Ανασκόπηση της 1ης αγωνιστικής του EURO 2008
Το SPORT 24 αναλύει το EURO 2008 μέχρι στιγμής. Οι ομάδες και οι παίκτες που ξεχώρισαν (videos)
Αρκεί να θυμηθεί κανείς δύο χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ της Γερμανίας πως η Ισπανία στην πρεμιέρα είχε φιλοδωρήσει με τέσσερα γκολ την Ουκρανία, ενώ πέρασε στην επόμενη φάση με τρία στα τρία και τέρματα 8-1. Στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι όμως έμεινε εκτός από τη Γαλλία με σκορ 3-1. Η οποία Γαλλία ξεκίνησε στο EURO ακριβώς όπως είχε ξεκινήσει και στο Μουντιάλ, με λευκή ισοπαλία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε τι μας έμεινε από την πρώτη αγωνιστική:
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
Ο MVP Πέπε και το κλάμα του Φράι
Όπως ήταν αναμενόμενο αυτός ο όμιλος έχει φαβορί που δεν είναι άλλο από την Πορτογαλία. Η ομάδα του Φελίπε Σκολάρι έχει τη θέληση και το ταλέντο για να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο και να φτάσει ψηλά, ενώ πλέον έχει και κατά τι λίγη εμπειρία παραπάνω.
Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντέκο, Νούνο Γκόμεζ, Σιμάο, Μειρέλες ξεδίπλωσαν κάποιες από τις ποδοσφαιρικές του αρετές στο χορτάρι του Σταδίου της Γενεύης, αλλά στο παιχνίδι με την Τουρκία ο πρωταγωνιστής τους βρισκόταν κάπου στα μετόπισθεν. Μιλάμε φυσικά για τον κεντρικό αμυντικό της Ρεάλ, τον Πέπε, ο οποίος ήταν ο άσος στο μανίκι του Φελιπάο.
Ο 25χρονος αμυντικός πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ ανοίγοντας το δρόμο προς τη νίκη για τους Ίβηρες, ενώ αν ξαναδεί κανείς το παιχνίδι σπάνια θα βρει λάθος τοποθέτηση ή χαμένη μονομαχία από τον ύψους 1,87 στόπερ. Μάλιστα ο Πέπε έως και την ημέρα του αγώνα δεν ήταν σίγουρο αν θα ξεκινήσει βασικός…
Απέναντι στην Πορτογαλία, η Τουρκία προσπάθησε να κλέψει το ματς με την προ τετραετίας συνταγή της Ελλάδας, αλλά πλέον οι φιναλίστ του προηγούμενου EURO έχουν βρει το αντίδοτο, πράγμα που είναι στα συν τους για τη συνέχεια του θεσμού. Aρκεί να κάνουν τα αυτονόητα και στο δεύτερο ματς με την Τσεχία.
Οι γείτονες μας θα παλέψουν με τη συνδιοργανώτρια Ελβετία και την Τσεχία για μια θέση στον ήλιο. Η ομάδα του Μπρούκνερ κατάφερε με πονηριά και νίκησε την Ελβετία θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για ένα από τα δύο εισιτήρια, δημιουργώντας παράλληλα καλό κλίμα ενόψει του αγώνα με την Πορτογαλία.
Η αλήθεια είναι πάντως πως η Ελβετία άξιζε κάτι παραπάνω από αυτό το παιχνίδι και σίγουρα το γκολ του Σβέρκος μοιάζει να τους αδικεί. Ήρθε και η ατυχία με τον τραυματισμό του Αλεξάντερ Φράι για να δημιουργήσει ένα περαιτέρω αρνητικό κλίμα στις τάξεις της ομάδας του Κούμπι Κουν.
Οι Ελβετοί πάντως, αν θέλουν να διατηρήσουν κάποιες ελπίδες πρόκρισης, πρέπει γρήγορα να ξεχάσουν το κλάμα του Φράι, που χάνει το υπόλοιπο της διοργάνωσης και να αφοσιωθούν στο ματς με τους Τούρκους, με τους οποίους παρεμπιπτόντως έχουν και προηγούμενα…
Β’ ΟΜΙΛΟΣ
Ο Ποντόλσκι και οι άλλοι
Η Γερμανία σε ένα ακόμη μεγάλο τουρνουά θέλει να αποδείξει πως δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Θέλει να φτάσει ψηλά και θα το προσπαθήσει με κάθε κόστος. Η ομαδική αμυντική λειτουργία του Λεβ στο παιχνίδι με την Πολωνία άγγιξε το άριστα.
Τρεις επιθετικοί που μαρκάρουν ακατάπαυστα, τρεις χαφ πνεύμονες που παράγουν την τέλεια αλληλοκάλυψη και δύο μπακ σαν τον Λαμ και τον Γιάνσεν συνθέτουν μια μηχανή της οποίας τη λειτουργία μπορούν να χαλάσουν μόνο οι δύο κεντρικοί αμυντικοί. Η μπάλα δύσκολα φτάνει ως εκεί. Το θέμα είναι πως αν φτάσει εκεί και βρεθούν επιθετικοί σαν τον Βίγια, τον Τόνι ή τον Ιμπραίμοβιτς, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Νασιοναλμάνσαφτ.
Όπως και να’ χει, το παιχνίδι με την Πολωνία το καθάρισε ο Λούκας Ποντόλσκι ο οποίος πήρε θέση βασικού την τελευταία στιγμή δικαιολογώντας στο έπακρο την επιλογή του προπονητή του, καθώς πέρα από τα δύο γκολ βρέθηκε πολλές φορές μέσα στις φάσεις, ενώ στο σύστημα του Λεβ ταιριάζει άψογα σε σχέση με τον Κουράνι.
Οι Πολωνοί πάντως θα διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί στα εναπομείναντα δύο ματς.
Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου ανάμεσα σε Αυστρία και Κροατία, τα πρώτα 25’ λεπτά κύλησαν όπως αναμένονταν. Η Κροατία μπήκε δυνατά, άνοιξε νωρίς το σκορ με το νέο μεγάλο αστέρι της τον Λούκα Μόντριτς και όλα έδειχναν πως θα έφτανε σε άνετη επικράτηση. Η συνέχεια όμως ήταν τελείως διαφορετική.
Η Αυστρία, με ψυχραιμία και περισσότερες δυνάμεις κυκλοφόρησε τη μπάλα και έχασε αρκετές ευκαιρίες για να πάρει την ισοπαλία, την ώρα που η ομάδα του Μπίλιτς φαινόταν σκασμένη, ενώ πιθανότατα να νιώθει αδικημένη από την τελική έκβαση της αναμέτρησης.
Γ’ ΟΜΙΛΟΣ
Φαν… θρίαμβος
Ο όμιλος του θανάτου αναμένεται ο πιο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος του. Η εμφατική νίκη της Ολλανδίας απέναντι στην πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία με σκορ 3-0 άλλαξε λίγο τις ισορροπίες. Η ΟΥΕΦΑ αποσαφηνίζει πως το γκολ του Ρουντ είναι κανονικό και η τριάρα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο κύρος.
Φαν Νίστελροϊ, Σνάιντερ και Φαν ντερ Φάαρτ μοιάζουν να ηγήθηκαν της σπουδαίας νίκης κόντρα στη Σκουάντρα Ατζούρα, αλλά δύο άλλα πρόσωπα είναι αυτά που έκλεψαν την παράσταση στη Βέρνη. Ο λόγος για τον Έντουιν Φαν ντερ Σαάρ και τον Τζιοβάνι Φαν Μπρόκχορστ.
Ο ένας έσωζε κι ο άλλος δημιουργούσε κι εκτελούσε. Με το σκορ στο 1-0, ο Πίρλο εκτελεί κόρνερ το οποίο σώζει ο Φαν Μπρόκχορστ πάνω στη γραμμή. Στη συνέχεια ξεκινά κούρσα σαν κατοστάρης, παίρνει τη μπάλα στο κέντρο προχωρά, βγάζει εκπληκτική σαραντάρα μπαλιά στον Ρουντ, αυτός με τη μία στον Σνάιντερ και 2-0.
Με το σκορ στο 2-0 ο Πίρλο εκτελεί απευθείας φάουλ, ο Φαν ντερ Σαάρ αποκρούει εντυπωσιακά και στην αντεπίθεση ο Φαν Μπρόκχορστ κάνει το 3-0 με κεφαλιά.
Συμπέρασμα 1: Μια μεγάλη ομάδα, ξεκινά από έναν μεγάλο τερματοφύλακα και η Ολλανδία έχει και μάλιστα κάτοχο του Τσάμπιος Λιγκ εδώ και λίγες μέρες.
Συμπέρασμα 2: Αν βρουν χώρο οι Οράνιε μπορούν να σκοτώσουν κάθε αντίπαλο, ακόμα κι αν αυτός είναι η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία η οποία φημίζεται για την άμυνα της. (25 χρόνια είχε να δεχτεί τρία γκολ!)
Συμπέρασμα 3: Το EURO μόλις άρχισε και η ομάδα του Φαν Μπάστεν δεν είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, χρειάζεται διάρκεια.
Όσον αφορά στην Ιταλία, μάλλον οι ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας κόσμου θα πρέπει να καταλάβουν πως το μαρκάρισμα δε γίνεται με την ιστορία της φανέλας και τις αναμνήσεις του παρελθόντος, αλλά με τρέξιμο και αυτοσυγκέντρωση, πράγματα που εμφανώς δεν τα είχαν και κατά ένα μεγάλο ποσοστό μερίδιο ευθύνης φέρει ο Ντοναντόνι. Πάντως όποιος ξεγράφει την Σκουάντρα Ατζούρα, μάλλον βιάζεται λιγάκι.
Σάμπως μπορεί κανείς να ξεγράψει τη Γαλλία; Δύο χρόνια πριν οι τρικολόρ ξεκινούσαν στο Μουντιάλ με ισοπαλίες κόντρα σε Ελβετία και Κορέα για να πάρουν τελικά το εισιτήριο από τον όμιλο χάρη στη νίκη κόντρα στο Τόνγκο και να φτάσουν ως τον τελικό. Βέβαια η Ολλανδία και η Ιταλία δεν είναι Τόνγκο, αλλά και η φανέλα της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2000 δεν ξεφτίζει έτσι εύκολα.
Σκληροτράχηλοι οι Ρουμάνοι, γνήσιοι βαλκάνιοι με μπροστάρη τον Μούτου δεν πρόκειται να παρατήσουν έτσι εύκολα. Θα συνεχίσουν με οδηγό το 0-0 κόντρα στη Γαλλία.
Δ’ ΟΜΙΛΟΣ
Τα σεμινάρια του Βίγια και το τσίμπημα του Ίμπρα Κατάμπρα
Αναμφίβολα πρόσωπο της πρώτης αγωνιστικής είναι ο Νταβίντ Βίγια χάρη στο χατ τρικ κόντρα στην Ρωσία. Είναι άραγε ικανή φέτος η Ισπανία να φτάσει στα νοκ άουτ παιχνίδια και να παρουσιαστεί το ίδιο δυνατή όπως και στους ομίλους; Δεν πρέπει κανείς να μένει στην απόδοση της με τη Ρωσία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι φούριας ρόχα μπαίνουν με φούρια σε μια μεγάλη διοργάνωση.
Εκτός των άλλων, θα μπορούσε εύκολα να ισχυριστεί κανείς πως το 4-1 είναι πλασματικό. Η ομάδα του Χίντινγκ έπαιξε στα ίσια τους Ισπανούς, αλλά ατύχησε να έχει δοκάρι λίγο μετά το 1-0, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δε δίστασε να βγει μπροστά. Μάλιστα λίγο πριν το 4-1, ο Σεμσόφ χάνεί μοναδική ευκαιρία για το 3-2 και στην αντεπίθεση ο Φαμπρέγκας κάνει από θέση οφ σάιντ το 4-1.
Πάντως οι Ισπανοί τρέχουν πολύ, έχουν φοβερό passing game, και φτάνουν πολύ εύκολα απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. ΜΕ τον Βίγια σε δαιμονιώση κατάσταση άξιο συμπαραστάτη τον Φερνάντο Τόρες που σύντομα θα πάρει μπρος οι Ισπανοί εμπνέουν μια εμπιστοσύνη, η οποία προέρχεται κι από την απίστευτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Τσάβι, Ινιέστα, Σίλβα. Μια ματιά στις κάθετες και με τη μία μπαλιές τους θα σας πείσουν. Πραγματικά το δεύτερο και το τρίτο γκολ του Βίγια είναι για σεμινάρια.
Η Ρωσία πήγε στην Αυστρία και την Ελβετία με μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά ατύχησε να χάσει τον Πογκρέμπνιακ και να μην έχει στη διάθεση της τον Αρσάβιν. Συν τοις άλλοις η άμυνα της εγκυμονεί πολλούς κινδύνους γεγονός που της στοίχισε και εύκολα μπορεί να της ξαναστοιχίσει.
Η εθνική μας ομάδα προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της και πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Το τρικ του Ρεχάγκελ με τους τρεις πύργους στην άμυνα λειτούργησε καλά ως τη φάση του γκολ του Ιμπαραΐμοβιτς. Μια στιγμιαία αδράνεια κλασμάτων του δευτερολέπτου από τον Σωτήρη Κυργιάκο έφερε τα πάνω κάτω. Ο Ζλάταν δεν συγχώρεσε, εκτέλεσε, τσίμπησε σαν κουνούπι και η εθνική στη συνέχεια φάνηκε ανήμπορη να αντιδράσει.
Το ποδόσφαιρο όμως αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως είναι και άθλημα συγκυριών, καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα ο Καραγκούνης (τραυματισμένος και κουρασμένος) απώλεσε μια σημαντική ευκαιρία για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Η ομορφιά του αθλήματος έγκειται στο ότι δεν έχουν καμία σημασία τα «αν», γι αυτό και θα είμαστε αιώνια ευγνώμονες στην ομάδα για όσα μας χάρισε το 2004. Σκεφτείτε πόσα «αν» είπαν οι αντίπαλοι μας τότε. Όχι, μην κάνουμε το λάθος να σκεφτούμε για το ματς με τη Σουδία τι θα γινόταν «αν».
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν έχει συμβόλαιο με της νίκες. Έχασε! Και είναι τώρα που πλέον συνειδητοποιούμε το τι έγινε τέσσερα χρόνια πριν στην Πορτογαλία. Τώρα στις ήττες, στο πως μας αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι, στην θλίψη που νιώσαμε όταν ο Ίμπρα Κατάμπρα βομβάρδιζε τον Νικοπολίδη. Τέσσερα χρόνια πέρασαν και η πιο κοντινή ανάμνηση όλων μας μοιάζει να είναι η στιγμή που ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει το κύπελλο!
Η ενδεκάδα της 1ης αγωνιστικής
Οι ποδοσφαιριστές που μεταξύ άλλων άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων την πρώτη αγωνιστική και συνθέτουν την ενδεκάδα της αγωνιστικής είναι οι παρακάτω:
Τερματοφύλακας: Έντουιν Φαν ντερ Σαάρ (Ολλανδία)
Στόπερ: Πέπε (Πορτογαλία)
Στόπερ: Τόμας Ουιφαλούσι (Τσεχία)
Αριστερό Μπακ: Τζιοβάνι Φαν Μπρόκχορστ (Ολλανδία)
Δεξί Μπακ: Φίλιπ Λαμ (Γερμανία)
Χαφ: Ινιέστα (Ισπανία)
Χαφ: Τσάβι (Ισπανία)
Χαφ: Σνάιντερ (Ολλανδία)
Επιθετικός: Βιγια (Ισπανία)
Επιθετικός: Ποντόλσκι (Γερμανία)
Επιθετικός: Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία)