X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

Αλάνιασπορ και Ελλάδα: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Οι Τάσος Μπακασέτας, Γιώργος Τζαβέλλας και Μανώλης Σιώπης με τη φανέλα της Αλάνιασπορ INSTAGRAM / @TASOS_MPAK

Με αφορμή τον δανεισμό του Ευθύμη Κουλούρη στην Αλάνιασπορ, το SPORT24 καταγράφει τα διαχρονικά "ψώνια" είτε Ελλήνων ποδοσφαιριστών, είτε ποδοσφαιριστών προερχόμενων από το πρωτάθλημά μας, αλλά και την αμοιβαίως επωφελή – αγωνιστικά και οικονομικά – συνεργασία τους με τον τουρκικό σύλλογο.

Δεν υπάρχει ομάδα εκτός συνόρων που να έχει εμπιστευτεί τα τελευταία χρόνια ποδοσφαιρικά "προϊόντα" ελληνικά ή προερχόμενα από το πρωτάθλημά μας όσο το έχει κάνει η Αλάνιασπορ.

Από την πρώτη στιγμή που έφτασε για παρθενική φορά στην ιστορία της στη Super Lig, τη σεζόν 2016-17, ως και σήμερα με την τελευταία προσθήκη του Ευθύμη Κουλούρη και τον δανεισμό του από την αυστριακή ΛΑΣΚ Λίντσερ, το club που εδρεύει στα προάστια της Αττάλειας έχει συνεχώς στραμμένες τις μεταγραφικές του κεραίες στα μέρη μας, βάζοντας ουσιαστικά ανελλιπώς γαλανόλευκο χρώμα στα "ψώνια" του.

Αυτός που εγκαινίασε απολύτως επιτυχημένα αυτό το αλισβερίσι ήταν ο Γιώργος Τζαβέλλας. Μέσα Ιανουαρίου του 2017 έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ και μια εβδομάδα αργότερα, αφού πρώτα απέρριψε πρόταση του ΑΠΟΕΛ υπέγραψε νέο, διάρκειας 2,5 χρόνων με τη – νεοφώτιστη τότε στα σαλόνια του τουρκικού πρωταθλήματος – Αλάνιασπορ αντί συνολικών απολαβών που προσέγγισαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στα 4,5 τελικά χρόνια που παρέμεινε εκεί – μέχρι την πληρωμή του buy out των 400.000 ευρώ από την ΑΕΚ το προπερασμένο καλοκαίρι και τον επαναπατρισμό του -, ο διεθνής αμυντικός προχώρησε σε δύο ανανεώσεις/αναπροσαρμογές συμβολαίων (η πρώτη τον Φεβρουάριο του 2019 και η δεύτερη το καλοκαίρι του 2021), που του απέφεραν συνολικά κοντά στα 5 εκατομμύρια.

Στην επόμενη της άφιξης του Τζαβέλλα στην Αλάνια μεταγραφική περίοδο, το καλοκαίρι δηλαδή του 2017, μετακόμισε εκεί ένας ακόμη διεθνής τότε Έλληνας, ο Γιάννης Μανιάτης.

Είχε επίσης, λύσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό από τον Φεβρουάριο, έμεινε ανενεργός ως τον Ιούνιο, οπότε και συμφώνησε με την Αλάνιασπορ για διετές συμβόλαιο αντί συνολικών απολαβών 1,55 εκατομμυρίου ευρώ.

Το… σερί συνεχίστηκε στην επόμενη μεταγραφική περίοδο, αυτή του Ιανουαρίου του 2018. Ο Παναθηναϊκός τότε… εκποιούσε κάθε αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο, ο Λούκας Βιγιαφάνιες ήταν από τα πλέον λαμπερά του τότε ρόστερ των πράσινων, οι οποίοι από την πώλησή του στην Αλάνιασπορ καρπώθηκαν 1,1 εκατομμύριο, με τον Αργεντινό να συμφωνεί σε κάτι περισσότερα από 2 εκατ. στο συμβόλαιο 2,5 χρόνων που υπέγραψε με τον τουρκικό σύλλογο.

Οι ελληνικές αγορές του οποίου, χωρίς όμως να αφορούν Έλληνα ποδοσφαιριστή, συνεχίστηκαν στην αμέσως επόμενη ευκαιρία, στην καλοκαιρινή δηλαδή μεταγραφική περίοδο του 2018.

Στο στόχαστρο τότε μπήκε ο εξτρέμ του ΠΑΟΚ, Τζάλμα Κάμπος, στον οποίο έγινε προσφορά 3 εκατομμυρίων ευρώ για τριετές συμβόλαιο.

Ο Ανγκολέζος ξετρελάθηκε, πιέζοντας τον Δικέφαλο για τη μεταγραφή, κάτι που τελικά συντελέστηκε αντί ενός ποσού 600.000 ευρώ.

Η ανταποδοτικότητα των… Διόσκουρων

Το επόμενο καλοκαίρι, του 2019, η Αλάνιασπορ, επέστρεψε στους Έλληνες διεθνείς, κάνοντας δύο κερδοφόρες, ανταποδοτικά, αγορές.

Απέκτησε λοιπόν, με διαφορά μόλις δύο εβδομάδων, πρώτα από την ΑΕΚ αντί 600.000 ευρώ τον Τάσο Μπακασέτα και στη συνέχεα από τον Άρη αντί 500.000 ευρώ τον Μανώλη Σιώπη.

Αμφότεροι υπέγραψαν τριετή συμβόλαια, με τις συνολικές απολαβές του "Μπάκα" να προσεγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και αυτές του Σιώπη το 1,8.

Ενάμιση χρόνο αργότερα (Ιανουάριος 2021), η Αλάνιασπορ πούλησε στην Τραμπζονσπόρ τον Μπακασέτα αντί 3 εκατομμυρίων (αφήνοντας και 20% ποσοστό μεταπώλησης, με τον ίδιο να αναβαθμίζεται οικονομικά στο 1,25 εκατομμύριο ετησίως), ενώ το επόμενο καλοκαίρι, το δρομολόγιο Αλάνια – Τραπεζούντα ακολούθησε και ο Σιώπης, ο οποίος παραχωρήθηκε στη "θύελλα" αντί 1 εκατομμυρίου ευρώ (αυξάνοντας και αυτός τις ετήσιες απολαβές του στις 700.000 ευρώ).

Για δύο καλοκαίρια, αυτά της έξαρσης του κορονοϊού (2020 και 2021), η Αλάνιασπορ δεν ασχολήθηκε ούτε με Έλληνες, ούτε με το πρωτάθλημά μας.

Το έκανε ξανά το περασμένο καλοκαίρι, αποκτώντας δανεικό από τον Ολυμπιακό, χωρίς οψιόν αγοράς και χωρίς loan fee, τον Χασάν, στον οποίο διπλασίασε τις απολαβές του: από περίπου 500.000 στους ερυθρόλευκους, ο Αιγύπτιος εισπράττει φέτος 1 εκατομμύριο.

Και πριν λίγες μέρες, του έφερε και… παρέα στην επίθεση, φτάνοντας σε συμφωνία δανεισμού από τη ΛΆΣΚ Λίντσερ του Ευθύμη Κουλούρη ως το τέλος της σεζόν, οπότε και προβλέπεται buy out, μη υποχρεωτικό, ύψους 2,5 εκατομμυρίων και την Αλάνιασπορ να καλύπτει στο 100% τις εναπομείνασες φετινές απολαβές του 27χρονου διεθνή.

Όλες συμφωνίες που λειτούργησαν για την Αλάνιασπορ, όλες ευκαιρίες για τις οποίες οι δίαυλοι που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στα μέρη μας οι ιθύνοντες του τουρκικού συλλόγου πληροφόρησαν έγκαιρα (ανάλογα πάντα με τις ανάγκες τους), πριν τον ανταγωνισμό, όλες αυξάνοντας σημαντικά το κασέ των ποδοσφαιριστών που μετακόμισαν στην Αλάνια, αλλά και όλες βοηθώντας τους πάντες και αγωνιστικά.

Κάτι που ασφαλώς μπορεί να εκτιμηθεί πως προοιωνίζει και συνέχεια της αγοραστικής εμπιστοσύνης της Αλάνιασπορ στα ελληνικά "προϊόντα" και πρωτάθλημα, αλλά και από την άλλη και προτίμηση στον τουρκικό σύλλογο για όσους ποδοσφαιριστές αναζητούν ένα ασφαλές όπως αποδεικνύεται (αγωνιστικό και οικονομικό) περιβάλλον και πλαίσιο ανέλιξης.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ SUPER LIG
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ