγέλη Οικονόμου, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Πανιώνιο και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.
ΜΕΣΟΙ
Κάθε ικμάδα ποιότητας από τη μεσαία γραμμή, αφαιρέθηκε σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο... Ο Βιγιαφάνιες παραχωρήθηκε στην Αλάνιασπορ, ο Χίλιεμαρκ γύρισε στη Τζένοα, ο Σιλά πήγε στη Μαλίν και ο Καμπέσας κατέληξε στην Αβελίνο, ενώ αποδεσμεύτηκε και ο Ρέις για να αγωνιστεί στην Βιτόρια Σετούμπαλ. Είναι προφανές ότι στο δημιουργικό κομμάτι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα, που δεν καλύπτεται από τις διαθέσιμες επιλογές στο έμψυχο δυναμικό. Ανασταλτικά, με την έλευση του Εργκούς Κάτσε, ο Παναθηναϊκός προσθέτει έναν σκληροτράχηλο ποδοσφαιριστή στον "άξονα" του και θα προσπαθήσει να καλύψει με ενέργεια και δύναμη την έλλειψη ταλέντου. Επιπλέον, ο Γιάννης Μυστακίδης μπορεί να δώσει λύσεις στα άκρα, όπου έχουν απομείνει οι Λουντ, Χατζηγιοβάνης, ο κατά συνθήκην Άλτμαν και οι νεαροί από την Κ20.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Η πιο "γυμνή" γραμμή του Παναθηναϊκού. Η ακριβή μεταγραφή του Τσάβες δεν βγήκε και ο Αργεντινός επέστρεψε στην πατρίδα του, αγωνιζόμενος πλέον για την Ουρακάν, οι Λουτσιάνο και Μολίνς είναι τραυματίες και θα αργήσουν να επανέρθουν, ενώ ο Άλτμαν δεν έχει διάρκεια στην απόδοση του και δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση. Ο Ουζουνίδης "βάφτισε" επιθετικό τον φιλότιμο Δώνη, που προσπαθεί να σταθεί στη θέση και ζητά λύσεις από τον νεαρό Πίσπα. Ο Ρώσος Πανιουκόφ και ο Σουηδός Ένγκβαλ απασχόλησαν τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν τελεσφόρησαν και πλέον θα εξεταστεί η αγορά των ελεύθερων του Φεβρουαρίου. Όμως, ρεαλιστικά μιλώντας, οι πιθανότητες για μεταγραφή είναι λίγες...