FOOTBALL ANALYSIS

Αντονί Μαρσιάλ, η απόλυτη ανάλυση: Αυτά έκανε ο Γάλλος σούπερ σταρ της ΑΕΚ στο κορυφαίο επίπεδο

Ο Αντονί Μαρσιάλ
Ο Αντονί Μαρσιάλ 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η ΑΕΚ πυροδότησε τη βόμβα με την απόκτηση του Αντονί Μαρσιάλ και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει τα πεπραγμένα του Γάλλου σούπερ σταρ τα εννέα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σεβίλλης.

Η ΑΕΚ πραγματοποίησε μία απ' τις σπουδαιότερες μεταγραφές της ιστορίας της, αποκτώντας τον Γάλλο διεθνή επιθετικό, Αντονί Μαρσιάλ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι διοικούντες την Ένωση, με μπροστάρη τον ισχυρό άνδρα της ομάδας, Μάριο Ηλιόπουλο προσέφεραν ένα μυθικό συμβόλαιο στον 28χρονο φορ, το οποίο θα φτάνει τα 3.500.000 ευρώ ετησίως μαζί με τα μπόνους.

Ο Γάλλος γνώρισε την αποθέωση το βράδυ της Τετάρτης (18/09) στο "Ελ. Βενιζέλος" από 3.000 φίλους της Ένωσης, οι οποίοι τον περίμεναν καρτερικά, γνωρίζοντας πως αποτελεί έναν top class ποδοσφαιριστή που είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα και να συμβάλλει τα μέγιστα στη μάχη για την κατάκτηση των εγχώριων τίτλων.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η πορεία του να ήταν πτωτική, αλλά η ποιότητα και το ταλέντο του παραμένουν αδιαμφισβήτητα. Βρίσκεται σε μία εξαιρετική ηλικία, με παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο και είναι δεδομένο πως και ο ίδιος θα θελήσει -μέσα από την ΑΕΚ- να επαναφέρει την καριέρα του σε μία ομαλή ρότα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όσα πέτυχε -μέχρι στιγμής- στη μεγάλη καριέρα του τα διαβάσατε μέσα από το SPORT24, όπως και το οικονομικό background του στους Κόκκινους Διαβόλους. Πάμε, λοιπόν, με τη βοήθεια της Opta να δούμε και τα αγωνιστικά πεπραγμένα του Αντονί Μαρσιάλ την εννιαετία που ανήκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την υποσημείωση πως τη σεζόν 2021/22 αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού στη Σεβίλλη.

Η καριέρα του Μαρσιάλ στη Γιουνάιτεντ χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη είναι από το 2015 έως το 2020, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτέλεσε ένα απ' τα αστέρια της αγγλικής ομάδας. Η δεύτερη είναι από το καλοκαίρι του 2020 έως και το φετινό, με την ενδιάμεση στάση στη Σεβίλλη, όπου είδε την απόδοσή του να παρουσιάζει σημαντικές μεταπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αν θέλαμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό, θα θέλαμε ότι η καριέρα του Μαρσιάλ θυμίζει τη νουβέλα του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον "Dr. Jekyll and Mr. Hyde". Το ίδιο πρόσωπο, αλλά με εντελώς διαφορετική αγωνιστική πορεία απ' το 2020 και μετά.

Dr. Anthony, ένας Top Class επιθετικός

Ας αρχίσουμε από την πρώτη πενταετία που επιβεβαιώνει το λόγο που η Γιουνάιτεντ δαπάνησε 60.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να τον φέρει στο Ολντ Τράφορντ. Τα βρετανικά ΜΜΕ εκείνη την εποχή παρομοίαζαν τον Μαρσιάλ, λόγω κοψιάς, με τον Τιερί Ανρί. Η αλήθεια είναι πως ο Γάλλος δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο του συμπατριώτη του, αλλά υπήρξαν αγώνες που θύμισε κάτι απ' την κλάση του "Τιτί".

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, ο Μαρσιάλ είναι ένας ποδοσφαιριστής που αρέσκεται να πατά περιοχή και να εκτελεί τόσο κεντρικά όσο και -κυρίως- απ' τα αριστερά. Είχε 268 τελικές με "αξία" 36.2 xGoals, μετουσιώνοντάς τες σε 51 γκολ.

Αυτό σημαίνει πως ήταν περισσότερο παραγωγικός σε σχέση με τις τελικές που δημιουργούσε, ενώ και τα 0.13 xG ανά σουτ είναι ένα καλό νούμερο. Παράλληλα, είχε συμβολή και στη δημιουργία, αφού δημιουργούσε κατά μέσο όρο 32 τελικές για τους συμπαίκτες του, ανά σεζόν.

Τα expected goals του Μαρσιάλ την πρώτη πενταετία στη Γιουνάιτεντ
Τα expected goals του Μαρσιάλ την πρώτη πενταετία στη Γιουνάιτεντ OPTA/STATS PERFORM

Είναι χαρακτηριστικό πως τη σεζόν 2019/20, την καλύτερη με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, είχε συμμετοχή σε 23 γκολ της ομάδας του (17 γκολ και 6 ασίστ). Η παρουσία του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο τον βοήθησε προκειμένου να ξεδιπλώσει τις αρετές του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και μία απ' τις αρετές του ήταν η εκτέλεση μετά από κουβάλημα της μπάλας.

Στο γράφημα φαίνεται χαρακτηριστικά πως ο Μαρσιάλ άρχιζε τις προσπάθειές του, όπως συνήθως, από τα αριστερά, έκανε μέτρα με την μπάλα, ντρίμπλαρε και στη συνέχεια εκτελούσε τους αντίπαλους τερματοφύλακες. Συγκεκριμένα, την πενταετία 2015-20 είχε 110 σουτ ύστερα από κουβάλημα της μπάλας, δηλαδή κατά μέσο όρο πάνω από 20 τελικές μετά από κουβάλημα μπάλας που του "έδιναν" και 3 γκολ ανά σεζόν.

Τα κουβαλήματα της μπάλας που κατέληξαν σε τελική από τον Μαρσιάλ τις πρώτες πέντε σεζόν στη Γιουνάιτεντ
Τα κουβαλήματα της μπάλας που κατέληξαν σε τελική από τον Μαρσιάλ τις πρώτες πέντε σεζόν στη Γιουνάιτεντ OPTA/STATS PERFORM

Mr. Martial, η σκιά του ποδοσφαιρικού εαυτού του

Παρ' όλα αυτά, από το καλοκαίρι του 2020 και ύστερα, τα πράγματα άλλαξαν για τον Μαρσιάλ, με την πορεία του να είναι καθοδική, κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς του.

Η σεζόν 2020/21 φέρνει τρεις αλλαγές προπονητή στη Γιουνάιτεντ, με τον Σόλσκιερ να απολύεται τον Νοέμβριο, τον Μάικλ Κάρικ να κάθεται για τρία ματς στον πάγκο και τον Ραλφ Ράνγκνικ να ολοκληρώνει τη σεζόν.

Ένας τραυματισμός στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου τον πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, ενώ την επόμενη σεζόν έρχεται ο δανεισμός του στη Σεβίλλη. Πλέον, ο χρόνος συμμετοχής μειώνεται, ενώ τα στατιστικά του παρουσιάζουν πτωτική πορεία. Από εκεί που σε μία σεζόν είχε 23 γκολ και ασίστ, έφτασε να έχει 12 γκολ και 6 ασίστ σε βάθος τετραετίας.

Παράλληλα, όπως φαίνεται και στο γράφημα, οι εκτελέσεις του μειώθηκαν σημαντικά, ενώ πέτυχε και λιγότερα τέρματα σε σχέση με την "αξία" των τελικών του (15.1 xG). Είχε δηλαδή underperformance. Το μοναδικό θετικό ήταν το γεγονός ότι ανέβασε την ποιότητα των τελικών του, με 0.17 xG ανά σουτ, που αποτελεί μία εξαιρετική επίδοση, αλλά δεν λέει κάτι από μόνη της.

Τα expected goals του Μαρσιάλ την τελευταία τετραετία σε Γιουνάιτεντ και Σεβίλλη
Τα expected goals του Μαρσιάλ την τελευταία τετραετία σε Γιουνάιτεντ και Σεβίλλη OPTA/STATS PERFORM

Την τελευταία διετία, ο Έρικ Τεν Χαχ τον χρησιμοποίησε περισσότερο στο "9" και λιγότερο στο αριστερό άκρο της επίθεσης, με αποτέλεσμα να έχει μόλις 7(!) σουτ ύστερα από κουβάλημα της μπάλας, ενώ γενικότερα ήταν χαμηλά και σε δημιουργία, καθώς δημιούργησε συνολικά την τετραετία 2020-24 μόλις 37 τελικές για τους συμπαίκτες του, την στιγμή που μέχρι τη σεζόν 2019/20 είχε 32(!) κατά μέσο όρο τη σεζόν.

Τα κουβαλήματα της μπάλας που κατέληξαν σε τελική από τον Μαρσιάλ την τελευταία τετραετία σε Γιουνάιτεντ και Σεβίλλη
Τα κουβαλήματα της μπάλας που κατέληξαν σε τελική από τον Μαρσιάλ την τελευταία τετραετία σε Γιουνάιτεντ και Σεβίλλη OPTA/STATS PERFORM

Είναι εμφανώς πως τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα για τον Μαρσιάλ. Είχε μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοσή του, ενώ σίγουρα και το περιβάλλον της Γιουνάιτεντ δεν τον βοήθησε να διατηρηθεί σε υψηλά στάνταρ.

Ωστόσο, πλέον, μέσα από την ΑΕΚ του δίνεται μία ευκαιρία να αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση και να ανακτήσει τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν να αποτελεί για μία πενταετία έναν top class επιθετικό.

Η μαγική λέξη είναι μία: το κίνητρο. Κι αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο ο ίδιος μέσα από τις εμφανίσεις του.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΟΝΙ ΜΑΡΣΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ