ΑΡΣΕΝΑΛ

Αρσάβιν o τρομερός!

Αρσάβιν o τρομερός!
φασουλας

Η ποδοσφαιρική ιστορία του Αντρέι Αρσάβιν και η πολύκροτη μεταγραφή του στην Άρσεναλ

Με τρεις εμφατικές νίκες στον όμιλο κόντρα σε Ρουμανία, Ιταλία και Γαλλία, η Oλλανδία παρέδιδε μαθήματα ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, κερδίζοντας τον τίτλο ενός εκ των φαβορί για την κατάκτηση του ΕURO.
Αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις, η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε προσωπικό σόου του Αντρέι Αρσάβιν. Πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση που σφραγίστηκε με ένα γκολ στο τελικό 3-1 υπέρ των Ρώσων, ο Αρσάβιν κέρδισε μία υποψηφιότητα για τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη για την φετινή σεζόν, ενώ κάποιοι άλλοι, παρομοίασαν την απόδοση του, με εκείνη του Μαραντόνα στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 κόντρα στην Αγγλία.

Μεταξύ των πολλών θαυμαστών του Αντρέι Αρσάβιν εκείνη την νύχτα ήταν και ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός, μετά το τέλος του αγώνα, τον χαρακτήρισε ως την αποκάλυψη του τουρνουά. Επτά μήνες μετά οι "κανονιέρηδες" ολοκλήρωσαν την πιο ακριβή μεταγραφή Ρώσου παίκτη στην ιστορία του συλλόγου.

Γεννημένος το 1981, ο Αρσάβιν υπήρξε θαυμαστής της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ στις αρχές τις δεκαετίας του ’90. Υπό τις οδηγίες του Ολλανδού Ντικ Άντβοκατ, οδήγησε την Ζενίτ στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κόντρα στην Ρεϊντζερς τον περασμένο Μάιο, βγάζοντας τον σύλλογο από την αφάνεια και σπάζοντας την 15χρονη κυριαρχία των ομάδων της Μόσχας στο Ρωσικό πρωτάθλημα.

Μεγαλωμένος σε κοινόχρηστο διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, ο Αρσάβιν έκανε τα πρώτα του βήματα στην ηλικία των 7 ετών, στις ακαδημίες της Ζενίτ. Παρά το μικρό της ηλικίας του, ξεχώρισε για τον ταλέντο του κερδίζοντας την φανέλα με το νούμερο 10 στην πλάτη.

Δεκαεπτά ετών προωθήθηκε στην δεύτερη ομάδα της Ζενίτ. Παράλληλα σπούδαζε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και σχεδίου στην Αγία Πετρούπολη. Όταν η καριέρα του απογειώθηκε οι σπουδές του πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο σε επαγγελματικό επίπεδο αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2000, όταν στην ηλικία των 18ετών ήρθε από τον πάγκο και εντυπωσίασε με την απόδοση του όσους βρέθηκαν στο "Valley Parade" στην αναμέτρηση κόντρα στην Μπράντφορντ για το κύπελλο Ιντερτότο.

Στο ψηφοδέλτιο του Πούτιν

Με γοργούς ρυθμούς ο Αντρέι Αρσάβιν εξελίσσονταν στο ποδοσφαιρικό ταλέντο της γενιάς του στο Ρωσικό και όχι μόνο ποδόσφαιρο. Η δημοσιότητα του εξαπλώνονταν. Το 2007 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόλμησε να τον βάλει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Αγία Πετρούπολη, κίνηση που αρνήθηκε ο Αρσάβιν, αφιερωμένος στην καριέρα του, χωρίς, ωστόσο, να κλείσει οριστικά την πόρτα στην πολιτική, όπως πιστεύει ο γενικός διευθυντής της Ζενίτ Ιλιά Τσερκάζοφ: " O Aντρέι προετοιμάζεται για μία λαμπρή καριέρα στα κοινά της χώρας όταν κρεμάσει τα παπούτσια του".

Τα όνειρα του άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα και το Ρωσικό πρωτάθλημα δεν ήταν πλέον στις προτεραιότητες του. Οι σχέσεις του με την διοίκηση άρχισαν να διαταράσσονται, ζητώντας μεταγραφή σε σύλλογο του εξωτερικού.

" Δύο χρόνια πριν μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να φύγω από την Ζενίτ. Ήθελα να ζήσω κάτι διαφορετικό. Όταν ταξιδεύεις στα ίδια μέρη, παίζεις εναντίον των ίδιων αντιπάλων και μένεις στα ίδια ξενοδοχεία για χρόνια τότε καταντάει βαρετό. Το χειρότερο είναι όταν αντιλαμβάνεσαι ότι στο Ρωσικό ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται από εσένα".

Η Ζενίτ είχε άλλα σχέδια. Κάτοχος του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και με την υποστήριξη της "Gazprom" μία από τις πλουσιότερες επιχειρήσεις στον κόσμο, δεν είχε ανάγκη να πουλήσει το αστέρι της για τα χρήματα. Η αντιπαλότητα του Αρσάβιν με την διοίκηση της Ζενίτ έβγαινε στο φως της δημοσιότητας.

Η Ρωσική ομάδα πόνταρε στην ανανέωση του συμβολαίου του Αρσάβιν, που τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στο πρωτάθλημα. Τα 22 εκατομμύρια λίρες που ζητούσε η Ζενίτ για να τον παραχωρήσει, αποτελούσαν θηλιά στο λαιμό του παίκτη. Το περασμένο Νοέμβρη δήλωνε: " Aν μείνω στην Ζενίτ αυτό θα είναι μόνο στα χαρτιά. Δεν θέλω να αγωνιστώ άλλο χρόνο στην ομάδα".

Η άρνηση του Αρσάβιν δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ρωσίας, Ολλανδό Γκους Χίντινκ: " Aυτό που μου αρέσει στον Αρσάβιν είναι η επιμονή του, ο αλύγιστος χαρακτήρας του όπως και η ικανότητα του να κάνει πράγματα όπως αυτός θέλει και με τον τρόπο που τα θέλει. Η μεταγραφή του δεν θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν το ήθελε τόσο πολύ. Θέτει στόχους και τους πετυχαίνει. Οι δυσκολίες τον κάνουν πιο δυνατό".

Ο Κονσταντίν Σαρσάνια, πρώην ατζέντης και σύμβουλος στην Ζενίτ, περιγράφει τον Αρσάβιν, ως επαναστάτη: " Δεν φοβάται να πει αυτό που πιστεύει ακόμα και σε μέλη που διοικούν την ομάδα. Η γνώμη του δεν είναι πάντα σωστή, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τον Αντρέι ότι ποτέ δεν κρύβεται και δεν ανέχεται να μηχανορραφίες πίσω από την πλάτη του. Πάντα ξέρει τι θέλει να κάνει και είναι συνηθισμένος να πετυχαίνει τους στόχους του.

Ο Αντρέι είναι έξυπνο παιδί, ειδικός να προσεγγίζει μία κατάσταση τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι πριμαντόνα. Είναι φυσικός ηγέτης. Ο Αρσάβιν είναι ένας άνθρωπος που ξέρει την αξία του. Οι ποδοσφαιριστές μπορεί να έχουν δύσκολους χαρακτήρες αλλά πρόκειται για έναν σωστό επαγγελματία με μεγάλες δυνατότητες. Τι χρειάζεται ένας καλός ποδοσφαιριστής

;".

Η επιμονή του Βενγκέρ να αποκτήσει η Άρσεναλ τον Αρσάβιν, αποτέλεσε έκπληξη. Είναι γνωστή η φιλοσοφία του Αλσατού τεχνικού να μην αγοράζει παίκτες άνω των 24ετών και μάλιστα όταν δεν έχουν αγωνιστεί μακριά από την χώρα τους.

Η αποτυχημένη παρουσία των Αντρεϊ Σεφτσένκο, Σεγκεϊ Ρεμπρόφ και Αντρέι Σμέρτιν στο Αγγλικό πρωτάθλημα δεν απέτρεψε τον Αρσέν Βενγκέρ να εισηγηθεί την απόκτηση του.

" Ο Αρσάβιν μπορεί να κάνει την διαφορά κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Είναι πολύ γρήγορος, χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και το χαμηλό κέντρο βάρους τον βοηθάει να έχει καλή ισορροπία ως παίκτης. Σε αυτό προσθέστε την ακρίβεια στις πάσες του και την μοναδικότητα να επιχειρεί το αναπάντεχο μέσα στο γήπεδο, έχεις έναν παίκτη που ο Άντβοκατ, λέει: “Έχει το μοναδικό χάρισμα να δημιουργεί φάσεις από το πουθενά".

Η προσαρμοστικότητα του σε διάφορες θέσεις που αγωνίζεται είναι ένα ακόμα στοιχείο των ικανοτήτων του. Στην Άρσεναλ ξεκίνησε ως δεξί χαφ όπως και στις πρώτες του εμφανίσεις στην Ζενίτ. Υπό τις οδηγίες του Άντβοκατ και στο 4-3-3 του Ολλανδού πέρασε στην άλλη πλευρά, ενώ έχει αγωνιστεί και ως κρυφός κυνηγός. Σύμφωνα με τον Χίντινκ ο Αρσάβιν αποδίδει καλύτερα εκεί που τον πηγαίνει το παιχνίδι.

" Πήρε λίγο καιρό μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, αλλά κατά την άποψη μου, το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο για όλες τις πλευρές. Ο Αντρέι ήθελε να αγωνιστεί σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα και έκανε πραγματικότητα το όνειρο του. Πρόσφερε στην Ζενίτ και ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Η Ζενίτ έκανε μία πολύ καλή συμφωνία και η Άρσεναλ απέκτησε έναν πολύ καλό παίκτη, υψηλού επιπέδου", τονίζει ο Χίντινκ.

Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες

Δεν ήταν όλοι υποστηριχτές της μεταγραφής του στο εξωτερικό. Το κόμμα των κομμουνιστών της Αγίας Πετρούπολης, επέκρινε τον Αρσάβιν λέγοντας ότι πουλάει το σώμα του στην λαιμαργία των Άγγλων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: " Aν υπογράψεις σε ομάδα της Δύσης θα χάσεις την επαφή σου με την Μητέρα Ρωσία και ο κόσμος της Ρωσίας δεν θα συγχωρέσουν".

Οι απειλές τους απορρίφθηκαν. " Αυτοί που είναι ικανοποιημένοι με την μεταγραφή μου, τους ευχαριστώ. Για τους υπόλοιπους, σέβομαι την γνώμη τους, αλλά η ζωή είναι δική μου και εγώ είμαι αυτός που παίρνω τις αποφάσεις. Δεν δίνω σημασία σε ότι λένε, διαφορετικά δεν θα είχα χρόνο για τίποτα άλλο", ήταν η απάντηση του Αρσάβιν.

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να ήταν ο ιδεατός ποδοσφαιρικός προορισμός, ωστόσο, η Άρσεναλ υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ καλύπτει τις ακόρεστες φιλοδοξίες του: " Ήθελα να αγωνιστώ σε έναν μεγάλο σύλλογο στην Ευρώπη να τεστάρω τον εαυτό μου σε ένα ανώτερο επίπεδο. Η Άρσεναλ ήταν αποφασισμένη στις διαπραγματεύσεις να με αποκτήσει. Η ομάδα έχει γρήγορο επιθετικό τέμπο και ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού μου". Στο ματς με την Ντέρμπι τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αρσάβιν κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της Άρσεναλ.

Η Τότεναμ μετά την λήξη του EURO 2008 ήταν η πρώτη ομάδα που είχε δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του παιδιού θαύματος του Ρωσικού ποδοσφαίρου. Τα "σπηρούνια" είχαν καταθέσει προσφορά 16 εκατομμυρίων λιρών στην Ζενίτ, που απορρίφθηκε. " Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις μεταξύ της Άρσενάλ και της Τότεναμ. Παρόλο αυτά πιστεύω ότι και πάλι θα κατέληγα στην Άρσεναλ".

Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών φαινόταν ότι η μετακίνηση δεν θα ολοκληρωνόταν. Παρότι είχε συμφωνήσει σε όλα με την διοίκηση της Άρσεναλ γνώριζε ότι η Ζενίτ είχε την δυνατότητα να ακυρώσει την μεταγραφή. Για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή ο Αρσάβιν δέχτηκε να πληρώσει ο ίδιος μέρος της συμφωνίας.

" Ήταν μία δύσκολη ημέρα σωματικά και πνευματικά. Ήμουν στο πόδι από το πρωί και έφαγα κάτι στις 10 το βράδυ. Πίστεψα ότι η η συμφωνία ολοκληρώθηκε όταν έβαλα την υπογραφή μου. Αυτό συνέβη στις 16:57 ή 16:58 ώρα Αγγλίας, λίγα λεπτά πριν την τελευταία προθεσμία ολοκλήρωσης των μεταγραφών. Δούλεψα σκληρά ώστε να πετύχω αυτό που ήθελα.

Έχω την πίστη ότι θα προσαρμοστώ στις απαιτήσεις της ομάδας. Είναι θέμα φυσικής κατάστασης και προσαρμογής στον τρόπο παιχνιδιού των συμπαικτών μου. Ξεκινάω μία νέα ζωή που σημαίνει νέες προκλήσεις. Είναι η πρώτη μου χρονιά μακριά από την πόλη μου και την ομάδα που με ανάδειξε. Τον πρώτο καιρό δεν μπορούσα να προσαρμοστώ στο Λονδίνο αλλά δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό

".

Μετά τα πρώτα παιχνίδια με το νούμερο 23 στην πλάτη, ο Αρσάβιν δίνει στους "κανονιέρηδες" την φρεσκάδα που χρειάζονται. " Αν τον συμβουλεύουν σωστά θα γίνει παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Είμαι πεπεισμένος ότι στον νέο σύλλογο θα παίξει ακόμα καλύτερα. Θυμηθείτε τα λόγια μου", τονίζει ο Άντβοκάτ.

Πηγή: 4-4-2






















































TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ