Αλ Χιλάλ - Τσέλσι 0-1: Ο Λουκάκου έστειλε τους Λονδρέζους στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
Ο Ρομέλου Λουκάκου συνδέθηκε για πρώτη φορά με τα αντίπαλα δίχτυα μετά από τον Δεκέμβριο και η Τσέλσι έκαμψε με 1-0 την αντίσταση της Αλ Χιλάλ, για να δώσει ραντεβού με την Παλμέιρας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων είναι το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς από το 2003 που ανέλαβε τα ηνία της Τσέλσι (μετράει 20 τρόπαια σε 19 χρόνια η ομάδα του δυτικού Λονδίνου σε αυτό το διάστημα) και το βράδυ του Σαββάτου στο Άμπου Ντάμπι οι μπλε θα έχουν την ευκαιρία να το κατακτήσουν και να του το προσφέρουν.
Οι πρωταθλητές Ευρώπης επιβλήθηκαν 1-0 της πρωταθλήτριας Ασίας, Αλ Χιλάλ, χάρη στο χρυσό γκολ του Ρομέλου Λουκάκου στο 32ο λεπτό και πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, όπου θα κοντραριστούν με την Παλμέιρας και θα επιδιώξουν να πάρουν το συγκεκριμένο τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι σύλλογοι της Ευρώπης έχουν πανηγυρίσει 28 νίκες στα 29 τελευταία ματς που έχουν δώσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τη μοναδική τους ήττα σε αυτό το διάστημα να είναι το 2012 με θύμα την Τσέλσι απέναντι στην Κορίνθιανς (0-1) στον τελικό.
Το ματς
Η Τσέλσι μπήκε με τον αέρα του φαβορί στο ματς, ούσα ποιοτικότερη και σαφώς εμπειρότερη ομάδα, και φρόντισε από νωρίς να δείξει τις διαθέσεις της, με τον Τιάγκο Σίλβα να έχει ένα φιλόδοξο μακρινό σουτ στο 8' και τον Ζιγές να χάνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του δεύτερου ημιτελικού στο 10', στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι με δυνατό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.
Οι μπλε απέκτησαν γρήγορα τον έλεγχο μέσω της κατοχής της μπάλας (έφτασε στο 65% στα πρώτα 25 λεπτά) και αφού απείλησαν ακόμα 1-2 φορές, βρήκαν το γκολ που έψαχναν και δικαιούνταν βάσει της εικόνας τους, στο 32ο λεπτό. Γύρισμα του Χάβερτς από τα αριστερά, ο Αλ-Σαράνι αντί να απομακρύνει τη μπάλα την έστειλε στο δρόμο του Λουκάκου και ο Βέλγος φορ εκτέλεσε μέσα από τη μικρή περιοχή γράφοντας το 1-0 για τους Λονδρέζους.
Αυτό ήταν το 9ο γκολ του σε όλες τις διοργανώσεις και πρώτο μετά από έξι σερί ματς που δεν είχε βρει δίχτυα, με τους Λονδρέζους να μην απειλούνται ούτε μετά το γκολ που σημείωσαν και να πηγαίνουν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας 9 τελικές (3 εντός εστίας) έναντι μόλις 4 (1 εντός στόχου) των πρωταθλητών Ασίας.
Στο δεύτερο μέρος η Τσέλσι άγγιξε το δεύτερο γκολ στο 48' με το πλασέ του Χάβερτς που έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι και με τον σουτ-κεραυνό του Ζιγές στο 60', που υποχρέωσε τον Μουαϊούφ σε πολύ δύσκολη επέμβαση, για να έρθει όμως η δυναμική αντίδραση της ομάδας του Λεονάρντο Ζαρντίμ που έκλεισε για δέκα λεπτά τους Λονδρέζους στα καρέ τους και έχασε δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες για την ισοφάριση.
Πρωταγωνιστής και στις αυτές φάσεις ήταν ο Κέπα που "κατέβασε τα ρολά", με τον αναπληρωματικό κίπερ των μπλε (πήρε φανέλα βασικού, με τον Μεντί να έχει μόλις επιστρέψει από το Copa Africa που το κατέκτησε με την Σενεγάλη) να σταματάει στο 63' σε μοναδικό τετ α τετ τον Ιγκάλο και να διώχνει εντυπωσιακά με το ένα χέρι σε κόρνερ το υπέροχο φαλτσαριστό σουτ του Κάνο στο 68'.
Οι φάσεις αυτές έβαλαν φωτιά στο ματς, με τον ρυθμό να ανεβαίνει και τις δύο ομάδες απειλούν αμφότερες μετά το 70' ψάχνοντας με αποφασιστικότητα το γκολ. Ωστόσο, μετά από ένα τρελό δεκάλεπτο (ως το 80') όπου οι δύο γκολκίπερ ήταν διαρκώς σε θέση μάχης, ακολούθως ο ρυθμός έπεσε, με τους παίκτες του Ζολτ Λεβ (ο Τούχελ δεν ταξίδεψε στο Άμπου Ντάμπι έχοντας κορονοϊό και ο βοηθός του ήταν στον πάγκο) να ελέγχουν το ματς και να πανηγυρίζουν στο φινάλε μία σημαντίκη νίκη.
ΑΛ ΧΙΛΑΛ: Μουαϊούφ, Αλμπουράικ, Γιανγκ, Μπουλαχί, Σαχράνι, Κουέγιαρ, Κάνο, Αλ Νταουσάρι (81' Καρίγιο), Περέιρα (82' Μίκαελ), Μαρεγκά, Ιγκάλο
ΤΣΕΛΣΙ: Κέπα, Ρίντιγκερ, Σίλβα, Κρίστενσεν, Αθπιλικουέτα, Κόβατσιτς, Ζορζίνιο (46' Καντέ), Αλόνσο (87' Σαρ), Χάβερτς, Ζιγές (72' Μάουντ), Λουκάκου