Άλλοι 6 που δεν γονάτισαν, όπως ο Νεντσελτσεάρου, και οι λόγοι που επικαλέστηκαν
Ο Ιονούτς Νεντελτσεάρου της ΑΕΚ δεν ήταν ο πρώτος που δεν γονάτισε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, τιμώντας το Black Lives Matter. Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί.
Σε μια εποχή μόνιμης καχυποψίας και διαρκούς αμφισβήτησης πίσω από κάθε τετελεσμένη πράξη που αντιτίθεται σε μια γενικώς αποδεκτή στάση, ο Ιονούτς Νεντελτσεάρου όφειλε να είναι προετοιμασμένος για το τι, αναπόφευκτα, θ' ακολουθήσει της επιλογής του να μην γονατίσει πριν από τη σέντρα του φιλικού παιχνιδιού με την Αγγλία στο 'Ριβερσάιντ', όντας -παρέα με τον Νικολάε Στάνκιου- η εξαίρεση του κανόνα η διευκρινιστική δήλωσή του, που ακολούθησε της επικοινωνίας που είχε με τον τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ Παναγιώτη Κονέ, αναρτήθηκε για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Ο Ρουμάνος στόπερ ισχυρίστηκε ότι δεν σνόμπαρε την ομαδική διαμαρτυρία, για να είναι υπόλογος, αλλά προτίμησε μια διαφορετική μορφή αντίδρασης, εξηγώντας ότι "είναι λιγάκι υποκριτικό να πιστεύουμε ότι ικανοποιούμε το καθήκον μας εναντίον του ρατσισμού, απλά υπακούοντας στη διαταγή του να γονατίζουμε". Είχε υιοθετήσει τη στάση αρκετών άλλων ακολουθώντας τα δικά τους χνάρια. Ας θυμηθούμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο) γήπεδα.
Του Βιλφριέντ Ζαχά του έμαθαν να 'ναι όρθιος
Ο 28χρονος Ιβοριανός επιθετικός της Κρίσταλ Πάλας, που πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει στόχος λεκτικών επιθέσεων βιώνοντας τον αδυσώπητο ρατσισμό των γύρω του, κυρίως μέσω των social media, ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Premier League που επέλεξε να διαφοροποιηθεί.
Μιλώντας γι' αυτό στους Financial Times' Business of Football, περιέγραφε το γονάτισμα ως "κάτι ταπεινωτικό", επισημαίνοντας ότι "ενόσω μεγάλωνα οι γονείς μου μού δίδασκαν ότι θα έπρεπε να είμαι περήφανος που είμαι μαύρος", παραμένοντας όρθιος. Στην ίδια συνέντευξή του εξέφραζε την άποψη ότι όλο αυτό "δεν είναι αρκετό για μένα", ξεκαθαρίζοντας πως "δεν θα φορέσω το Black Live Matter στο πίσω μέρος της φανέλας γιατί το αισθάνομαι σαν στόχο". Κατέληγε δε με στόμφο ότι "προσπαθούμε να πούμε ότι είμαστε ίσοι αλλά τους απομονώνουμε με πράγματα που δεν φέρνουν αποτέλεσμα", οριοθετώντας τη στάση ζωής που θα εφαρμόσει εφεξής.
Οι ποδοσφαιριστές της Μπρέντφορντ προτιμούσαν άλλες μεθόδους
Προ λίγων ημερών η Μπρέντφορντ ήταν η ομάδα που έκλεισε την τριάδα όσων εξασφάλισαν την άνοδο από την Championship στην Premier League, επιβιώνοντας στη διαδικασία των πλέι οφ. Και αυτή, που, με πολύ χρήμα διαθέσιμο και σωστό σκανάρισμα, έβαλε στα ραντάρ της τον Χρήστο Τζόλη του ΠΑΟΚ. Στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη οι ποδοσφαιριστές είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα είναι απαραίτητο να γονατίζουν πλέον, δεν τους καλύπτει ως μορφή διαμαρτυρίας.
"Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πολύωρες κουβέντες ως σύνολο", είχαν επισημάνει αρχικά στην ανακοίνωση που είχαν συνυπογράψει, υπογραμμίζοντας ότι "δεν πιστεύουμε, όπως πολλοί συνάδελφοί μας σε άλλες ομάδες, ότι έχει κάποιο αντίκτυπο". Αντιθέτως εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως "μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο και την ενέργειά μας να προωθήσουμε τη φυλετική ισότητα με άλλους τρόπους".
Τσέχοι και Πολωνοί διάλεξαν το μανίκι
Σε δύο παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επί βρετανικού εδάφους και ίσως να μην είναι συμπτωματικό,. είχαν αποφασίσει να εκφράσουν την ένστασή τους για τον τρόπο διαμαρτυρίας οι διεθνείς της Τσεχίας και της Πολωνίας. Η πρωτοβουλία τους να δείξουν με τον δείκτη του χεριού τους το ραμμένο "UEFA Respect" στο μανίκι της φανέλας τους, ή αλλιώς το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας ήρθε με μια μέρα διαφορά, αλλά δεν ήταν προσυνεννοημένη. Την αρχή είχαν κάνει οι ποδοσφαιριστές του Γιάροσλαβ Σίλχαβι απέναντι στους Ουαλούς, προτού επαναλάβουν την κίνησή τους οι παίκτες του Πάουλο Σόουζα, παρόντος του Κάρολ Σβιντέρσκι, αλλά όχι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (που έλειπε τότε).
Η πολωνική ομοσπονδία είχε δώσει άλλοθι στους διεθνείς, σημειώνοντας πρώτα απ' όλα ότι "καθοδηγούνται από την ειλικρίνεια, την τήρηση των αρχών της ισότητας, της ανεκτικότητας και των ίσων δικαιωμάτων απέναντι σε όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας και πολιτικών απόψεων".
Η Ρέιτσελ Χιλ το έκανε για τους δικούς της
Η 26χρονη Αμερικανίδα παίκτρια ανήκει στη Σικάγο Ρεντ Σταρς και αγωνίζεται δανεική στη σουηδική Λίκεπινγκς. Τον Ιούλιο του 2020, ως μέλος της εθνικής των Ηνωμένων Πολιτειών, προτίμησε να μην μιμηθεί τις υπόλοιπες διεθνείς παίκτριες. Το μιλιταριστικό background της οικογένειάς της ήταν ο κύριος λόγος.
"Επέλεξα να μείνω όρθια λόγω της σημασίας που έχει η σημαία για την οικογένειά μου και για μένα", έλεγε, σημειώνοντας ότι στηρίζει εμπράκτως όλες τις συναθλήτριές της για την πρωτοβουλία τους και γι' αυτό "επιχείρησα να το δείξω συμβολικά τοποθετώντας το χέρι μου στον ώμο της Κέισι και σκύβοντας λίγο το κεφάλι". Ομολόγησε ότι όντως είχε δυσκολευτεί με όλο αυτό, αλλά ήταν ειλικρινής όταν έλεγες ότι "αυτές οι πρωτοβουλίες αντανακλούν την αλήθεια μου και στο τέλος θέλω να παραμείνω αληθινή με τον εαυτό μου".
Η Κρίσταλ Νταν φοβόταν για τη δουλειά
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η 28χρονης Νεοϋορκέζα εξτρέμ δεν είχε ακολουθήσει την πρόσκληση της εμβληματικής Μέγκαν Ράπινο. Η επιλογή της είχε να κάνει με την καριέρα της. "Θυμάμαι να της λέω ότι θα μείνω όρθια γιατί δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί με την καριέρα μου. Φοβάμαι για τη δουλειά μου. Φοβάμαι ότι θα εκληφθεί διαφορετικά αν μια μαύρη κοπέλα γονατίσει".
Και... ο Γκρεγκ Πόποβιτς είχε τους λόγους του
Αλίμονο αν υπήρχε αμφιβολία για τις δημοκρατικές πεποιθήσεις του Γκρεγκ Πόποβιτς. Ούτε έχει φοβηθεί ποτέ να εκφράζει ανοικτά τις απόψεις του ο Αμερικάνος κόουτς των Σαν Αντόνιο Σπερς. Οπότε το γεγονός πως είχε επιλέξει να σταθεί όρθιος την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 2020, αφορούσε τον ίδιο και τη δική του κοσμοθεωρία. Αυτό θέλησε να πει αμέσως μετά: ότι όλο αυτό είναι ένα δικό του προσωπικό κεκτημένο. "Προτίμησα να το κρατήσω για τον εαυτό μου. Καθένας πρέπει να λάβει μια προσωπική απόφαση. Η λίγκα ήταν σπουδαία με αυτό και γι' αυτό όλοι είχαν την ελευθερία να αντιδράσει με τον τρόπο που ήθελε. Για όποιον λόγο κι αν είχα, έπραξα αυτό".