Ακαδημίες ΠΑΟΚ: Στη "φωλιά" των μελλοντικών πρωταθλητών
Το Sport24.gr τρύπωσε στη "φωλιά" των πρωταθλητών. Εκεί που μεγαλώνει η επόμενη γενιά πρωταγωνιστών του "Δικεφάλου", οι μελλοντικοί πρωταθλητές.
Την χρονιά που ο ΠΑΟΚ οδεύει προς την επιστροφή του στο θρόνο του πρωταθλητή μετά από 34 χρόνια, όλα τα τμήματα υποδομής του ακολουθούν παρόμοια πορεία, όντας στη κορυφή των κατηγοριών τους. Οι ιθύνοντες του "Δικεφάλου του Βορρά" έχουν ρίξει το βάρος τους στη παραγωγή γηγενών ποδοσφαιριστών, στην δημιουργία της "σχολής του Έλληνα ποδοσφαιριστή" όπως την έχουν οραματιστεί, προκειμένου οι απόφοιτοι των ασπρόμαυρων ακαδημιών να ανοίξουν τα φτερά τους στο δρόμο για την καθιέρωση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το ιδανικό σενάριο δεν είναι άλλο από την καθιέρωση στον ΠΑΟΚ, κάτι που χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό.
H "φοίτηση" στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι παράλληλη με τα σχολικά χρόνια, καθώς το μικρότερο τμήματα των ασπρόμαυρων είναι η Κ6 και το μεγαλύτερο η Κ19. Και σε όλη αυτή τη διαδρομή, ο ΠΑΟΚ φροντίζει να είναι στο πλευρό αυτών των παιδιών, όχι μόνο όσον αφορά την αγωνιστική αλλά και την εξωαγωνιστική τους "πορεία". Απαντες αναγνωρίζουν πως η ισορροπία ανάμεσα στο σχολείο και το ποδόσφαιρο είναι εύκολο να χαθεί. Μιλάμε άλλωστε για παιδιά που όταν άρχισαν να σκέφτονται πως υπάρχει προοπτική να γίνουν επαγγελματίες αθλητές, άκουσαν τα πρότυπά τους να δηλώνουν πως "από τη πρώτη μέρα που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν με μια μπάλα στα πόδια" και ονειρεύονται να έρθει η στιγμή να κάνουν εκείνα αυτή τη δήλωση.
Στην περίπτωσή τους, αυτά τα παιδιά, ονειρεύονται να ζήσουν στιγμές παρόμοιες με αυτές που έζησε η Κ19 του ΠΑΟΚ, όταν στην αναμέτρηση με την Τότεναμ για την ενδιάμεση φάση των 16 του UEFA Youth League, βρέθηκαν να αγωνίζονται στο στάδιο της Τούμπας, μπροστά σε περίπου 12.000 φιλάθλους του "Δικεφάλου του Βορρά". Αν κάποιος γυρίσει το χρόνο πίσω και βρεθεί για λίγο στην ηλικία τους και στη θέση τους, θα καταλάβει πως τέτοιες στιγμές, η καρδιά φτερουγίζει, και όλες οι δυσκολίες που έχουν περάσει αυτά τα παιδιά, στα χρόνια της σταδιακής ανέλιξης μέχρι το κορυφαίο, ηλικιακά και αγωνιστικά, τμήμα των ακαδημιών, ξεχνιέται.
Πολλά από αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκτός Θεσσαλονίκης, με τον ΠΑΟΚ να αναγνωρίζει τις τεχνικές τους ικανότητες στο ποδόσφαιρο και να επιβραβεύει αρχικά με μια κλήση για προπόνηση στη Θεσσαλονίκη, και ακολούθως με μια θέση στους ξενώνες. Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι ο Ευθύμης Κουλούρης, που φέτος "φιγουράρει" στη πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ του πρωταθλήματος της Super League Σουρωτή, είναι ένα από τα πολλά παιδιά που ακολούθησαν αυτά τα βήματα. Σε ηλικία 14 ετών, ο γεννημένος και μεγαλωμένος στη Σκύδρα επιθετικός, έκανε το δρομολόγιο Σκύδρα – Θεσσαλονίκη καθημερινά. Στη διαδρομή προς Θεσσαλονίκη διάβαζε τα μαθήματά του, και στη διαδρομή προς Σκύδρα κοιμόταν για να ξεκουραστεί, έχοντας μάλιστα εξαιρετικές επιδώσεις στο σχολείο.
Ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε από τη πρώτη στιγμή "ζεστός" στην επένδυση χρημάτων για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Και κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση μεθοδικά, δείχνουν τη διάθεση να μην αφήσει τίποτα στη τύχη. Το βήματα που χρειάστηκαν ήταν αρκετά για να φτάσει η ακαδημία του ΠΑΟΚ να θεωρείται πρότυπο στην Ελλάδα. Και αν κάποιος θεωρεί πως οι γηπεδικές εγκαταστάσεις είναι η αρχή και το τέλος, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει. Αν παρομοιάσει κανείς τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ με ένα παγόβουνο, οι εξαιρετικές γηπεδικές εγκαταστάσεις αποτελούν το θεατό στο μάτι κομμάτι του παγόβουνου. Και συνήθως, το θεατό κομμάτι του παγόβουνου είναι 1/3 του.
Τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ έχουν ως βάση τους το προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας, με τις προπονήσεις να γίνονται και εκτός αυτού για αρκετά από τα μικρότερη ηλικιακά τμήματα.
Το μπάτζετ των ακαδημιών του "Δικεφάλου του Βορρά" είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, με τον ΠΑΟΚ να στηρίζεται όχι μόνο στις γερές του οικονομικές βάσεις, αλλά και στη δύναμη που αντλεί από τις χορηγίες του, όπως η συνεργασία με την Stoiximan.
Με τις συντονισμένες ενέργειες του Ιβάν Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ μίσθωσε την "Εύξεινο Λέσχη", επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας, που έγινε το Σπίτι των ακαδημιών του "Δικεφάλου του Βορρά". Μέχρι την μίσθωση του συγκεκριμένου κτηρίου, οι ποδοσφαιριστές των τμημάτων υποδομής στεγαζόταν στους ξενώνες του σταδίου της Τούμπας αλλά και σε σπίτια που είχαν μισθωθεί, με τον πρόεδρο και μεγαλομέτοχο της ασπρόμαυρης ΠΑΕ να ανεβάζει τον πήχη με τη μίσθωση του επταόροφου ιστορικού κτηρίου των 1.260 τ.μ. (180 τ.μ. κάθε όροφος) που στο παρελθόν ήταν οικοτροφείο για τους φοιτητές, ο "Οίκος του Ακρίτα Φοιτητού". Με την στέγαση των παιδιών στο κτήριο της "Εύξεινου Λέσχης", στην οποία φέτος φιλοξενούνται 51 παιδιά, ο ΠΑΟΚ προσφέρει σε αυτά όλα όσα χρειάζονται στη καθημερινότητά τους (διατροφή, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα και υποστήριξη) είτε αυτή αφορά την αγωνιστική (γυμναστήριο) είτε την εξωαγωνιστική (φροντιστήριο, μεταφορά προς και από το σχολείο) τους δραστηριότητα, με τις δυο αυτές "δράσεις" να συνυπάρχουν αρμονικά.
Ο υπεύθυνος εστίας ακαδημιών, Γρηγόρης Καραβέλης, άνοιξε την πόρτα στο "Σπίτι του ΠΑΟΚ", που απασχολεί δέκα ανθρώπους, πέρα των ιατρών και των καθηγητών που είναι καθημερινά στη διάθεση των παιδιών, ενώ διαθέτει τέσσερις φύλακες, δυο καθαρίστριες, δυο μάγειρες, μια τραπεζοκόμος και ένας συντηρητής.
Εχουμε ξεφύγει από τα ελληνικά όρια
Μιλώντας για το "Σπίτι του ΠΑΟΚ", ο Γρηγόρης Καραβέλης σημείωσε: "Στο "Σπίτι" φιλοξενούμε τα μεγαλύτερα ταλέντα από όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο. Υπήρχαν χρονιές που είχαμε παιδιά από την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ρωσία, τη Κύπρο. Και όλα λέμε από όλη την Ελλάδα, εννοούμε από το κάθε άκρο της. Παιδιά από την Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Κρήτη, από κάθε σημείο της Ελλάδος. Είναι η "αφρόκρεμα" των ηλικιών από 12 ως 18 ετών. Αυτή τη στιγμή, κάτω από αυτή τη στέγη ζουν 47 παιδιά. Αυτό το διάστημα ξεκινούν και οι δικές μας διαδικασίες ενόψει της νέας σεζόν. Ερχονται να μείνουν στο "Σπίτι" αρκετοί δοκιμαζόμενοι. Είναι παιδιά που ο ΠΑΟΚ αρχικά τα εντόπισε, στη συνέχεια παρακολούθησε τη πορεία τους, τα είδε αγωνιζόμενα σε τουρνουά, και τώρα θα ξεκινήσει να τα βλέπει με μέτρο σύγκρισης τα δικά του παιδιά. Τα καλούμε στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν μια γεύση από τη φιλοσοφία μας, το τρόπο δουλειάς μας, το τρόπο ζωής εδώ στο "Σπίτι" για να δούμε στο τέλος αν αξίζουν να μείνουν εδώ, εφόσον είναι παιδιά προετοιμασμένα για πρωταθλητισμό, και από εδώ και κάνουν το πρώτο βήμα στο δρόμο για την καριέρα τους.
Είμαστε μια ακαδημία που έχει ξεφύγει από τα Ελληνικά όρια, καθώς ο τρόπος δουλειάς μας γίνεται γνωστός και στο εξωτερικό μέσω των τουρνουά στα οποία παίρνουν μέρος τα διάφορα τμήματα. Η φιλοσοφία μας είναι συγκεκριμένη. Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί μια σχολή. Τα παιδιά που έχουμε, μένουν μαζί μας. Πηγαίνουν το πρωί σχολείο και από το μεσημέρι και μετά μπαίνουν αρχικά στη διαδικασία της προπόνησης και ακολουθούν οι ώρες διδασκαλίας και διαβάσματος. Εμείς υπηρετούμε δυο στόχους. Ο ένας είναι να μελετούν και ο άλλος στόχο είναι να πάρουν τα σημαντικότερα εφόδια στο δρόμο της παρουσίας τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η ακαδημία του ΠΑΟΚ καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου, από την Κ6 μέχρι την Κ19. Στόχος μας είναι το ποδόσφαιρο να συνυπάρχει με το σχολείο προκειμένου στα 18 τους, από πλευράς ποδοσφαίρου, να έχουμε μικρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο, τη ψαλίδα ανάμεσα στο επίπεδό τους και το επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Ο κύριος στόχος δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τη παρουσία αυτών των παιδιών στη πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Γι' αυτό ζουν τα περισσότερα παιδιά εδώ μέσα. Αυτό έχουν ονειρευτεί, και στόχος μας είναι να τους δώσουμε όλα τα εφόδια για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου, και τότε, όσο ευχαριστημένα θα είναι αυτά αν το πετύχουν, άλλο τόσο θα είμαστε και όλοι εμείς. Εμείς θέλουμε να "φεύγει" από εμάς ένα παιδί ως ποδοσφαιριστής, να μπορέσει να σταθεί επαγγελματικά σε αυτό το χώρο".
Γινόμαστε η "οικογένεια" του παιδιού και αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο
Για την υποδοχή και αξιοποίηση ενός νεαρού ταλαντούχου παιδιού, ο ΠΑΟΚ έχει στήσει έναν μηχανισμό που "ασχολείται" με το παιδί πολύ πριν το κάνει δικό του, με τον Γρηγόρη Καραβέλη να εξηγεί: "Αφού στήθηκε ο μηχανισμός των συνεργαζόμενων ακαδημιών, προχωρήσαμε και στα προπονητικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Σε αυτά "υποδεχόμαστε" τα παιδιά της κάθε περιοχής, είτε βρίσκονται σε συνεργαζόμενη με εμάς ακαδημία είτε άλλου,κ και δουλεύουν σύμφωνα με το πλάνο των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, με προπονητές μας, και με το ασκησιολόγιο που εμείς έχουμε. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε την εξέλιξή τους, και ακολούθως τα καλούμε και για προπονήσεις στη Θεσσαλονίκη.
Αρχικά, τα παιδιά αυτά κρίνονται σύμφωνα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν και προπονούνται. Ακολούθως, καλούνται να προπονηθούν με τα παιδιά που υπάρχουν ήδη στις ακαδημίες, σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Οταν υποδεχόμαστε ένα παιδί, αυτό είναι 12-13 ετών και φεύγει από το σπίτι του. Ελάτε στη θέση των γονιών του, που τις πρώτες ημέρες θέλει να του τηλεφωνεί για να το ακούει 20 φορές τη μέρα... Λογικό, ανθρώπινο... Εμείς καλούμαστε να είμαστε και παιδαγωγοί, να γίνουμε μια νέα "οικογένεια". Να το μάθουμε, να μας μάθει, να το μεγαλώσουμε.
Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, υπάρχει σε πρώτο πλάνο και το παιδί, που μαθαίνει, που μεγαλώνει και πρέπει να του δώσουμε τις σωστές βάσεις σε κάθε τομέα. Το "Σπίτι" έχει αυστηρούς εσωτερικούς κανονισμούς. Τα προβλέπει όλα. Η αρμονική συνύπαρξη όλων των παιδιών είναι απαράβατος κανόνας. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να γίνουμε σκληροί. Να δείξουμε τη πόρτα της εξόδου σε παιδιά που παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν προσαρμόζονται σε αυτή την "οικογένεια" που έχουμε εδώ. Και ξέρουμε πως για να παραμείνουν εδώ, εμείς τους παρέχουμε τα πάντα".
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ BULLYING ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Δυο από τους "τομείς" στους οποίους οι εσωτερικοί κανονισμοί δεν επιδέχονται συζήτησης ή "επιείκειας" αφορούν τα φαινόμενα bulling και ρατσισμού. Σε αυτά, η ανοχή είναι μηδενική καθώς είναι φαινόμενα τα οποία σε περίπτωση που εντοπιστούν, η επόμενη μέρα βρίσκει τους παραβάτες, με συνοπτικές διαδικασίες, εκτός ακαδημίας.
Κάθε λεπτομέρεια είναι μελετημένη σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο
Τα τελευταία δυο χρόνια, ο ΠΑΟΚ έχει, στις ακαδημίες του και τμήμα ανάλυσης, άλλα ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίοι οι ιθύνοντες του "Δικεφάλου του Βορρά" κάνουν βήματα τέτοια προκειμένου οι ακαδημίες τους να μπορούν να συγκριθούν με αυτές του τοπ επιπέδου του εξωτερικού. Στην συγκεκριμένη "ομάδα" ανήκουν προπονητές που έχουν εξειδικευτεί στην ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν μέσα από την καταγραφή όχι μόνο των αγώνων αλλά και των προπονήσεων των τμημάτων Κ15, Κ17 και Κ19, προκειμένου αυτά τα φτάνουν στα χέρια του προπονητικού τιμ και αυτό να μπορεί να πάρει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις μέσα από την λεπτομερέστατη καταγραφή των πραγμάτων που είναι φυσιολογικό να ξεφεύγει από τον ανθρώπινό μάτι και τη μνήμη, καθώς με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, ένα προπονητή μπορεί να θυμάμαι το 30% και 40% των όσων συμβαίνουν σε έναν αγώνα.
Η ανάλυση προπονήσεων βοηθάει στην βελτίωση ποδοσφαιριστών και προπονητών
Ο συντονιστής και υπεύθυνος του τμήματος είναι ο Γιάννης Βλάχος, ενώ υπάρχουν και τρεις αναλυτές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τα ηλικιακά γκρουπ της ακαδημίας, που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Super League. Στην Κ19 είναι ο Γιάννης Αμπατζίδης, στην Κ17 ο Γιάννης Τσανικλίδης και στην Κ15 ο Ηλίας Γαλανόπουλος. Ο Γιάννης Βλάχος αναφέρθηκε στο τρόπο δράσης, εξηγώντας: "Το κύριό μας μέλημα είναι η ανάλυση του δικού μας τρόπου παιχνιδιού, και η καταγραφή του γίνεται αρχικά στις προπονήσεις – καθημερινά για την Κ19 και σε όποια προπόνηση υπάρχει τακτική στις Κ17 και Κ15 - μέσω βιντεοσκόπησης. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό, με τη κάμερά μας να τοποθετείται στα 7-7,5 μέτρα από το έδαφος για να καλύπτουμε το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα του γηπέδου και στη κάμερα να αποτυπώνονται τόσο ο τρόπος παιχνιδιού μας συνολικά, αλλά και να μπορούμε μέσω των πλάνων, να προχωρούμε και σε ανάλυση του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά.
Για να μπορέσουμε να στήσουμε τους μηχανισμούς μας, απευθυνθήκαμε ακόμα και στο τμήμα μηχανικών αυτοματισμού, που έστησε για μας προγράμματα που μας βοηθούν, όπως για παράδειγμα τον τηλεχειρισμό της κάμερας που στήνουμε σε κάθε γήπεδο στο οποίο μπορούμε να βρεθούμε οδικώς. Η κάλυψη των προπονήσεων και των αγώνων βοηθά στην βελτίωση τόσο των ποδοσφαιριστών μας όσο και των προπονητών. Το οπτικό υλικό μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε και να αξιολογούμε τη δουλειά που γίνεται στο τομέα της τακτικής, αλλά και να το "απομονώσουμε" με το "διάβασμα" των φάσεων κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Οταν κάνεις πρωταθλητισμό, δεν μπορείς να αφήσεις τίποτα στη τύχη και εμείς έχουμε τη τύχη να μπορούμε να παρουσιάσουμε, ως τμήμα ανάλυσης, τη κάθε λεπτομέρεια που πρέπει να δουλευτεί.
Τα τμήματα που καταγράφουμε συστηματικά είναι τα Κ15, Κ17 και Κ19, ενώ γίνεται και μια πρώτη καταγραφή και στην Κ13. Στην Κ19 γίνεται και ανάλυση κάθε αντιπάλου, κάτι που σε επίπεδο Κ15 και Κ17 γίνεται με φόντο το φάιναλ φορ, όταν οι ομάδες μας φτάνουν εκεί. Η παροχή δεδομένων σε αυτό το επίπεδο είναι ένα μεγάλο εργαλείο για τους προπονήσεις, ειδικά από τη στιγμή που ο στόχος μας είναι να φτάνουν στη Κ19 οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται ένα βήμα πριν την είσοδός τους στον επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και όταν είσαι στον ΠΑΟΚ, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες ώστε η Κ19 να δώσει ποδοσφαιριστές στη πρώτη ομάδα.
Μέσω της καταγραφής των προπονήσεων και των αγώνων, ο προπονητής μπορεί να επέμβει σε κάθε τομέα στον οποίο χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή και προσοχή. Το να έχεις τα στατιστικά μιας αναμέτρησης, σου δίνει μια "πρώτη γεύση" όμως η εικόνα μέσω της ανάλυσης είναι αυτή που "επεξηγεί" τα νούμερα διότι αυτά δε λένε πάντα την αλήθεια. Για παράδειγμα η στατιστική μπορεί να σου αποδώσει μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής από τον αντίπαλο, όμως η ανάλυση μέσω βίντεο θα σου δώσει τη δυνατότητα να καταλάβεις σε ποιο κομμάτι του γηπέδου είχες τη κατοχή, που για τους προπονητές είναι πολύ χρήσιμο".
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΟΥ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
Στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, τα παιδιά που "φοιτούν" σε αυτές, έχουνε κάθε είδους υποστήριξη. Το επιστημονικό κομμάτι βρίσκεται υπό την επίβλεψη του εργοφυσιολόγου Γιώργου Ζιώγα, που καταγράφει την πρόοδο του κάθε παιδιού και αξιολογεί τις ικανότητές του με βάση το πρόγραμμα προπόνησης που αυτό ακολουθεί αναλόγως της ηλικία. Οι μετρήσεις γίνονται τρεις φορές το χρόνο και αφορούν του τομείς αντοχής, εκρηκτικότητας, δύναμης, ταχύτητας, οξυγόνωσης μυών αλλά και τις εντάσεις στις οποίες κουράζεται κανείς. Στις ηλικίες από τα 6 μέχρι τα 12, ο παιδίατρος – αναπτυξιολόγος παρακολουθεί κάθε μήνα τα παιδιά.
Από την "ομάδα" δε θα μπορούσε να απουσιάσει διατροφολόγος, που είναι η Ιωάννα Πασπάλα, με τους ελέγχουν να γίνονται ανά δυο μήνες, σε μια διαδικασία που στηρίζεται στην καθοδήγηση των παιδιών στη σωστή διατροφή. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχοεκπαίδευση των παιδιών με τον ΠΑΟΚ να παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη, την οποία έχει αναλάβει η ψυχολόγος Ειρήνη Ρέρα.
Για το κομμάτι της ένταξης των παιδιών στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ,και ειδικά εκείνων που φεύγουν από το σπίτι τους για να μείνουν στο "Σπίτι" του "Δικεφάλου του Βορρά", η Ειρήνη Ρέρα σημειώνει: "Τα παιδιά εντάσσονται σε εμάς, στο "Σπίτι", σε ηλικία 13-14 ετών και η πρώτη κίνηση έχει να πάρει με την ψυχολογική υποστήριξη, που αρχικά έχει κατά κάποιο τρόπο προληπτικό χαρακτήρα. Θα πρέπει πρώτα από όλα να τα στηρίξουμε στην ένταξή τους στο νέο τους περιβάλλον. Δεν αλλάζουν μόνο "σπίτι" αλλά και σχολείο, και αυτή η αλλαγή δεν είναι πάντα εύκολη. Καλούμαστε να του δώσουμε τα κατάλληλα στηρίγματα. Κάθε εβδομάδα γίνονται συνεδρίες, βρίσκομαι στο σπίτι να συζητώ μαζί τους, ενώ υπάρχει ανοικτή επικοινωνία και με τους γονείς. Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει και το κομμάτι των γονιών, καθώς κάποιοι είναι έτοιμοι να φύγει το παιδί τους από το σπίτι σε αυτή την ηλικία και κάποιοι χρειάζεται να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα τόσο της δικής τους ζωής, όσο και του παιδιού τους".
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και σεμινάρια που είτε αφορούν τα παιδιά, είτε τους γονείς, τα οποία και λαμβάνουν χώρα τακτικά, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών των ακαδημιών, όχι μόνο όσων μένουν στο "Σπίτι" του ΠΑΟΚ.
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ
Στη φανέλα των τμημάτων υποδομής Κ15, Κ17 και Κ19, οι νεαροί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ "κουβαλούν" τους "Iroes", το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της Stoiximan που από το 2017 είναι ο μεγάλος χορηγός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τα παιδιά των τμημάτων υποδομής έχουμε πάρει μέρος σε κοινωνικές δράσεις των των οποίων μαθαίνουν την συνεισφορά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη κάθε είδους στήριξη.Μέσω του προγράμματος "Iroes" έχει δημιουργήθει ένα ευρύ και συνεχώς επεκτεινόμενο πλέγμα συνεργειών γύρω από φορείς και κοινωνικά ιδρύματα με στόχο τη συνδρομή στην κάλυψη αναγκών διάφορων κοινωνικών σκοπών που εκείνα επιτελούν.
Κινήσεις εναρμόνισης των παιδιών με το κοινωνικό σύνολο
Αναφερόμενη στο αντίκτυπο που έχει η συμμετοχή των παιδιών των τμημάτων υποδομής στις φιλανθρωπικές δράσης που καταγράφονται ανα τακτά χρονικά διαστήματα στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τ oυς χορηγούς του, η Ειρήνη Ρέρα τόνισε: "Για τα παιδιά, η συμμετοχή τους σε αυτές τις δραστηριότητες είναι στην κατεύθυνση της ψυχοεκπαίδευσης, και αποτελούν ένα επιπλέον βήμα προς την ένταξή τους στην κοινωνία. Ο στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε τα παιδιά όχι μόνο στο αθλητικό και αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα, προκειμένου να καλλιεργηθούν ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες".
Photo Credits: Παύλος Μακρίδης