Αθήνα ετοιμάσου...
Το SPORT 24 κάνει σέντρα ''ξεθάβοντας'' το παρελθόν των τεσσάρων μονομάχων
Το
SPORT 24 φρεσκάρει τις μνήμες, θυμίζοντας την παράδοση των μονομάχων στα ημιτελικά και για όσους πιστεύουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, τότε θα τους πούμε άφοβα να ποντάρουν τα λεφτά τους σε έναν τελικό μεταξύ Λίβερπουλ και Μίλαν !
Εξηγούμαστε για να μην... παρεξηγηθούμε από τους φίλους των "Μπέμπηδων" και των "Μπλέ". Η Λίβερπουλ και η Μίλαν έχουν ένα εκπληκτικό ποσοστό (σχεδόν απόλυτο) προκρίσεων σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών.
Δηλαδή με απλά λόγια, όταν καταφέρνουν να φτάσουν ημιτελικό, συνήθως προκρίνονται και στον τελικό !
Η δε Μίλαν έχει εξαιρετικές αναμνήσεις από την Αθήνα και το Ολυμπιακό Στάδιο, με το θρίαμβό της επί της Μπαρτσελόνα (4-0) στον τελικό του ΟΑΚΑ.
Ας δούμε όμως τα παιχνίδια με χρονολογική σειρά.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν:
Τρεις φορές έχουν βρεθεί αντίπαλοι στο Τσάμπιονς Λίγκ, και η Μίλαν έχει χαμογελάσει σε όλες ! Μάλιστα τα δύο πρώτα ραντεβού ήταν στα ημιτελικά της διοργάνωσης όπως τώρα.
Το πρώτο ραντεβού στις 8 Μαϊου του 1958, ξεχείλιζε από συναισθήματα, αφού η ομάδα των "Μπέμπηδων" που παρουσιάστηκε στο "Ολ Τράφορντ" δεν ήταν αυτή που είχε εξασφαλίσει την πρόκριση τρεις μήνες νωρίτερα στο Βελιγράδι. Εκείνη τη μαύρη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου, όπου το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή από την Γιουγκοσλαβία, συνετρίβει λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μονάχου όπου είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό.
Οκτώ παίκτες της επίδοξης πρωταθλήτριας Ευρώπης (και άλλα μέλη της ομάδας) είχαν σκοτωθεί και η είδηση είχε σκορπίσει θλίψη σε όλη την υφήλιο. Εκείνο το βράδυ η Μάντσεστερ απέκτησε χιλιάδες ακόμα φίλους.
Η συναισθηματική φόρτιση λοιπόν ήταν μεγάλη στον ημιτελικό με την Μίλαν με τον Μάτ Μπάσμπι να παρουσιάζει το καλύτερο δυνατό σύνολο. Οι "Μπέμπηδες" επικράτησαν με 2-1 με τον Ντένις Βαϊολετ (ένας από τους επιζώντες, όπως και ο Μπόμπι Τσάρλτον) να γνωρίζει την αποθέωση όταν πέτυχε το ένα από τα δύο γκολ της ομάδας του.
Στον επαναληπτικό του Μιλάνου όμως (14/5/1958) δεν άντεξαν και ηττήθηκαν με 4-0, έστω και αν η Μίλαν αργότερα "λύγιζε" στην παράταση από την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό των Βρυξελλών (3-2).
Η δεύτερη συνάντηση, ήρθε 11 χρόνια αργότερα και πάλι για τα ημιτελικά με την Μάντσεστερ μάλιστα να υπερασπίζεται τον τίτλο της που είχε κατακτήσει ένα χρόνο νωρίτερα.
Στις 23 Απριλίου του 1969, η Μίλαν εκμεταλλευόμενη και την αριθμητική της υπεροχή (λόγω αποβολής του Φιτζπάτρικ) επικράτησε με 2-0 και κράτησε με νύχια και με δόντια την πρόκριση στον επαναληπτικό (15 Μαϊου 1969) του Ολ Τράφορντ. Εκεί σκόραρε νωρίς ο Μπόμπι Τσάρλτον, αλλά η εξαιρετική απόδοση του Ιταλού "κήπερ" Φάμπιο Κουντιτσίνι κράτησε το σκορ στο 1-0.
Πιο πρόσφατη κόντρα των δύο ομάδων ήταν το 2005, όταν μάλιστα η Μίλαν βρήκε στον τελικό την Λίβερπουλ. Τα ραντεβού με την Μάντσεστερ ήταν πολύ νωρίς από την φάση των "16", με τους Ιταλούς να επικρατούν δύο φορές με το αγαπημένο τους 1-0.
Οσον αφορά τώρα τις παρουσίες των δύο ομάδων στα ημιτελικά ας τις θυμηθούμε για να δούμε και τα ρεκόρ τους.
Μίλαν
1955-56: Μίλαν-Ρεάλ 2-1
Ρεάλ-Μίλαν 4-2
* Η πρώτη φορά, κόντρα στην "βασίλισσα της Ευρώπης" Ρέάλ που άρχιζε την κυριαρχία της. Μόλις η πρώτη διοργάνωση δεν έφερε γούρι στους "Ροσονέρι".
1957-58: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν 2-1
Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0
* Το παιχνίδι που αναφέραμε και παραπάνω, μόλις τρεις μήνες μετά το δυστύχημα του Μονάχου. Στον τελικό έχασε στην παράταση (3-2) από την Ρεάλ.
1962-63: Μίλαν-Νταντί 5-1
Νταντί-Μίλαν 1-0
* Με τον αριστερό εξτρέμ Πάολο Μπαριζόν (αποκάλυψη της Μίλαν εκείνη τη σεζόν, μαζί με τον πιτσιρικά τότε Τζιάνι Ριβέρα) να σκοράρει δύο φορές, η Μίλαν "έκοψε" το βήχα από το πρώτο παιχνίδι της έκπληξης της διοργάνωσης, της σκωτσέζικης Νταντί Γιουνάιτεντ.
Στον τελικό επικράτησε της Μπενφίκα με 2-1 και έσπασε την επταετία των Ιβήρων (Ρεάλ και Μπενφίκα είχαν σαρώσει τους πρώτους επτά τίτλους στη διοργάνωση !).
1968-69: Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν 1-0
* Το άλλο παιχνίδι που αναφέραμε με τους "Μπέμπηδες". Στον τελικό θριάμβευσε με 4-1 επί του Αγιαξ.
1988-89: Ρεάλ Μαδρίτης-Μίλαν 1-1
Μίλαν-Ρεάλ Μαδρίτης 5-0
Η "Ολλανδική μηχανή" του Αρίγκο Σάκι, παρέσυρε όποιον βρήκε εκείνη τη σεζόν και την επόμενη στο διάβα της. Η Ρεάλ γνώρισε τη βαρύτερη ήττα της στην ευρωπαϊκή της ιστορία και απλά η Μίλαν έκανε προπόνηση πριν από τον τελικό με τη Στεάουα Βουκουρεστίου την οποία επίσης συνέτριψε (4-0).
1989-90: Μίλαν-Μπάγερν 1-0
Μπάγερν-Μίλαν 2-1
* Το χρυσό γκόλ του Μποργκονόβο στο Μόναχο έδωσε μια ακόμα πρόκριση στη Μίλαν σε τελικό, όπου και πήρε το τρόπαιο (1-0 τη Μπενφίκα).
1993-94: Μίλαν-Μονακό 3-0
Η πρωτιά στον όμιλο των προημιτελικών, της έδωσε πλεονέκτημα έδρας παίζοντας στο Μιλάνο τον μονό ημιτελικό. Παρά την αποβολή του Κοστακούρτα συνέτριψε τη Μονακό με 3-0 και ακόμα πιο εντυπωσιακά επιβλήθηκε της Μπαρτσελόνα (4-0) στον τελικό της Αθήνας !
1994-95: Παρί Σεν Ζερμέν-Μίλαν 0-1
Μίλαν-Παρί Σεν Ζερμέν 2-0
* Το γκόλ του Μπόμπαν στο 89’ στο Παρίσι έκρινε την πρόκριση ουσιαστικά από το πρώτο παιχνίδι με τον Σαβίσεβιτς να σκοράρει δις στον επαναληπτικό. Το τρόπαιο πάντως πήρε ο Αγιαξ (1-0).
2002-03: Μίλαν-Ιντερ 0-0
Ιντερ-Μίλαν 1-1
*Το εκτός έδρας γκολ του Σεφτσένκο (και στα δύο παιχνίδια έγιναν στο Σαν Σίρο) έδωσε την πρόκριση της Μίλαν στον επεισοδιακό "εμφύλιο" με την Ιντερ. Ο Ουκρανός ήταν αυτός που πέτυχε και το καθοριστικό πέναλτι στη διαδικασία του τελικού με την Μίλαν να επικρατεί στα πέναλτι (3-2) της Γιουβέντους.
2004-05: Μίλαν-Αϊντχόβεν 2-0
Αϊντχόβεν-Μίλαν 3-1
* Είδε το χάρο με τα μάτια της, παρά το 2-0 του πρώτου αγώνα (έχανε με το ίδιο σκορ στην Ολλανδία) αλλά το γκολ του Αμπροσίνι την έσωσε. Στον αξέχαστο τελικό με την Λίβερπουλ όμως δεν την έσωσε τίποτε με τους "κόκκινους" να παίρνουν το τρόπαιο στα πέναλτι (3-2) μετά το «χορταστικό» 3-3 του κανονικού αγώνα.
2005-06: Μίλαν-Μπαρτσελόνα 0-1
Μπαρτσελόνα-Μίλαν 0-0
*Ο δεύτερος αποκλεισμός στην ιστορία της στα ημιτελικά, χρειάστηκε και το χεράκι ενός... χειρούργου οδοντίατρου. Ο γνωστός και μη εξαιρεταίος Γερμανός Μάρκους Μέρκ είδε φάουλ στον Πουγιόλ, ακυρώνοντας το γκολ του Σεφτσένκο στη Βαρκελώνη. Ετσι το "χρυσό" γκολ του Ζουλί (από μαγική ασίστ του Ροναλτίνιο) στο Μιλάνο ήταν αρκετό.
Συνολικό ρεκόρ: 9 προκρίσεις σε τελικό, σε 11 συνολικά συμμετοχές σε ημιτελικά !
*Να σημειώσουμε εδώ ότι η Μίλαν έχει πάρει πρόκριση σε τελικό και χωρίς ημιτελικά, την περίοδο 1992-93 όπου υπήρχε σύστημα ομίλων και ο πρώτος κάθε ομίλου των "8" πήγαινε στον τελικό. Η Μίλαν με 6/6 νίκες πέρασε τις Πόρτο, Αϊντχόβεν και Γκέτεμποργκ, αλλά έχασε στον τελικό το τρόπαιο από τη Μαρσέιγ (1-0)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:
1956-57: Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης 2-2
* Η πρώτη φορά ήταν και ατυχής, καθώς έπεσε πάνω στη "Βασίλισσα της Ευρώπης".
1957-58: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν 2-1
Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0
* Αναφέραμε αναλυτικά πιο πάνω αυτά τα παιχνίδια.
1965-66: Παρτιζάν Βελιγραδίου-Μάντσεστερ Γ. 2-0
Μάντσεστερ Γιουν.-Παρτιζάν Βελιγρ. 1-0
*Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, αν και η Παρτιζάν διέθετε εξαιρετικό σύνολο τότε. Χωρίς τον τραυματία Μπεστ στον επαναληπτικό οι "Μπέμπηδες" δεν τα κατάφεραν.
1967-68: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0
Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3
• "Ηταν γραφτό να πάρουμε το κύπελλο επιτέλους. Το κατάλαβα όταν αποκλείσαμε τη Ρεάλ" παραδέχτηκε αργότερα ο Μπόμπι Τσάρλτον. Το γκόλ του Μπέστ στο Μάντσεστερ, είχε ανατραπεί στη Μαδρίτη όπου η Ρεάλ προηγήθηκε με 2-0 και 3-1.
Ο Σάντλερ πέτυχε το γκολ πρόκρισης στο 72΄, αλλά οι Ισπανοί πίεζαν για το 4-2. Την πρώτη πρόκριση σε τελίκό, "σφράγισε" ο Μπίλ Φούλκς, από τους επιζώντες του δυστυχήματος στο Μόναχο και ο οποίος είχε παίξει στους τρεις προηγούμενους χαμένους ημιτελικούς.
Στον τελικό του Λονδίνου, η Μάντσεστερ αφού γλίτωσε το... έμφραγμα από τον Εουσέμπιο στο 90’, στην παράταση (4-1) πήρε το "Αγιο Δισκοπότηρο" όπως αποκαλούσε το κύπελλο πρωταθλητριών ο μεγάλος Μάτ Μπάσμπι που έφτιαξε σχεδόν εκ του μηδενός μια νέα αυτοκρατορία.
1968-69: Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν 1-0
* Επίσης αναφερθήκαμε αναλυτικά νωρίτερα.
1996-97: Μπορούσια Ντόρτμουντ-Μάντσεστερ Γ. 1-0
Μάντσεστερ Γ.- Μπορούσια Ντόρτμουντ 0-1
* Η Βραδιά του Στέφαν Κλός. Ο Γερμανός "κήπερ" κράτησε με εκπληκτική εμφάνιση στο Μάντσεστερ το 1-0 από το γρήγορο γκόλ του Ρίκεν (6’) και οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν την έκπληξη αποκλείοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους την Μάντσεστερ.
1998-99: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Γιουβέντους 1-1
Γιουβέντους-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3
* Ολα ήταν μαγικά εκείνη τη χρονιά για τους "Μπέμπηδες" που είχαν το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Ισοφάρισαν με τον Γκίγκς στις καθυστερήσεις στο Μάντσεστερ, ενώ στο Τορίνο αν και έχασαν με 2-0 από το 10ο λεπτό (!) πήραν τελικά και τη νίκη (τους αρκούσε ισοπαλία με 2-2) με τον Κόουλ στο 84’. Κόουτς της Γιουβέντους τότε, ο σημερινός της Μίλαν Κάρλο Αντσελότι !
Στον εκπληκτικό τελικό της Βαρκελώνης η Μάντσεστερ πήρε το 2ο πρωταθλητριών της με δύο γκολ στις καθυστερήσεις (2-1) κόντρα στην Μπάγερν !
2001-02: Μάντσεστερ Γ. – Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-2
Μπάγερ Λεβερκούζεν-Μάντσεστερ Γ. 1-1
* Ο Ολιβερ Νόιβιλ "καθάρισε" ουσιαστικά τους "Μπέμπηδες" με γκολ-μαχαιριά τόσο στο Μάντσεστερ όσο και στη Γερμανία. Η Μπάγερ έκανε την έκπληξη και ουσιαστικά κράτησε στον πάγκο της Μάντσεστερ τον Αλεξ Φέργκιουσον, που ανέστειλε την απόφασή του να αποχωρήσει (θα το είχε κάνει αν έπαιρνε τον τίτλο).
Συνολικό ρεκόρ: 2 προκρίσεις σε 8 παρουσίες στα ημιτελικά.
Τσέλι-Λίβερπουλ:
Η ισοπαλία είναι το αγαπημένο αποτέλεσμα των δύο ομάδων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο Τσάμπιονς Λίγκ, αφού σε 4 κόντρες τους έχουν αναδειχθεί ισόπαλες τρεις φορές και μάλιστα με 0-0. Συνολικά δηλαδή σε τέσσερα παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση που έχουν παίξει, έχει σημειωθεί μόλις ένα γκολ (!) αυτό που έδωσε την πρόκριση στη Λίβερπουλ στον τελικό του 2005 και δεν είναι κανείς σίγουρος αν η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή !
Η πρώτη συνάντηση ήταν λοιπόν στα ημιτελικά της περιόδου 2004-05 με τους "κόκκινους" να παίρνουν την πρόκριση με το γρήγορο γκολ του Λουίς Γκαρσία στον επαναληπτικό του Ανφιλντ. Ο Μίχελς έδειξε σέντρα (αν και δεν ήταν σίγουρο αν υπήρχε γκολ) αλλά σίγουρα θα έπρεπε στην αρχή της φάσης να δώσει πέναλτι στη Λίβερπουλ, και αποβολή του Τσέχ για την ανατροπή του Μπάρος.
Οι "κόκκινοι" πήραν την πρόκριση, αν και ήταν 37 βαθμούς πίσω στο πρωτάθλημα (!) από την πρωταθλήτρια Τσέλσι, από την οποία είχε χάσει και το λίγκ κάπ, στην παράταση !
Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και την επόμενη σεζόν σε όμιλο και προκρίθηκαν και οι δύο, με ισοπαλία 0-0 στα μεταξύ τους ματς.
Τα ρεκόρ τους σε ημιτελικούς, αναλυτικά:
Τσέλσι:
2003-04:
Μονακό-Τσέλσι 3-1
Τσέλσι-Μονακό 2-2
* Η Μονακό πήρε σκορ πρόκρισης στο πρώτο ματς, παρά την αποβολή του Ακη Ζήκου (με το αποτέλεσμα στο 1-1) αλλά οι Λονδρέζοι «φωνάζουν» για τον επαναληπτικό. Οταν προηγήθηκαν με σκορ πρόκρισης (2-0) αλλά δέχτηκαν γκολ με το χέρι από τον Ιμπάρα. Ο Μοριέντες αργότερα τους έδωσε και τη χαριστική βολή.
2004-05: Τσέλσι-Λίβερπουλ 0-0
Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-0
*Τα είπαμε για αυτά τα παιχνίδια.
Συνολικά: Η Τσέλσι έχει παίξει δύο φορές σε ημιτελικά κυπέλλου πρωταθλητριών και ποτέ δεν έχει περάσει στον τελικό.
Λίβερπουλ:
1964-65:
Λίβερπουλ-Ιντερ 3-1
Ιντερ-Λίβερπουλ 3-0
*Η μοναδική φορά που δεν κατάφερε η Λίβερπουλ να περάσει από ημιτελικό ήταν στην παρθενική της εμφάνιση. Και όμως όλα είχαν ξεκινήσει ονειρικά στο "Ανφιλντ" με τους οπαδούς της να τραγουδάνε στους Ιταλούς μετά το τέλος του αγώνα: "Go back to Italy" στο ρυθμό της "Santa Lucia".
Οι Κόκκινοι είχαν επικρατήσει με 3-1 (4’ Χάντ, 34’ Κάλαχαν, 75’ Στ.Τζόν – 10’ Ματσόλα), τους είχε ακυρωθεί κανονικό γκόλ του Λόουερ και κορυφαίος των Ιταλών ήταν ο τερματοφύλακας Σάρτι !
Και όμως οι "Νερατζούρι" τους επεφύλασσαν «κρύο ντους» στη ρεβάνς (3-0) με τον Ματσόλα να κάνει...όργια "σερβίροντας" τα δύο από τα τρία γκολ. Στο 9’ η Ιντερ είχε ήδη φτάσει σε σκορ πρόκρισης (2-0 με Κόρσο 8’ και Πεϊρό 9’) με τον Φακέτι να βάζει το κερασάκι στην τούρτα (62’).
1976-77: Ζυρίχη-Λίβερπουλ 1-3
Λίβερπουλ-Ζυρίχη 3-0
* Μετά την επική πρόκριση με την Σεντ Ετιέν στα προημιτελικά οι Ελβετοί αποτέλεσαν απλά μια γερή προπόνηση στα ημιτελικά. Η Γκλάντμπαχ "λύγισε" στον τελικό (3-1) και αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο των "κόκκινων".
1977-78: Γκλάντμπαχ-Λίβερπουλ 2-1
Λίβερπουλ-Γκλάντμπαχ 3-0
*Αυτή τη φορά η Γκλάντμπαχ την "πλήρωσε" στον ημιτελικό, αν και έπαιξε σημαντικό ρόλο για τους Γερμανούς η απουσία του Αλαν Σίμονσεν. Στον τελικό του Λονδίνου, η Λίβερπουλ νίκησε (1-0) την Μπρίζ.
1980-81: Λίβερπουλ-Μπάγερν Μονάχου 0-0
Μπάγερν Μονάχου-Λίβερπουλ 1-1
*Τιτανομαχίες στα ημιτελικά, με το πρώτο παιχνίδι να τελειώνει 0-0 και το δεύτερο να βαδίζει ολοταχώς για παράταση. Ο Ρέι Κένεντι στο 82’ όμως έλυσε το γόρδιο δεσμό "παγώνοντας" το Μόναχο και απλά ο Κάρλ Χάινς Ρουμενίγκε στο φινάλε γλύτωσε τους Γερμανούς από την ήττα όχι και από τον αποκλεισμό. Στον τελικό του Παρισιού, κόντρα στην Ρεάλ, σκόραρε ο άλλος Κένεντι (Αλαν) και η Λίβερπουλ πήρε τον τρίτο τίτλο της (1-0).
1983-84: Λίβερπουλ-Ντιναμό Βουκουρεστίου 1-0
Ντιναμό Βουκουρεστίου-Λίβερπουλ 1-2
Πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνουν τα σκορ προκρίθηκαν σε έναν ακόμα τελικό οι «Κόκκινοι» αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Ρουμανίας. Στη Ρώμη πήραν το πρώτο πρωταθλητριών που κρίθηκε στα πέναλτι (4-2) μετά το 1-1 του κανονικού αγώνα.
1984-85: Λίβερπουλ-Παναθηναϊκός 4-0
Παναθηναϊκός-Λίβερπουλ 0-1
Η χρονιά που η Λίβερπουλ μας πλήγωσε στον ημιτελικό και οι οπαδοί της "σκότωσαν" το ποδόσφαιρο στον τελικό.
Ο μεγάλος Παναθηναϊκός του Γιάτσεκ Γκμόχ ονειρευόταν ένα νέο Γουέμπλεϊ (στις Βρυξέλλες θα γινόταν ο τελικός) αλλά ο Κάιζερ είχε διαφορετική άποψη. Ο ιδιόρυθμος «ρέφερι» ακύρωσε κανονικό γκολ του Ρότσα, δεν έδωσε πέναλτι στον Σαραβάκο και σαφώς το 4-0 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ιαν Ράς, αδικεί την πρωταθλήτρια Ελλάδας. Η Λίβερπουλ μπορεί να ήταν ανώτερη (νίκησε 1-0 και στην Αθήνα με τον Λόρενσον) αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εξελισσόταν το παιχνίδι.
Στον τραγικό τελικό του Χέιζελ, η Γιουβέντους πήρε δώρο από τον Ελβετό ρέφερι Ντάινα που καταλόγισε πέναλτι υπέρ των Ιταλών σε ανατροπή του Μπόνιεκ έξω από την περιοχή και η "Μεγάλη Κυρία" πήρε το τρόπαιο (1-0) με το γκολ του Πλατινί. Ομως ο χαμός 39 Ιταλών, από τα επεισόδια των οπαδών, πριν την έναρξη, έγραψε μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
2004-05: Τσέλσι-Λίβερπουλ 0-0
Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-0
Τα είπαμε παραπάνω για αυτά τα παιχνίδια.
Συνολικό ρεκόρ: 6 προκρίσεις σε 7 συμμετοχές της στα ημιτελικά.
Υπομονή, αφού σήμερα και αύριο το βράδυ θα μάθουμε αν η ιστορία...επαναλαμβάνεται (Μίλαν-Λίβερπουλ) ή αν Τσέλσι και Μάντσεστερ θα μπορέσουν να σπάσουν τη δυσμενέστατη για αυτούς παράδοση.
Εξηγούμαστε για να μην... παρεξηγηθούμε από τους φίλους των "Μπέμπηδων" και των "Μπλέ". Η Λίβερπουλ και η Μίλαν έχουν ένα εκπληκτικό ποσοστό (σχεδόν απόλυτο) προκρίσεων σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών.
Δηλαδή με απλά λόγια, όταν καταφέρνουν να φτάσουν ημιτελικό, συνήθως προκρίνονται και στον τελικό !
Η δε Μίλαν έχει εξαιρετικές αναμνήσεις από την Αθήνα και το Ολυμπιακό Στάδιο, με το θρίαμβό της επί της Μπαρτσελόνα (4-0) στον τελικό του ΟΑΚΑ.
Ας δούμε όμως τα παιχνίδια με χρονολογική σειρά.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν:
Τρεις φορές έχουν βρεθεί αντίπαλοι στο Τσάμπιονς Λίγκ, και η Μίλαν έχει χαμογελάσει σε όλες ! Μάλιστα τα δύο πρώτα ραντεβού ήταν στα ημιτελικά της διοργάνωσης όπως τώρα.
Το πρώτο ραντεβού στις 8 Μαϊου του 1958, ξεχείλιζε από συναισθήματα, αφού η ομάδα των "Μπέμπηδων" που παρουσιάστηκε στο "Ολ Τράφορντ" δεν ήταν αυτή που είχε εξασφαλίσει την πρόκριση τρεις μήνες νωρίτερα στο Βελιγράδι. Εκείνη τη μαύρη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου, όπου το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή από την Γιουγκοσλαβία, συνετρίβει λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μονάχου όπου είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό.
Οκτώ παίκτες της επίδοξης πρωταθλήτριας Ευρώπης (και άλλα μέλη της ομάδας) είχαν σκοτωθεί και η είδηση είχε σκορπίσει θλίψη σε όλη την υφήλιο. Εκείνο το βράδυ η Μάντσεστερ απέκτησε χιλιάδες ακόμα φίλους.
Η συναισθηματική φόρτιση λοιπόν ήταν μεγάλη στον ημιτελικό με την Μίλαν με τον Μάτ Μπάσμπι να παρουσιάζει το καλύτερο δυνατό σύνολο. Οι "Μπέμπηδες" επικράτησαν με 2-1 με τον Ντένις Βαϊολετ (ένας από τους επιζώντες, όπως και ο Μπόμπι Τσάρλτον) να γνωρίζει την αποθέωση όταν πέτυχε το ένα από τα δύο γκολ της ομάδας του.
Στον επαναληπτικό του Μιλάνου όμως (14/5/1958) δεν άντεξαν και ηττήθηκαν με 4-0, έστω και αν η Μίλαν αργότερα "λύγιζε" στην παράταση από την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό των Βρυξελλών (3-2).
Η δεύτερη συνάντηση, ήρθε 11 χρόνια αργότερα και πάλι για τα ημιτελικά με την Μάντσεστερ μάλιστα να υπερασπίζεται τον τίτλο της που είχε κατακτήσει ένα χρόνο νωρίτερα.
Στις 23 Απριλίου του 1969, η Μίλαν εκμεταλλευόμενη και την αριθμητική της υπεροχή (λόγω αποβολής του Φιτζπάτρικ) επικράτησε με 2-0 και κράτησε με νύχια και με δόντια την πρόκριση στον επαναληπτικό (15 Μαϊου 1969) του Ολ Τράφορντ. Εκεί σκόραρε νωρίς ο Μπόμπι Τσάρλτον, αλλά η εξαιρετική απόδοση του Ιταλού "κήπερ" Φάμπιο Κουντιτσίνι κράτησε το σκορ στο 1-0.
Πιο πρόσφατη κόντρα των δύο ομάδων ήταν το 2005, όταν μάλιστα η Μίλαν βρήκε στον τελικό την Λίβερπουλ. Τα ραντεβού με την Μάντσεστερ ήταν πολύ νωρίς από την φάση των "16", με τους Ιταλούς να επικρατούν δύο φορές με το αγαπημένο τους 1-0.
Οσον αφορά τώρα τις παρουσίες των δύο ομάδων στα ημιτελικά ας τις θυμηθούμε για να δούμε και τα ρεκόρ τους.
Μίλαν
1955-56: Μίλαν-Ρεάλ 2-1
Ρεάλ-Μίλαν 4-2
* Η πρώτη φορά, κόντρα στην "βασίλισσα της Ευρώπης" Ρέάλ που άρχιζε την κυριαρχία της. Μόλις η πρώτη διοργάνωση δεν έφερε γούρι στους "Ροσονέρι".
1957-58: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν 2-1
Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0
* Το παιχνίδι που αναφέραμε και παραπάνω, μόλις τρεις μήνες μετά το δυστύχημα του Μονάχου. Στον τελικό έχασε στην παράταση (3-2) από την Ρεάλ.
1962-63: Μίλαν-Νταντί 5-1
Νταντί-Μίλαν 1-0
* Με τον αριστερό εξτρέμ Πάολο Μπαριζόν (αποκάλυψη της Μίλαν εκείνη τη σεζόν, μαζί με τον πιτσιρικά τότε Τζιάνι Ριβέρα) να σκοράρει δύο φορές, η Μίλαν "έκοψε" το βήχα από το πρώτο παιχνίδι της έκπληξης της διοργάνωσης, της σκωτσέζικης Νταντί Γιουνάιτεντ.
Στον τελικό επικράτησε της Μπενφίκα με 2-1 και έσπασε την επταετία των Ιβήρων (Ρεάλ και Μπενφίκα είχαν σαρώσει τους πρώτους επτά τίτλους στη διοργάνωση !).
1968-69: Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν 1-0
* Το άλλο παιχνίδι που αναφέραμε με τους "Μπέμπηδες". Στον τελικό θριάμβευσε με 4-1 επί του Αγιαξ.
1988-89: Ρεάλ Μαδρίτης-Μίλαν 1-1
Μίλαν-Ρεάλ Μαδρίτης 5-0
Η "Ολλανδική μηχανή" του Αρίγκο Σάκι, παρέσυρε όποιον βρήκε εκείνη τη σεζόν και την επόμενη στο διάβα της. Η Ρεάλ γνώρισε τη βαρύτερη ήττα της στην ευρωπαϊκή της ιστορία και απλά η Μίλαν έκανε προπόνηση πριν από τον τελικό με τη Στεάουα Βουκουρεστίου την οποία επίσης συνέτριψε (4-0).
1989-90: Μίλαν-Μπάγερν 1-0
Μπάγερν-Μίλαν 2-1
* Το χρυσό γκόλ του Μποργκονόβο στο Μόναχο έδωσε μια ακόμα πρόκριση στη Μίλαν σε τελικό, όπου και πήρε το τρόπαιο (1-0 τη Μπενφίκα).
1993-94: Μίλαν-Μονακό 3-0
Η πρωτιά στον όμιλο των προημιτελικών, της έδωσε πλεονέκτημα έδρας παίζοντας στο Μιλάνο τον μονό ημιτελικό. Παρά την αποβολή του Κοστακούρτα συνέτριψε τη Μονακό με 3-0 και ακόμα πιο εντυπωσιακά επιβλήθηκε της Μπαρτσελόνα (4-0) στον τελικό της Αθήνας !
1994-95: Παρί Σεν Ζερμέν-Μίλαν 0-1
Μίλαν-Παρί Σεν Ζερμέν 2-0
* Το γκόλ του Μπόμπαν στο 89’ στο Παρίσι έκρινε την πρόκριση ουσιαστικά από το πρώτο παιχνίδι με τον Σαβίσεβιτς να σκοράρει δις στον επαναληπτικό. Το τρόπαιο πάντως πήρε ο Αγιαξ (1-0).
2002-03: Μίλαν-Ιντερ 0-0
Ιντερ-Μίλαν 1-1
*Το εκτός έδρας γκολ του Σεφτσένκο (και στα δύο παιχνίδια έγιναν στο Σαν Σίρο) έδωσε την πρόκριση της Μίλαν στον επεισοδιακό "εμφύλιο" με την Ιντερ. Ο Ουκρανός ήταν αυτός που πέτυχε και το καθοριστικό πέναλτι στη διαδικασία του τελικού με την Μίλαν να επικρατεί στα πέναλτι (3-2) της Γιουβέντους.
2004-05: Μίλαν-Αϊντχόβεν 2-0
Αϊντχόβεν-Μίλαν 3-1
* Είδε το χάρο με τα μάτια της, παρά το 2-0 του πρώτου αγώνα (έχανε με το ίδιο σκορ στην Ολλανδία) αλλά το γκολ του Αμπροσίνι την έσωσε. Στον αξέχαστο τελικό με την Λίβερπουλ όμως δεν την έσωσε τίποτε με τους "κόκκινους" να παίρνουν το τρόπαιο στα πέναλτι (3-2) μετά το «χορταστικό» 3-3 του κανονικού αγώνα.
2005-06: Μίλαν-Μπαρτσελόνα 0-1
Μπαρτσελόνα-Μίλαν 0-0
*Ο δεύτερος αποκλεισμός στην ιστορία της στα ημιτελικά, χρειάστηκε και το χεράκι ενός... χειρούργου οδοντίατρου. Ο γνωστός και μη εξαιρεταίος Γερμανός Μάρκους Μέρκ είδε φάουλ στον Πουγιόλ, ακυρώνοντας το γκολ του Σεφτσένκο στη Βαρκελώνη. Ετσι το "χρυσό" γκολ του Ζουλί (από μαγική ασίστ του Ροναλτίνιο) στο Μιλάνο ήταν αρκετό.
Συνολικό ρεκόρ: 9 προκρίσεις σε τελικό, σε 11 συνολικά συμμετοχές σε ημιτελικά !
*Να σημειώσουμε εδώ ότι η Μίλαν έχει πάρει πρόκριση σε τελικό και χωρίς ημιτελικά, την περίοδο 1992-93 όπου υπήρχε σύστημα ομίλων και ο πρώτος κάθε ομίλου των "8" πήγαινε στον τελικό. Η Μίλαν με 6/6 νίκες πέρασε τις Πόρτο, Αϊντχόβεν και Γκέτεμποργκ, αλλά έχασε στον τελικό το τρόπαιο από τη Μαρσέιγ (1-0)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:
1956-57: Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης 2-2
* Η πρώτη φορά ήταν και ατυχής, καθώς έπεσε πάνω στη "Βασίλισσα της Ευρώπης".
1957-58: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν 2-1
Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0
* Αναφέραμε αναλυτικά πιο πάνω αυτά τα παιχνίδια.
1965-66: Παρτιζάν Βελιγραδίου-Μάντσεστερ Γ. 2-0
Μάντσεστερ Γιουν.-Παρτιζάν Βελιγρ. 1-0
*Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, αν και η Παρτιζάν διέθετε εξαιρετικό σύνολο τότε. Χωρίς τον τραυματία Μπεστ στον επαναληπτικό οι "Μπέμπηδες" δεν τα κατάφεραν.
1967-68: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0
Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3
• "Ηταν γραφτό να πάρουμε το κύπελλο επιτέλους. Το κατάλαβα όταν αποκλείσαμε τη Ρεάλ" παραδέχτηκε αργότερα ο Μπόμπι Τσάρλτον. Το γκόλ του Μπέστ στο Μάντσεστερ, είχε ανατραπεί στη Μαδρίτη όπου η Ρεάλ προηγήθηκε με 2-0 και 3-1.
Ο Σάντλερ πέτυχε το γκολ πρόκρισης στο 72΄, αλλά οι Ισπανοί πίεζαν για το 4-2. Την πρώτη πρόκριση σε τελίκό, "σφράγισε" ο Μπίλ Φούλκς, από τους επιζώντες του δυστυχήματος στο Μόναχο και ο οποίος είχε παίξει στους τρεις προηγούμενους χαμένους ημιτελικούς.
Στον τελικό του Λονδίνου, η Μάντσεστερ αφού γλίτωσε το... έμφραγμα από τον Εουσέμπιο στο 90’, στην παράταση (4-1) πήρε το "Αγιο Δισκοπότηρο" όπως αποκαλούσε το κύπελλο πρωταθλητριών ο μεγάλος Μάτ Μπάσμπι που έφτιαξε σχεδόν εκ του μηδενός μια νέα αυτοκρατορία.
1968-69: Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μίλαν 1-0
* Επίσης αναφερθήκαμε αναλυτικά νωρίτερα.
1996-97: Μπορούσια Ντόρτμουντ-Μάντσεστερ Γ. 1-0
Μάντσεστερ Γ.- Μπορούσια Ντόρτμουντ 0-1
* Η Βραδιά του Στέφαν Κλός. Ο Γερμανός "κήπερ" κράτησε με εκπληκτική εμφάνιση στο Μάντσεστερ το 1-0 από το γρήγορο γκόλ του Ρίκεν (6’) και οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν την έκπληξη αποκλείοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους την Μάντσεστερ.
1998-99: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Γιουβέντους 1-1
Γιουβέντους-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3
* Ολα ήταν μαγικά εκείνη τη χρονιά για τους "Μπέμπηδες" που είχαν το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Ισοφάρισαν με τον Γκίγκς στις καθυστερήσεις στο Μάντσεστερ, ενώ στο Τορίνο αν και έχασαν με 2-0 από το 10ο λεπτό (!) πήραν τελικά και τη νίκη (τους αρκούσε ισοπαλία με 2-2) με τον Κόουλ στο 84’. Κόουτς της Γιουβέντους τότε, ο σημερινός της Μίλαν Κάρλο Αντσελότι !
Στον εκπληκτικό τελικό της Βαρκελώνης η Μάντσεστερ πήρε το 2ο πρωταθλητριών της με δύο γκολ στις καθυστερήσεις (2-1) κόντρα στην Μπάγερν !
2001-02: Μάντσεστερ Γ. – Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-2
Μπάγερ Λεβερκούζεν-Μάντσεστερ Γ. 1-1
* Ο Ολιβερ Νόιβιλ "καθάρισε" ουσιαστικά τους "Μπέμπηδες" με γκολ-μαχαιριά τόσο στο Μάντσεστερ όσο και στη Γερμανία. Η Μπάγερ έκανε την έκπληξη και ουσιαστικά κράτησε στον πάγκο της Μάντσεστερ τον Αλεξ Φέργκιουσον, που ανέστειλε την απόφασή του να αποχωρήσει (θα το είχε κάνει αν έπαιρνε τον τίτλο).
Συνολικό ρεκόρ: 2 προκρίσεις σε 8 παρουσίες στα ημιτελικά.
Τσέλι-Λίβερπουλ:
Η ισοπαλία είναι το αγαπημένο αποτέλεσμα των δύο ομάδων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο Τσάμπιονς Λίγκ, αφού σε 4 κόντρες τους έχουν αναδειχθεί ισόπαλες τρεις φορές και μάλιστα με 0-0. Συνολικά δηλαδή σε τέσσερα παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση που έχουν παίξει, έχει σημειωθεί μόλις ένα γκολ (!) αυτό που έδωσε την πρόκριση στη Λίβερπουλ στον τελικό του 2005 και δεν είναι κανείς σίγουρος αν η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή !
Η πρώτη συνάντηση ήταν λοιπόν στα ημιτελικά της περιόδου 2004-05 με τους "κόκκινους" να παίρνουν την πρόκριση με το γρήγορο γκολ του Λουίς Γκαρσία στον επαναληπτικό του Ανφιλντ. Ο Μίχελς έδειξε σέντρα (αν και δεν ήταν σίγουρο αν υπήρχε γκολ) αλλά σίγουρα θα έπρεπε στην αρχή της φάσης να δώσει πέναλτι στη Λίβερπουλ, και αποβολή του Τσέχ για την ανατροπή του Μπάρος.
Οι "κόκκινοι" πήραν την πρόκριση, αν και ήταν 37 βαθμούς πίσω στο πρωτάθλημα (!) από την πρωταθλήτρια Τσέλσι, από την οποία είχε χάσει και το λίγκ κάπ, στην παράταση !
Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και την επόμενη σεζόν σε όμιλο και προκρίθηκαν και οι δύο, με ισοπαλία 0-0 στα μεταξύ τους ματς.
Τα ρεκόρ τους σε ημιτελικούς, αναλυτικά:
Τσέλσι:
2003-04:
Μονακό-Τσέλσι 3-1
Τσέλσι-Μονακό 2-2
* Η Μονακό πήρε σκορ πρόκρισης στο πρώτο ματς, παρά την αποβολή του Ακη Ζήκου (με το αποτέλεσμα στο 1-1) αλλά οι Λονδρέζοι «φωνάζουν» για τον επαναληπτικό. Οταν προηγήθηκαν με σκορ πρόκρισης (2-0) αλλά δέχτηκαν γκολ με το χέρι από τον Ιμπάρα. Ο Μοριέντες αργότερα τους έδωσε και τη χαριστική βολή.
2004-05: Τσέλσι-Λίβερπουλ 0-0
Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-0
*Τα είπαμε για αυτά τα παιχνίδια.
Συνολικά: Η Τσέλσι έχει παίξει δύο φορές σε ημιτελικά κυπέλλου πρωταθλητριών και ποτέ δεν έχει περάσει στον τελικό.
Λίβερπουλ:
1964-65:
Λίβερπουλ-Ιντερ 3-1
Ιντερ-Λίβερπουλ 3-0
*Η μοναδική φορά που δεν κατάφερε η Λίβερπουλ να περάσει από ημιτελικό ήταν στην παρθενική της εμφάνιση. Και όμως όλα είχαν ξεκινήσει ονειρικά στο "Ανφιλντ" με τους οπαδούς της να τραγουδάνε στους Ιταλούς μετά το τέλος του αγώνα: "Go back to Italy" στο ρυθμό της "Santa Lucia".
Οι Κόκκινοι είχαν επικρατήσει με 3-1 (4’ Χάντ, 34’ Κάλαχαν, 75’ Στ.Τζόν – 10’ Ματσόλα), τους είχε ακυρωθεί κανονικό γκόλ του Λόουερ και κορυφαίος των Ιταλών ήταν ο τερματοφύλακας Σάρτι !
Και όμως οι "Νερατζούρι" τους επεφύλασσαν «κρύο ντους» στη ρεβάνς (3-0) με τον Ματσόλα να κάνει...όργια "σερβίροντας" τα δύο από τα τρία γκολ. Στο 9’ η Ιντερ είχε ήδη φτάσει σε σκορ πρόκρισης (2-0 με Κόρσο 8’ και Πεϊρό 9’) με τον Φακέτι να βάζει το κερασάκι στην τούρτα (62’).
1976-77: Ζυρίχη-Λίβερπουλ 1-3
Λίβερπουλ-Ζυρίχη 3-0
* Μετά την επική πρόκριση με την Σεντ Ετιέν στα προημιτελικά οι Ελβετοί αποτέλεσαν απλά μια γερή προπόνηση στα ημιτελικά. Η Γκλάντμπαχ "λύγισε" στον τελικό (3-1) και αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο των "κόκκινων".
1977-78: Γκλάντμπαχ-Λίβερπουλ 2-1
Λίβερπουλ-Γκλάντμπαχ 3-0
*Αυτή τη φορά η Γκλάντμπαχ την "πλήρωσε" στον ημιτελικό, αν και έπαιξε σημαντικό ρόλο για τους Γερμανούς η απουσία του Αλαν Σίμονσεν. Στον τελικό του Λονδίνου, η Λίβερπουλ νίκησε (1-0) την Μπρίζ.
1980-81: Λίβερπουλ-Μπάγερν Μονάχου 0-0
Μπάγερν Μονάχου-Λίβερπουλ 1-1
*Τιτανομαχίες στα ημιτελικά, με το πρώτο παιχνίδι να τελειώνει 0-0 και το δεύτερο να βαδίζει ολοταχώς για παράταση. Ο Ρέι Κένεντι στο 82’ όμως έλυσε το γόρδιο δεσμό "παγώνοντας" το Μόναχο και απλά ο Κάρλ Χάινς Ρουμενίγκε στο φινάλε γλύτωσε τους Γερμανούς από την ήττα όχι και από τον αποκλεισμό. Στον τελικό του Παρισιού, κόντρα στην Ρεάλ, σκόραρε ο άλλος Κένεντι (Αλαν) και η Λίβερπουλ πήρε τον τρίτο τίτλο της (1-0).
1983-84: Λίβερπουλ-Ντιναμό Βουκουρεστίου 1-0
Ντιναμό Βουκουρεστίου-Λίβερπουλ 1-2
Πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνουν τα σκορ προκρίθηκαν σε έναν ακόμα τελικό οι «Κόκκινοι» αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Ρουμανίας. Στη Ρώμη πήραν το πρώτο πρωταθλητριών που κρίθηκε στα πέναλτι (4-2) μετά το 1-1 του κανονικού αγώνα.
1984-85: Λίβερπουλ-Παναθηναϊκός 4-0
Παναθηναϊκός-Λίβερπουλ 0-1
Η χρονιά που η Λίβερπουλ μας πλήγωσε στον ημιτελικό και οι οπαδοί της "σκότωσαν" το ποδόσφαιρο στον τελικό.
Ο μεγάλος Παναθηναϊκός του Γιάτσεκ Γκμόχ ονειρευόταν ένα νέο Γουέμπλεϊ (στις Βρυξέλλες θα γινόταν ο τελικός) αλλά ο Κάιζερ είχε διαφορετική άποψη. Ο ιδιόρυθμος «ρέφερι» ακύρωσε κανονικό γκολ του Ρότσα, δεν έδωσε πέναλτι στον Σαραβάκο και σαφώς το 4-0 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ιαν Ράς, αδικεί την πρωταθλήτρια Ελλάδας. Η Λίβερπουλ μπορεί να ήταν ανώτερη (νίκησε 1-0 και στην Αθήνα με τον Λόρενσον) αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εξελισσόταν το παιχνίδι.
Στον τραγικό τελικό του Χέιζελ, η Γιουβέντους πήρε δώρο από τον Ελβετό ρέφερι Ντάινα που καταλόγισε πέναλτι υπέρ των Ιταλών σε ανατροπή του Μπόνιεκ έξω από την περιοχή και η "Μεγάλη Κυρία" πήρε το τρόπαιο (1-0) με το γκολ του Πλατινί. Ομως ο χαμός 39 Ιταλών, από τα επεισόδια των οπαδών, πριν την έναρξη, έγραψε μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
2004-05: Τσέλσι-Λίβερπουλ 0-0
Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-0
Τα είπαμε παραπάνω για αυτά τα παιχνίδια.
Συνολικό ρεκόρ: 6 προκρίσεις σε 7 συμμετοχές της στα ημιτελικά.
Υπομονή, αφού σήμερα και αύριο το βράδυ θα μάθουμε αν η ιστορία...επαναλαμβάνεται (Μίλαν-Λίβερπουλ) ή αν Τσέλσι και Μάντσεστερ θα μπορέσουν να σπάσουν τη δυσμενέστατη για αυτούς παράδοση.