COPA AMERICA

Ανασκόπηση Κόπα Αμέρικα: Φάση ομίλων - Τώρα αρχίζει το Κόπα Αμέρικα

Ανασκόπηση Κόπα Αμέρικα: Φάση ομίλων - Τώρα αρχίζει το Κόπα Αμέρικα

Η φάση των ομίλων του Κόπα Αμέρικα ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια έκπληξη αφού ακόμα και οι... μεγάλοι κατάφεραν στο τέλος να πάρουν το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο παρά τις γενικότερα κακές εμφανίσεις. Από εδώ και πέρα τα πράγματα σοβαρευτούν με τα νοκ-άουτ παιχνίδια και τα ξενύχτια αποκτούν μεγαλύτερο νόημα.

Το Sport24.gr ξενυχτάει από την 1η Ιουλίου για να σας προσφέρει στο... πιάτο το Κόπα Αμέρικα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέχρι τις 24 Ιουλίου και τον τελικό στο "Μονουμεντάλ".


Η πρώτη φάση του Κόπα Αμέρικα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη και μία ημέρα πριν ξεκινήσουν τα... μεγάλα ματς των προημιτελικών το Sport24.gr επιχειρεί την ανασκόπηση των ομίλων μαζί με ένα απολαυστικό βίντεο με όλα τα γκολ που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Το ξεκίνημα της αρχαιότερης διοργάνωσης Εθνικών ομάδων βρήκε τους Λατινοαμερικάνους μουδιασμένους και πολύ επηρεασμένους από την Ευρώπη. Τα γκολ σημειώνονταν με το σταγονόμετρο, η φαντασία των λατίνων έμεινε στ' αποδυτήρια, το καλό ποδόσφαιρο ήταν ακόμα σε... διακοπές και το θέαμα κινήθηκε σε ανάλογες τιμές με τις χαμηλές θερμοκρασίες στην Αργεντινή.

Πρεμιέρα για... κλάματα


Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η οικοδέσποινα Αργεντινή αντί να πάρει εκδίκηση από την Βολιβία για το 6-1, έμεινε στο 1-1, ισοφαρίζοντας μάλιστα το παιχνίδι 14 λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης. Το 4-3-3 του Μπατίστα με τα τρία αμυντικά χαφ απογοήτευσε και συνάμα έδειξε από την αρχή το στίγμα της διοργάνωσης από τα παρθενικά της βήματα.


Όλες οι ομάδες ξέχασαν τις λατινοαμερικάνικες ρίζες τους, απαρνήθηκαν το επιθετικό ποδόσφαιρο χωρίς σκοπιμότητες και υπέκυψαν στις αμυντικές κατευθύνσεις της Ευρώπης ακολουθώντας το μοτό του Ζοζέ Μουρίνιο: “Πρώτα το 0 στη άμυνα και μετά... κλέβουμε το παιχνίδι”.


Την δεύτερη ημέρα η Κολομβία ολοκλήρωσε την πρώτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου με μία... επαγγελματική νίκη κόντρα στην Κόστα Ρίκα με 1-0, αλλά κανείς δεν περίμενε αυτό που θα συνέβαινε στο δεύτερο όμιλο μία ημέρα μετά.


Η Βραζιλία των 5 παγκοσμίων Κυπέλλων και του πολυδιαφημισμένου Νεϊμάρ υποδεχόταν την Βενεζουέλα, ενώ η Παραγουάη το Εκουαδόρ και όλοι περίμεναν να... ματώσουν τα δίχτυα. Ρόκε Σάντα Κρους, Νέλσον Αέδο Βαλντές., Λούκας Μπάριος, Ρομπίνιο, Αλεσάντρε Πάτο, Νεϊμάρ και πολλοί ακόμα πάτησαν χορτάρι αλλά δεν βρήκαν το μονοπάτι για το αντίπαλο τέρμα. “Κουλούρια” στον δεύτερο όμιλο με τη Σελεσάο να χαρακτηρίζεται επιεικώς τραγική και τους Αλμπιρόχας να μένουν στο 0-0 παρά το καλό παιχνίδι που έγινε στο Σάντα Φε.


Συνέχεια με τον τρίτο και τελευταίο όμιλο της διοργάνωσης την Δευτέρα (4/7) με την Ουρουγουάη να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί μία από τις καλύτερες και πλέον... δολοφονικές επιθετικές τριπλέτες στο ποδόσφαιρο (Φορλάν-Καβάνι-Σουάρες) αφού έμεινε στο 1-1 με το Περού εμφανίζοντας πρόβλημα στο σκοράρισμα! Στο έτερο παιχνίδι του ομίλου η Χιλή αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο σοβαρεύτηκε στην επανάληψη και με 2-1 σκορ κέρδισε τα... πιτσιρίκα του Μεξικό.


Η πρώτη αγωνιστική των ομίλων ολοκληρώθηκε με μόλις οκτώ γκολ σε έξι αναμετρήσεις και δύο λευκές ισοπαλίες να μεταμορφώνουν τον Κόπα Αμέρικα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η συνέχεια δεν θα μπορούσε να μην είναι καλύτερη γιατί πολύ απλά η 1η αγωνιστική ήταν ιδιαίτερα φτωχή σε τέρματα και θέαμα.


Λίγο καλύτερα στην 2η αγωνιστική


Αν και στη δεύτερη αγωνιστική οι περισσότερες ομάδες βελτιώθηκαν, η Αργεντινή έμεινε πιστή στο πλάνο της και παρουσιάστηκε σε ακόμα ένα παιχνίδι με αμυντικούς προσανατολισμούς γλιτώνοντας την ήττα από την Κολομβία. Το τελικό 0-0 άφησε ικανοποιημένους τους οικοδεσπότες με τις εξέδρες να...βράζουν κατά του προπονητή και των ποδοσφαιριστών. Μία ημέρα μετά (7/7) η Βολιβία που πήρε βαθμό από την Αλμπισελέστε την πρώτη αγωνιστική έχασε εύκολα από την Κόστα Ρίκα με 2-0 και η παρέα του Μέσι άρχισε να σκέφτεται το τελευταίο παιχνίδι και τον εφιάλτη του αποκλεισμού.


Σε... περιπέτειες μπήκε και η Ουρουγουάη στον δεύτερο όμιλο καθώς έμεινε στο 1-1 με τη Χιλή του Σάντσες με τους Σουάρες-Καβάνι-Φορλάν να απογοητεύουν σε ακόμα ένα παιχνίδι. Η κάτοχος των 14 τροπαίων δεν γεύτηκε τη νίκη και απλά ήλπιζε πως θα κάμψει την αντίσταση του αδύναμου Μεξικό λόγω του ροζ σκανδάλου που χτύπησε πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Οι “Ελ Τρι” βέβαια έδειξαν πως δεν θα παραδοθούν αμαχητί αναγκάζοντας το Περού του Σέρχιο Μαρκαριάν να ιδρώσει για τη νίκη με 1-0 στο μεταξύ τους παιχνίδι.


Την τελευταία ημέρα της 2ης αγωνιστικής η Βραζιλία υποδεχόταν την Παραγουάη αλλά όπως ακριβώς και η Αργεντινή με την Ουρουγουάη έμεινε χωρίς νίκη για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι. Το τελικό 2-2 με τους Αλμπιρόχας έγινε το ματς με τα περισσότερα τέρματα αλλά η Σελεσάο ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι απογοητευτική. Η κάτοχος του τροπαίου προηγήθηκε από το... πουθενά αλλά η Παραγουάη γύρισε το παιχνίδι και έχασε τη νίκη στο 90ο λεπτό όταν ο Φρεντ ισοφάρισε για την Βραζιλία. Στο έτερο παιχνίδι του ομίλου η Βενεζουέλα επιβεβαίωσε πως είναι η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης κερδίζοντας το Εκουαδόρ με όμορφο και μετρημένο ποδόσφαιρο. Το 1-0 έβαλε την Βινοτίντο στην κορυφή του ομίλου και παράλληλα της έδωσε το μισό εισιτήριο για την επόμενη φάση.


Στα.. δύσκολα σοβάρεψαν οι μεγάλοι


Η ώρα της κρίσης έμελλε να είναι η τρίτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων αφού οι μεγάλοι δεν φρόντισαν να καθαρίσουν από την αρχή την υπόθεση πρόκριση σε μία διοργάνωση που χρειάζεται προσπάθεια για να μείνεις έξω από τους ομίλους.


Η Αργεντινή αποφάσισε να παίξει με 11άδα που τιμά την ιστορία της, αλλάζοντας την μισή ομάδα και με σαφείς επιθετικούς προσανατολισμούς κέρδισε με 3-0 την Κόστα Ρίκα πετυχαίνοντας λιγότερα από τα μισά γκολ που δημιούργησε ο Λιονέλ Μέσι ως ελεύθερος κι όχι ως μέσος! Η Αλμπισελέστε πήρε τη δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου με την Κολομβία και κατακτά την πρώτη κερδίζοντας την Βολιβία με 2-0. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι Λος Καφετέρος κατέκτησαν την πρωτιά με 7 βαθμούς και μόλις 3-0 γκολ!


Στον δεύτερο όμιλο τα φαβορί επικράτησαν και στην τελευταία αγωνιστική με τη Χιλή να κερδίζει το Περού με 1-0 και την Ουρουγουάη να κατακτά την παρθενική της νίκη, επίσης με 1-0, κόντρα στο Μεξικό που αποχαιρέτησε χωρίς νίκη τη διοργάνωση.


Τα δίχτυα μάτωσαν για τα... καλά στον τρίτο όμιλο με την Παραγουάη και την Βενεζουέλα να μας χαρίζουν το καλύτερο παιχνίδι και παράλληλα το πιο ευχάριστο ξενύχτι. Η Γουαρανίς βρέθηκε πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε να βρεθεί στο 86' με 3-1 μπροστά. Η εκπληκτική Βενεζουέλα όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και με δύο γκολ στο 90' και στο 93' διαμόρφωσε το τελικό 3-3.


Ο χορός των γκολ συνεχίστηκε και στην αναμέτρηση της Βραζιλίας με τον Πάτο και τον Νεϊμάρ να βρίσκουν επιτέλους δίχτυα στο 4-2 της Σελεσάο επί του Εκουαδόρ. Στο νήμα και με τα τέρματα της τελευταίας αγωνιστικής η Βραζιλία πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο με 5 βαθμούς, όσους ακριβώς και η Βενεζουέλα, ενώ η Παραγουάη πήρε το ένα από τα δύο εισιτήρια ως τρίτη καλύτερη.

Τώρα αρχίζει το Κόπα Αμέρικα


Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και τα ζευγάρια που προέκυψαν από τα σταυρώματα για την προημιτελική φάση είναι τα εξής: Κολομβία - Περού, Αργεντινή - Ουρουγουάη, Βραζιλία - Παραγουάη & Χιλή - Βενεζουέλα είναι τα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης.

Κολομβία - Περού και Αργεντινή - Ουρουγουάη θα παίξουν το Σάββατο και από αυτά τα δύο ματς θα προκύψει ο 1ος ημιτελικός.

Βραζιλία - Παραγουάη και Χιλή - Βενεζουέλα θα παίξουν την Κυριακή και φυσικά από αυτά τα δύο ματς θα προκύψει ο 2ος ημιτελικός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προημιτελικών:

Σάββατο

Κολομβία - Περού (22:00)

Αργεντινή - Ουρουγουάη (01:15)

Κυριακή

Βραζιλία - Παραγουάη (22:00)

Χιλή - Βενεζουέλα (01:15)

***δείτε όλα τα αποτελέσματα, τις τελικές βαθμολογίες, το πρόγραμμα και τον πίνακα των σκόρερς στο πανόραμα


TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ