"Αν ήθελα δέντρα, θα πήγαινα στο δάσος"
Όταν τον είχε πρωτοδεί ο Σμούντα είχε... κλάψει τα λεφτά που έδωσε για βενζίνη. Κι όμως τώρα κρέμεται από τα πόδια του. Αυτή είναι η ιστορία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι όπως παρουσιάζεται στο Experts' Network της Guardian.
Το Sport24.gr συμμετέχει αποκλειστικά στο EURO 2012: THE EXPERTS’ NETWORK υπό τη διοργάνωση της Guardian , με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των El Pais, La Stampa, So Foot, Irish Times...
Κάντε κλικ και επισκεφτείτε τη νέα στήλη με όλα τα νέα μέσω του δικτύου της Guardian.
Αν ο Φράνσιζεκ Σμούντα μπορούσε να πάρει μια κλεφτή ματιά από το μέλλον, τότε δεν θα ήταν τόσο καυστικός πίσω στο 2008 όταν είδε τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να παίζει για πρώτη φορά. Ο Σμούντα, που ήταν επικεφαλής της Λεχ Πόζναν εκείνη την εποχή, είχε μόλις κάνει το ταξίδι στο Γκλίβιτσε για να τσεκάρει τον 20χρονο απέναντι στην τοπική ομάδα. Μετά από 15 λεπτά λέγεται ότι φώναξε στον άνθρωπο που του είπε ότι ο Λεβαντόφσκι είναι καλός παίκτης "μου χρωστάς τα χρήματα για το πετρέλαιο! Αν ήθελα να δω δέντρα, τότε θα είχα πάει σε δάσος"!
Ο προπονητής ένιωσε ότι το ταξίδι δεν άξιζε ούτε στο ελάχιστο. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Σμούντα είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός και όλη η πορεία στο Euro 2012 εξαρτάται εν πολλοίς στην κατάσταση του "Λέβι". Χωρίς αυτόν οι Πολωνοί είναι καταδικασμένοι. Αυτές τις ημέρες ο Λεβαντόφσκι παίζει για την πρωταθλήτρια Γερμανίας, Μπορούσια Ντόρτμουντ και μαζί με την κοπέλα του θεωρούνται από τα γερμαντικά ταμπλόιντς οι "Μπέκαμ της Πολωνίας".
Το γεγονός, δε, ότι θα ακολουθούσε επαγγελματικά κάποιο σπορ δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση: ο πατέρας του Κριστόφ ήταν πρωταθλητής στο τζούντο και έπαιζε ποδόσφαιρο στην Χάτνικ Βαρσοβίας, η μητέρα ήταν βολεϊμπολίστρια στην AZS Βαρσοβίας κι η αδερφή του Μιλένα αγωνίζεται στην εθνική βόλεϊ U-21. Να σημειωθεί ακόμη ότι βγαίνει με την Άννα Σταρτσούσκα, την πρωταθλήτρια καράτε, οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του και την ικανότητα του στο εναέριο παιχνίδι τώρα που προπονούνται μαζί. Με τέτοια αθλητική ροπή στην οικογένεια ο νεαρός Λεβαντόφσκι είχε την υποστήριξη των δικών του να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Η μητέρα του για παράδειγμα θυμάται τη μέρα που ο Λεβαντόφσκι παρέστη στην πρώτη του Θεία Λειτουργία. Τότε ο παπάς συμφώνησε να κάνει την τελετή λίγα λεπτά πιο σύντομη, προκειμένου ο "Λέβι" να μπορέσει να παίξει. Ο μικρός άλλαξε στο αυτοκίνητο και σκόραρε τελικά το νικητήριο γκολ.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα σε μια ομάδα της Βαρσοβίας, που είχε μάλιστα τόσο κακό γήπεδο, που δεν είχε χορτάρι σε κανένα σημείο του. Οι γονείς του δεν μπορούσαν να τον στείλουν σε ένα μεγαλύτερο σύλλογο όπως η Λέγκια, η Πολόνια ή η Γκουάρντια. Ευτυχώς, έγινε τόσο καλός που οι άλλες ομάδες άρχισαν να τον κοιτάζουν. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Λέγκια και έκανε τη μετάβαση από τα τσικό στις "ρεζέρβες", μέχρι να κοπεί βάναυσα από το κλαμπ, που έστειλε τότε τη γραμματέα να τον ενημερώσει για τα άσχημα μαντάτα. Κανείς άλλος δεν είχε το χρόνο να του πει ότι δεν είχε κανένα μέλλον στην ομάδα. Κι ο Λεβαντόφσκι καταρρακώθηκε.
Δεν τα παράτησε, αλλά αντίθετα μετακόμισε στην Ζνίτς Προυζκόβ, μια ομάδα στα προάστια της Βαρσοβίας για 5.000 ζλότι (λιγότερα από 1.200 ευρώ). Άνθισε σε αυτή την ομάδα και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της εκείνη τη χρονιά στην τρίτη κατηγορία κι επανέλαβε το κατόρθωμα του την επόμενη χρονιά στη Β' Εθνική. Η Ζνίτς είχε δύο ανόδους μέσα σε δύο χρόνια, ουσιαστικά με τον Λεβαντόφσκι να την παίρνει από το χέρι ως την πρώτη κατηγορία.
Ως εκείνη τη στιγμή είχε ήδη αρχίσει να ενδιαφέρει μεγάλες ομάδες. Η Λέγκια ήταν μια από αυτές, αν και ο τότε αθλητικός διευθυντής έλεγε "ποιος χρειάζεται αυτό το παιδί, αφού θα πάρουμε τον Μίκελ Αουρεμπαρένα από τη Τενερίφη"; Ο Ισπανός τελικά έπαιξε έξι παιχνίδια, χωρίς να σκοράρει κάποιο γκολ και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ειμπάρ στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. Η απόφαση να μην υπογράψει τον Λεμπαντόφσκι θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία του συλλόγου. Έτσι ο Σμούντα κι η Λεχ είχαν μια ακόμη ευκαιρία να τον αποκτήσουν κι αυτή τη φορά δεν έκαναν καυστικά σχόλια, αλλά αντίθετα τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες κι ένα συμβόλαιο 1.5 εκατομμυρίων ζλότι (ένα ποσό που κάλυψε σχεδόν ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Ζνιτς για μια χρονιά).
Το μίσος μεταξύ της Λεχ και της Λέγκια δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Μάντσεστερ Σίτι. Για την ακρίβεια είναι πολύ χειρότερό. Αντί για τραγούδια περί αεροπορικών συντριβών, υπάρχουν αληθινά ελικόπτερα που πετούν πάνω από τους φιλοξενούμενους οπαδούς. Στο Πόζναν τα μικρά παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνοντας ότι δεν πρέπει να βρίζουν. Με μια εξαίρεση. Αν στην ίδια πρόταση εκτός από τη βρισιά περιέχει τη λέξη Λέγκια ή τη Βαρσοβία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Οπότε το να δουν οι οπαδοί της Λέγκια τον Λεβαντόφσκι να καταλήγει στην Πόζναν ήταν ένα τρομερό χτύπημα. Και έγινε χειρότερο όταν ο χαρισματικός επιθετικός έκανε από το ντεμπούτο του κιόλας ξεκάθαρο ότι είναι ένας ιδιαίτερος παίκτης. Στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν και μόλις τέσσερα λεπτά μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο -ως αλλαγή- σκόαραρε με ένα ωραίο τακουνάκι. Ο διαγωνισμός για το καλύτερο γκολ της χρονιάς είχε κριθεί από την πρώτη κιόλας αγωνιστική.
Ψηφίστηκε ως ο "καλύτερος νεαρός παίκτης της σεζόν" το 2008 και όπως αναμενόταν σκόραρε στην πρώτη του εμφάνιση και με την εθνική ομάδα. Μετά το παιχνίδι ο ομοσπονδιακός τεχνικός Λέο Μπενχάκερ είπε: "είναι υποδειγματικός σε ότι αφορά το πνευματικό κομμάτι, ξέρει ακριβώς τι θέλει". Οι άνθρωποι της Λεχ γέλασαν με την πρόταση 2.5 εκατομμυρίων της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά μετά μετά από σεζόν γεμάτη γκολ, η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος -για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες- ο Λεβαντόφσκι μετακόμισε τελικά στη γερμανική ομάδα αντί 4.5 εκατομμυρίων.
Η πρώτη του χρονιά στη Ντόρτμουντ δεν ήταν ακριβώς μεγάλη επιτυχία, ο οποίος ονομάστηκε "Λεμπαντούφσκι" μετά από κάποιες μεγάλες χαμένες ευκαιρίες ("doof" σημαίνει ηλίθιος στα γερμανικά). Παρόλα αυτά σκόραρε 8 γκολ και κέρδισε ένα ακόμη πρωτάθλημα. "Ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω και να πετάξω όλα στα σκουπίδια. Δεν δούλεψα όλα αυτά τα χρόνια τόσο σκληρά, απλά για να τα παρατήσω τώρα" είπε στο "Kicker".
Αυτή τη στιγμή ο Λεβαντόφσκι δεν μπορεί να σκεφτεί άλλο μέρος για να βρίσκεται. Όταν τον ρώτησαν την περίοδο 2011-2012 αν θέλει να παίξει στη Μπάγερν Μονάχου είπε: "Γιατί να θέλω να πάω εκεί; Αγωνίζομαι στους πρωταθλητές Γερμανίας".
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που ο Λεβαντόφσκι θέλει να μείνει στη Ντόρτμουντ κι αυτός ακούει στο όνομα Γιούργκεν Κλοπ. "Ο Κλοπ μου στάθηκε εκπληκτικά από το ξεκίνημα. Με βοήθησε να γίνω καλύτερος. Μου έδειξε ποια είναι τα δυνατά μου σημεία και πως μπορώ να τα αξιοποιήσω" εξήγησε.
Ο Κλοπ δεν άργησε να ανταποδώσει τα καλά λόγια. Όταν η Ντόρτμουντ υπέγραψε τον Λεβαντόφσκι είχε πει: "Είναι ο πιο συναρπαστικός παίκτης που έχω δει τα τελευταία 10-15 χρόνια. Χρειαζόμασταν την ποιότητα του. Θέλαμε κάποιον που παίζει καλά με πλάτη στο τέρμα, που έχει καλή τεχνική και τελειώνει καλά τις φάσεις".
Ο Λεβαντόφσκι είναι τώρα 23, έχει ωριμάσει και μιλάει έξω από τα δόντια. Είναι ένα ηγέτης, που δεν φοβάται να πει τη γνώμη μου. Χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολωνία στο τουρνουά είναι το χάσμα μεταξύ των Πολωνών και των λεγόμενων "φοβισμένων αλεπούδων", όπως περιγράφει ο Σμούντα παίκτες όπως ο Κλόζε κι ο Ποντόλσκι που γεννήθηκαν στην Πολωνία, αλλά προτίμησαν να παίξουν στη Γερμανία. Τώρα, βέβαια, η Πολωνία έχει τις δικές της "αλεπούδες", καθώς πέντε παίκτες που αγωνίστηκαν στα πρόσφατα φιλικά γεννήθηκαν στο εξωτερικό.
Αυτή τη χρονιά ο Λεβαντόφσκι μίλησε δημόσια για το γεγονός ότι μερικοί από αυτούς δεν έχουν μάθει τη γλώσσα. Δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι αν οι Περκίς, Λούντοβιτς, Ομπράνιακ, Μπόενιτς και Πολάνσκι θέλουν να παίξουν στην εθνική, θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουν να μάθουν πολωνικά για να γίνουν αποδεκτοί από τους άλλους παίκτες και τους οπαδούς.
Οι Πολωνοί δημοσιογράφοι περιγράφουν τον Λεβαντόφσκι ως αρκετά προσιτό, μερικές φορές μάλιστα παίρνει πίσω τηλέφωνο στις αναπάντητες κλήσεις, ωστόσο δεν θεωρείται από αυτούς που δίνουν "πιασάρικες" δηλώσεις. Αυτό, βέβαια, δεν έχει σημασία όσο σκοράρει για την Πολωνία αυτό το καλοκαίρι. Ο ίδιος αποκάλυψε τα όνειρα του για τον προημιτελικό με τη Γερμανία και δεδομένου ότι τα δύο παιχνίδια θα διεξαχθούν στη γενέτειρα τη Βαρσοβία, ποιος ξέρει τι μπορούν να καταφέρουν οι "αετοί".
Ανέκδοτες ιστορίες
Βοΐτσιεχ Σζέσνι
Στο παρελθόν κατάφερε να σπάσει και τα δύο του χέρια κάνοντας βάρη, ενώ υπήρξε χορευτής και ένας πολύ κακός ακοντιστής πριν στραφεί στο ποδόσφαιρο. Μετακόμισε στην Αγγλία όταν ήταν 16 ετών και έμενε στο σπίτι μιας ηλικιωμένης μαζί με τον Τζακ Ουίλσιρ. Συχνά κάλυπτε ο ένας τον άλλον, όταν αργούσαν να γυρίσουν κι ο υπεύθυνος ακαδημιών Λίαμ Μπρέιντι έκανε "έρευνες" για να ανακύψει τι είχαν σκαρώσει το προηγούμενο βράδυ. Ο πατέρας του Μάσιε έπαιζε στην εθνική Πολωνίας υπό τις οδηγίες του Σμούντα στη Βίντζεβ. Κι ο Σμούντα πολλές φορές φωνάζει τον Βοΐτσιεχ... Μάσιε.
Γιούγκεν Πολάνσκι
Ο μέσος που γεννήθηκε στην Πολωνία και μεγάλωσε στη Γερμανία όταν ήταν πολύ μικρός, είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη το 2009 ότι θα υποστήριζε τη Γερμανία αν αντιμετώπιζε την Πολωνίαλ. Άλλαξε τελικά γνώμη όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί στην εθνική Γερμανίας και δέχτηκε να εκπροσωπήσει την Πολωνία.
Ιρενέζ Γέλεν
Ο παίκτης της Λιλ μεγάλωσε στα σύνορα της Πολωνίας με την Τσεχία και συνήθιζε μικρός να περνάει λαθραία τσιγάρα και αλκοόλ. Μπορεί να χάσει
Καμίλ Γκροσίτσκι
Είχε παλιά πρόβλημα με τον τζόγο σε σημείο που ο προπονητής του στη Μπιάλιστοκ είχε πει κάποτε ότι θα ήταν καλύτερα να παίρνει το μισθό του απευθείας σε μάρκες.
Μάρτσιν Βασιλιέφσκι
Οι οπαδοί της Άντερλεχτ τον λατρεύουν κι είναι ένας αληθινός καλτ ήρωας. Έκανε εντυπωσιακή επιστροφή μετά τον τρομακτικό τραυματισμό του από τον Άξελ Βίτσελ. Το πόδι του Βασιλιέφσκι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, έμοιαζε σαν να το "έχει δαγκώσει καρχαρίας". Σε ένα σημείο υπήρχαν φόβοι ότι δεν θα μπορούσε να περπατήσει ξανά. Όταν επέστρεψε σε ανταγωνιστικό επίπεδο, ήταν φανερό ότι ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος. Πριν τον τραυματισμό του ήταν ένας αλαζόνας που δεν ήθελε να μιλάει σε δημοσιογράφους, αλλά μετά είχε τελείως διαφορετική συμπεριφορά.
Τακτική ανάλυση
Η Πολωνία προτιμά το πατροπαράδοτο 4-2-3-1 με τον Σέσζνι της Άρσεναλ να έχει μια σίγουρη θέση κάτω από τα δοκάρια. Οι αναπληρωματικοί είναι ο Τόμας Κούζακ κι ο Λούκας Φαμπιάνσκι, αν κι ο τελευταίος έπαιξε ελάχιστα πέρσι. Τα πλάγια μπακ θα είναι ο Λούκας Πίσζτσεκ της Ντόρτμουντ στα δεξιά κι ο Γιακούμπ Βαβρζίνιακ της Λέγκια στα αριστερά. Κι οι δύο έχουν την άδεια να κάνουν επελάσεις, αλλά μόνο ο πρώτοςείναι καλός σε αυτό. Ο Πίζστσεκ είναι περισσότερο full-back, παρά αμυντικός και έπαιζε αρκετό καιρό στη μεσαία γραμμή, πριν γίνει μπακ στη Χέρτα. Δεδομένης της επιθυμίας του να βγει μπροστά σε κάθε ευκαιρία. Ο Βαβζίνιακ είναι με διαφορά το καλύτερο αριστερό μπακ του πολωνικού πρωταθλήματος, αν και δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για αυτή τη θέση.
Οι κεντρικοί αμυντικοί θεωρούνται οι αδύναμοι κρίκοι στην ομάδα του Σμούντα, καθώς είναι μια θέση που οι αντίπαλοι μπορούν να σημαδέψουν. Ο Περκίς της Σοσό έχει σπασμένο χέρι και μπορεί να μην παίξει στο Euro. Ο Βασιλιέφσκι της Άντερλεχτ κι ο Γιοβάσκι της Τραμπζονσπόρ είναι οι επιλογές, αλλά δεν είναι οι πιο γρήγοροι αμυντικοί, πέρα από την έφεση τους στους τραυματισμούς.
Οι αμυντικοί μέσοι που χρησιμοποιεί ο Σμούντα είναι συνήθως ο Ροφάλ Μουράσφκι της Λεχ Πόνζαν κι ο Ντάριους Ντούντκα της Οσέρ ή ο Ευγκέν Πολάνσκι της Μάινζ. Ο ρόλος τους είναι να καλύπτουν τους αμυντικούς κι αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που κάνουν, άλλες φορές καλές κι άλλες φορές όχι και τόσο. Η επιθετική τετράδα τώρα, πάνω στην οποία στηρίζεται η ομάδα, ξεκινά από τον Μπλασζκόφσκι που έχει σίγουρη θέση βασικού στα δεξιά, κάνοντας μάλιστα πολύ καλό δίδυμο με τον Πίστσεκ τον συμπαίκτη του στη Ντόρτμουντ. Είναι ο αρχηγός κι η θέση του δεν είναι σίγουρη λόγω τραυματισμών, εξαιτίας των οποίων μάλιστα έχασε το προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αν τελικά δεν παίξει ο Πέτσκο, ο Γκροσίτσκι (Σιβασπόρ) είναι μια εναλλακτική λύση, όπως κι ο Μάσιε Ρίμπους της τσετσένικης Γκρόζνι ή πιο δύσκολα ο Ραφάλ Βόλσκι της Λέγκια.
Ο Λούντοβιτς Ομπράνιακ που αναζωογονήθηκε από τη μεταγραφή του από τη Λιλ στη Μπορντό ή ο Άντριαν Μιερζεγιέφσκι που ζεσταίνει τον πάγκο της Τράμπζονσπορ είναι οι επιλογές του Σμούντα για τη θέση του επιτελικού μέσου ή του δεύτερου επιθετικού. Ο τελευταίος κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ στην Τραμπζονσπόρ όταν μετακόμισε στην Τουρκία κι είναι ταλαντούχος, αν κι η μεταγραφή δεν έχει αποδώσει ακόμη.
Το αστέρι της ομάδας είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπορούσια Ντόρτμουντ ο οποίος παίζει μόνος του στην κορυφή. Αν δεν παίξει η Πολωνία θα έχει δύσκολο έργο. Ο Ιρενέους Γιέλεν (Λιλ) ή ο Πάβελ Μπρόζεκ (Σέλτικ) δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν, αφού καλά καλά δεν παίζουν στις ομάδες τους. Αυτά τουλάχιστον στη θεωρία γιατί οι Πολωνοί είναι σύμφωνα με τη FIFA, η πιο αδύναμη ομάδα από όλες τις φιναλίστ, οπότε είναι πιθανό να αφήσουν τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του και να επικεντρωθούν σε έναν αμυντικό ρόλο. Από την άλλη είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ελληνική ομάδα θα τους σφυρηλατεί στο εναρκτήριο παιχνίδι. Θα είναι ένα καθοριστικό και αμφίρροπο παιχνίδι αφού ούτε οι Έλληνες θεωρούνται δυνατοί στην επίθεση.
Αν η Πολωνία δώσει χώρο στους αντιπάλους της, τότε μπορεί να κάνει αυτό στο οποίο είναι αρκετά καλή: αντεπιθέσεις. Κι αυτό το στυλ ποδοσφαίρου δεν είναι καθόλου ντροπιαστικό. Οι Πολωνοί κατέκτησαν στο παρελθόν το χάλκινο μετάλλιο το 1974 και το 1982 παίζοντας με αυτόν τον τρόπο. Αν οι Λάτο, Μπόνιεκ, Γκαντότσα και Ντέινα το έκαναν τότε, δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος να μη το κάνει κι αυτή η γενιά.
Το Sport24.gr συμμετέχει αποκλειστικά στο EURO 2012: THE EXPERTS’ NETWORK υπό τη διοργάνωση της Guardian , με τη συμμετοχή μερικών από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Μαζί με άλλα 15 ευρωπαϊκά αθλητικά ειδησεογραφικά Μέσα - ανάμεσα τους η La Stampa, El Pais, η Maisfutebol, η So Foot, οι Irish Times και βεβαίως η Guardian - το Sport24.gr συμμετέχει ως αποκλειστικός συνεργάτης του Euro 2012 Network για την Ελλάδα.