Aτάλαντοι εκτός Αγγλίας!
Η Αγγλία έχει την δυνατότητα να απορροφά τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως
Η είσοδος ξένων επενδυτών και τα έσοδα των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχoυν εκτοξεύσει οικονομικά την Πρέμιερ Λιγκ. Οι μεγαλύτεροι σε αξία παίκτες αγωνίζονται πλέον στην Αγγλία και άλλοι που δεν αγωνίζονται θέλουν να τους ακολουθήσουν.
Ωστόσο, υπάρχει και η κατηγορία παικτών που έπαιξαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έχοντας θετική παρουσία και η αποχώρηση τους για... άλλες πολιτείες ήταν καταστροφική.
Τζόναθαν Γούντγκεϊτ
Ο τραυματισμός του τον εμπόδισε να ακολουθήσει την καριέρα που ήλπιζε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 29χρονος αμυντικός στο ντεμπούτο του, μία σεζόν μετά την υπογραφή των συμβολαίων με τον Ισπανικό σύλλογο, σημείωσε αυτογκόλ με αντίπαλο την Αθλέτικ Μπιλμπάο ενώ λίγο αργότερα αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα. Κέρδισε με τον καιρό την θέση του στην ομάδα, ωστόσο, οι αναγνώστες της ισπανικής εφημερίδας "Marca" χαρακτήρισαν την μεταγραφή του ως την χειρότερη στην ιστορία της Ρεάλ.
Τόμας Γκράβεσεν
Από τον πρώτο καιρό στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Δανός αμυντικός δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των "μερένγκες". Παρότι ξεκίνησε καλά με συνεχόμενες παρουσίες στην βασική 11άδα, οι συνεχείς αλλαγές των προπονητών τον ανάγκασαν να χάσει την θέση του στην ομάδα. Ο Γκράβεσεν πήρε μεταγραφή στην Σέλτικ το 2006 και δόθηκε δανεικός στην Έβερτον. Το καλοκαίρι του 2008 αποδεσμεύτηκε από τα "ζαχαρωτά". Σε ηλικία 32 ετών δεν κατάφερε να βρει σύλλογο να συνεχίσει την καριέρα του και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Ιανουάριο του 2009.
Εμανουέλ Πετίτ
Στην αυτοβιογραφία του το 2008 χαρακτήρισε την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα από την Άρσεναλ ως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του. Ο τότε τεχνικός της "Μπάρτσα" Σέρα Φερέρ ρώτησε τον Πετίτ ποια θέση προτιμά να αγωνίζεται λίγο μετά την υπογραφή των συμβολαίων. Ο Πετίτν βρέθηκε να αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός με καταστροφικά αποτελέσματα.
Μαϊκλ Όουεν
Λένε ότι οι επιθετικοί βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας του μεταξύ 26-30 ετών. Ο Μαϊκλ Όουεν ξεχώρισε όταν σε ηλικία 18 χρονών κάνοντας σλάλομ στην Αργεντίνικη άμυνα σκόραρε το εντυπωσιακότερο γκολ της εθνικής Αγγλίας στην ιστορίας της στα Παγκόσμια Κύπελλα. Το ερώτημα τότε ήταν πόσο ψηλά μπορεί να φθάσει ο 29χρονος πλέον επιθετικός της Νιουκάσλ. Το πρόβλημα τραυματισμού το στο πόδι δεν του επέτρεψε να έχει ανάλογη συνέχεια. Η μεταγραφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης ήταν μία μετριότητα, καθώς αποτελούσε τον παίκτη που έρχεται από τον πάγκο. Στην Ισπανία κάθισε ένα χρόνο και από το 2005 αγωνίζεται με τους "ανθρακωρύχους" μη μπορώντας να ξεπεράσει τον πολύχρονο τραυματισμό του.
Πατρίκ Βιεϊρά
Οι τίτλοι δεν έλειψαν από τον Βιειρά από την στιγμή που αποχώρησε από την Άρσεναλ για λογαριασμό της Γιουβέντους και μετέπειτα με την Ίντερ. Με τους "νερατζούρι" κατέκτησε τρία πρωταθλήματα. Ωστόσο, η παρουσία του θυμίζει ελάχιστα τις εμφανίσεις στους "κανονιέρηδες". Η μετά Άρσεναλ εποχή συνοψίζεται σε μία φάση. Στον πρώτο αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 για τα προημιτελικά κόντρα στην Άρσεναλ ο Πιρές κερδίζει την μπάλα από τον Βιειρά δημιουργώντας προϋποθέσεις αντεπίθεσεις με τον Σεσκ Φαμπρέγας σκόρερ. Ο τραυματισμός του, η ηλικία και η διαφορά στο στυλ ποδοσφαίρου έχουν μειώσει δραστικά την επιρροή του στο Ιταλικό πρωτάθλημα.
Νικολά Ανελκά
Η πορεία του Ανελκά δεν κρίνεται αποτυχημένη, βάση των γκολ που έχει σκοράρει σε όσες ομάδες έχει αγωνιστεί, ενώ αποτελεί σημαντικό "γρανάζι" της Τσέλσι την φετινή σεζόν. Ωστόσο, η εξέλιξη του δεν ήταν ανάλογη όταν ως παίκτης της Άρσεναλ έγινε παγκοσμίως γνωστός, αφήνοντας υποχέσεις για το μέλλον. Η μεταγραφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης το 1999 ήταν αποκαρδιωτική με 19 συμμετοχές και δύο γκολ.
Πολ Γκασκόιν
Ο πολυτάραχη ζωή του Άγγλου παίκτη πιθανόν να ήταν διαφορετική αν δεν είχε πάρει μεταγραφή στην Λάτσιο το 1992, μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής του στην Τότεναμ. Ο τραυματισμός του, η αδυναμία του να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Κάλτσιο, του τρόπου ζωής και το ανυπέρβλητο εμπόδιο μάθησης της ιταλικής γλώσσας. Παρά το τεράστιο ταλέντο του σε τρία χρόνια παρουσίας στην Λάτσιο άγωνίστηκε σε 43 ματς με 6 γκολ στο ενεργητικό του. Το ποδόσφαιρο δεν ξαναείδε, παρά μόνο ελάχιστες φορές, το απαράμιλλο ποδοσφαιρικό του ταλέντο.
Χένρικ Λάρσον
Οι κατηγορίες προς το πρόσωπο του αφορούσαν το γεγονός ότι έκανε λαμπρή καριέρα στην Σέλτικ, αποφεύγοντας να επαναλάβει τα κατορθώματα του σε άλλο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σύλλογο. Η διετή παρουσία του στην Μπαρτσελόνα, όπου με δύο δικές του ασίστ χάρισε το Τσαμπιονς Λιγκ στους "μπλαουγκράνα" το 2006 και τρίμηνη παρουσία του στην Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ, ως δανεικός με 7 συμμετοχές και ένα γκολ κερδίζοντας το πρωτάθλημα, διέψευσε τους επικριτές του. Ωστόσο, η μεταγραφή του στην Χέλσινμπόργκ, λόγω της οικογένειας του τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Σουηδία, αρνούμενος να συνεχίσει στους "μπέμπηδες" απογοητεύοντας τον Φέργκιουσον και τους οπαδούς του.