Άρης: Το κίτρινο τείχος και οι δύο Mr. 100%
Ο Άρης κάνει το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας του στο πρωτάθλημα, βασισμένος στο Κίτρινο Τείχος. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την πρωτιά της ομάδας του Μάντζιου.
Με ένα ακόμα 1-0, ο Άρης πέρασε και το από το Αγρίνιο. Η ομάδα του Μάντζιου πήρε απέναντι στον Παναιτωλικό το 4ο σερί τρίποντο με το ίδιο σκορ και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, μαζί με τον Ολυμπιακό.
Ο Άρης είναι αήττητος με ρεκόρ 6-1 και έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας του στο πρωτάθλημα. Οι οπαδοί του παρακολουθούν με ενθουσιασμό και περιμένουν πως και πως τον κάθε επόμενο αγώνα.
ΠΕΝΤΕ CLEAN SHEETS
Βάση των Κίτρινων είναι προφανώς η άμυνα. Ο Άρης έχει δεχθεί μόλις τρία γκολ, με το ένα να προέρχεται από την άσπρη βούλα στην πρεμιέρα της Super League Interwetten με τη Λαμία στο "Βικελίδης".
Με πέντε clean sheets, ο Άρης είναι 2ος στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό, που έχει έξι ανέπαφες εστίες.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ
Και πως να δεχθεί γκολ ο Άρης όταν οι αντίπαλοι δεν μπορούν καν να απειλήσουν την εστία του. Δείτε στο γράφημα πόσες τελικές στην εστία δέχονται οι ομάδες στο πρωτάθλημα σύμφωνα με τα στατιστικά της Opta, χωρίς φυσικά να μετράμε τα πέναλτι.
Μετά βίας δύο τελικές στην εστία δέχεται σε κάθε ματς ο Άρης του Μάντζιου, επίδοση που προφανώς τον φέρνει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, πάνω από ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ που ακολουθούν.
Η επίδοση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς πως ο περσινός μέσος όρος του Άρη στην κανονική διάρκεια της Super League ήταν λίγο πάνω από τρεις τελικές στην εστία του ανά αγώνα.
Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΠΛΗΓΗ: 12 ΓΚΟΛ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Θυμίζουμε πως η άμυνα ήταν "μαύρη τρύπα" για τον Άρη πέρυσι. Ή μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, όχι η συνολική αμυντική συμπεριφορά, αλλά η απόδοση κάτω από τα γκολποστ.
Στο θέμα που κάναμε τον Σεπτέμβριο, είδαμε πως τα πήγαν οι τερματοφύλακες στην περσινή σεζόν με βάση τις τελικές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
Αυτοί είναι οι τερματοφύλακες που έφαγαν λιγότερα από όσα θα "έπρεπε" κι ακολουθούν εκείνοι που έφαγαν περισσότερα.
Ακούγεται απίστευτο, αλλά πέρυσι ο Κουέστα με τον Έμαν "φρόντισαν" ώστε ο Άρης να δεχθεί 12(!) γκολ παραπάνω απ'αυτά που θα "έπρεπε" με βάση τις τελικές που βρήκαν την εστία του.
ΜΠΟΥΣΕ ΚΑΙ ΣΙΑΜΠΑΝΗΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΜΕ 100%
Φέτος αυτή η μαύρη τρύπα έχει κλείσει. O Κουέστα κράτησε τη θέση του στα τρία πρώτα ματς του πρωταθλήματος, δέχθηκε δύο γκολ και ένα πέναλτι σε αυτά, και (επιτέλους) ο Άρης δοκίμασε κάτι άλλο.
Στα δύο επόμενα ματς με Παναθηναϊκό και Απόλλωνα στο τέρμα κάθισε ο Γάλλος Μπουσέ και ακολούθως πήρε σειρά ο Σιαμπάνης, που υπερασπίστηκε την εστία του Άρη απέναντι σε Αστέρα και Παναιτωλικό.
Μπουσέ και Σιαμπάνης είναι οι Mr. 100%. Κανείς από τους δύο δεν έχει δεχθεί γκολ, έχουν το 100% στις επεμβάσεις τους. Ο Γάλλος είχε 2/2 στα δικά του ματς και ο Σιαμπάνης έχει 6/6 σ'αυτά που ακολούθησαν.
Ο μοναδικός άλλος τερματοφύλακας που τρέχει τέτοιο σερί είναι φυσικά ο Σα του Ολυμπιακού. Ο Τζολάκης ήταν στο τέρμα στα Γιάννενα, όταν οι ερυθρόλευκοι δέχθηκαν το μοναδικό τέρμα μέχρι στιγμής στη σεζόν.
Ο Σα ακόμα δεν έχει μαζέψει την μπάλα από την εστία του, έχει 9/9 επεμβάσεις.
Ο ΤΖΕΓΚΟ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Για να επιστρέψουμε στον Άρη, μπροστάρης στην αμυντική προσπάθεια είναι ο Τζέιμς Τζέγκο. Ο Αυστραλός αμυντικός χαφ των Κίτρινων είναι αυτή τη στιγμή πρώτος μέσος του πρωταθλήματος στα κερδισμένα τάκλιν, με την εντυπωσιακή επίδοση των 2.77 κερδισμένων τάκλιν ανά αγώνα.
Συνολικά η ομάδα του Μάντζιου δέχεται τις λιγότερες τελικές στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής, αλλά μπορεί να τα πάει ακόμα καλύτερα.
Στο επόμενο γράφημα έχουμε τις αμυντικές επιδόσεις των ομάδων. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει την ποσότητα των τελικών που δέχονται οι ομάδες μέχρι στιγμής και ο κάθετος την επικινδυνότητα: τις πιθανότητες δηλαδή που έχουν κατά μέσο όρο οι τελικές να γίνουν γκολ.
Όσο πιο αριστερά είναι μια ομάδα τόσο λιγότερες τελικές δέχεται και όσο πιο κάτω, τόσο πιο ακίνδυνες είναι αυτές οι τελικές.
Ο Άρης είναι πιο αριστερά απ'όλους, αφού δέχεται τις λιγότερες τελικές, μόλις επτά ανά αγώνα. Όμως, η ομάδα του Μάντζιου είναι ψηλά στην επικινδυνότητα.
Ένα πεδίο βελτίωσης είναι σίγουρα να "χαμηλώσει" το πόσο επικίνδυνες είναι οι λίγες τελικές που δέχεται, να "κατέβει" στο γράφημα προς τα εκεί που βρίσκονται ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός.
Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
Βέβαια, το βασικό πεδίο που χρειάζεται βελτίωση είναι η επίθεση. Ο Άρης είναι πολύ σκληρός στο γήπεδο, παίρνει νίκες με 1-0, αλλά θα είναι δύσκολο να συνεχίσει έτσι χωρίς μεγαλύτερη επιθετική απειλή.
Οι Κίτρινοι δεν απειλούν πολύ, δεν παίρνουν γκολ από τους φορ και βασίζονται στην κλάση του Γκάμα και τα πέναλτι. Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλά τα έχουν πάει μέχρι στιγμής στα αποτελέσματα και το μεγάλο στοίχημα είναι να βελτιωθούν στην επίθεση, τώρα που έχουν βάλει σοβαρές βάσεις στην αμυντική τους λειτουργία.