ΑΓΓΛΙΑ

"Αθάνατος" ο Μπόμπι Μουρ

"Αθάνατος" ο Μπόμπι Μουρ
Μουρ-άγαλμα

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του θρυλικού Μπόμπι Μουρ έξω από το νέο Γουέμπλει έκαναν οι πρώην συμπαίκτες του στην Αγγλία του 1966, υπό το βλέμμα του Τόνι Μπλερ

Το άγαλμα του Μουρ, ο οποίος πέθανε το 1993 χτυπημένος από την επάρατη νόσο σε ηλικία μόλις 51 ετών, δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Φίλιπ Τζάκσον, ζυγίζει συνολικά δύο τόνους, το ύψος του φτάνει συνολικά τα 6 μέτρα, ενώ τοποθετήθηκε στην Olympic Way, με τους φίλους του ποδοσφαίρου να έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν στις 19 Μάη, στο περιθώριου Τσέλσι-Μάντσεστερ, πρώτου τελικού μετά την ανέγερση του Νέου Γουέμπλεϊ.
" Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που έχουν βγει παγκοσμίως", ήταν τα πρώτα λόγια του μεγάλου Μπόμπι Τσάρλτον, αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε:

" Ήταν ένας ευγενικός και σκεπτόμενος άνδρας, ένας τέλειος ηγέτης που απολάμβανε τον σεβασμό όλων, και πιθανότατα χωρίς εκείνο να μην είχαμε κατακτήσει το Μουντιάλ του 1966".

Παρών και ο Τόνι Μπλερ στα "αποκαλυπτήρια"
Την τελετή παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μαζί με τους Μάρτιν Πίτερς και Τζεφ Χερστ (παλιοί συμπαίκτες του Μουρ στη Γουέστ Χαμ και σκόρερς στον τελικό του 66'), ο οποίος δήλωσε:

" Ήμουν 13 ετών όταν πήραμε το Κύπελλο, ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα περιστατικα των νεανικών μου χρόνων. Ο Μπόμπι Μουρ ενέπνεε στους άλλους σεβασμό και θαυμασμό από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν στη ζωή του.

Ήταν ιδανικό πρότυπο για τους νέους ανθρώπους και ένας αληθινός τζέντλεμαν που αντιπροσώπευε ό,τι το καλύτερο είχε να επιδείξει η χώρα

".

Από την πλευρά της, η χήρα του Μπόμπι Μουρ, Στέφανι, τόνισε ότι " είμαι ευχαριστημένη που η καριέρα του Μπόμπι έχει δεχτεί τέτοια αναγνώριση και μάλιστα σε ένα τόσο τέλειο μέρος όπως το Γουέμπλει. Ανήκει στο ποδόσφαιρο και στους φιλάθλους".


Μία καριέρα λαμπερή για τον αρχηγό
Ο Μουρ αγωνίστηκε στην Γουέστ Χαμ για 16 ολόκληρα χρόνια φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού (1958-1974), ενώ ολοκλήρωσε την σπουδαία καριέρα του με τη φανέλα της Φούλαμ. Το ντεμπούτο του με την Εθνική Αγγλίας έγινε με αντίπαλο το Περού το 1962, ενώ συνολικά υπηρέτησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα 108 φορές, εκ των οποίων στις 90 ως αρχηγός.

Η δήλωση που έχει κάνει μάλιστα ο Πελέ, ότι δηλαδή " ανάμεσα στους εκατοντάδες αμυντικούς που έχω αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, θεωρώ τον Μπόμπι Μουρ τον κορυφαίο", καταδεικνύει το πόσο σημαντικό κεφάλαιο ήταν για το αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά και την εθνική ομάδα της χώρας του.

Να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον συγκεκριμένο αντριάντα, ο Φίλιπ Τζάκσον, είχε φτιάξει τόσο του άγαλμα του Ματ Μπάσμι έξω από το "Όλντ Τράφορντ" όσο και της Βασίλισσας Ελισσάβετ στο "Windsor Great Park".















TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ