X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΛΛΑΔΑ

Ακρόπολη, σουβλάκια και τζατζίκι στην Γ' Σουηδίας

150316 Lagbild för Akropolis i Div 1 norra den 16 mars 2015 i Stockholm. Övre raden från vänster: Giannis Tsombos (tränare), Tom Martinsson-Ngouali, Sami Nador, Edward Owusu, Mikael Mellberg, Yasaar Biladama, Henrik Löfkvist, Oskar Cederling, Felix Pettersson och Johan Blomberg (tränare) . Mittenraden från vänster: Petter Isaksson (naprapat), Ahmed Kango, Kim Odelius, Adhavan Rajamohan, Pja Tahmi-Masoleh, Adrian Pettersson, Stelios Demetriou, Carl-Simon Norén och Georgios Gogas (sportchef). Nedre raden från vänster: Sakis Papadopoulos, Roy Sevgili, Victor Söderström, Filip Anger, Simon Lundgren, Armin Iranpak, Viktor Strand och Zalif Sener. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / Cop 108 BILDBYRAN

Διαβάστε όσα θέλετε να μάθετε για τον σύλλογο της Ακρόπολις που εδρεύει στην Στοκχόλμη, είναι η πρώτη ομάδα που ίδρυσαν μετανάστες στην Σουηδία, και βρίσκεται μπροστά στην πιο μεγάλη πρόκληση της ιστορίας της.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία η Ακρόπολις, ομάδα που βρίσκεται στην Γ' Εθνική της Σουηδίας, φιλοδοξεί να κάνει τους 15.000 και πλέον χιλιάδες που ζουν τόσα χιλιόμετρα μακριά από το λίκνο του πολιτισμού, την αρχαία Ακρόπολη, να έχουν έναν ακόμη λόγο να αισθάνονται περήφανοι που είναι Έλληνες.

Η ομάδα που έχει ιδρυθεί το 1968 και την οποία τρέχουν αποκλειστικά Έλληνες από την ημέρα της ίδρυσης της μέχρι και σήμερα, εξού και το όνομα αλλά και το έμβλημα του συλλόγου η Ακρόπολις ενώ φέτος υπάρχει και η ελληνική σημαία στην φανέλα, βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της.

Και αυτό γιατί τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος του Νοτίου ομίλου της Γ' Εθνικής είναι στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας που οδηγεί στα μπαράζ για τη μάχη και την άνοδο στη Β' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Το Sport24.gr θέλησε να μάθει περισσότερα για σύλλογο που έχουν ιδρύσει Έλληνες μετανάστες στη μακρινή Σουηδία και ο οποίος συντηρείται αποκλειστικά από συμπατριώτες μας ενώ όλα τα πόστα του συλλόγου ακόμα και τα πιο καίρια όπως πρόεδρος, αντιπρόεδρος, τεχνικός διευθυντής, απαρτίζονται από Έλληνες.

Αν ήταν δυνατόν μάλιστα δεν αποκλείεται και όλο το ρόστερ να αποτελούνταν από Έλληνες ή ομογενείς, παιδιά Ελλήνων μεταναστών που ζουν στην Σουηδία. Άλλωστε ήδη στην ομάδα αγωνίζεται ο Κώστας Σταυροθανασόπουλος που έχει παίξει στον Πανιώνιο αλλά και οι Σωτηρόγλου, Παπαδόπουλος που είναι Έλληνες με Σουηδικό διαβατήριο ενώ πριν από λίγους μήνες πήρε μεταγραφή για τον σύλλογο και ο Υμεράι Μαλντίν από τον Παναθηναϊκό.

Λίγα λόγια για την ιστορία του συλλόγου

Λίγα πράγματα όμως για την ιστορία της ομάδας η οποία αρχικά ιδρύθηκε από τον Κώστα Τσάπο, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στην ζωή, σαν ένας μπασκετικός σύλλογος το φθινόπωρο του 1968 ενώ το ποδοσφαιρικό τμήμα έγινε την άνοιξη του 1969. Χρειάστηκε μάλιστα να περάσουν έξι χρόνια για να γίνουν και οι ομάδες νέων των δυο τμημάτων ενώ στη συνέχεια υπήρξε περίοδος που η Ακρόπολις είχε 30 ομάδες αγοριών και κοριτσιών από τις μικρές κατηγορίες μέχρι τις πιο μεγάλες σε μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ.

Από το 1975 έως το 1980 ήταν η πιο πετυχημένη περίοδος του συλλόγου που ανέβηκε τέσσερις κατηγορίες ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε στην Γ' Εθνική το 1987 και ακολούθησε το 1999 και το 2004. Η Ακρόπολις εδρεύει στην Στοκχόλμη και από το 2009 έχει μια συνεργασία με την ΑΙΚ καθώς αρκετοί παίκτες μιας εκ των κορυφαίων ομάδων της Σουηδίας παραχωρούνται ως δανεικοί για να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους.

Τρέχουν τον σύλλογο αποκλειστικά Έλληνες

Από τον Μάρτιο του 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου αποτελείται από τον πρόεδρο Λάμπρο Μίτση, τον αντιπρόεδρο Τάσο Γιαλαβούζη, τον γραμματέα Σίμο Μιχαηλίδη, τον ταμία Νίκο Νικολαίδη, τον τεχνικό διευθυντή Γιώργο Γκόγκα και τον υπεύθυνο ακαδημιών Σούλη Παπαδόπουλο.


Ο πρόεδρος του συλλόγου Λάμπρος Μίτσης

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι οποίοι στις αρχές της περασμένης σεζόν και με την ομάδα στην Γ' Εθνική αποφάσισαν να αυξήσουν το μπάτζετ κατά 1/3 για να κάνει καλή πορεία και να διεκδικήσει την άνοδο στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία. Οι Τάσος Πατέζος, Σωκράτης Ζτιάρας, Πέτρος Ζάος, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Μπαλτζάκης, Θωμάς Γεωργιάδης, Δεογένης Θεοδωρίδης, Τάσος Κεφαλίδης και Παναγιώτης Ιωσηφίδης βοηθούν και αυτοί ενεργά με τον τρόπο τους προσφέροντας χρόνο και χρήμα για την Ακρόπολις.

Το Sport24.gr συνομίλησε με τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη, άνθρωπο που έχει περάσει από πολλά πόστα στον σύλλογο, καθώς στο παρελθόν έχει υπάρξει παίκτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πλέον είναι ένας άνθρωπος που κάνει πολλές δουλειές εντός και εκτός συλλόγου θέλοντας να μάθει περισσότερα πράγματα για την ομάδα, την ίδρυση της, το όνομα και το έμβλημα του συλλόγου, τους στόχους της ομάδας και τις τυχόν συνεργασίες που έχουν υπάρξει με ομάδες από την Ελλάδα.


Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης έχει υπάρξει παίκτης και μέλος του Δ.Σ. της Ακρόπολης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν έκρυψε ότι θα ήθελε όσο τίποτα να δει την Ακρόπολις να ανεβαίνει στην Β' Εθνική ώστε να μπορέσει να πάρει παίκτες από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ στην Σουηδία ως δανεικούς και μας μίλησε για την συνομιλία που είχε με τους ανθρώπους του Ατρόμητου πριν το ματς με την ΑΙΚ αλλά και για την πρόσκληση του Ιβάν Σαββίδη ώστε να πάει η Ακρόπολις στην Θεσσαλονίκη για προετοιμασία.

"Ο τρόπος τους για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα"

Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία της ομάδας;
"Η ομάδα είναι πολύ παλιά. Ιδρύθηκε το 1968, φυσικά από Έλληνες μετανάστες, και είναι η πρώτη ξένη ομάδα που έγινε στην Σουηδία και άρχισε να παίρνει μέρος στα πρωταθλήματα. Ιδρυτής της ήταν ο Κώστας Τσάπος ο οποίος τώρα έχει αποβιώσει. Από την πρώτη στιγμή μαζί και με άλλους Έλληνες που ζούσαν στη Σουηδία άρχισε να τρέχει τον σύλλογο.

Τώρα υπάρχουν 10-12 Έλληνες μετανάστες επιχειρηματίες που όλοι μαζί βοηθάμε την ομάδα και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Πρόεδρος μας είναι ο Λάμπρος Μίτσης ο οποίος έχει και αυτός της δικές του επιχειρήσεις στην Σουηδία".

Πως πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση της ομάδας, τι γνωρίζετε;
"Εκείνη την εποχή όλοι οι Έλληνες μετανάστες που είχαν έρθει δεν είχαν με κάτι άλλο να ασχοληθούν. Μόνο δουλειά-σπίτι-σπίτι-δουλειά. Οπότε έψαχναν έναν τρόπο να ξεφύγουν από την καθημερινότητα τους και έκαναν την ποδοσφαιρική ομάδα για να παίζουν και να περνούν την ώρα τους ευχάριστα".

Το όνομα του συλλόγου, Ακρόπολης αλλά και το έμβλημα της είναι κάτι το ιδιαίτερο;
"Ναι φυσικά. Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης μας το είχαμε προκειμένου να έχουμε έντονο το ελληνικό στοιχείο της ομάδας. Είναι άλλωστε η πιο αναγνωρίσιμη λέξη και εικόνα στο εξωτερικό σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα. Τη φετινή σεζόν έχουμε βάλει και το εθνόσημο στην φανέλα μας η οποία φυσικά έχει τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος, άσπρο και μπλε".

Πόσο έχει ανέβει το μπάτζετ σε σχέση με την περσινή χρονιά που παίζατε στην Δ' Εθνική;
"Είχαμε μια συνάντηση τον Ιανουάριο 10-12 Έλληνες που ασχολούμαστε με την ομάδα και έχουμε την οικονομική δυνατότητα και αποφασίσαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια. Ανεβάσαμε το μπάτζετ κατά 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Όλα κυλούν ρολόι μέχρι στιγμής στην ομάδα καθώς όλοι δίνουν και την ψυχή τους στην ομάδα.

Στο γήπεδο όλοι όσοι δουλεύουν είναι Έλληνες από αυτόν που είναι στα εκδοτήρια και δίνει τα εισιτήρια, την καθαρίστρια μέχρι και αυτόν που φτιάχνει τα σουβλάκια. Καθώς επειδή θέλουμε να κρατήσουμε το ελληνικό στοιχείο σε κάθε ματς φτιάχνουμε σουβλάκια, έχουμε τζατζίκι και σαλάτα και είναι κάτι που τους αρέσει. Ο Έλληνας έχει ωραία φήμη στην Σουηδία.

Εμείς το έχουμε πάρει πατριωτικά, είμαστε Έλληνες και θέλουμε να ακουστεί το όνομα Ακρόπολις ακόμα περισσότερο. Η ομάδα να έχει ρίζες ελληνικές και να μην αφήσουμε άλλους να μπουν στην ομάδα. Ακόμα και οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι χορηγοί που έχουμε είναι Έλληνες".

Παράλληλα έχετε και πολλούς παίκτες με ρίζες από την Ελλάδα στο ρόστερ σας;
"Θέλουμε και προσπαθούμε να έχουμε παίκτες που να έχουν το ελληνικό στοιχείο ή να είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών αλλά δεν είναι και εύκολο γιατί το επίπεδο είναι υψηλό και πρέπει να έχουμε καλούς παίκτες που να μπορούν να μας βοηθήσουν στους στόχους μας.

Ωστόσο και φέτος έχουμε τον Σταυροθανασόπουλο που έπαιζε παλιά στον Πανιώνιο αλλά και τον Σοτηρόγλου ο οποίος είναι Έλληνας και μένει στην Κύπρο και αυτή αυτή τη στιγμή είναι και δεύτερος σκόρερ της κατηγορίας με 13 γκολ.


Η φανέλα του συλλόγου πλέον πλην της Ακρόπολης, έχει και το εθνόσημο

Δουλεύουμε με διάφορους μάνατζερ και προσπαθούμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να βρούμε καλούς και αξιόλογους Έλληνες παίκτες. Κυρίως νεαρά παιδιά που να έρχονται σε εμάς ώστε να εξελιχθούν και στη συνέχεια να φύγουν.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετούς παίκτες που ήρθαν σε εμάς δανεικοί από άλλες ομάδες όπως η ΑΙΚ Στοκχόλμης με την οποία είχαμε συνεργασία για 2 χρόνια. Οπότε κάποια ταλέντα που δεν μπορούσαν να παίξουν σε αυτούς ερχόντουσαν σε εμάς και τα προωθούσαμε.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και γιατί όχι να μην φέρουμε και καλούς παίκτες από την Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και να παίξουν σε εμάς που έχουμε καλύτερα γήπεδα ενώ και το πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό".

Και ο προπονητής είναι Έλληνας;
"Ναι φυσικά. Ο Γιάννης Τσόμπος είναι πρώτος προπονητής μας. Ένας νεαρός με πολλές γνώσεις και ο οποίος φροντίζει να ενημερώνεται συνεχώς μετέχοντας σε σεμινάρια και παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από τον χώρο του ποδοσφαίρου".

Πόσοι Έλληνες ζούνε αυτή τη στιγμή στη Σουηδία;
"Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι 15.000 με 20.000, δεν νομίζω περισσότεροι, οι ποιο πολλοί στην Στοκχόλμη όπου βρίσκεται και η ομάδα".


Σε έναν ελληνικό σύλλογο ο προπονητής μόνο Έλληνας θα μπορούσε να είναι. Ο Γιάννης Τσόμπος (στη μέση της φωτογραφίας) έχει αναλάβει τα ηνία της ομάδας.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το πρωτάθλημα;
"Είναι αρκετά καλό το επίπεδο, είναι μια δύσκολη κατηγορία με σκληρές ομάδες σαν τη Β' Εθνική της Ελλάδας και παίζουν και αρκετοί παίκτες από την Α' Εθνική. Φυσικά αν ανέβουμε στην Β' Εθνική το επίπεδο θα είναι ακόμα ψηλότερο και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλους παίκτες".

Είχατε στο παρελθόν κάποια συνεργασία με ομάδες από την Ελλάδα;
"Όχι δεν είχαμε. Απλά όταν ήρθε ο Ατρόμητος και έπαιξε με την ΑΙΚ είχαμε πάει ξενοδοχείο και είχαμε μιλήσει με τον κ. Αποστόλου και αφήσαμε ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική συνεργασία και ανταλλαγή παικτών. Τώρα το καλοκαίρι πήραμε τον Μαλντίν από τον Παναθηναϊκό και ευελπιστούμε αν ανέβουμε να μπορέσουμε να πάρουμε κάποιο ταλέντο.

Με τον ΠΑΟΚ είχαμε έρθει σε επαφή και μας είχαν πει να πηγαίναμε για προετοιμασία στις εγκαταστάσεις του στην Ελλάδα. Μας κάλεσαν αλλά δεν έγινε φέτος καθώς δεν καταφέραμε να το προγραμματίσουμε. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα παιδιά δεν έχουν μόνο το ποδόσφαιρο παρότι είμαστε στην Γ' Εθνική αλλά δουλεύουν κιόλας.

Βέβαια ο κ. Σαββίδης μας έχει πει ότι είναι ανοιχτή η πρόκληση οπότε μπορεί να έρθουμε φέτος. Θα πρέπει να το δούμε και να το κανονίσουμε".

Έχει δείξει κανείς από την Ελλάδα ενδιαφέρον για την ομάδα;
"Μας παίρνουν πολλά παιδιά που θέλουν να έρθουν αλλά και προπονητές για το αν ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε. Εμείς λέμε στα παιδιά να έρθουν και να δοκιμαστούν αρχικά καθώς θεωρούμε ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Έχουμε παιδιά που παίζουν στην Α' και τη Β' Σουηδίας και άρα πρέπει να είναι από την Super League.

Η πρώτη κατηγορία της Σουηδίας έχει πολύ καλό επίπεδο και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ΑΙΚ πουλάει κάθε χρόνο αρκετά παιδιά που βγάζει σε διάφορες ομάδες στην Ευρώπη".

Ποιοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι στόχοι της ομάδας;
"Αυτή τη στιγμή η ομάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση ενώ απομένουν λίγα μόλις παιχνίδια. Αν παραμείνουμε στην δεύτερη θέση θα δώσουμε μπαράζ με μια από τις ομάδες που πέφτουν από τη Β' Εθνική για να ανεβούμε σε διπλά παιχνίδια.

Πρωταρχικός μας στόχος τώρα είναι να πάρουμε όλα τα παιχνίδια που έχουμε, να πάρουμε και το μπαράζ που θα παίξουμε με ομάδα της Β' Εθνικής και να ανέβουμε κατηγορία.

Εμείς ξεκινήσαμε μέσα στις επτά-οκτώ ομάδες του πρωταθλήματος αλλά έχουμε κάνει πολύ καλή πορεία και όλοι μιλάνε φέτος για την Ακρόπολη. Από την Δ' Σουηδίας να πας στην Γ' και να χτυπάς την άνοδο στην πρώτη του χρονιά είναι κάτι σπάνιο.

Για αυτό και πολλές ομάδες που μας έχουν παρακολουθήσει μας ζητούν πλέον να παίξουμε φιλικά παιχνίδια και μας δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή. Παράλληλα γίνεται σκάουτινγκ σε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές μας που έχουν μπει στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων. Έχουμε ανέβει από τη Δ' Εθνική και έχουμε την καλύτερη άμυνα στην Γ' Σουηδίας".

Θα μπορούσε η ομάδα αν ανάβει να αντεπεξέλθει και στην Β' Εθνική;
"Ναι θεωρώ ότι θα μπορούσαμε. Επίσης θα μπορούσαμε να φέρουμε και άλλους παίκτες από την Ελλάδα για να παίξουν στη Β' Σουηδίας που σίγουρα θα μας βοηθούσαν. Μακάρι να ανεβούμε και θα δούμε τι θα γίνει".

Πως είναι οι εγκαταστάσεις, το γήπεδο της ομάδας;
"Έχουμε προπονητικό που είναι δικό μας και ένα γήπεδο το οποίο μοιραζόμαστε με μια άλλη ομάδα και χωράει 3.000 κόσμο. Στο ντέρμπι που είχαμε δώσει με μια ομάδα επίσης ξένη είχαν έρθει περισσότεροι από 1.600 φίλοι της ομάδας για να μας υποστηρίξουν. Σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε παραπάνω κόσμο κάθε εβδομάδα στο γήπεδο αλλά είναι γεγονός ότι σε σχέση με πέρσι που παίζαμε στην Δ' Εθνική φέτος έχουμε διπλασιάσει τα εισιτήρια μας".

Με τις ακαδημίες ασχολείστε;
"Ναι φυσικά. Έχουμε έξι ομάδες τη φετινή σεζόν και του χρόνου θέλουμε να τις κάνουμε 8 ή 9 ενώ στα πλάνα μας είναι να κάνουμε και μια γυναικεία ομάδα. Δεν ξέρουμε το πότε ακριβώς αλλά είναι μέσα στα πλάνα μας".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ