Αλήθεια, πόσο αδιάφορες ομάδες είναι;
Έχετε μπει στη διαδικασία να σκεφτείτε ποιες ομάδες είναι εντελώς αδιάφορες; Αυτές που πιστεύετε ότι στην χώρα μας δεν έχουν κανένα φίλαθλο ούτε και ως... στατιστικό λάθος ή δεν θυμάστε να έχουν κάνει ποτέ κάτι αξιόλογο. Το Sport24.gr προτείνει μερικές και ζητά την άποψή σας.
Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να πλησιάζουν και οι ελληνικές ομάδες στο ποδόσφαιρο να έχουν ήδη ριχτεί στις ευρωπαϊκές μάχες τους, παρ' όλα αυτά έχουμε... Αύγουστο, οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο, πολλοί βρίσκονται στις διακοπές τους και... ρεμβάζουν, γεμίζοντας μπαταρίες για τον (δεδομένα) δύσκολο χειμώνα, επομένως η διάθεση είναι πιο χαλαρή. Το παρακάτω θέμα δεν ενδείκνυται για σοβαρότητα και κράξιμο...
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες ομάδες σάς είναι παντελώς αδιάφορες; Αυτές που δεν κάθεστε ποτέ να παρακολουθήσετε, νομίζετε ότι πάντα είναι στη μέση της βαθμολογίας και προς τα κάτω χωρίς να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο και δεν σας δημιουργούν το παραμικρό... σκίρτημα.
Ναι, οι άγευστες, οι άοσμες, οι εν πολλοίς νερόβραστες, αυτές που απλά συμπληρώνουν τα πρωταθλήματα και δεν έχουν κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο, έστω κάτι τραβηχτικό. Εκείνες που θα στοιχηματίζατε ότι δεν έχουν κανέναν φίλαθλο στη χώρα μας. Σύμφωνοι, όλες οι ομάδες είναι... ιστορικές, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Κακά τα ψέματα όμως, δεν είναι όλες ιστορικές.
Το Sport24.gr έκανε μια... βόλτα στα πιο γνωστά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και παρουσιάζει ορισμένες εξ αυτών, ζητώντας και την δική σας συμβολή/γνώμη. Ναι, έχουμε άποψη για το ποιες ομάδες περνούν παντελώς απαρατήρητες. Εκείνες που θεωρείς ότι οι ιδρυτές τους τις δημιούργησαν γιατί... έτσι, σα να μην είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν και είπαν να φτιάξουν έναν σύλλογο.
Βρείτε μας έναν φίλαθλο της Γουέστ Μπρομ Άλμπιον...
Ξεκινώντας από την Αγγλία, ποιος πραγματικά βλέπει ότι το πρόγραμμα έχει αγώνα της Γουέστ Μπρομ και κάθεται να την παρακολουθήσει; Ακόμα και στοίχημα να την έχει παίξει, θα προτιμήσει να παρακολουθεί το Live και να βλέπει κάτι άλλο εκείνη την ώρα, παρά να καθίσει 90 λεπτά μπροστά στην οθόνη. Μπέσα τώρα, ξέρετε κάποιον που να είναι Γουέστ Μπρομ; Θυμάστε ποτέ κάτι αξιόλογο από την Γουεστ Μπρομ (Άλμπιον);
Άλλη περίπτωση η Τσάρλτον, ο φτωχός συγγενής του Λονδίνου. Ναι, θεωρείται από τους επιτυχημένους συλλόγους στο Νησί, διότι έχει ομάδες και σε άλλα αθλήματα όπως το πόλο με άλογα (είμαστε λάτρεις εδώ στην Ελλάδα, γνωστό αυτό). Ανέβηκε κάποια χρόνια, αλλά μέχρι εκεί. Μια ζωή να βολοδέρνει, χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο που να σε ελκύει. Έχει κοινό στην Ελλάδα η Γουέστ Χαμ και ας μην πρωταγωνιστεί, μέχρι και η Φούλαμ όταν έπαιζε ο Λουίς Μπόα Μόρτε και είχε ανέβει "τρένο" στην Premier League. Η Τσάρλτον ποτέ...
Ελάτε τώρα, ποια Χαλ; Αλήθεια τώρα, υπάρχει Χαλ στον χάρτη; Νομίζεις ότι μόνο και μόνο επειδή λέγεται... Χαλ, είναι καταδικασμένη να κινείται στη μετριότητα και ποτέ να μην κάνει το βήμα παραπάνω. Από τις πλέον αδιάφορες ομάδες, δεν δημιουργεί κανένα ενδιαφέρον.
Το ίδιο και η Πόρτσμουθ που έπεσε και βρέθηκε στα αζήτητα. Δεν λείπει σε κανέναν η παρουσία της, ούτε ασχολήθηκε κανείς στην Ελλάδα επειδή κάποτε φόρεσαν την φανέλα της οι Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Χαλκιάς, Φάνης Γκέκας και Στάθης Ταυλαρίδης.
Συγγνώμη, αλλά αν δεν γινόταν φέτος το θαύμα των θαυμάτων στην Premier League, δεν θα έμπαινε σε αυτή τη λίστα η Λέστερ; Ναι, φέτος προκάλεσε πανικό, αλλά ιστορικά είναι για όλους εμάς "Η Λέστερ του Θοδωρή Ζαγοράκη" και μέχρι εκεί.
Πλήξη στην Ιταλία, σημαίνει Κιέβο και Λέτσε...
Συνεχίζουμε με το Καμπιονάτο, το οποίο έχει τους δικούς του παντελώς άοσμους εκπροσώπους. Εκτός αν η Κιέβο με το μονίμως μουντό και άδειο "Μπεντεγκόντι" δημιουργεί ενθουσιασμό στο φίλαθλο κοινό. Πρέπει να είναι η ομάδα με τους μηδέν φιλάθλους εκτός πόλης σε όλο τον πλανήτη. Η ομάδα που δεν έχει καν ποδοσφαιρική ακαδημία, που βλέπεις το αχανές γήπεδό της να έχει μια κουκίδα φιλάθλους σε μια γωνιά του γηπέδου, λες και είναι... φιλοξενούμενοι. Καμία Κιέβο και φυσικά ούτε λόγος για διακρίσεις.
Άλλη ιταλική ομάδα που έπαιξε κάμποσα χρόνια στη Serie A, αλλά πάντα ήταν ένα συμπλήρωμα του πρωταθλήματος, είναι η Λέτσε. Ψιλοκαλή φανέλα, ένας Μποζίνοβ να σώζει την τιμή και την υπόληψή της, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Αλήθεια, ποιος την αναζήτησε όταν έπεσε; Σε ποιον έλειψε από τη μεγάλη κατηγορία; Ποιος ξέρει με σιγουριά αν παίζει στη Serie B ή ακόμα πιο χαμηλά; Ρητορικά τα ερωτήματα...
Συνέχεια με τη Μπάρι που έχει έδρα το Σαν Νίκολα και έπαιξε ο Αντώνης Πετρόπουλος και ο Γκέντσογλου; Ανατριχιάσαμε με την ιστορία της και τα επιτεύγματά της. Όποιος έχει μια ποδοσφαιρική ανάμνηση για οτιδήποτε αφορά την Μπάρι, να σηκώσει το χέρι του. Το ίδιο και η Πιατσέντζα, που την θυμάσαι επειδή έπαιζε εκεί κάποτε ο Σιμόνε Ιντσάγκι, ο αδελφός του Πίπο. Επίσης, κανένα ενδιαφέρον ως ομάδα. Θα έμπαιναν και άλλες ομάδες τύπου Ρετζιάνα, Ανκόνα, Βιτσέντζα, αλλά θα μας κρατούσαν μούτρα οι γείτονες Ιταλοί.
Αλήθεια τώρα, ποια Ντούισμπουργκ;
Μια ομάδα που έπαιζε πολλά χρόνια στην Μπουντεσλίγκα με... μηδέν διακρίσεις, ήταν η Ντούισμπουργκ. Μια από τις πόλεις που βρίσκεται στη Ρηνανία-Βεστφαλία και έχει την τιμή να διαθέτει μια από τις πιο άοσμες ομάδες της χώρας. Κοντά δυο δεκαετίες στη μεγαλύτερη κατηγορία, μονίμως την θυμάσαι να παλεύει για την παραμονή και να μην σου έρχεται κανένας σημαντικός παίκτης που να φόρεσε τη φανέλα της.
Από κοντά και η Φράιμπουργκ, η οποία είναι ένα από τα "ασανσέρ" του γερμανικού ποδοσφαίρου. Κάποια χρόνια στην πρώτη κατηγορία, κάποια χρόνια στην δεύτερη και μέχρι εκεί. Ούτε διακρίσεις ιδιαίτερες, ούτε κάποιο ξέσπασμα, ούτε κάποια ιδιαίτερη ιστορία, έστω να έχει να υπερηφανεύεται για επιτυχίες του παρελθόντος. Θαρρούμε πως στην Ελλάδα είναι από τις πιο αδιάφορες γερμανικές ομάδες. Μήπως η Μπόχουμ και η Χοφενχάιμ έχουν κάτι ελκυστικό; Θα έμπαιναν άνετα σε αυτή τη λίστα!
Τι Χετάφε, τι Λεβάντε, ένα και το αυτό...
Ναι, έχει παίξει Europa League η Χετάφε. Ναι, έχει αποκλείσει με δυο νίκες τον Ολυμπιακό η Λεβάντε. Με το χέρι στην καρδιά όμως, πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος που να παρακολουθεί φανατικά ισπανικό πρωτάθλημα και να υποστηρίζει κάποια από αυτές τις δυο ομάδες; Εδώ νομίζεις ότι είναι η... ίδια ομάδα, όπως νομίζουμε ότι ο Μπίστης και ο Καστανίδης είναι το ίδιο πολιτικό πρόσωπο.
Μονίμως μισοάδεια γήπεδα, ομάδες που δεν σε συναρπάζουν και δεν σε ελκύουν. Ποιος καθόταν να τις παρακολουθήσει; Το ίδιο και η Βαγιαδολίδ με τις μωβ εμφανίσεις, η Ρασίνγκ Σανταντέρ επίσης πάντα φτωχός συγγενής, θα λέγαμε και την Οσασούνα, που είναι η πλέον αδιάφορη ομάδα από την χώρα των Βάσκων. Δεκτή κάθε διαφωνία και παρατήρηση, γνώμες είναι αυτές.
Δύναμή σου οι οπαδοί σου, Νανσί!
Το Σαμπιονά είναι από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις. Λίγες είναι οι ομάδες με τις πραγματικά βαριές και ασήκωτες φανέλες όπως η Μαρσέιγ, η Σεντ Ετιέν, η Λιόν της τελευταίας 20ετίας και η Παρί Σεν Ζερμέν. Υπάρχουν πολλές που έχουν κάνει κάποια ξεπετάγματα, που όμως ξέρεις ότι έχουν... ταβάνι.
Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μεγάλο μέγεθος η Λοριάν και η Χάβρη που αν δεν υπήρχε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, θα την θυμόμασταν ως την ομάδα που πάντα ήταν 14η-15η στη Ligue 1. Λείπει σε κάποιον η παρουσία της; Θεωρείτε ότι η Νανσί και η Τουλούζ θα καταφέρουν ποτέ να προκαλέσουν ντελίριο ενθουσιασμού; Όχι, ποτέ. Γιατί; Γιατί είναι η Νανσί και η Τουλούζ. Ατράνταχτο επιχείρημα, το ξέρουμε...
Μπρέντα ξέρουμε μόνο την αδελφή του Μπράντον
Η Ολλανδία έχει τις παραδοσιακές δυνάμεις που δεν αμφισβητούνται (Άγιαξ, PSV, Φέγενοορντ), ομάδες όπως η Φιτέσε που την αγαπήσαμε λόγω των επιτευγμάτων του Νίκου Μαχλά, αλλά έχει και εκείνη τις παντελώς αδιάφορες ομάδες της. Ποιος θα πόνταρε σε γιγάντωση κάποια στιγμή στο μέλλον της... Μπρέντα; Ποιος έχει να θυμάται κάτι που έκανε κάποια στιγμή η Μπρέντα;
Αν δεν υπήρχε ο Θανάσης Καραγκούνης, θα ανέφερε κανείς το όνομα της Τσβόλε; Υπάρχει καμία Σπάρτα Ρότερνταμ στο χάρτη πέρα από το να είναι στην ίδια πόλη με την Φέγενοορντ. Ο ορισμός του φτωχού συγγενή, ό,τι είναι η Εσπανιόλ για τη Βαρκελώνη και η Όλνταμ για το Λίβερπουλ, είναι η Σπάρτα Ρότερνταμ στην Ολλανδία.
Θα τοποθετούσαμε και άλλες ομάδες όπως την Χεράκλες και τη Ναϊμέγκεν, που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος που να ξέρει το οτιδήποτε για την ποδοσφαιρική τους υπόσταση πέρα από το ότι είναι ομάδες που αγωνίζονται στην Eredivisie. Και έτσι θα παραμείνουν.
Τι Ρίο Άβε, τι Ρίο Μάρε
Η Πορτογαλία έχει επίσης ορισμένες πολύ μεγάλες ομάδες και φυσικά είναι και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά πείτε μας ειλικρινά αν σας έχει προκαλέσει ποτέ το παραμικρό ενδιαφέρον η Ρίο Άβε ή θυμάστε κάτι που να έκανε η Ρίο Άβε. Έστω έναν σημαντικό παίκτη που να έπαιξε στη Ρίο Άβε.
Το ίδιο άοσμη και η Μπελενένσες, που λες και είναι κομμένη και ραμμένη η 9η θέση για την αφεντιά της. Προσθέτουμε και μια Πάσος Φερέιρα ή Πάκος Φερέιρα όπως τη λένε κάποιοι και δένει το γλυκό. Θα βάζαμε και τη Μαδέιρα, που επίσης δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα, αλλά έχει "γεννήσει" ολόκληρο Κριστιάνο Ρονάλντο και αυτό φτάνει.
Η Πάρτικ Θιστλ που πολλοί τη λένε... Πάτρικ Θιστλ
Η Σκωτία έχει τη Ρέιντζερς, έχει τη Σέλτικ, έχει την Αμπερντίν, έχει τη Χαρτς, αλλά και έχει επίσης ορισμένες ομάδες που είναι τελείως νερόβραστες. Η Πάρτικ Θιστλ είναι τόσο αδιάφορη στο ποδοσφαιρικό κοινό που πολλοί τη λένε Πάτρικ Θιστλ, διότι ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να ψάξουν κάτι γι' αυτήν. Η Ρος Κάουντι είναι επίσης άλλη εκπρόσωπος της χώρας με καμία γλύκα, καμία νοστιμάδα, καμία "ενόχληση" στους μεγάλους.
Σιντ Τρούιντεν, όνομα βαρύ σαν ιστορία
Τέλος, αφήνουμε το Βέλγιο. Φανταζόμαστε πως κάποιοι ξέρετε το αστειάκι με το Βέλγιο που δεν είναι καν... χώρα. Αν κάναμε αναγωγή στις ομάδες της Jupiler League, μια σταθερά μέτρια ομάδα που δεν προκαλεί κανένα ενδιαφέρον, είναι η Σιντ Τρούιντεν. Επίσης, η Βέστερλο, η Σαρλερουά και η Οστάνδη που την ξέρουμε επειδή εκεί έπαιζε... μπάσκετ ο Ματ Λοτζέσκι πριν έρθει στον Ολυμπιακό.
Υ.Γ. Το κείμενο αφορά το ποδόσφαιρο. Αν επιλέγαμε και ομάδα του ΝΒΑ που θα στοιχηματίζαμε ότι δεν έχει ούτε έναν φίλαθλο στην Ελλάδα, είναι οι Ντένβερ Νάγκετς...