ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αντίο με αιχμές

Αντίο με αιχμές
Μουνιόθ, Παναθηναϊκός

Αιχμές για τη διοίκηση άφησε ο Μουνιόθ στο αντίο του. Επαφή Βέλιτς με Μπενάλιο. Πρόταση σε Μάρτινς

Ο Βίκτορ Μουνιόθ ήρθε σαν κύριος στην χώρα μας και φεύγει σαν κύριος. Ο Ισπανός τεχνικός βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Παιανίας και παρέθεσε αποχαιρετηστήρια συνένευξη τύπου, αναλύοντας όλα όσα έγιναν στο χρονικό διάστημα που βρέθηκε στο τιμόνι του Παναθηναϊκού.
Τιμή να είσαι προπονητής του Παναθηναϊκού
"Θα ήθελα να αποχωρήσω όπως ακριβώς είχα έρθει και εκείνη τη μέρα που γνωριστήκαμε και μιλήσαμε για τους στόχους της ομάδας. Τώρα το διάστημα αυτό πέρασε και θα ήθελα να αναλύσω το τι έγινε. Μια ανάλυση πιο υποκειμενική μεν, αλλά λόγω του χαρακτήρα μου πολύ λίγες φορές θα ξεφύγω από την πραγματικότητα."

"Το να εργαστώ στον Παναθηναϊκό ήταν τιμή και υπερηφάνεια για μένα και ευχαριστώ όσους με πίστεψαν, τον κ. Βαρδινογιάννη και τους συνεργάτες του. Ηρθα σε μια δύσκολη περίοδο, δεν ήμουν στην ομάδα από τον Ιούνιο, ούτε από την έναρξη της προετοιμασίας. Ετσι, δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο, έπρεπε γρήγορα να αναλύσω την κατάσταση και να δουλέψουμε. Δεν γνώριζα καλά τους παίκτες, όμως ήξερα τι έπρεπε να κάνω, έπρεπε να επανοδηγήσω μια κατάσταση η οποία ήταν αντίξοη, τουλάχιστον όσον αφορά τη σχέση με τον κόσμο."





Ξεκινήσαμε καλά

"Προσπάθησα να φέρω νίκες, γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει να είναι πρωταθλητής, να νικά, να είναι πάντα στους πρώτους και οι φίλαθλοί του να νιώθουν περήφανοι για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας τους και τα αποτελέσματα.

Η αρχή ήταν δύσκολη και θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες για τη δουλειά που έκαναν και την προσαρμοστικότητα που έδειξαν στις απαιτήσεις και στη μεθοδολογία μου, γιατί δεν είχαν συνηθίσει να δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο. Η προσαρμογή τους ήταν καλή, με βάση τα δεδομένα του καθενός. Καταφέραμε οι πρώτοι αγώνες μας να είναι θετικοί, νικήσαμε στο πρώτο ματς του ΟΥΕΦΑ αν και χάσαμε με την ΑΕΚ λόγω ατυχίας. Είχαμε επιτυχίες στο πρωτάθλημα, ιδίως εκτός έδρας."





Ζήτησα παίκτες τον Δεκέμβρη για να πρωταγωνιστήσουμε και δεν τους πήραμε...

Κάπου εδώ, οι πρώτες ευχαριστίες σταματούν και η πρώτη αιχμή βγαίνει από τα χείλη του Μουνιόθ, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως βγήκε με τακτ. Δεν είπε για ποιους λόγους δεν ήρθαν οι παίκτες που ζήτησε. Ίσως δεν ήξερε. Και να ήξερε όμως, το ήθος του δε θα του επέτρεπε να το πει. Πάντως δεν είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα.

" Αξιολογώντας πλέον την ομάδα, μετέφερα στη διοίκηση το Δεκέμβριο τι ανάγκες είχαμε. Έπρεπε να πάρουμε παίκτες έτσι ώστε να πρωταγωνιστήσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Για κάποιους λόγους και για κάποιες συνθήκες δεν πήραμε αυτούς τους παίκτες αλλά σε καμία στιγμή δεν διαμαρτυρήθηκα. Προσπάθησα να αξιοποίησω το υλικό που είχα στη διάθεση μου και κοιτάξαμε με τους βοηθούς μου και τους υπόλοιπους στην ομάδα να πετύχουμε ότι καλύτερο."



Δουλέψαμε, δουλέψαμε, δουλέψαμε...

...τόνισε ο Βίκτορ Μουνιόθ αλλά με το υπάρχον υλικό, χωρίς προσθήκες και με τους Τσίγκα, Χαραλαμπίδη που επέστρεψαν από το δανεισμό τους χωρίς καν να τους ξέρει.

"Έπρεπε να συνεχίσουμε. Βλέποντας ότι δεν υπήρχαν άλλες προσθήκες δούλεψα μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας τον Νίνη, για να δούμε αν μπορεί να βοηθήσει. Ετσι, τον χρησιμοποίησα στην πρώτη ομάδα. Μετά ήρθαν στην ομάδα και οι Τσίγκας και Χαραλαμπίδης αλλά κάτω από διαφορετικές συγκυρίες από αυτές που θα επιθυμούσα, γιατί θα ήθλε να τους είχα διαλέξει εγώ. Βασιστήκαμε όμως και σε αυτούς. Δουλέψαμε, δουλέψαμε, δουλέψαμε."

"Ήρθαν κάποια δύσκολα αποτελέσματα όπως στην Κέρκυρα, κάποια πιο γλυκά όπως η νίκη με την ΑΕΚ και κάποια πιο τυχερά όπως η νίκη με τον Ολυμπιακό. Στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος η ομάδα έπρεπε να δώσει τη χαριστική βολή. Σκέφτηκα και είδα κάποια πράγματα που θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας."





Μαύρες μέρες
"Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κρατήσει τη μπάλα και να επιτεθεί, αλλά είχε δυσκολίες. Μας έλειψε ο Εκι και ο Βίκτορ, που είναι οι πιο ποιοτικοί παίκτες. Όταν έπρεπε να νικήσουμε κατώτερες ομάδες, όπως ο Εργοτέλης και ο Ατρόμητος, κάναμε προσωπικά λάθη, χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Ηρθε μετά και η ήττα από τον Αρη, που ήταν μια μαύρη μέρα για μας καθώς είχαμε 15 ευκαιρίες για γκολ , χάνοντας έτσι και τη δεύτερη θέση."

"Πλέον μας έμενε η ευκαιρία του κυπέλλου. Ο καλύτερος γκολτζής μας, ο Σάλπιγγιδης δεν μπόρεσε να παίξει. Δε διαμαρτυρήθηκα ούτε πριν ούτε μετά γι' αυτό. Ο Παπαδόπουλος είχε χειρουργηθεί το Δεκέμβρη και προσπαθούσε να προσαρμοστεί. Θεωρητικά αντιμετωπίζαμε μια ομάδα κατώτερη από μας, νομίζω όμως εκεί ότι αντιμετωπίσαμε τα ίδια προβλήματα όπως με Εργοτέλη και Ατρόμητο, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα πολύ καλά οργανωμένη στο παιχνίδι της και που έτρεχε πολύ."





Λυπάμαι που δεν πρόσφερα τίτλους στους οπαδούς μας

"Έτσι τελείωσε η χρονιά, ευχαριστώ όλη τη διοίκηση που ήταν συνέχεια δίπλα μου και όλα τα στελέχη του Παναθηναϊκού και σίγουρα θα έχω μια σπουδαία ανάμνηση από όλους. Ήταν απαιτητική η δουλειά που ζητήθηκε από τους συνεργάτες μου. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω.

Η επαφή μου με τα ΜΜΕ ήταν μόνο στις συνεντεύξεις Τύπου, αλλά θέλω να ευχαριστήσω και εσάς (σ.σ. δημοσιογράφους). Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους οπαδούς μας που από τη αρχή μου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω σήμερα που αποχωρώ. Λυπάμαι που δε μπόρεσα να τους προσφέρω θέαμα, χαρές και τίτλους γιατί έχει ανάγκη από αυτούς".





Οι προπονητές δεν κάνουν θαύματα-Λανθασμένο πλάνο
Κάπου εδώ τέλειωσε και ο μονόλογος του Ισπανού τεχνικού, ο οποίος δεν αρνήθηκε να απαντήσει και σε ορισμένα ερωτήματα των δημοσιογράφων που είχαν παρεβρεθεί. Σε ερώτηση σχετική με τις ευθύνες που είχαν άλλοι πέρα από τον ίδιο, δε δίστασε να καταθέσει την άποψη του για το πλάνο της διοίκησης το οποίο χαρακτήρισε λανθασμένο. Δεν γίνεται μια ομάδα που αλλάζει τρεις προπονητές σε τρεις μήνες και δεν κάνει ούτε μια αλλαγή στο ρόστερ να περιμένει θαύματα από τον προπονητή.

"Δε μου αρέσει να μιλάω για άλλους, αλλά το πλάνο αυτής της περιόδου ήταν λανθασμένο. Έγιναν αλλαγές σε προπονητή μέτα από έξι αγωνιστικές. Και μάλιστα 2 αλλαγές. Να ξέρετε ότι οι προπονητές δεν κάνουν θαύματα. Δεν έγινε καμία αλλαγή στο ρόστερ στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Οι παίκτες έμειναν οι ίδιοι."

"Είχαμε την ατυχία ο Παπαδόπουλος να έπρεπε να κάνει εγχείρηση ως τραυματίας και οι Εκι-Βίκτορ να είναι εκτός. Αν αυτοί μας ενίσχυαν μέχρι τέλους το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό."





Θα έμενα υπό άλλες συνθήκες- Δεν είχα την ευκαιρία
Η επόμενη ερώτηση ήταν σχετική με την επιθυμία του ίδιου για παραμονή του στο τριφύλλι, κι εκείνος ήταν αφοπλιστικός:

"Δεν έχω υπογράψει σε καμία ομάδα όμως κάτι πιστεύω ότι θα σκάσει. Ναι, θα ήθελα να μείνω υπό άλλες συνθήκες. Την ταυτότητα της ομάδας πρώτα της τη δίνει ο προπονητής λέγοντας τι σημαίνει το μέγεθος Παναθηναϊκός. Τώρα γνωρίζω πλέον το ελληνικό πρωτάθλημα, έχω σαφή εικόνα τι ανάγκες έχει ο σύλλογος. Δεν είναι οικονομικό το θέμα. Με το μπάτζετ που υπάρχει ο Παναθηναϊκός μπορεί να γίνει μεγάλη ομάδα που θα κερδίζει και θα είναι συνέχεια νικητής."



Όταν εν συνεχεία ρωτήθηκε να εκθέσει τις απόψεις του για τις αλλαγές που έχει εντοπίσει πως χρειάζονται οι πράσινοι εκείνος μίλησε για την εμπιστοσύνη που ποτέ δεν έτυχε και για την τακτική του μοντέλου διοίκησης σύμφωνα με το οποίο, τις απόψεις του για την ομάδα τις μετέφερε ο Γιάσμικο Βέλιτς στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ.

Ήθελα να μείνω- Δεν με εμπιστεύτηκαν

"Δυστυχώς δε μου δώσανε την ευκαιρία να το κάνω εγώ αυτό και δε μπορώ να απαντήσω. Τις απόψεις μου τις έχω πει στη διοίκηση μέσω του κυρίου Βέλιτς. Δεν είχα την ευκαιρία τις μεταδώσω προσωπικά και δεν είχα την εμπιστοσύνη να το πράξω. Το εξήγησα πολύ καλά και θα το επαναλάβω. Ήθελα να μείνω και να δημιουργήσω μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί και να παίζει καλό ποδόσφαιρο."

"Όμως τις καταστάσεις που θα ήθελα δεν τις είχα. Δεν είχα την εμπιστοσύνη για να δουλέψω όπως θέλω και να ξέρετε δεν είμαι δογματικός για να επιμένω σε συγκεκριμένους παίκτες, είμαι άτομο με ανοχή. Ηθελα να επιλέξω ένα σύνολο που θα δημιουργήσει μια νικήτρια ομάδα. Όταν έφτασα στον Παναθηναϊκό δεν ήξερα. Τώρα, αφού είδα τις ομάδες και ξέρω το ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορώ να ξέρω τι χρειάζεται."

"Είχα δυσκολίες και δυσαρέσκειες για ένα χρονικό διάστημα. Όταν θες να ενισχύσεις μια ομάδα και δε μπορείς αυτό σε στεναχωρέι. Δε θα ήθελα να φύγω αλλά φεύγω πεπεισμένος ότι είναι το καλύτερο τόσο για μένα όσο και για τον τρόπο σκέψης της διοίκησης. Θα έχει χρόνο ο άλλος προπονητής και οι συγκυρίες θα είναι διαφορετικές από μένα. Φαίνεται ότι δικαιολογούμαι αλλά εγώ δεν το κάνω. Εγώ μόνο δούλευα, δε διαματυρήθηκα ποτέ."







Στη συνέχεια του ζητήθηκε να πει τη γνώμη του για τους συχνούς τραυματισμούς και την απουσία αρκετών σημαντικών παικτών από πολλά παιχνίδια της ομάδας, αλλά ο πρώην πλέον τεχνικός του Παναθηναϊκού δε θέλησε να μπει σε ξένα χωράφια.

"Εγώ θα εκφέρω γνώμη ως προπονητής και όχι σαν γιατρός. Ο Βίκτορ δεν ήταν διαθέσιμος από τη στιγμή που ήρθα. Είχα έρθει και ξεκίνησε μια περίοδος προετοιμασίας του παίκτη και κάναμε ότι μπορούσαμε για να παίξει. Ποτέ δεν ήταν 100% έτοιμος και ποτέ δε μπορούσε να δώσει το 100% στο γήπεδο."

"Από την άλλη ο Εκι ανάρρωνε από το τραύμα του. Όμως όταν έπαιξε δεν ήταν τυχερός και έπαθε υποτροπή. Ο Παπαδόπουλος μετά το χειρουργίο έχασε τη φόρμα του. Ο Σαλπιγγίδης ήταν άτυχος, ενώ ήταν παράδειγμα σε όλη την διάρκεια της περιόδου. Ομως στρεσαρίστηκε καιπιέστηκε στο ματς με τον Άρη και δε μας βοήθησε στον τελικό. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Σέριτς και η απώλειά του ήταν σημαντική. Δε θα μπω σε χωράφια αλλων."




Χρειαζόμασταν παίκτες


Ο τρόπος παιχνιδιού του Παναθηναϊκού σε πολλά παιχνίδια ήταν αποκρουστικός κι ο Βίκτορ Μουνιόθ κλήθηκε να δώσει κάποιες απαραίτητες εξηγήσεις:

"Χρειαζόμασταν επιθετικούς παίκτες και παίκτες δημιουργικούς που θα μπορούσαν είτε ατομικά είτε για το σύνολο να παίζουν καλύτερα, αλλά για κάποιες συγκυρίες δεν ήρθαν αυτοί οι παίκτες. Εγώ σαν προπονητής δεν είχα τους παίκτες που θα ανέβαζαν το επίπεδο της ομάδας σε ποιότητα. Πολύ λίγες ελληνικές ομάδες δεν ενισχύθηκαν στις μεταγραφές.

Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Αλλά όταν δέχεσαι γκολ στο πρώτο λεπτό πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο παιχνιδιού σου. Πρέπει να δημιουργήσεις, να παίξεις καλό ποδόσφαιρο. Ο καλύτερος παίκτης είναι αυτός που προσαρμόζεται γρήγορα και χωρίς πρόβλημα στις νέες συνθήκες."

"Δε γνωρίζω το βάθος του ρόστερ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, όμως για τη δική μου ομάδα πιστεύω ότι έπρεπε να έχει ένα επίπεδο πιο υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, το όνομα και τους στόχους που έχει. Δε σημαίνει ότι δεν είμαι περήφανος γι' αυτούς (τους παίκτες). Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους έκαναν ότι μπορούσαν."





"Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν ήρθα ήταν να οργανώσουμε με τους συνεργάτες μου την ομάδα, με σκοπό να παίρνουμε τις νίκες ακόμα και με 1-0 όπως στα πρώτα ματς. Αυτό όμως δεν έγινε έχοντας και την τύχη. Στο τέλος εκεί που έπρεπε εμείς να κάνουμε παιχνίδι, όμως δεν τα καταφέραμε.

Φεύγω γιατί έχω πολλές ευθύνες. Αν δεν ήταν έτσι, θα με είχανε κρατήσει. Όλα όσα είπα ήταν απλώς μια ανάλυση και δεν είχα την ευκλαιρία να την πω νωρίτερα. Επωμίζομαι τις ευθύνες μου."





Φυσικά ο Μουνιόθ δε θα μπορούσε να παραλείψει να πει κάτι και για το μόνο θετικό που θα έχουν να θυμούνται όλοι στον Παναθηναίκό από τη χρονιά που πέρασε και ακούει στο όνομα Σωτήρης Νίνης.

"Έδωσα στο Νίνη προσωπικά τις συμβουλές μου και δε θέλω να τις πω δημοσίως. Δεν είμαι ούτε πατέρας του αλλά ούτε αυτός που τον έκανε παίκτη. Απλά τον έβαλα να πάιξει γνωρίζοντας ότι μπορούσε να το κάνει."

























TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ