Ανακαινιζόμενα μεν, κατεδαφίσιμα όχι τα Προσφυγικά
Τα κτίρια των Προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας παραχωρούνται προς εκμετάλλευση από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν, εξαιτίας του νομικού καθεστώτος που τα προστατεύει. Αποσυνδέονται από τη ΔΑ οι Αμπελόκηποι.
Η είδηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ πήρε στην κατοχή του τα Προσφυγικά απέναντι από το "Απόστολος Νικολαΐδης" και σχεδιάζει την αξιοποίηση τους, "γέννησε" μία σειρά σεναρίων για την τύχη και την κατάληξη που θα έχουν.
Αρκετοί υποστήριξαν ότι τα ιστορικά κτήρια θα κατεδαφιστούν και θα απολεσθεί ένα μέρος της κληρονομιάς του μεσοπολέμου, ενώ τη θέση τους θα πάρουν νέα κτιριακά συγκροτήματα, πάρκινγκ ή πάρκα.
Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο που περιβάλλει τα Προσφυγικά τα προστατεύει από το γκρέμισμα και επιβάλλει τη διατήρηση του σκελετού και της εξωτερικής όψης, δίνοντας τη δυνατότητα μόνο του εξωραϊσμού και της ανακαίνισης. Αντίθετα, επιτρέπει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους.
Για να κατεδαφιστεί ένα ή περισσότερα κτίρια των Προσφυγικών, πρώτα πρέπει να αποχαρακτηριστούν από την ιδιότητα του διατηρητέου και έπειτα το ΣτΕ να κρίνει ότι ο λόγος του αποχαρακτηρισμού είναι σοβαρός και εξυπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον.
Για αυτό, άλλωστε, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος" στο ρεπορτάζ της "πηγή του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι μερικές από τις προσφυγικές κατοικίες θα μπορούσαν να «μεταμορφωθούν» σε σύγχρονη -ως προς τη λειτουργικότητά τους- φοιτητική εστία, πολιτιστικό κέντρο κλπ. Οι εικαστικές παρεμβάσεις στις προσφυγικές κατοικίες ως προς την εξωτερική τους όψη θα πρέπει ωστόσο να είναι συμβατές με την ιστορική τους μορφή, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός χώρος".
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα εκφράσουν ενδιαφέρουν επιχειρηματίες ή ξένα funds για το συγκεκριμένο χώρο, με τη μορφή που θα προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη, η πρόταση για την ανακαίνιση τους και τη μεταφορά σχολικών δραστηριοτήτων φαντάζει πιο εφικτή και προσεγγίζει την άποψη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εκτείνονται σε 14,5 στρέμματα, αποτελούμενα από οκτώ πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα, 50 τ.μ. το καθένα. Από αυτά, τα 40 ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ, τα 51 σε ιδιοκτήτες και τα υπόλοιπα 137 στο Δημόσιο.
Στο κυνήγι της ΔΑ
Η κίνηση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει τα Προσφυγικά στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος για την εκμετάλλευση τους, τη στιγμή που συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατεύθυνση κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον Ελαιώνα, δείχνει ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της να προχωρήσει τη Διπλή Ανάπλαση.
Ακόμα και αν χρειαστεί να την αποσυνδέσει από την αναβάθμιση των Αμπελοκήπων και να την εστιάσει μόνο στο Βοτανικό. Από εκεί προκύπτει και η στάση του Γιώργου Καμίνη τις τελευταίες ημέρες, όπου και ζητά από τον Παναθηναϊκό στο σύνολο του να καταλήξει εάν ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στο πρότζεκτ.
Προς αυτή την επιλογή πιέζουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι εμπλέκονται ήδη στη Διπλή Ανάπλαση, αλλά και όσοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τη σχεδιαζόμενη ροή εκατομμυρίων ευρώ στα έργα που θα προκηρυχθούν.
Σίγουρα, το brand name Παναθηναϊκός συγκινεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και θα προσδώσει άλλη δυναμική στο πλάνο, λειτουργώντας ως "κράχτης" για την προσέλκυση κόσμου. Ειδικότερα, εάν δεν καταπέσει το Προεδρικό Διάταγμα που θα έχει ως συνέπεια οι οικοδομικές εργασίες να είναι διασφαλισμένες από κάθε είδους προσφυγές.
Το προσεχές διάστημα είναι το πλέον κρίσιμο για τη μορφή που θα λάβει η υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης και για το πως ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να προασπίσει τα συμφέροντα του και να κερδίσει όσα δικαιούται.