X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

"Αιώνια" μαθήματα ποδοσφαιρικής κουλτούρας

INTIME SPORTS

Λένε ότι για να δεις πιο ψύχραιμα μια κατάσταση που έχει βγει εκτός ελέγχου, πρέπει να περάσουν μερικά 24ωρα, ώστε να κάτσει η σκόνη και να μετρήσεις τα «πτώματα». Το ντέρμπι λοιπόν είναι ήδη μια γραμμή σε αυτές τις λίστες προϊστορίας που διαβάζεις κάθε φορά που οι δύο αιώνιοι συναντιούνται στο γήπεδο με τον απλό και ξερό τρόπο «Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 2-1».

Ναι, σε πέντε χρόνια (όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στην Ελλάδα) έτσι θα το βλέπουμε, σαν μια αράδα, απλώς κάποιοι που έχουν καλύτερη μνήμη θα λένε «θυμάσαι τι είχε γίνει σε εκείνο το ματς;». Και η απάντηση θα έρχεται εύκολα: «Ναι, κάτι θυμάμαι; Είχαν πέσει κάτι κλωτσιές, ε; Καλά, σιγά. Φέτος να δεις τι έχει να γίνει…».

Επειδή, όμως, τα γραπτά μένουν (τουλάχιστον αυτό μας έλεγαν στο σχολείο και αυτό μάθαμε σε αυτή τη δουλειά) ας κρατήσουμε μια λίστα με τα μαθήματα ποδοσφαιρικής κουλτούρας που μας άφησε το ντέρμπι της 19 Φεβρουαρίου 2011. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ποιος ξέρει, μπορεί σε κάποιον κάποτε να φανούν χρήσιμα. Αλλά δεν βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά.

1) Ο Τρωικός Πόλεμος σύμφωνα με τον Γιώργο Σεφέρη έγινε για μιαν Ελένη και ένα πουκάμισο αδειανό. Ο πόλεμος του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Μαρινάκη και του Γόντικα γεννήθηκε μέσα από μια φούστα . Μαύρη, σαν το σκοτάδι που έχει καλύψει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

2) Το Mea Culpa θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος μιας ταινίας γύρω από το ντέρμπι. Το είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν συνειδητοποίησε τι κακό χαμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του μετά το ματς, το έγραψε σε SMS ο Βασίλης Τοροσίδης για τα καουμποϊλίκια με τον Σεμπαστιάν Λέτο, το εξομολογήθηκε και ο επόπτης Τρύφωνας για το οφσάιντ που χρέωσε τον Κώστα Κατσουράνη, απόφαση που ανάγκασε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ, σε μια εποχή που δεν έχει βρει καν μόνιμο πρόεδρο.

3) Οι οπαδικές εφημερίδες στάθηκαν για μια ακόμη φορά στο ύψος τους. Παρθένες, αλήτες και οπίσθια κρεμάστηκαν στα περίπτερα και έτσι η ιστορία έγραψε και πάλι ότι τα πάντα σε αυτή τη χώρα είναι θέμα εντυπώσεων και τίτλων με μεγάλα γράμματα. Και το περίεργο είναι ότι μια μέρα πριν το ντέρμπι και μια μέρα μετά, τα πρωτοσέλιδα που έφτιαξε το Κουρκούτι μας είχαν φανεί «τραβηγμένα».

4) Η Πολιτεία, η ΓΓΑ, η ΕΠΟ και η κάθε λογής αρμόδια αρχή έπραξαν πάλι το καθήκον τους: μετά τους σκοτωμούς και την διαπόμπευση της Ελλάδας και του πρωταθλήματος εξήγγειλαν αυστηρότερα μέτρα, ενώ διετάχθη και έρευνα για τα καπνογόνα (όταν σε κάθε ματς υπάρχουν!!!). Στο μεταξύ, η ΑΕΚ ζήτησε αναστολή του πρωταθλήματος . Προφανώς, με το σκεπτικό πως ό,τι δεν μπορείς να σώσεις, καλύτερα να το σκοτώσεις μια κι έξω.

5) Στραβοκλωτσιά έφαγε και το μπάσκετ. Ο τελικός Κυπέλλου «φοβήθηκε» και σκέφτηκε να αλλάξει ημερομηνία διεξαγωγής , για να… ηρεμήσουν τα πνεύματα. Άλλωστε, είναι γεγονός ότι οι χούλιγκαν πλακώνονται μόνο μέσα στο γήπεδο και όταν είναι σε φόρμα. Μάλλον, όταν είχε σκοτωθεί ένας άνθρωπος στη Λαυρίου, θα είχαν συναντηθεί κατά τύχη.

6) «’Ενα θέαμα, που μοιάζει να κρατάει φυλακισμένο το ποδόσφαιρο σε μπουντρούμι, αδύνατο να ξεφύγει και να "απελευθερώσει".». Μια ατάκα από το κείμενο του Γιάννη Φιλέρη, που η αλήθεια είναι πως ήταν περισσότερο υγιές από όσο μπορεί να αντέξει αυτή η καρκινωμένη πραγματικότητα την οποία ζούμε.

7) Την επομένη του ντέρμπι ο Κώστας Καίσαρης προτείνει να γιορτάζουμε τα «Μαρινάκεια» και εν μέρει έχει δίκιο. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιρικοί ηγέτες δεν πρέπει να πάρουν και αυτοί δόξα για την κατάντια της Σούπερ (τρομάρα της) Λίγκας;

8) Το Twitter έγινε ο ψυχολόγος των παικτών. Έγραψαν Νίνης και Σίλβα για να πουν τον πόνο τους, αλλά κάποιος πρέπει να πει στον νεαρό παίκτη του Παναθηναϊκού ότι δεν γράφουμε με greeklish, γιατί δεν διαβάζονται εύκολα . Όχι ότι αν τα έγραφε σε ελληνικά, θα τον άκουγε κανείς, αλλά τουλάχιστον να είμαστε by book γιατί το ίντερνετ έχει κανόνες. Σε αντίθεση με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

9) Ο Σάββας Θεοδωρίδης έκανε μαθήματα «προεδρικής θέσης και συμπεριφοράς» στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Μερικές φορές είναι να τρελαίνεσαι με το τι μπορείς να ακούσεις σε αυτό το επάγγελμα.

10) «I screwed you», «you screwed me, you know you screwed me». Διάλογος βγαλμένος από σενάριο του Νίκου Φώσκολου και απογευματινών σαπουνόπερων. Ούτε μια πρωτοτυπία στις ατάκες. Κρίμα…

11) Σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες ο κόσμος μπαίνει στο γήπεδο είτε για να πανηγυρίσει, είτε για να γδυθεί αν είναι κανένας τρελός. Στην Ελλάδα μπαίνουν για να ρίξουν κλωτσιές και κανένας δεν τους πιάνει. Αντίθετα, κάποιοι σεκιουριτάδες (ανεξαρτήτως χρώματος φανέλας) βρίσκουν και αυτοί την ευκαιρία να ρίξουν καμιά ψιλή. Ωραία δεν το παίζουμε το ποδόσφαιρο εδώ στα μέρη μας;

12) Κανείς δεν προσπαθεί να φτιάξει το πρωτάθλημα που υπάρχει, όλοι όμως ψάχνουν τρόπο να δημιουργήσουν ένα καινούριο . Το ξεκίνησε πέρυσι ο μπασκετικός Ολυμπιακός μετά τα όσα έγιναν στα πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό, τώρα το ίδιο σκέφτονται οι πράσινοι για το ποδόσφαιρο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ΕΣΑΚΕ και η Superleague είναι λες και δεν υπάρχουν.

13) Πάντα τις αμαρτίες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κινδυνεύει να τις πληρώσει η Εθνική ομάδα. Όποιος αδικείται σε μπάσκετ ή ποδόσφαιρο σκέφτεται να κόψει τη συμμετοχή των παικτών στην Εθνική Ελλάδας. Από πότε η γαλανόλευκη έγινε ιδιοκτησία των δύο συλλόγων;

14) Η Αστυνομία λειτουργεί πλέον ως γραφείο Τύπου. Με την έκθεσή της μας ενημέρωσε πως 700-800 άτομα μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκης. Αν κάποια στιγμή φυλακιστεί έστω κι ένας, θα ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους της, αν μας ενημέρωνε επίσης.

15) Τι job description έχει η θέση του Τάσου Μητρόπουλου και του κάθε Τάσου Μητρόπουλου στις ελληνικές ομάδες των ομαδικών αθλημάτων;

16) Αυτή η φωτογραφία είναι από τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Θέλετε και σχόλιο;

17) Είναι άγνωστο πόσα παιδάκια πήγαν χαρούμενα στο σχολείο μετά τη νίκη του Ολυμπιακού, αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο να μαθαίναμε πόσοι άνθρωποι σιχάθηκαν να βλέπουν ποδόσφαιρο και να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

18) Αν το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν υπό την αιγίδα του Τσάμπιονς Λιγκ, οι ομάδες μας δεν θα περνούσαν ούτε απ έξω. Είναι αηδιαστικό το 2011, να μην τιμωρούνται μέσα μια μέρα τα ρατσιστικά συνθήματα σε οποιοδήποτε γήπεδο.

19) Μετά τη Ριζούπολη οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είχαν κυνηγήσει τους παίκτες στην Παιανία. Τώρα, πήγαν να τους αποθεώσουν για λόγους «περηφάνιας». Πριν από μερικές εβδομάδες τους κυνηγούσαν στο ΟΑΚΑ. Και μετά, εμείς καθόμαστε και γράφουμε…

20) Όσες φορές κι αν διαβάσεις αυτό το κείμενο , είναι λίγες.

21) Αν στο επόμενο ντέρμπι τα ΜΜΕ αποφάσιζαν να μην ασχοληθούν ούτε στο ελάχιστο, σαν να πρόκειται για συνοικιακό παιχνίδι, θα είχαμε το 10% της έντασης. Δυστυχώς, όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτή την όχθη, έχουμε μερίδιο ευθύνης και είναι μεγάλο.

22) Κοιτώντας το παρελθόν, θα δείτε κι άλλες περιπτώσεις όπως αυτές που ζήσαμε. Και αυτό είναι το πιο λυπηρό από όλα. Ότι κανείς δεν έχει κάνει ένα βήμα μπροστά, παρά μόνο οδεύει προς τα πίσω.

23) Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 2-1. Το είπαμε και στην αρχή. Σε λίγα χρόνια, μια αράδα χαμένη ανάμεσα στις άλλες.

24) Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πεθάνει εδώ και καιρό, δεν ήταν αυτός ο «θάνατός» του. Ό,τι ζούμε τώρα είναι απλώς η κόλαση στην οποία έχει βρει θέση.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ