Ο Άρης φράκαρε γιατί σταμάτησε η ρέντα
Ο Άρης έχει μία νίκη στα τελευταία πέντε ματς, αλλά στην ουσία δεν έχει κάποιο νέο πρόβλημα. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί αυτό που συνέβη ήταν απλώς το τέλος της ρέντας.
Ο Άρης έχασε από τον Παναθηναϊκό στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και γνώρισε δεύτερη συνεχόμενη ήττα με 0-1 στην έδρα του μετά από αυτήν της Πέμπτης απέναντι στην ΑΕΚ.
Η ομάδα του Μάντζιου πλέον έχει μόνο μία νίκη στα πέντε παιχνίδια που έχει δώσει μετά τη διακοπή, αυτή με τον Βόλο. Ο Άρης πήγε στη διακοπή στη 2η θέση και πλέον βρίσκεται στην 4η.
Η ΡΕΝΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
Τι φταίει για τα αποτελέσματα και την πτώση στη βαθμολογία; Οι απαντήσεις δίνονται εύκολα από τα στοιχεία της Opta. Και ο τίτλος που μπορεί να μπει σ'αυτές τις απαντήσεις είναι πως η ρέντα τελείωσε, γιατί θα ήταν δύσκολο να συνεχιστεί κι άλλο.
Η βαθμολογική συγκομιδή του Άρη μέχρι την πρωτοχρονιά στηρίχθηκε σε δύο πράγματα: σε πολύ καλή αμυντική λειτουργία και σε μεγάλο overperfomance στην επίθεση. Οι Κίτρινοι ήταν πολύ σκληροί πίσω από την μπάλα και τυχεροί στην επίθεση.
Η καλή αμυντική συμπεριφορά είναι ένα ποιοτικό στοιχείο του Άρη, βασισμένο στο τακτικό του σχέδιο και τα χαρακτηριστικά του ρόστερ, είναι κάτι οι οι Κίτρινοι συνεχίζουν να έχουν. Η επίθεση όμως ήταν η ρέντα και αυτή δεν γνωρίζεις ποτέ μέχρι πότε θα συνεχιστεί.
ΕΒΑΛΕ 40% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ ΑΠ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ "ΕΠΡΕΠΕ"
Όταν οι ομάδες πήγαν στη διακοπή, ο Άρης είχε συνολικά 10 xGoals και με αυτά είχε πετύχει 14 γκολ, τέσσερα γκολ παραπάνω από τα προσδοκώμενα, χωρίς να υπολογίζουμε πέναλτι και αυτογκόλ. "Αυτό δεν είναι τίποτα", θα πει κάποιος, "ο Ολυμπιακός με ευκαιρίες για 23 γκολ έβαλε 32, εννέα περισσότερα".
Δεν πάει έτσι. Ο Ολυμπιακός ούτως ή άλλως είχε την κορυφαία επιθετική επίδοση, τα εννέα γκολ παραπάνω δεν του έδωσαν έξτρα βαθμούς, απλώς νίκες με μεγάλα σκορ.
Για τον Άρη τα τέσσερα γκολ παραπάνω ήταν αύξηση 40% και, σε συνδυασμό με την αμυντική λειτουργία, ήταν νίκες και βαθμοί.
ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΣΕ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΠΟΛΥ
Ας δούμε την πορεία της επίθεση του Άρη, για να καταλάβουμε καλύτερα πως οι Κίτρινοι βρήκαν νίκες χωρίς μεγάλη επιθετική απειλή. Στο γράφημα έχουμε την επιθετική απειλή των Κίτρινων, τα xGoals, σε κάθε παιχνίδι μέχρι σήμερα.
Στην πλειοψηφία των αγώνων, ο Άρης είχε κάτω από 1.0 xGoals, δεν έφτιαξε δηλαδή ευκαιρίες που συνολικά να αξίζουν ένα γκολ. Σκόραρε όμως και πήρε βαθμούς.
Οι νίκες με Βόλο, Παναθηναϊκό, Απόλλωνα, Αστέρα, Παναιτωλικό και ΠΑΟΚ ήρθαν σε ματς που ο Άρης ήταν κάτω από 1.0 xGoals, σε παιχνίδια που σκόραρε αξιοποιώντας ευκαιρίες που δεν ήταν μεγάλες ή με πέναλτι (Βόλος, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ).
Ακόμα και οι δύο ισοπαλίες 2-2 του Άρη, με ΠΑΣ και Ατρόμητο, ήρθαν σε ματς που οι Κίτρινοι βρήκαν δύο γκολ παρότι και σε αυτά τα παιχνίδια δεν πέρασαν το 1.0 στα xG.
ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Ένας άλλος τρόπος να δει κανείς αυτή τη ρέντα του Άρη είναι οι μεγάλες ευκαιρίες. Ιδού οι επιδόσεις των ομάδων του Big-5 στον πρώτο γύρο.
Ο Άρης έφτιαξε μακράν τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες, μόνο επτά. Με αυτές όμως πέτυχε έξι γκολ, δύο περισσότερα από τον ΠΑΟΚ και ένα λιγότερο από όσα πέτυχαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός που είχαν υπέρ-τριπλάσιες μεγάλες ευκαιρίες.
Η ευστοχία του Άρη σε αυτές τις φάσεις ήταν ο ορισμός της ρέντας. Οι Κίτρινοι βρήκαν δίχτυα στο 86% των μεγάλων ευκαιριών τους, την ώρα που ο μέσος όρος ευστοχίας είναι 40% και ο Ολυμπιακός είχε 53%.
Δεν γίνεται μια ομάδα να συνεχίσει σ'αυτόν τον ρυθμό, να ευστοχεί στο 86% των μεγάλων ευκαιριών. Κάποια στιγμή το ποσοστό θα πέσει και για να πέσει, θα έρθει υπερβολική αστοχία.
Οκτώ μεγάλες ευκαιρίες είχε ο Άρης στα ματς που ακολούθησαν μέχρι και χθες και με αυτές έβαλε δύο γκολ. Με 2/8, το 6/7 έγινε 8/15 και το 86% ευστοχία έγινε πλέον 53%. Λογικά θα πέσει κι άλλο.
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ, ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΦΟΡ ΤΩΝ ΜΗΔΕΝ ΣΟΥΤ
Θα μπορούσε βέβαια αυτό το επιθετικό overperfomarnce να οφείλεται σε έναν παίκτη, σε έναν επιθετικό που είναι "καυτός" και βάζει περισσότερα απ'αυτά που πρέπει, όπως πχ ο Ελ Αραμπί.
Όμως, στον Άρη δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Και πως να συμβεί όταν ο Λόπεθ έχει παίξει 604 λεπτά κι ακόμα δεν έχει καταφέρει να σουτάρει: ο Ισπανός έχει δύο κεφαλιές και μηδέν σουτ.
Αν ο Αρης βασιζόταν στην κλάση ενός φορ, το overperfomance στο σκοράρισμα και στις μεγάλες ευκαιρίες θα μπορούσε να έχει συνέχεια, αλλά δεν έγινε έτσι.
Η ομάδα του Μάντζιου είχε τη ρέντα που της επέτρεπε να προηγείται στο σκορ, είτε με πέναλτι είτε με μια ποιοτική εκτέλεση από Γκάμα και Μπερτόγλιο. Μετά αναλάμβανε δράση η αμυντική προσήλωση και η σκληράδα στο κέντρο.
ΜΠΕΡΤΟΓΛΙΟ, Ο ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ
Μια τέτοια εικόνα αποτελεσματικότητας, ρέντας στην επίθεση και σκληρής άμυνας, δεν απαγορεύεται να συνεχιστεί κι άλλο. Αλλά, θα ήταν απίθανο να κρατήσει για όλο το πρωτάθλημα.
Με τόσο αναιμική απειλή από τους φορ, με τον Λόπεθ των μηδέν σουτ και τον Μάνο των δύο γκολ, κάποια στιγμή τα γκολ θα στέρευαν. Στο τέλος του πρώτου γύρου, ο πιο απειλητικός παίκτης του Άρη, ο μοναδικός που μπήκε στο Top15 του πρωταθλήματος, ήταν ο Μπερτόγλιο.
Ο Αργεντινός είχε το πολύ υψηλό 0.39, ένα τεράστιο νούμερο για μέσο, που τον έφερε πάνω από κυνηγούς όπως ο Καρλίτος, ο Τζόλης, ο Ντουρμισάι, ο Σαρντινέρο, κτλ.
Ο Μπερτόγλιο είχε τελικές με συνολική αξία 3 xG και με αυτές έβαλε πέντε γκολ, ενώ κέρδισε και δύο πέναλτι. Ο Γκάμα με τελικές για μόλις 1.13 γκολ προσέθεσε άλλα τέσσερα. Η ρέντα των μεσοεπιθετικών κράτησε το σκοράρισμα για τον Άρη, αλλά δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μπερτόγλιο έλειψε από τα τρία τελευταία παιχνίδια του Άρη. Καθόλου τυχαία, οι Κίτρινοι δεν πέτυχαν ούτε ένα γκολ σε αυτά.
ΓΚΙΝΙΑ, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Στο 0-0 με τον ΠΑΣ και στα δυο 0-1 με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ο Άρης είχε συνολικά 2.65 xG, αλλά δεν βρήκε δίχτυα. Το νόμισμα της ρέντας έχει κι άλλη πλευρά, αυτή της γκίνιας.
Γιατί ο φίλος των Κίτρινων θα έχει δίκιο να πει πως είναι γκίνια με ευκαιρίες για 2.65 γκολ να μην πετύχεις ούτε ένα. Είναι γκίνια να φτάσεις τα 1.83 xG με τον Παναθηναϊκό και να χάσεις 0-1.
Έτσι είναι, αν έτσι το κοιτάξεις. Αν ρίξεις μια συνολική ματιά, δεν είναι γκίνια, είναι ισορροπία. Παναθηναϊκός και Άρης έπαιξαν και στον πρώτο γύρο. Τι έγινε τότε;
Ο Άρης νίκησε με τα xG να είναι 1.95 - 0.86 υπέρ του Παναθηναϊκού, που έχασε τρεις μεγάλες ευκαιρίες μέσα στη μικρή περιοχή. Αν πάρεις τέτοιο διπλό σε ντέρμπι, ίσως έρθει η στιγμή να χάσεις κι ένα τέτοιο.
Το διπλό του Άρη στην Αθήνα ήταν πολύ περισσότερο "μαγική εικόνα" απ'αυτό του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΛΑΘΟΣ
Σε κάθε περίπτωση, ο Άρης δεν μπορεί να μιλάει για ατυχία. Η επιθετική του ρέντα, σε συνδυασμό πάντα με την καλή άμυνα, τον έφεραν πολύ ψηλά στη βαθμολογία.
Οι Κίτρινοι έχουν ήδη 33 βαθμούς, είναι δεδομένο πως στα υπόλοιπα εννέα ματς της κανονικής διάρκειας θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 34 που μάζεψαν πέρυσι.
Όπως ήταν σχεδόν "δεδομένο" πως κάποια στιγμή η ισχνή επιθετική απειλή θα "φρακάρει" την ομάδα του Μάντζιου και θα φέρει άσχημα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει κάποιο νέο πρόβλημα στον Άρη, κάτι που να πήγε λάθος και οι Κίτρινοι έχουν μια νίκη στα τελευταία πέντε παιχνίδια. Η ομάδα είναι ίδια, δεν την αλλάζει δα τόσο πολύ η απουσία του Μπερτόγλιο.
Απλώς τελείωσε η ρέντα, το κύμα που είχε καβαλήσει ο Άρης στην αρχή του πρωταθλήματος.
Photo Credits: Eurokinissi