Απολογήθηκαν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ απολογήθηκαν στη Super League για τα επεισόδια των οπαδών τους στο ματς της Λεωφόρου, για τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ.
Η απολογία του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ άρχισε στη 1 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 2.30, με τις δύο ομάδες να περιμένουν πλέον την απόφαση του αθλητικού δικαστή για την συμπεριφορά των οπαδών τους στο τελευταίο μεταξύ τους ματς το βράδυ της Κυριακής.
Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Γιάννη Κάρμη και Αθηνά Μπαλωμένου, ενώ παρευρέθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ, Γιάννης Ηρειώτης, ενώ εκ μέρους του ΠΑΟΚ παρέστησαν οι νομικοί Λάμπρος Μπίρδας και Αχιλλέας Μαυρομάτης και ως μάρτυρας ο υπεύθυνος συνδέσμων, Παναγιώτης Ποικιλίδης.
Να σημειωθεί πως αμέσως μετά την απολογία τους στη Super League, οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων έφυγαν τρέχοντας για να προλάβουν και την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, για τα όσα "κακώς κείμενα" έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.
Μάχη για την προθεσμία
Προτού αρχίσει την απολογία του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Κάρμης ζήτησε προθεσμία μιας ημέρας ώστε να καταθέσει γραπτό απολογητικό υπόμνημα. Υποστήριξε το αίτημα του γιατί έλαβε την κλήση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα το βράδυ της Τετάρτης και δεν είχε επαρκή χρόνο να προετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή.
Η έδρα το αρνήθηκε και ο κ. Κάρμης αντέδρασε σε έντονο ύφος, ενώ σε πιο χαλαρό τόνο επανέλαβε το αίτημα η Αθηνά Μπαλωμένου. Σιωπηρά συμφώνησαν στην αιτίαση των εκπροσώπων του Παναθηναϊκού και οι αντίστοιχοι του ΠΑΟΚ, όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε τονίζοντας ότι στα 4 χρόνια της παρουσίας του αποφασίζει αυθημερόν και δεν θα δώσει προθεσμία, ώστε να μην δώσει δικαιώματα.
Κατόπιν, ο Γιάννης Καρμής, πήρε το λόγο και τόνισε ότι ήταν προβληματικός ο τρόπος που αντιμετώπισε τα γεγονότα η αστυνομία και της επέρριψε ευθύνες αδυναμίας πρόληψης και καταστολής.
"Υποτίθεται ότι τους έλεγξε πολλές φορές τους οπαδούς του ΠΑΟΚ σε πολλά σημεία. Κι όμως με το που μπήκαν στο γήπεδο, άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες χωρίς λόγο κι αιτία. Η αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ έχει κι ένα όριο. Πρέπει να μπει μία άνω τελεία στην αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ. Και από τις δύο ΠΑΕ δεν υπήρξε ούτε ψήγμα αμέλειας. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μη συμβεί το παραμικρό".
Ο κ. Κάρμης πρόσθεσε ότι τα επεισόδια δεν ήταν εκτεταμένα, αλλά κι αν ήταν, αυτά έλαβαν χώρα στις κερκίδες και ότι κατά την είσοδο των φιλάθλων δεν υπήρξαν φθορές και βιαιοπραγίες.
Ηρειώτης: "Παρείσφρησαν άτομα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ"
Ως μάρτυρας κατέθεσε το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Ηρειώτης, οποίος είπε: "Mετά από τον τελικό είπε ότι πιστέψαμε κάτι είχε αλλάξει. Θεωρούσαμε βέβαιο ότι όλα θα πάνε μια χαρά. Θεωρώ ότι κάποια άτομα παρεισήφρησαν στους 300 του ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού απομάκρυναν τους πυρσούς, ενώ κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους και τους πέταξαν πίσω. Κάποιοι λίγοι ανεγκέφαλοι προσπάθησαν να χαλάσουν αυτό που οι δύο ομάδες ήθελαν να δημιουργήσουν. Εντός αγωνιστικούς χώρου δεν έπεσε τίποτα και δεν πειράχθηκε κανένας άνθρωπος. Αν η αστυνομία είχε λάβει μέτρα, δεν θα γινόταν τίποτα. Δεν υπάρχουν εκτεταμένα επεισόδια. Μπήκαν 10-15 παιδιά να εκφράσουν την αγανάκτησή τους γι' αυτά που είχαν προηγηθεί. Έβραζε το αίμα τους. Όφειλε η αστυνομία να αποτρέψει τους ανόητους που ξεκίνησαν τα επεισόδια. Αυτοί που μπήκαν δεν είχαν σκοπό να βιαιοπραγήσουν. Ήθελαν να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο τους. Τα ανεγκέφαλα στοιχεία είχαν παρεισφρήσει στους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας".
Ο κ. Ηρειώτης αποκάλυψε ότι μετά από επαφή του Παναθηναϊκού με ανώτατα κλιμάκια της αστυνομίας προέκυψε ότι διεξάγεται έρευνα από την ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης για τις ευθύνες της αστυνομίας και κατέληξε: "Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Λέτε να θέλουμε να ερχόμαστε εδώ για 5 αλήτες;"
Ανάμεσα στον Γιάννη Ηρειώτη και στα μέλη της Επιτροπής ακολούθησε διάλογος, αφού οι δικαστικοί εξέφρασαν την απορία για το πως προκύπτουν από την καταμέτρηση 450 σπασμένα καθίσματα, ενώ οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού έκαναν λόγο για 5-10 ταραξίες.
Ο κ. Κάρμης επανήλθε και είπε: "Κάποιος πρέπει να παραιτηθεί από την ΕΠΟ. Ή ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ή ο Σαρρής που μας έδινε συγχαρητήρια στον τελικό. Κι αυτή η ιστορία με τον δήθεν ποδοσφαιρικό εισαγγελέα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει".
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Παναθηναϊκού, ο κύριος Κάρμης αποχώρησε για την ΕΠΟ προκειμένου να ζητήσει να καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας, ώστε να προλάβει να ολοκληρώσει την απολογία του στη Superleague και ο ΠΑΟΚ και να προσέλθει στο Γουδί χωρίς την πίεση του χρόνου.
"Αυτό συμβαίνει επειδή αποκλείσαμε τον Ολυμπιακό"
Από την πλευρά του ΠΑΟΚ, αρχικά το λόγο πήρε ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, ο οποίος χαρακτήρισε την κλήση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα παράτυπη και απαράδεκτη για τρεις νομικούς λόγους, τους οποίους ανέπτυξε και επιχειρηματολόγησε υπέρ τους.
Συγκεκριμένα, κατέθεσε μία σειρά από ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η νέα πειθαρχική δίωξη, ότι είναι νομικά αβάσιμη και μη νόμιμη και ότι δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η υποτροπή.
" Κάνουμε ένσταση απαραδέκτου της δίωξης του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα με τη συμπληρωματική σας κλήση καθώς είχε προηγηθεί η δική σας δίωξη. Πρόκειται για τα ίδια περιστατικά, για καινούργια δίωξη που απαγορεύεται και κηρύσσεται απαράδεκτη ακόμα και εάν δοθεί διαφορετικός χαρακτηρισμός στην πράξη. Είναι νομικά αβάσιμη – μη νόμιμη γιατί με τις εκθέσεις των αξιωματούχων πουθενά δεν προκύπτουν οι προϋποθέσεις σωματική βλάβη και στον κυρίως χώρο του γηπέδου. Ας μας πει η δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα πού ήταν αυτές οι προϋποθέσεις. Υπάρχει τραυματισμός; Πουθενά. Είσοδος κόσμου; Πουθενά. Δεν μπορεί να μου αλλάξει το χρόνο τέλεσης, δεν μπορεί να με βάλει υπότροπο και δεν μπορεί να μου ασκήσει νέα δίωξη" ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυρομάτης .
Ως μάρτυρας κατέθεσε ο Παναγιώτης Ποικιλίδης ως μέλος του ΔΣ, ο οποίος είπε ότι τον ενημέρωσε ο Ταξίαρχος πως έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και υποστήριξε ότι εάν υπήρχε αστυνομική δύναμη δεν θα γινόταν το παραμικρό, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε συλλήψεις σε εκείνο το σημείο.
"Έγινε έλεγχος στις Αφίδνες και μετά επί 2,5 ώρες τους κρατούσαν (σ.σ. τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ) στη σχολή αστυνομίας στη Μεσογείων. Μίλησα με τον ταξίαρχο και μου είπε ότι τους κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο και 8.25 μ.μ. θα ήταν στο γήπεδο. Τα τουρνικέ της θύρας για κάποιους λόγους δεν λειτούργησαν. Ανέβηκαν χωρίς κανένα έλεγχο γιατί είχαν γίνει δύο προηγουμένως. Όταν μπήκαν οι πρώτοι, άκουσα θόρυβο και μπήκα να δω τι συμβαίνει. Είδα ανταλλαγή καθισμάτων και πυρσών. Στο πλάγιο μέρος της θύρας το δίχτυ ήταν σηκωμένο χωρίς να ξέρω το λόγο. Ακόμα και εάν οι δικοί μας οπαδοί ξεκίνησαν τα επεισόδια, εάν υπήρχε αστυνομική δύναμη δεν θα γίνονταν το παραμικρό και η απόδειξη είναι ότι όταν μπήκε η αστυνομία δεν συνέβη τίποτα. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια με τις μετακινήσεις. Τα μέτρα τάξης ήταν ελλιπέστατα" σημείωσε ο Παναγιώτης Ποικιλίδης, δείχνοντας προς την Αστυνομία για τις ευθύνες των επεισοδίων.
Ο έτερος δικηγόρος της ΠΑΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, με φανερό εκνευρισμό κι ενώ βρισκόταν σε ένταση, ανέφερε τα εξής: "Είμαι αγανακτισμένος με τον τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί ο ΠΑΟΚ τις τελευταίες ημέρες. Αυτό συμβαίνει πρώτα από όλα γιατί αποκλείσαμε τον Ολυμπιακό. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ΕΠΟ. Αν εφαρμόζαμε τους κανονισμούς και όχι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν θα είχαμε τιμωρηθεί για εκτεταμένα επεισόδια. Η απόφαση της αφαίρεσης βαθμών είναι ένα μνημείο νομικής αυθαιρεσίας. Αν η ΕΠΟ θέλει να διαλύσει τον ΠΑΟΚ, ελπίζω η επιτροπή σας να μας δει λίγο διαφορετικά. Από πού προκύπτει η χρήση των δημοσιευμάτων για τις πειθαρχικές διώξεις; Δεν γίνεται να δικαζόμαστε με δημοσιεύματα του 'Γαύρου' και του 'Πρωταθλητή'. Στο ματς της Λεωφόρου έχουμε μόνο ρίψεις κατ' εξακολούθηση και τιμωρίστε μας γι' αυτό και όχι για εκτεταμένα επεισόδια".
Ακολουθεί η εκδίκαση της υπόθεσης για τα γεγονότα του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ.